Amerika, beroemde leugens

16 sep.2008

In het kader van de Amerikaanse buitenlandse politiek is er zo vaak en zo hard gelogen, dat het in een normale wereld een waar wonder zou als er nog één enkel persoon op aarde zou zijn die ook maar iets aannam dat Amerikanen in dat kader verkondigen. In werkelijkheid loopt het overgrote deel der Westerse wereld er nog steeds achteraan als de ratten achter de fluitspelende rattenvanger van Hamelen.
   Ter illustratie van het eerste punt, onder een lijstje van de meest beroemde leugens, min of meer op chronologische volgorde - de meeste artikelen zijn in het Engels:
 
  Who won the war Europe?
  The war crimes of the World War II
  The Russian threat
  De moord op Patrice Lumumba
  The Gulf of Tonkin incident
  The shooting down of airliners
  The murder of the Kuwaiti incubator babies
  The bombing of an Albanian civilian transport by Serbian planes
  Palestinian terrorism
  The danger of weapons of mass destruction
  Het Lockerbie proces
  The West supports the self-determination of all peoples

Ter bevestiging van twee van de zaken, zie ook de volgende artikelen uit eigen kring: 
 
  On the role of The New York Times in the Cold War
  Media coverage of the American and Russian shooting down of an airliner.

    Een nieuw geval geeft tevens een illustratie van hoe de constructie van zo'n leugen werkt:
 

Uit: De Volkskrant, 10-08-2009, door Nicholas D. Kristof, columnist van de The New York Times

Noord-Korea verdient hardere aanpak

Nu Noord-Korea zijn kernwapentechnologie dreigt door te sluizen naar dictaturen als Birma wordt het tijd voor een hardere strategie, betoogt Nicholas D. Kristof.

...   Er zijn nieuwe aanwijzingen dat Noord-Korea kernwapentechnologie doorgeeft aan de Birmese dictatuur, en dat het al eerder een reactor heeft geleverd aan Syrië. Jarenlang heb ik, op grond van vijf bezoeken aan Noord-Korea en zijn grensgebieden, gepleit voor een op overeenkomsten gebaseerde benadering van Pyongyang, maar nu concludeer ik voorzichtig dat we meer dwang moeten gebruiken.
    Birmezen die het regime de rug hebben toegekeerd, hebben gedetailleerde beschrijvingen gegeven van een Noord-Koreaanse reactor die is geconstrueerd in een berg en mogelijk een kopie is van het ding dat aan Syrië is geleverd. Dat concludeerden Desmond Ball, een gerespecteerde Azië-expert, en de journalist en Birma-deskundige Phil Thorpton deze maand in The Sydney Morning Herald. Als de beschrijvingen van de afvallige Birmezen kloppen, dan is de reactor 'in staat.om een jaar, elk jaar, na 2014 een bom te produceren', schrijven Ball en Thornton.
 

Red.:   Zo gaat het normaal: een middelmatige journalist komt, uit diverse mogelijke motieven, met een sterk verhaal,dat hij van een "goedingelichte bronnen" heeft - vroeger waren dat militairen of inlichtingendiensten (Amerikaanse, natuurlijk) maar nu is dat te verdacht, die hij als betrouwbaar naar buiten brengt. Vervolgens nemen hoger aangeschreven Amerikaanse) journalisten dat over. En dan zien Amerikaanse politici het als uiterst waarschijnlijk. Die ze vervolgens als waarheid aan het publiek presenteren. Zie Colin Powell voor de Verenigde Naties - met in zijn hand foto's van trucks die de massavernietigingswapens vervoerden.
    En ook deze meneer Kristof weet dat, gezien het volgende citaat:
 
  De ervaringen in Irak leren dat verslagen van tegenstanders van het regime over massavernietigingswapens onjuist kunnen zijn.

Maar kennelijk heeft meneer Kristof een motief om stug door te liegen. Bijvoorbeeld iets met Israël ...


Naar Amerika lijst  , Politiek lijst  , Politiek & Media overzicht  , of site home  .