Anti-communistische propaganda: de minderheden

De berichten over het lot van de kleine minderheden ten tijde van de Sovjet-Unie waren eensluidend: die arme mensen werden natuurlijk onmenselijk behandeld. De werkelijkheid leek genuanceerder toen de Sovjet-Unie verdween: die kleine minderheden kregen het zeer veel moeilijker, omdat de staatssteun hen ontviel. Natuurlijk kan ook dat weer negatief uitgelegd worden:


Uit: De Volkskrant, 20-08-2005, door Corine de Vries 

Reportage | DE OEDEGEJ De laatste sjamaan van de Oedegej is al dood; de taal van het kleine Siberische volk van vissers en pelsjagers wordt nog maar door vijftig mensen gesproken. Portret van een verdwijnend volk.

Uitsterven in Siberië


In Siberië wonen dertig inheemse volkeren, met elk een eigen taal en cultuur. De volkeren (in totaal 200 duizend mensen) vertonen veel overeenkomsten: een mongoloïde uiterlijk, een nomadisch verleden, geloof in het sjamanisme, gedwongen assimilatie en collectivisatie door de communisten ...
   In de jaren dertig van de vorige eeuw werden de Oedegej net als alle andere inheemse Siberische volkeren door de Sovjets gedwongen hun nomadenbestaan op te geven. Bannelingen uit de goelag-kampen legden wegen aan in de moerassige bossen. De Oedegej moesten zich in dorpen vestigen en werden aan het werk gezet in collectieve bedrijven. Het sjamanisme werd onderdrukt. Kinderen kregen op school les in het Russisch. Geleidelijk vergaten de Oedegej hun taal en veel van hun nomadische gebruiken.
    Toch koestert Valentina geen wrok tegen de communisten. 'Voor de komst van de Russen was het leven heel zwaar. Onze hutten waren erg koud, als we wakker werden, was' ons haar bevroren. Mijn moeder is heel jong overleden, omdat ze zo'n moeilijk leven had. Als klein meisje mocht ik werken in de kolchoz, in ruil waarvoor ik drie keer per dag te eten kreeg.
Anders had ik het zonder moeder misschien niet eens overleefd', vertelt ze. .
    De Oedegej hadden het goed in de Sovjet-Unie, waar inheemse volkeren bevoorrecht werden, legt Valentina uit. 'De Sovjets wilden ons leven verbeteren en tegelijkertijd onze nationaliteit bewaren. Ze hielpen ons bij de bouw van huizen, bij reparaties en onderhoud.
Er was gratis kinderopvang, we kregen voedsel, kleding en medicijnen. Als er iemand ziek was, kwam er een helikopter. We hadden nooit ruzie met de Russen.'
    Het is de schuld van het communistische systeem dat de Oedegej het nu zo slecht hebben, meent Dmitri Kiseljov (33) hoofd van de culturele afdeling op de regionale administratie in Perejaslavskaja. 'De Sovjets hebben de inheemse volkeren zo verwend, dat ze niet meer voor zichzelf kunnen zorgen. Daar komt bij dat de Oedegej van nature liever lui zijn dan moe.'   ...


Red.:   De eerste twee citaten zijn in strijd met de laatste twee wat betreft de bedoelingen van de Sovjet-Unie tegenover de minderheden. De eerste twee zijn van de hand van de verslaggeefster, de laatste twee zijn van vertegenwoordigers van de Oedegej, een van de minderheden. Omdat de laatsten de direct betrokkenen zijn, zijn die citaten geloofwaardiger dan de eerste twee. De eerst twee zijn qua gesuggereerde conclusie dus onwaarheden, en vermoedelijk anti-communistische propaganda.
 

Naar Anti-communisme  , Politiek lijst  , Politiek & Media overzicht  , of site home  .