Bronnen bij Innovatie: ingenieur of zijn baas?

De eerste bron is uit de Verenigde Staten, maar is in Nederland op zijn minst even geldig. De rest van het artikel geeft ook een paar van de gebruikelijke smoezen.
 

Van: CNN.com, 20-06-05, AP

Comp sci grads turn away from tech

With U.S. jobs going away, consulting becomes popular


As an eager freshman in the fall of 2001, Andrew Mo's career trajectory seemed preordained: He'd learn C++ and Java languages while earning a computer science degree at Stanford University, then land a Silicon Valley technology job.
    The 22-year-old Shanghai native graduated this month with a major in computer science and a minor in economics. But he no longer plans to write code for a living, or even work at a tech company.
    Mo begins work in the fall as a management consultant with The Boston Consulting Group, helping to lead projects at multinational companies. Consulting, he says, will insulate him from the offshore outsourcing that's sending thousands of once-desirable computer programming jobs overseas.
    More important, Mo believes his consulting gig is more lucrative, rewarding and imaginative than a traditional tech job. He characterized his summer programming internships as "too focused or localized, even meaningless."
    "A consulting job injects you into companies at a higher level," he said. "You don't feel like you're doing basic stuff." ...


Uit: De Volkskrant, 11-11-2006, door Michael Persson

Heel langzaam komen er wat meer bèta’s

Tussentitel: ‘Voor veel docenten is een bèta iemand die zijn hele leven in overall loopt’

Het kantoor van het Platform Bèta/Techniek staat aan de deftige Lange Voorhout in Den Haag, in het rijtje met Hotel des Indes en de Hoge Raad. ...
    ‘Het is een zaak van lange adem’, zegt Arie Kraaijeveld, voorzitter van het platform. ‘Wat in 30 jaar is weggelopen, krijg je in anderhalve kabinetsperiode niet terug.’...
    De gebrekkige interesse voor bèta’s en hun kwaliteiten is een culturele kwestie, vindt Kraaijeveld. Het probleem is typisch voor westerse maatschappijen, maar voor Nederland in het bijzonder.
    Niet dat het altijd zo is geweest: in de jaren vijftig en zestig gingen middelbare scholieren massaal naar hbs-b. Volgens techniekhistoricus prof. dr. ir. Harry Lintsen van de TU Eindhoven wordt techniek populairder naarmate de nood hoger is. Met klimaatverandering en energieproblemen is de noodzaak van techniek alweer pregnanter, zegt Lintsen. Tijdens de wederopbouw was dat ook zo.
    ‘Het probleem is dat docenten verkeerde beelden geven’, zegt Kraaijeveld. ‘Voor hen is een bèta iemand die zijn leven lang in een blauwe overall of een witte laboratoriumjas rondloopt. Maar ze kunnen ook ontwerper, fabrikant, verkoper of manager worden.’ ...


Uit: De Volkskrant, 18-02-2006, interview door Yvonne Zonderop

Gebrek aan innovatie is een mentaliteitskwestie, zegt Gerard Kleisterlee. Het ambitieniveau in Nederland moet omhoog.

'Nederland heeft een nieuw Philips nodig'


Tussentitel: Aziaten hebben niet meer in hun mars; ze zijn gretiger

U bent president van de multinational Philips, maar u zit ook in het strikt Nederlandse innovatieplatform. Waarom?
...
Sommigen zeggen: Europa kan maar het beste zoveel mogelijk Chinezen hiernaartoe halen om te profiteren van hun inzet. Ze lijken meer in hun mars te hebben dan wij.
'Nee, ze hebben niet meer in hun mars, ze hebben meer ambitie. Ik ben na de oorlog opgegroeid. Mijn ouders deden hun best om zover mogelijk te komen, ze leerden bij. Ze wilden dat hun kinderen het beter zouden hebben dan zij zelf. In India en China zie je hetzelfde. Ouders die hard werken, sparen, hun kinderen de best mogelijke opleiding geven. Die dynamiek wil je hebben. Wie zijn de meest briljante studenten op de Amerikaanse universiteiten? Aziatische migranten.
    'En onze kinderen hebben het goed. Waarom zouden die een moeilijke wiskundestudie doen als je toch ook een heel aardige baan kunt krijgen met een wat makkelijker gammastudie? Ik zeg dit niet om te dreigen en angst te zaaien. Het gaat mij om de prikkel om meer te bereiken.'


Red.:   Wat op hetzelfde neerkomt: met en lagere opleiding schop je het even ver, of dus zelfs hoger. En met deze correctie: een gamma-studie (economie enz.) is niet 'wat makkelijker' maar aanzienlijk makkelijker, en een alfa-studie (rechten, bedrijfskunde, enz.) is veel makkelijker.


Naar Innovatie , Innovatie lijst , Wetenschap lijst , Wetenschap overzicht , of site home .