Bronnen bij Rijnlandmodel, algemeen: economische ongelijkheid

 
Het argument dat grotere ongelijkheid op zich zorgt voor maatschappelijke problemen gaat in tegen het diepste overtuigingen van alle behalve de meest linkse visies. Des te overtuigender is het als dit argument komt van de burelen van een van de meest neoliberale instellingen op de wereld: de Wereldbank:


Uit: De Volkskrant, 21-09-2005, van verslaggever Olav Velthuis

Ongelijkheid slecht voor groei economie

De inkomensverdeling in de wereld moet gelijkmatiger worden. Daarom moeten rijke landen meer ongeschoolde arbeiders uit ontwikkelingslanden toelaten. Ongelijkheid staat in veel arme landen economische groei nu nog in de weg.


Dat stelt de Wereldbank in het dinsdag verschenen World Development Report. In veel arme landen is ongelijkheid in de afgelopen vijftig jaar toegenomen. 'Maatschappelijke instituties beschermen doorgaans de belangen van de politiek invloedrijke en welvarende mensen, vaak ten koste van de meerderheid', zei Wereldbank-econoom Francisco Ferreira bij de presentatie van het rapport in Nederland.
    Volgens Ferreira gaat ongelijkheid gepaard met een groot gebrek aan efficiĆ«ntie in de economie en met hoge economische kosten. Veel arme mensen hebben nu nog geen toegang tot zaken als land, onderwijs of leningen, waarmee zij hun productiviteit fors kunnen opschroeven. Ook moeten zij vaak veel hogere rentetarieven betalen dan hun rijke landgenoten.
    Volgens Ferreira moet de Wereldbank ontwikkelingstanden niet dwingen de welvaart gelijker te verdelen, bijvoorbeeld, door voorwaarden te stellen bij het verstrekken van leningen aan die landen. ...
    Behalve over ongelijkheid binnen landen, maakt de Wereldbank zich ook zorgen over de ongelijkheid tussen landen. ...


Naar Rijnlandmodel  , Rijnlandmodel, lijst , Rijnlandmodel, overzicht , of site home .