Bronnen bij Het Anglicisme in de Europese Unie: leiding

Onderstaand enkele citaten die laten zien dat de huidige leiding sterk in de Angelsaksische richting stuurt. Meer analyse onder.


Uit De Volkskrant, 27-01-2005, van correspondent Bert Lanting

'Economie EU raakt achterop'

EU-voorzitter wil 'drastische' hervorming

De economie van de Europese Unie moet drastisch worden vernieuwd, om te voorkomen dat de EU economisch achterop raakt en onvoldoende middelen heeft om de sociale stelsels overeind te houden. Dat is de boodschap van voorzitter Barroso van de Europese Commissie, bij de presentatie van zijn plannen voor de komende vijf jaar.

In een toespraak voor het Europees Parlement zei Barroso dat de EU de komende jaren een ingrijpend vernieuwingsproces moet ondergaan om de economie op peil te krijgen. 'We moeten het enorme onaangeboorde potentieel van Europa aanspreken'. ... 'Ik denk dat nu het moment is gekomen voor een moedige verandering', zegt Barroso. 'Het doel is de welvaart te versterken'.
    Hij hamert erop dat dit doel alleen maar te bereiken valt als de economische groei toeneemt. ... Barroso onthulde in zijn toespraak geen concrete plannen, maar hij wijst er wel op dat vooral verdere integratie op het gebied van de dienstensector een 'enorm groeipotentieel biedt'. Vooral bij links in het Europees parlement bestaat echter veel bezwaar tegen de plannen van de Commissie de dienstensector te liberaliseren.
    De Commissievoorzitter wordt in die kringen met de nodige achterdocht bekeken wegens het strenge saneringsbeleid dat hij als premier van Portugal voerde. ...


Uit: De Volkskrant, 25-05-2005, door Bert Lanting

Even lekker muiten tegen kapitein Barroso
...
Commissievoorzitter Barroso moet zich - vandaag in het Europees Parlement verantwoorden voor het tripje dat hij eind vorig jaar maakte op het luxe schip van Spiros Latsis, een steenrijke Griekse reder en bankier. Spiros Latsis is een oude vriend van de commissievoorzitter, maar volgens zijn tegenstanders zit er een luchtje aan het boottochtje, omdat een van de banken die de Griek bezit, ooit een contract heeft gehad met de Europese Commissie.
    Om iedere schijn van belangenverstrengeling te voorkomen heeft Barroso beloofd dat hij zich niet zal bemoeien met anti-kartel-zaken tegen de scheepvaartindustrie - een pakket dat eurocommissaris Kroes eerder al moest afstaan. ...
    Hoeveel effect het debat op de referenda zal hebben, hangt volgens hem af van het antwoord van Barroso. 'Als hij toegeeft dat hij fout zat, zal het wel meevallen. Maar als hij doet of het normaal is dat eurocommissarissen hun vrije tijd doorbrengen op de luxe jachten van miljardairs, dan zal dat het nee-kamp flink in de kaart spelen.' ...


Red.:   Kortom: Barosso staat voor een streng saneringsbeleid voor de bevolking als geheel, en het zich wentelen in de wereld van de miljonairs voor zichzelf, of om dat laatste wat minder populair uit te drukken: de elite hoeft niet te versoberen en kan rustig zijn materialistische gang gaan. Dit is dus de uit gedrag blijkende houding van de politiek leider van de Europese Unie. De houding van mensen als Eurocommissaris Kroes is precies hetzelfde. Dat de Europese Unie voor een Angelsaksische koers staat is dus alleen al op grond van de persoonlijke bezetting van haar leiderschap onweerlegbaar.


Uit: De Volkskrant, 12-04-2008, door Wilco Dekker en Ben van Raaij

De Europese zakenelite rukt op

De zakenelite in Europa wordt groter en hechter. Frankrijk is het meest invloedrijk. Nederland het meest open.


Niet Rijkman Groenink, die verstrikt raakte in de overnameperikelen van ABN Amro, maar Josef Ackermann wordt komende maand benoemd tot commissaris van Royal Dutch Shell. De 60-jarige Zwitserse topman van Deutsche Bank gaat daar onder anderen de Franse voormalige topvrouw van Société Générale Christine Morin-Postel, de Finse oud-Nokia-baas Jorma Ollila, de Britse ex-diplomaat Lord Kerr of Kinlochard en Wim Kok gezelschap houden.
    ‘Vroeger werden bankiers commissaris bij een bedrijf omdat hun bank er geld in had zitten, maar dat is bij Ackermann en Shell vermoedelijk niet het geval’, zegt de Groningse bedrijfskundige Kees van Veen. ‘Shell wil Ackermann hebben vanwege zijn kennis van de internationale financiële wereld, en vooral ook zijn vele contacten. Want uit ons onderzoek blijkt dat hij een van de zogeheten big linkers is in de Europese zakenelite. Ackermann heeft diverse belangrijke posities en kent dus veel andere belangrijke mensen.’
    Terwijl het Nederlandse old boys network afbrokkelt, wordt de internationale Europese zakenelite steeds groter en hechter, heeft Van Veen vastgesteld. De docent aan de faculteit Economie en Bedrijfskunde van de Rijksuniversiteit Groningen onderzocht in het kader van het European Top Managers Project de bedrijfsnetwerken in – en vooral ook tussen – de vijftien landen die tot voor kort de Europese Unie vormden. Op basis van gegevens van begin 2006 werden de grootste beursgenoteerde bedrijven in vijftien EU-landen in kaart gebracht. Dat leverde een bestand op met 362 bedrijven en ruim zesduizend functies in hun raden van bestuur en raden van commissarissen.
    Uit schaarse studies in het verleden bleek medio jaren zeventig, tachtig en negentig dat het met de transnational corporate elite nog wel meeviel. Er was sprake van verbanden, maar niet in grote mate. Dat is veranderd, blijkt nu uit het Groningse onderzoek. Was in het laatste vergelijkbare onderzoek in 1996 nog een kwart van de onderlinge verbanden tussen bedrijven en hun bestuurders internationaal, begin 2006 was dat gegroeid naar 39 procent: van de 1128 personele dwarsverbanden die aangetroffen werden bij de 362 onderzochte Europese bedrijven, zijn er 4 op de 10 grensoverschrijdend.   ...


Naar Europa en Anglicisme , Angelsaksische model , Angl. vs. Rijnl. lijst , Angl. vs. Rijnl. overzicht , of site home .