Bronnen bij Anti-communisme: heropbouw

16 mei 2009


Over de vernietiging van Rusland is wel en het een en ander bekend, als oorlogsverhaal, maar de verstrekkendheid ervan behoort niet tot het Westerse bewustzijn. Dus ook niet wat voor inspanningen er gedaan zijn om het weer op te bouwen:


Uit: De Volkskrant, 16-05-2009, door Arnout Brouwers

De koepels flonkeren weer

Om Smolensk is door de eeuwen heen veel gevochten, maar ondanks de westerse ligging en langdurige buitenlandse overheersing is de stad in hart en ziel Russisch, ontdekt

 Weinig Europese steden zijn zo vaak, zo grondig verwoest als Smolensk, de aan de Dnjepr gelegen stad op circa 400 kilometer ten zuidwesten van Moskou. Dat de stad - volgens de Franse schrijver Stendhal een van de mooiste van Europa - tot vandaag zijn historische uitstraling heeft behouden, is te danken aan het besluit van de Sovjetautoriteiten om het na de Tweede Wereldoorlog weer van de grond af op te bouwen.
    Ondanks het woud aan Sovjetflats waar je bij binnenkomst doorheen moet, is de aanblik van het historische centrum, omgeven door een enorme, vijftien meter hoge verdedigingswal, nog altijd indrukwekkend.   ...
    Om Smolensk is door de geschiedenis heen slag geleverd, met Tataren, Litouwers, Polen, Zweden, Fransen en Duitsers, maar ondanks zijn westerse ligging en de eeuwen van buitenlandse overheersing is de stad in hart en ziel Russisch.
    Westerse invloeden te over, maar de doorslag geven de immense offers die hier zijn gebracht in de verwoestende veldslagen van 1941 en 1943. Eerst om de gezwinde opmars van de nazi's naar Moskou te vertragen, vervolgens om hun verzet te breken en de weg naar Berlijn te effenen.
    Dat biedt de bezoeker gelegenheid tot overpeinzingen over het moderne Rusland. Want opnieuw is de stad - sinds Wit-Rusland in 1991 onafhankelijk werd - de meest westelijke buitenpost van Rusland. ...
    Niet dat Smolensk een zwaarmoedige stad is. Integendeel. Aan zwierige zomerjurken en flanerende jongeren geen gebrek in het centraal gelegen Glinka-park.
    De stad heeft het centrum aan de bewoners teruggegeven door het deels autovrij te maken.
    ... In aanblik is Smolensk nog altijd de Russische vestingstad die altijd weer opkrabbelt. In de herfst van 1943 was Smolensk ‘een morose en waterloze woestenij', aldus de dichter Aleksandr Tvardovski. Nu flonkeren de koepels van de Maria-Hemelvaart kathedraal, de St. Peter en Paul kerk en de Ioan Bogoslov kerk weer aan de Dnjepr.
    Die aanblik is, net als de vestingmuur, een symbool van Russische overlevingsdrang. Getekend door de tijd, blijft Smolensk een ‘onsterfelijke zwoeger en vechter, een stiefbroer van Moskou', zoals dichter Vladimir Firsov het verwoordde. Maar tevens een sympathieke Russische provinciestad, die de uit het Westen komende bezoeker uitnodigt de rest van het land ook te ontdekken.


Red.:   Eén foto bij het artikel is verkleind gereproduceerd - voor de rest van artikel en foto's, zie hier  .


Naar Anti-communisme  , Politiek lijst  , Politiek & Media overzicht  , of site home  .