WERELD & DENKEN
 
 

Bronnen bij Anti-communisme: Afghanistan

8 jan.2006

Op het moment van schrijven, augustus 2008, sneuvelen er Nederlandse soldaten in Afghanistan, als gevolg van de inspanningen van de Amerikanen om uit anticommunistische koorts de Russen in Afghanistan dwars te zitten - en in het kader daarvan de krachten van de duisternis bewapenden en tot burgeroorlog stimuleerden:


Uit: Volkskrant.nl, 11-02-2010, ANP/AFP/Reuters.

Communismebestrijder Charlie Wilson overleden

Charlie Wilson, de Amerikaanse parlementariŽr die in de jaren tachtig een cruciale rol speelde bij het verdrijven van het leger van de Sovjet-Unie uit Afghanistan, is overleden. Hij stierf door een hartaanval, zo meldde een woordvoerder van het ziekenhuis in het stadje Lufkin in Texas, waar de 76-jarige oud-politicus was opgenomen.

Charles Nesbitt Wilson was tussen 1972 en 1996 lid van het Huis van Afgevaardigden en werd in die periode elf keer herkozen. De Democraat kwam in 2007 weer in de aandacht te staan door de boekverfilming Charlie Wilson's War van regisseur Mike Nichols. In dit waar gebeurde verhaal speelde steracteur Tom Hanks de rol van Wilson, een flamboyante parlementariŽr die er steeds weer in slaagt de budgetten voor geheime CIA-operaties in Afghanistan te verhogen.
    De geheime dienst van de Verenigde Staten financierde vanaf 1979 de levering van geavanceerde wapens aan de Mujahedin, de Afghaanse verzetsbeweging. Die slaagde er uiteindelijk in 1988 in om de Sovjets uit Afghanistan te verjagen. ‘Ik zag gewoon de kans om die klootzakken bij de keel te grijpen’, zei de fel anti-communistische Wilson in 2007 in een interview met de krant Dallas Morning News.
    Het ironische van het verhaal is dat veel van de door de CIA gefinancierde wapens nu door de Taliban en andere extremistische groeperingen worden gebruikt in de strijd tegen Amerikaanse troepen in Afghanistan....


Red.:   En ze zijn er dus nog trots op ook, want ze laten all American boy Tom ("Apollo13") Hanks de hoofdrol spelen:


Uit: De Volkskrant, 02-02-2008, door Rob Vreeken

Q & A: Heimwee naar de Sovjet-Unie

...  Als 11/9 twintig jaar eerder was gebeurd, zou Tom Hanks dit jaar geen kanshebber zijn geweest voor een Oscar.

Leg uit.
Hanks speelt de hoofdrol in Charlie Wilson’s War, een film over een Amerikaanse parlementariŽr die er in de jaren tachtig voor zorgde dat de VS met een miljard dollar de Afghaanse mujahedin steunden tegen de Sovjets. De dollars gingen grotendeels naar Gulbuddin Hekmatyar, de meest radicale, onbetrouwbare, vrouwvijandige, anti-Amerikaanse, islamistische van het stel. Toen Charlie zijn oorlog eenmaal gewonnen had, puilde Afghanistan uit van tot over hun oren bewapende moslimfundamentalisten. Alles waar de VS nu mee in oorlog zijn, werd opgeleid in Charlie’s trainingskampen. Ook Hekmatyar bestaat nog. Hij werkt samen met de Taliban en flirt met Al Qaida. ...

Dus de VS hadden beter de Russen in Afghanistan kunnen laten zitten?
In ieder geval moeten de westerse democratieŽn, zoals Human Rights Watch deze week schreef, zorgvuldiger zijn met het kiezen van hun bondgenoten. En de Amerikanen denken af en toe weemoedig terug aan de tijd dat de Sovjet-Unie hun grote vijand was, en niet Al Qaida. De Sovjets peinsden er niet over New York aan te vallen met zelfmoordvliegtuigjes. ...


Red.:   Iedereen weet hoe in dit geval ook de echte schurken, de Amerikanen, hun verdienen loon kregen, in de vorm van de aanvallen op 9/11 door in Afghanistan opgeleide terroristen.
   En iedereen met enig gezond verstand en/of kennis van de geschiedenis van Afghanistan had dit kunnen voorspellen. Hier zo iemand:
 

Uit: De Volkskrant, 30-12-2005, interview door Gijs Zandbergen

'Ik denk nog vaak: sodemieter toch op'

Max Pam werd in 2002 geveld door een hersenbloeding, maar maakte een 'wonderbaarlijke wederopstanding' door. Hij is bezig met een boek over Theo van Gogh en met een literaire novelle. Deze maand verscheen De armen van de inktvis, een selectie uit dertig jaar journalistiek werk.


...  'Mijn jeugdheld, de schaker Jan Hein Donner, nota bene een oom van de minister, was er ook zo een. Ik heb hem erg bewonderd, net zoals ik Willem Frederik Hermans en Karel van het Reve heb bewonderd, plus iemand die nog leeft en wiens naam ik niet wil noemen. Jan Hein Donner was tegendraads en had volstrekt eigen, onafhankelijke meningen. Toen de communisten uit Afghanistan werden verjaagd, zei Donner: Dat is heel verkeerd, let op dat wordt een bron van chaos.' Hij werd erom uitgelachen. ...


Red.:   Na de aanvallen op 9/11 werd een enkele keer de vraag gesteld "Waarom?" Geen populaire vraag in Amerika, want het antwoord is natuurlijk op zijn minst: "Omdat ze een hekel aan ons hebben", en Amerikanen gruwen van die gedachte. Het echte daarom staat boven. Maar daar kwamen de Amerikanen niet aan toe, want het stellen van de vraag "Waarom?" duurt in Amerika nooit langer dan een enkele dag.
    De dood van Osama bin Laden leidt op allerlei terreinen tot duidelijkheid. Ook voor dat van de rol van de Amerikanen in het ontstaan van het probleem:


Uit: De Volkskrant, 07-05-2011, door Natalie Righton

Interview | Hasan Askari Rizvi, Pakistan-analist

Een dreun voor Al Qaida

De dood van Bin Laden betekent een psychologisch en wellicht ook financiŽle dreun voor Al Qaida, zegt de Pakistaanse analist Hasan Askari Rizvi. Maar de populariteit van het islamitisch extremisme in Pakistan is er niet mee weggenomen.

Tussentitel: Dat de islam zo sterk is doorgedrongen in de denkwereld van studenten vind ik alarmerend

De dag dat Osama bin Laden werd gedood zal Hasan Askari Rizvi nooit vergeten. Hij las de krant in zijn werkkamer in het Pakistaanse Lahore, toen de telefoon ging. Een journalist vertelde hem het nieuws, maar hij kon het niet geloven. De televisie ging aan en hij zag het de president van Verenigde Staten zelf vertellen. Rizvi glimlacht nog steeds: 'Wat een historische gebeurtenis'.
    Rizvi wordt door alle nationale en ook veel internationale media gevraagd om commentaar over de dood van 's werelds meest gezochte terrorist. Hij publiceerde veel over radicalisme en moslimextremisme en is een van de weinige onafhankelijke analisten in Pakistan, waar andere experts meestal relatief bevooroordeeld zijn omdat ze zijn verbonden aan een politieke partij, het leger of een uitgesproken westers of Pakistaans instituut.
    Rizvi combineert de westerse en oosterse wereld graag, getuige alleen al zijn werkkamer. Boven zijn westerse sofa hangt een Pakistaans schilderij. Op tafel ligt een Pakistaanse krant in het Urdu naast het Amerikaanse Time Magazine. Hij gaf les in de VS, Duitsland en Pakistan. Inmiddels is hij gepensioneerd, maar hij vliegt nog steeds de wereld over om westerlingen uit te leggen hoe het komt dat Pakistan zo geradicaliseerd is en waarom Osama bin Laden er als een held wordt gezien.
...
Bin Laden wordt in veel delen van Pakistan en Afghanistan gezien als held. Waarom?
'Dat komt door het extremistisch islamitisch denken dat populair is in de regio. Dat islamitisch denken houdt in dat alle problemen puur worden verklaard vanuit religie. De ongelovigen (niet-moslims) worden als schuldigen aangewezen van alles wat verkeerd gaat in het leven van Pakistanen en Afghanen. Vooral de VS worden gezien als de belichaming van het kwaad.
    'Iedereen die de druk van niet-islamitische grootmachten weet te weerstaan, wordt daardoor automatisch populair. Bin Laden was zo iemand.'

Hoe komt het dat het moslimextremisme zo populair is geworden in de regio?
'De Pakistaanse staat heeft het monster van radicalisme zelf gecreŽerd, met hulp van het Westen. In de jaren tachtig van de vorige eeuw kwam er plots een hoop geld beschikbaar voor extremistische moslimgroeperingen. Zij werden door de Pakistaanse overheid en de VS gesteund om weerstand te bieden aan de communistische Russen, die Afghanistan toen bezetten.
    'Zowel Pakistan als het Westen heeft de gewapende islamitische groepen dus zelf groot gemaakt. Er was waardering voor islamitische gewapende groepen. Dat was staatsbeleid.   ...


Naar Anti-communisme  , Politiek lijst  , Politiek & Media overzicht  , of site home  .