WERELD & DENKEN
 
 

Bronnen bij Rijnlandmodel, algemeen: verlies

17 jan.2007

Geen betere les voor het waarderen van iets, dan wanneer je het verliest - of ergens komt waar het niet is:
 

Uit: De Volkskrant, 23-12-2006, door David van Reybrouck, schrijver
 
Het verdriet der Lage Landen

Vlaanderen en Nederland groeien steeds verder uiteen. Door de snoeverigheid van het nieuwe Vlaanderen, maar ook door de verwoestijning van Nederland, vindt David van Reybrouck.

...  Naast culturele ontvoogding is er een tweede reden voor die groeiende Vlaamse afkeer van Nederland. Wij hebben hoe langer hoe minder iets met u. Wij kunnen niet begrijpen hoe men een sociaal-democratisch gidsland in anderhalf decennium heeft laten verkloten tot zulk een woestenij van meedogenloze marktwerking, vraatzuchtige managementcultuur, kille efficiency en platvloers populisme. ...


Uit: De Volkskrant, 28-02-2004, door Marcia Luyten, freelance journaliste 

Ga ook eens naar Rwanda

Niets is zo heilzaam om vrijheid opnieuw te leren waarderen als een verblijf in een dictatuur. Maar hoe zuinig is Nederland eigenlijk nog op zijn vrijheid?

Tussentitel: Europa is een uitzondering, niet de norm

Toen ik eind 2003 uit Afrika terugkeerde, was Nederland de oude niet meer. Op de deur van mijn sauna zat een affiche gespijkerd. Het zegt in sympathieke, maar niet mis te verstane woorden dat 'kijken' hier seksuele intimidatie heet. Wie beschuldigd wordt, moet de sauna verlaten. Zo'n waarschuwing is gek. Mijn sauna is er een van oud-krakers, en de vrije en anarchistische mens heeft een afkeer van regels. Hier is iets misgegaan.
    Ook buiten de krakerssauna gaat iets onherroepelijk verkeerd. Er zijn Nederlanders die met succes aanbeuken tegen datgene dat Nederland bijzonder maakte. Mensen zijn doodgeschopt, doodgeschoten, middenstanders leggen het af tegen dieven, en bejaarden worden in hun tehuis beroofd. ...


Naar Rijnlandmodel  , Rijnlandmodel, lijst , Rijnlandmodel, overzicht , of site home .