Bronnen bij Het Anglicisme in de Europese Unie: het imperium

10 mei 2008

De strijd tussen het Anglicisme en het Rijnlandmodel valt in hoge samen met de discussie over de toekomst van de Europese Unie, zie de onderstaande bronnen. Een van de overeenkomsten tussen het Anglicisme, uit imperiaal denkende landen als de Verenigde Staten en Groot-Brittannië, is dat de huidige vorm van de Europese Unie al sterk in de richting van een imperium, een supranationale eenheidsstaat, beweegt:


Uit: De Volkskrant, 15-04-2005, column van Ronald Plasterk

Grondwet vestigt Europa als staat

We lezen in de Europese Grondwet. Artikel 1: Bij deze Grondwet wordt de Europese Unie ingesteld, waaraan de lidstaten bevoegdheden toedelen.
    Artikel 6: Het Europese recht gaat boven het recht van de lidstaten.   ...
    Wat nu voorligt, zo betoogde afgelopen maandag prof. Lauwaars in een voordracht bij de Koninklijke Nederlandse Academie van Wetenschappen (hij is hoogleraar Europees Recht, lid van de Raad van State en nauw betrokken bij de voorbereiding van de Grondwet), is naar onderwerp en reikwijdte inderdaad een Grondwet. Hij regelt bevoegdheden en markeert die ten opzichte van die van lagere overheden, aldus Lauwaars, die er zelf vóór is.
    De Europese lobby zegt nog wel eens dat het woord Grondwet ongelukkig gekozen is, een pr-foutje - het is feitelijk een update van het verdrag van Nice: als je vindt dat dit verdrag beter is dan Nice, dan moet je gewoon voorstemmen. Dat is dus beslist niet juist.   ...
    Ik geloof graag dat Atzo Nicolai en Frans Timmermans niet de bedoeling hebben van Europa een superstaat te maken. Dat woord is besmet, want het werd ooit snerend gebruikt door Engelse Conservatieven. Maar over een paar jaar geldt niet de goede bedoeling van vandaag, dan geldt alleen wat er staat.
    Wat er staat, en waar op 1 juni ons fiat voor wordt gevraagd, is dit: Europa is een statelijk verband met een Grondwet, met een eigen Hof van Justitie, met wetten die gaan boven cle nationale wetten, waar een lidstaat zich niet meer naar eigen wil aan mag en kan onttrekken. Zo'n verband noemen we een federatieve staat.
    We besluiten op 1 juni of Nederland opgaat in Euroland.
    Euro-jurist Lauwaars zei desgevraagd dat hij de EU geen federatieve staat zou noemen, maar een confederatie. Vooruit. Zwitserland is ook een confederatie. Zwitserland is een land.
    In de Grondwet staat: Artikel 1 lid 8: De hymne van de Unie is de Ode aan de Vreugde van Beethoven. De 'Dag van Europa' wordt op 9 mei in de gehele Unie gevierd.   ...


Red.:   Mensen als Atzo Nicolai, Frans Timmermans of Euro-jurist Lauwaars en alles wat al in "Europa"  zit, zijn gewoon leugenaars. Meestal zijn ze zorgvuldig - maar soms laten ze hun dekking even vallen:


Uit: Dagblad De Pers, 10-05-2008

D66'er In 't Veld wint EuroNederlander Award

Europarlementariër Sophie in 't Veld (D66) heeft de EuroNederlander Award gewonnen. Ze nam de publieksprijs vrijdagavond in Amsterdam in ontvangst tijdens de 'Nacht van Europa', een bijeenkomst in Amsterdam met muziek en debatten over de EU. Andere genomineerden waren Cordaid-directeur Godelieve van Heteren en schrijver Geert Mak.
    De onderscheiding wordt elk jaar toegekend aan de Nederlander die volgens het publiek de meest constructieve bijdrage levert aan het Europese debat in Nederland. Volgens de organisatie zet In 't Veld zich actief in voor een Europa dat oplossingen biedt voor grensoverschrijdende problemen. Ze schreef samen met voormalig D66-fractievoorzitters Boris Dittrich en Lousewies van der Laan 'De Verenigde Staten van Europa'.   ...


Red.:   Hier is slechts een term voldoende; 'De Verenigde Staten van Europa'. Het is ook meteen afdoende - een overgroot deel van de slechte eigenschappen van Amerika stamt af van het feit dat het een "verenigde staten" land is ... een imperium.


Uit: De Volkskrant, 12-09-2008.

‘Europese vlag in top in parlement’

Als het aan de constitutionele commissie van het Europees Parlement ligt, gaat de Europese vlag (blauw met twaalf sterren) voortaan overal in het parlementsgebouw wapperen. Ook moet het Europese volkslied voortaan bij alle zittingen worden gespeeld.
    Met het besluit, dat nog moet worden goedgekeurd door het voltallige parlement, neemt de commissie revanche voor het schrappen van de Europese symbolen uit het verdrag van Lissabon. ...
    ... Volgens de Britse Tory-afgevaardigde Tim Kirkhope laat het besluit echter zien dat Brussel er nog steeds op uit is een ‘superstaat’ van de EU te maken.


Naar Anglicisme en Europa , Angl. vs. Rijnl. lijst , Angl. vs. Rijnl. overzicht , of site home .