Bronnen bij Amerika: geloof

27 jan.2008

Amerika is een groot land, dat vele subculturen kent. Maar ondanks die subculturen is Amerika toch aanzienlijk homogenere dan Europa. Een van die gemeenschappelijke eigenschappen is de diepte waarop godsdienst invloed heeft. Naast de voorbeelden al gegeven in Amerika, cultuur  , hier nog een aantal:


Van: Volkskrant website, 01-04-2007, ANP/AFP

Amerikanen voor God en tegen evolutietheorie

Maar liefst 91 procent van de Amerikanen gelooft in God. Bijna de helft (48 procent) wijst de wetenschappelijke evolutietheorie van de hand.


Dit blijkt uit een opiniepeiling die het weekblad Newsweek zaterdag publiceerde. De grootste religieuze groep in de VS zijn de christenen waartoe 82 procent van de ondervraagden zegt te behoren. Slechts zes procent van de Amerikanen gelooft niet in God. 62 Procent van de Amerikanen zou bij verkiezingen niet op een kandidaat stemmen die zegt atheïst te zijn.
    Een op de drie Amerikanen met een universitair diploma houdt de creationistische bijbelse zienswijze aan dat God de mens heeft geschapen.
 

Red.:   Het geloof is zo diep doortrokken in de Amerikaanse samenleving, dat geen politicus het zal wagen om iets anders te zeggen dan dat hij een waarachtig gelovige is. Terwijl er in de top heel veel mensen zitten die veel weten, veel ambitie hebben en diverse ander zaken die het onmogelijk maken dat daar niet een aanzienlijk aantal ongelovigen onder zitten, of op zijn minst mensen die het geloof niet zo serieus nemen - maar lees maar:


Uit: CNN.com, 29-11-2007

Campaign trail rancor carries into GOP debate

...    The acrimony from the Republican campaign trail carried over quickly into the CNN/YouTube GOP presidential debate Wednesday. ...
    The debate turned personal when a viewer, holding the Bible, asked: "Do you believe every word of this book? And I mean specifically, this book that I am holding in my hand."
    Huckabee, a Baptist minister, said, "Sure, I believe the Bible is exactly what it is."
    Giuliani said he believes the Bible, but not "literally true in every respect."
    After that, Romney stammered a bit when moderator Anderson Cooper asked him if he believed every word. Watch the candidates get personal about the Bible »
    "Yeah, the Bible is the word of God. ... I might interpret the word differently than you interpret the word, but I read the Bible and I believe the Bible is the word of God," Romney said. ...
 

Red.:   Je kan de druk op Romney voelen, die ongetwijfeld niet gelooft wat hij zegt. Wat niet komt omdat hij niet-gelovig, is maar behoort tot de Mormonen, die niet gezien worden als buiten de hoofdstroom.


Uit: VARA TV Magazine, nr. 34-2007,  door Auke Hulst

Heel ernstig

Charmed en, vanaf volgende week, Medium zijn exponenten van een recente opleving van het bovennatuurlijke in films en series. Waarom zijn de meeste zo bloedserieus?


Tussentitel: 'Langs de oostkust van de VS gelooft bijna de helft van de bevolking in spookhuizen'

...    De laatste tien jaar is er een enorme aanwas geweest van (overwegend) Amerikaanse films en tv-series over het 'hogere'. The Sixth Sense, White Noise, The Village, Hide and Seek, Constantine, The Amityville Horror, Final Destination, The Reaping, The X-files, Charmed, Angel, Medium en Buffy. En dat is nog maar een greep. Altijd gaat het over hetzelfde: kwaadaardige krachten uit andere dimensies breken door naar ónze wereld en komen hun onsmakelijke agenda ten uitvoer brengen.   ...
    Sociologe Lynn Schofield Clark denkt het doorslaggevende puzzelstuk te hebben geïdentificeerd. Ze deed voor haar boek From Angels to Aliens onderzoek naar de geloofsbeleving van vooral jeugdige entertainment-consumenten. Die zouden een eclectische spiritualiteit cultiveren, waarin elementen van occulte tradities en het christendom samenkomen. Maar Schofield Clark stelt vooral vast dat interesse in het bovennatuurlijke voortvloeit uit de opkomst van het evangelisme. 'Dat', zo schrijft ze, 'structureert de manier waarop Amerikanen zich met religie identificeren en het geloof beleven.' Omdat de duivel, de apocalyps en angst voor demonen een grote rol spelen in de beweging ligt het voor de hand dat die elementen doorsijpelen in de mainstreamcultuur - en dus ook in Hollywood.
    Mocht Schofield Clark gelijk hebben, dan maakt het veel inzichtelijk. Waarom nemen die moderne films zichzelf zo serieus? Waarom schermen ze te pas en te onpas met het predikaat 'waargebeurd'? Vaak is er sprake van weinig verholen propaganda voor 'geloven'. In The Reaping heeft Hilary Swank zich van haar kerk afgekeerd en trekt door het land om vermeende wonderen te ontkrachten. Totdat zich ergens de Bijbelse plagen lijken te voltrekken, en ze hardhandig wordt gewezen op Hogere Machten.
    Gretig wordt er geput uit christelijke symboliek - van oudsher een bron van horrorfilms. In The Reaping zien we de Bijbelse plagen en de duivel vermomd als klein meisje. De films en tv-series krijgen serieus de contouren van een cultuur van hel en verdoemenis. ...


Uit: VARA TV Magazine, nr.1-2008, door Willem Lust

I'm a believer

Dat een goddeloos bestaan in de VS niet eenvoudig is, zien we in Godless in America. Willem Lust merkt het ook op.


Tussentitel: 'Zonder geloof ben je hier geen compleet mens'

We woonden nog maar een paar dagen in Amerika (in Brooklyn, NewYork, om precies te zijn) toen ik bij ons in de straat het postkantoor bezocht. Er was geen rij en de jonge, zwarte vrouw achter het loket sloeg haar boek dicht om me te helpen. Het boek, oud en duidelijk stuk gelezen, was de bijbel.
    Het geloof maakt in Amerika op een heel natuurlijke manier deel uit van het dagelijks leven. Het onderwerp plopt spontaan op in gesprekken; op een toon alsof het gaat om een kopje suiker geleend bij de buren, wordt verteld dat voor dit of dat is gebeden. Volstrekt normaal is ook dat de eigenaar van een Bed & Breakfast, die wij verteld hadden wat wij in zijn dorpje aan het doen waren, aan de ontbijttafel de Allerhoogste aanroept en Zijn steun vraagt voor onze NOVA-reportage.   ...
    Nu doen ook presidentskandidaten die het niet moeten hebben van Christelijk Rechts erg opzichtig over hun geloofsleven. Er is een website met een God-o-meter, waarop de kandidaten op basis van hun uitspraken een cijfer kunnen krijgen van 0 (niks) tot 10 (fundamentalist); Barack Obama en Hillary Clinton scoren allebei een 91 Bij de Republikeinen doet ene Mitt Romney mee, (ook een 9 op de God-o-Meter) die Mormoon is (een nogal uitzonderlijke vertakking van het Christendom) en daarom gewantrouwd wordt, net zoals John F. Kennedy om zijn katholicisme. Kennedy overwon dit met een briljante rede, waarbij hij de scheiding tussen kerk en staat benadrukte. Romney gaf ook een speech en benadrukte de scheiding tussen gelovigen en ongelovigen, waarbij hij dus - dat was de boodschap - aan de goede kant staat. Aha.
    Steeds meer Amerikanen staan aan de 'goede kant'. Waar in Europa de kerken blijkbaar onstuitbaar leeglopen, is het geloof hier zeer vitaal. Een kwart van de bevolking laat zich zelfs omschrijven als 'conservatief christen', en dat was in 1960 nog maar één op de vijf. Slechts 14 procent van de Amerikanen is ongelovig (in Nederland is dat 38 procent) en je hoort er weinig van. Je krijgt hier de indruk dat je zonder geloof geen' compleet mens bent. Als het ter sprake komt, en ik toegeef ongelovig te zijn, dan is er bij Amerikaanse christenen vaak een blijde flonkering in de ogen; 'hoera, iemand die gered kan worden'. Het zijn vriendelijke mensen, maar ze hebben de neiging te doen alsof ongelovigen van iets genezen moeten worden.
    Als principieel atheïst kun je je waarschijnlijk behoorlijk een outcast voelen. Madalyn Murray O'Hair ging,de strijd aan. Zij was actievoerend atheïst. Haar juridische strijd leidde in 1963 tot een verbod op georganiseerd bidden en bijbellezing in openbare scholen; iets waar veel christenen nog het schuim op de lippen van krijgen. Het tijdschrift Life noemde haar 'de meest gehate vrouw in Amerika' en ze werd bedolven onder bedreigingen.   ...


Uit: De Volkskrant 21-10-2008, van correspondent Diederik van Hoogstraten

Zonder 'duivel' naar World Series

Honkbalploeg Tampa behaalt succes na tien jaar verlies | Christelijk geloof speelt een rol in de kleedkamer.

Tussentitel: Favoriete bijbeltekst per sms: de laatsten zullen de eersten zijn

De honkbalclub Tampa Bay Devil Rays speelde zijn eerste wedstrijd in maart 1998 tegen Detroit. De gloednieuwe ploeg in Florida verloor die ontmoeting en de volgende tien jaar zou het niet veel beter gaan. Tampa haalde nooit het naseizoen.
    Eind vorig jaar werd het woord 'duivel' uit de naam geschrapt. Er kwamen nieuwe shirts, een nieuw logo en een nieuw clubmanagement. Plotseling ging alles beter in 2008. Tampa Bay Rays won in het reguliere seizoen 84 wedstrijden en verloor er 51, het beste resultaat in de liga. ...
    Tampa wordt vergeleken met de in 1993 opgerichte Colorado Rockies, de ploeg uit Denver die vorig jaar plotseling de finale haalde. ...
    Er is nog een overeenkomst tussen Tampa en Colorado. Het christelijke geloof staat centraal. Colorado kwam vorig jaar op controversiële wijze in het nieuws, toen de media berichtten dat, er een 'christelijke gedragscode' in de kleedkamers en het clubhuis was ingevoerd. Geen Playboy meer, geen 'seksueel getinte' muziek. Colorado 'is stilletjes een organisatie geworden die door het christendom wordt geleid', schreef het dagblad USA Today.
    De Fellowship of Christian Athletes, een christelijke sportorganisatie in de VS, bracht op haar website onlangs een verhaal over de rol van het geloof voor de spelers van Tampa. Hun band met Jezus houdt ze scherp en met elkaar verbonden, zei eerste honkman Carlos Pena. 'In mijn wereld bestaan maar een paar dingen: God, mijn familie en dankbaar zijn.'
    En soms kan de bijbel dienen als een voorspellende tekst. Tampa's perschef Rick Vaughn vertelde over zijn favoriete sms-je dat hij dit naseizoen kreeg.
    'Ik kom net uit de kerk', schreef een vriend. 'En de bijbellezing van vandaag luidt: De eersten zullen de laatsten zijn en de laatsten zullen de eersten zijn.' Tampa boekte vorig jaar het slechtste resultaat van beide divisies van de competitie.
    En zo komen de spelers en supporters in Tampa vanzelf bij de uitgedreven duivel uit. De Devil Ray die tot vorig jaar in de club naam zat, is de naam van een onschuldige rogsoort, maar Gio Llerena koos voor de andere betekenis.
    Deze voormalige jeugd pastoor geeft leiding aan het 'kapel-programma' voor de spelers van Tampa Bay Rays. 'Ze hebben de duivel uit de naam gehaald!', zo verklaarde de uitzinnig blije Llerena de zegetocht van zijn plots gevierde honkbalclub.


Red.:   En het allerergste wat een mens kan zijn, nog erger dan misdadiger want die kan gered worden, is ongelovig:


Uit: CNN.com, 30-10-2008

Dole challenger irate over suggestion she is 'godless'

Hagan calls ad suggesting she is "godless" an "attack on my Christian faith"
Ad says Hagan took money from Godless Americans Political Action Committee
Hagan files application seeking permission to file complaint within 20 days over ad
Dole lawyers say ad is "100 percent factually accurate"


Kay Hagan erupted in anger Thursday over a television ad from Sen. Elizabeth Dole suggesting Hagan is "godless."
    "I think Elizabeth Dole has just gone to the lowest of the lows," Hagan said of the ad during an appearance on a talk show on WPTF-AM in Raleigh, North Carolina. "This is an attack on my Christian faith."
    Hagan, who described herself as a Sunday school teacher and an elder at a Presbyterian church in Greensboro, North Carolina, urged Dole to "pull this kind of despicable ad."   ...
    In the 30-second ad, a narrator says that a leader of the Godless Americans Political Action Committee recently held a "secret fundraiser" for Hagan.
    The ad then shows members of the group, which promotes rights for atheists and the separation of church and state, declaring that neither God nor Jesus exists.
    "Godless Americans and Kay Hagan," the ad continues. "She hid from cameras. Took 'Godless' money. What did Kay Hagan promise in return?"
    The ad ends with a picture of Hagan and a voice that sounds like hers declaring, "There is no God."   ...
    "Kay Hagan attended a fundraiser event in Massachusetts in September held in the home of two anti-religion activists, Wendy Kaminer and her lawyer husband, Woody Kaplan," Dole's attorneys said in a letter to Hagan's lawyer.
    They described Kaplan as a founder and advisory board member of the GAPAC. The letter said Kaplan and Kaminer were advisory board members of The Secular Coalition for America, which it described as "the national lobby for atheists, humanists, freethinkers and other nontheistic Americans with the unique mission of protecting their civil rights."
    The lawyers also said Kaplan gave $2,300 to Hagan's campaign.
    "This is politics of the worst kind, and I know it has been rejected by North Carolinians at every level," said Hagan.
    Polls suggest Hagan -- a Democratic state senator from Greensboro who began the race at a major financial disadvantage to Dole -- is slightly ahead of the incumbent.


Red.:   U ziet het: ongelovigen zijn op zijn minst net zo erg als de Ku Klux Clan, en andere bedrijvers van satanische riten.
    En dit alles gaat natuurlijk gepaard met sterke indoctrinatie:


Uit: De Volkskrant 21-07-2009, door Sacha Kester

Atheïstische kinderziel zal branden in de hel

... Zo heeft de Economist een stuk over atheïstische zomerkampen voor kinderen in de Verenigde Staten. Wij kennen het fenomeen vooral uit films: de zomer breekt aan, en de kleintjes gaan een paar weken onder begeleiding het bos in. Om nieuwe vrienden te maken. Om de natuur te ontdekken. En om nieuwe dingen te leren.
    Maar het geloof speelt op deze kampen in meer of mindere mate een rol, en als de boodschap van Jezus doorsijpelt in, bijvoorbeeld, een toneelstuk over seks voor het huwelijk, ergeren atheïstische ouders zich daar aan.
    Voor de kinderen van die ouders is er nu Kamp Quest. 'Ze zijn niet pushy of prekerig', schrijft de Economist, 'maar scepsis is wel de room op de taart. Zo wordt kinderen verteld dat er onzichtbare eenhoorns in het bos leven, en wint degene die kan bewijzen dat eenhoorns niet bestaan een prijs'.
    Leuk, denken wij in dan Nederland. Maar zo bijzonder is dat toch ook weer niet? Mis! Want de kleine groep die zich in de VS atheïstisch durft te noemen, loopt het risico telkens weer van de buurman te moeten horen in de hel te zullen branden.
    Ook in dit geval reageren mensen die hun kinderen naar een bijbelkamp sturen vol afgrijzen op de atheïstische variant, omdat een 'hopeloos' wereldbeeld in de jonge zieltjes wordt geprent. Maar de kinderen op Kamp Quest zelf zijn vrolijk, misschien zelfs opgelucht, omdat ze een paar weken even niet 'anders' zijn, zoals altijd het geval is op hun christelijke scholen.   ...


Red.:   Nog een variant:


Uit: De Volkskrant, 25-05-2011, door Iñaki Oñorbe Genovesi

Apocalyps bleef nog uit, maar de predikant houdt zijn miljoenen

Hij kan weer in de agenda worden genoteerd: de dag des oordeels. Ditmaal zal hij op 21 oktober 2011 plaatsvinden. Althans volgens de Amerikaanse predikant Harold Camping, die de apocalyps verkeerd voorspelde voor 15, 16 en 17 september 1994 en ook afgelopen zaterdag 'stomverbaasd' moest toezien hoe de allesverwoestende aardbevingen uitbleven die het door hem opnieuw aangekondigde einde der tijden hadden moeten inluiden.
    Ook ditmaal weet de 89-jarige Camping het zeker. Op 21 oktober is het echt afgelopen. Dan wordt de aarde verzwolgen door een grote vuurbol. In september 1994 zei de predikant een rekenfout te hebben gemaakt en ook afgelopen zaterdag zat Camping mis omdat hij de signalen van bovenaf 'verkeerd zou hebben begrepen'. De voorspelde datum van 21 mei was volgens hem niet een letterlijke, maar spirituele dag des oordeels.   ...
    In de Verenigde Staten zijn alweer duizenden billboards opgericht met deze nieuwe datum. Camping heeft ook al laten weten niet van plan te zijn de miljoenen dollars aan donaties terug te geven aan de tienduizenden volgelingen die wereldwijd hun spaargeld opnamen; huizen verkochten en hun banen opgaven vanwege zijn waarschuwingscampagne voor de foutief gebleken voorspelling. 'Als dit niet het einde was, waarom zou ik het geld teruggeven?', zei hij.   ...


Red.:    Amerika zit vol met het soort dwazen dat dit soort dingen uitkraamt, en boordevol  met het soort volgt de dwazen volgt als lammetjes het ooi.
   Een heel officieel soort dwazen is dit:


Uit: De Volkskrant, 28-10-2011, van correspondent Arie Elshout

Mississippi wil bevruchte eitjes als persoon erkennen

Tussentitel: Nieuwe poging alle abortussen strafbaar te maken als moord

In de slepende strijd in de Verenigde Staten over abortus hopen de tegenstanders binnenkort een nieuw wapen in stelling te kunnen brengen. Op 8 november stemmen de kiezers in de staat Mississippi over een grondwettelijk amendement, dat een bevrucht eitje tot een persoon voor de wet verklaart. Dat zou betekenen dat abortus vrijwel geheel wordt verboden, omdat het gelijk zou staan aan moord.
    Waarschijnlijk wordt het amendement aangenomen. In de gouverneursverkiezingen die op dezelfde dag worden gehouden, heeft zowel de kandidaat van de Republikeinen als van de Democraten het voorstel omarmd. Als het een meerderheid krijgt, is de kans groot dat in een reeks andere staten, waaronder Florida en Ohio, soortgelijke initiatieven worden gelanceerd.   ...


Red.:   Zonder meer gestoord. Zoals blijkt uit diverse consequenties:

  Tegenstanders wijzen erop dat met het amendement het strafrecht een belangrijke factor wordt in de gezondheidszorg. Artsen en zwangere vrouwen zouden kunnen worden vervolgd. Ook abortussen als gevolg van verkrachting of incest zouden verboden zijn. Het gebruik van morningafterpillen en het vernietigen van in laboratoria gebruikte embryo's zouden niet meer mogen. Artsen zouden huiverig kunnen worden vrouwen te helpen wier leven in gevaar komt door een zwangerschap.
    'Dit is het meest extreme van alle extreme anti-abortusmaatregelen die dit jaar in staten zijn voorgesteld', zegt Nancy Northrup in The New York Times. Zij is van het Center for Reproductive Rights, een pro-abortusgroep.   ...
    Niettemin vroeg het webmagazine Slate.com zich af wat voor consequenties het zou kunnen hebben als een bevrucht eitje tot persoon wordt verklaard. 'Is je verjaardag dan nog steeds je 'geboorte'-dag? Of je bevruchtingsdag? Hoe bepaal je de dag van je conceptie?'
    'Kun je echofoto's van je foetus op Facebook zetten? Of is dat kinderpornografie?'
    'Mag je dan autorijden als je 15 jaar en drie maanden oud bent?' (is nu in de VS 16 jaar).

En let wel: het hier over meerdere tientallen procenten van de Amerikaanse bevolking, die deze dwaasheid in zich hebben.


Naar Amerika, cultuur  , Amerika lijst  , Politiek lijst  , Politiek & Media overzicht  , of site home  .