Bronnen bij Klimaat en milieu, intro: mentaliteitsverandering

De inschattingen van de kansen op een mentaliteitsomslag waren gebaseerd op gezond verstand, uitgaande van bekende zaken over de geneigdheid van mensen om "verworvenheden" als consumptie, verslaving en dergelijke op te geven. Er is nu ook een meer wetenschappelijke inschatting, gebaseerd op de speltheorie (Volkskrant.nl, Opinie, 18-12-2009, rubriek Science Palooza, door Eva van den Broek):
  Klimaatcatastrofe? Leer van speltheorie!

Kopenhagen wil een klimaatcatastrofe helpen voorkomen. Maar kijk naar wat speltheorie oplevert...

... De uitkomst van de klimaattop in Kopenhagen komt neer op de vraag: Kan een groep egoïstische spelers een mogelijke klimaatramp voorkomen?
    Manfred Milinski, een bioloog die speltheoretische voorspellingen in de praktijk test, gaf daarop een antwoord met een eenvoudig experiment. Een groep studenten legde hij de volgende beslissing voor: Hoeveel investeer jij om een eventuele ramp af te wenden die, als hij plaatsvindt, iedereen in je groep zal treffen? De uitkomst stemt niet tot vreugde.
    De spelsituatie leek veel op het speelveld tijdens de klimaattop. In een groep zaten zes spelers in plaats van 15.000 afgevaardigden, en iedereen kreeg 40 euro om mee te spelen in plaats van het BBP van hun land. Als de spelers in tien ronden in totaal 120 euro aan ramppreventie ophaalden, mochten ze al het geld dat ze overhielden houden.
    Maar als ze de 120 euro gezamenlijk niet opbrachten, was er een grote kans dat de wereld ten onder zou gaan, in de vorm van het verlies van al het geld. Speltheorie voorspelt dat als de kans op een ramp groter dan 50 procent is, de studenten de ramp voorkomen als ze behalve egoïstisch ook rationeel zijn. Maar wat bleek: zelfs als de ramp met 90 procent kans plaatsvond, haalden lang niet alle groepen de ondergrens van 120 euro.

De auteur komt met een aantal oplossingen die allemaal hetzelfde euvel hebben: het vergt van de betrokkenen een zelf-opgelegde vorm van beheersing of regulering. En tja, dat is nu juist de clou: dat bestaat niet. Bestond dit wel, dan was het probleem er niet, want allang opgelost. Het is hetzelfde als de spelers in het spel gebieden om meer dan 120 euro in te zetten. En als dat inderdaad een regel was, was het geen spel meer - de uitkomst stond al vast.


Naar Klimaat, milieu en maatschappij , of site home .

21 dec.2009