WERELD & DENKEN
 
 

Bronnen bij Haïti en Cuba: veiligheid

 1 sep.2008

Bij de vergelijking van de toestand op Cuba en Haïti aangaande het punt van veiligheid, hoef je alleen maar iets te laten zien over Haïti:


Uit: De Volkskrant, 11-01-2006, van correspondent Cees Zoon

Achtergrond | Missie van VN-macht om orde te herstellen na vertrek van Aristide is totaal mislukt

In Haïti laat het geweld zich maar niet indammen

De VN-missie om de orde te herstellen op Haïti is mislukt. Iemand ontvoeren is er een manier geworden om even snel aan geld te komen. En weer zijn de verkiezingen uitgesteld.


Tussentitel: Geld nodig? Even een expres-opvoering op touw zetten

Het aanhoudende geweld en de anarchie in Haïti maken elk uitzicht op een normalisering van de situatie in het Caribische land tot een illusie. Het aantal gewelddadige ontvoeringen blijft stijgen zonder dat de VN-interventiemacht er in slaagt de criminele bendes onder controle te krijgen. Bovendien zijn de verkiezingen weer uitgesteld.
    Maandag was de hoofdstad Port-au-Prince volledig lamgelegd door een algemene staking. Hiertoe was opgeroepen door de organisatie van werkgevers uit protest tegen de onveiligheid en het onvermogen van de VN-troepen het geweld te stoppen. Amnesty International en de Britse hulporganisatie Oxfam schetsen de situatie in Haïti als ‘een echte oorlog’.
    Met name de uitgestrekte sloppenwijken van Port-au-Prince, die het grootste deel van de stad vormen, zijn het toneel van complete oorlogen tussen bendes aanhangers van de afgezette president Aristide, bendes die sympathiseren met andere politici en drugsbendes die vechten tegen de Haïtiaanse politie en de VN-troepen. Het aantal ontvoeringen is opgelopen tot meer dan tien per dag.   ...


Red.:   Daarmee vergeleken is Cuba niets minder dan een paradijs.
 

Naar Anti-communisme  , Politiek lijst  , Politiek & Media overzicht  , of site home  .