Bronnen bij Amerika: claim op moraliteit

Amerika wordt vrij algemeen, in ieder geval door henzelf en in Europa, gezien als een moreel land. Een merkwaardig vooroordeel, voor een land dat gebouwd is op een verzameling genociden:


Uit: De Volkskrant, 09-04-2004, van correspondent Bart Dirks (Brussel)

België schoffeert de VS weer eens

De Belgische minister André Fahaut ligt onder vuur omdat hij de broze relatie met de VS op het spel zou zetten. In het militair personeelsblad Direct staat dat Noord-Amerika sinds 1492 het toneel is van een genocide die 15 miljoen slachtoffers heeft geëist en die nog steeds doorgaat.   ...


Red.:   Dat die voorgeschiedenis wel moet leiden tot diverse vormen van amoraliteit spreekt voor zich. Onder een paar voorbeelden, als eerste eentje uit de politiek:


Uit: De Volkskrant, 26-10-2005.

Cheney: CIA mag wel martelen

De Amerikaanse vice-president Dick Cheney wil dat de CIA wordt uitgesloten van een nieuwe regeling die de mishandeling van Al Qa’ida-leden of andere van terrorisme verdachte gevangenen nadrukkelijk verbiedt. De Senaat heeft begin deze maand op voorstel van de Republikeinse senator John McCain gezegd dat elke gevangene in Amerikaanse handen, waar ook ter wereld, moet worden gevrijwaard van ‘wrede, inhumane of vernederende behandeling’.
    Nu blijkt dat Cheney, in gezelschap van CIA-directeur Porter Goss, vorige week bij McCain gepleit heeft voor een uitzonderingspositie voor de geheime dienst. Het verbod op mishandeling of marteling, zo staat in de uitgelekte tekst van Cheney, ‘zal niet gelden voor geheime operaties in het buitenland ten aanzien van terroristen die geen Amerikaans staatsburger zijn’. De CIA houdt op niet nader bepaalde plaatsen buiten de VS een onbekend aantal strijders uit Irak en Afghanistan gevangen.   ...


Red.:   Wie dit als een uitzondering beschouwt, moet bedenken dat Cheney, tezamen met een hele groep gelijkgestemde lieden, gekozen is door een meerderheid van het Amerikaanse volk, willens en wetens. Nog wat van die kerels:
 

Uit: De Volkskrant, 17-06-2005, door Paul Depondt

De val van Babylon

Een van de meest hartverscheurende beelden van de oorlog in Irak, naast de schrijnende beelden van al het menselijk leed, is dat verslag van een van de vele persconferenties van Donald Rumsfeld. De Amerikaanse minister van Defensie had het laconiek over het plunderen en de wanorde in Bagdad, die hij 'erg fijne dingen' noemde, want die chaos was een uiting van vrijheid en 'vrije mensen doen soms onjuiste dingen omdat ze vrij zijn'.
    Rumsfeld gaf commentaar op televisiebeelden van een man die een gebouw uit liep met een antieke vaas. In april 2003, kort na de overrompeling van Irak door de coalitietroepen, werd het Nationaal Museum van Bagdad leeggeroofd; eeuwenoude stukken werden door Irakese plunderaars vernield, andere werden door gewapende bandieten meegenomen, al zijn er tijdens het oorlogsgeweld gelukkig ook vele spijkerschrifttabletten en stèles in kelders, alkoven en bunkers in veiligheid gebracht.
    Op televisie zag je aandoenlijke beelden van een wanhopige en huilende curator van het museum bij lege vitrines en stukgeslagen beelden: kunst was in die dagen weerloos. Minister Rumsfeld echter vond het allemaal 'een beetje overtrokken'. Op zijn briefing zei hij: 'Mijn hemel, waren er in Irak zoveel vazen?' Iedereen kon blijkbaar lachen om die oneliner van Rumsfeld.   ...


Uit: De Volkskrant, 12-11-2005, door Jan Tromp

INTERVIEW |  PAUL FUSCO   Twee weken gelden begroef Amerika zijn 2000ste gesneuvelde Irak-soldaat. De 75-jarige topfotograaf Paul Fusco fotografeert die begrafenissen sinds november 2003. Niemand publiceert zijn foto's, hij wordt volop tegengewerkt, maar hij blijft fotograferen. 'Bush, Cheney, Rove: meedogenloze smeerlappen zijn het, met een lange arm.'

Ze stierven van leugens

Hij is een kleine, broodmagere man, zonder enige opsmuk. Een open hemd en een aanzienlijk te wijde ribbroek. Paul Fusco is 75 en behoort al dertig jaar tot Magnum, het beroemdste collectief van fotojournalisten.
    Bitter Fruit heet zijn laatste reportageserie, over begrafenissen van soldaten die gedood zijn in Irak. Zijn roem, althans zijn grote bekendheid, dankt Fusco aan The Funeral Train, een reportage uit 1968, gemaakt vanuit de trein die de vermoorde Bobby Kennedy van New York naar Washington bracht.   ...
    'Ik weet dat in dit land nog áltijd verslaggevers en fotografen werken die integer zijn en daarom heel bezorgd over wat er aan de hand is. Maar ze hebben amper de ruimte.
Nu begint de kritiek enige omvang te krijgen. Vijf jaar te laat. De schade is aangericht.'

Van wie krijgen die verslaggevers geen ruimte?
'Van hun uitgevers natuurlijk. Het gaat om geld, om veel geld. De uitgevers beseffen dat het niet in hun belang is werkelijk in conflict te komen met de regering. Ze weten dat het meedogenloze smeerlappen zijn, Bush, Cheney, Rumsfeld, Rove. Ze realiseren zich dat die smeerlappen een lange arm hebben.   ...


VARA TV Magazine, nr. 4-2006, programma-aankondiging

Moeder Ruth

Eerder verfilmde John Gray onder meer de vriendschap tussen Dean Martin en Jerry Lewis (Martin & Lewis) en de schokkende Mansonmoord (Helter Skelter). In Haven het (wederom waargebeurde) verhaal van fotografe/journaliste Ruth Gruber (1911) die in 1944 door de Amerikaanse overheid geëngageerd werd om een groep overlevenden van vroeg-bevrijde concentratiekampen te begeleiden naar New York. Gruber reisde naar Napels en ging aan boord van de Henry Gibbins samen met 1000 (gewonde) vluchtelingen. Ze noteerde alle gruwelverhalen en verzekerde hen: 'Jullie zijn de eerste overlevenden die de VS aandoen. Via jullie zal Amerika de waarheid over Hitler leren.' Anderhalf jaar zaten de joden achter prikkeldraad vast in vluchtelingenkamp Fort Ontario en na de oorlog dreigde het Congres ze te deporteren. Gruber wist president Truman te overtuigen; in januari 1946 kregen ze een verblijfsvergunning. 'Het kamp in Fort Ontario was een van de best bewaarde geheimen uit de oorlog,' aldus Gruber in een interview. Het geheim werd pas aan een groot publiek onthuld in februari 2001 toen CBS Haven uitzond, met Natasha Richardson [...] als Gruber.


Red.:   Bijna even weinig bekend is het feit dat bij het uitbreken van de oorlog met Japan, alle Amerikaanse burgers van Japanse afkomst ook opgesloten werden in een concentratiekamp. Overigens is deze aanpak in de moderne tijd uitgevonden door de Engelsen, die tijdens de Boerenoorlog de blanke Afrikaanders in een concentratiekamp opsloten, mede onder leiding van een bekende voorvechter van de vrijheid: Winston Churchill.
    Nu wat voorbeelden uit cultuuruitingen:


Uit: VARA TV Magazine, nr. 6-2006, door René Zwaap

SAHAR TV1 - Haatzaaiende zenders moeten uit de lucht. Ook de Amerikaanse?

Kortgeleden maakte minister Donner bekend dat Nederland de doorgifte van satellietzenders Al Manar (uit Libanon)en het Iraanse Sahar TV1 laat blokkeren. Deze zenders zijn 'haatzaaiend', aldus Donner. ...  Sahar TV - die nu door Donner is platgelegd - deed een duit in hetzelfde zakje met de serie Voor jou, Palestina, waarin het Israëlische leger Palestijnse kinderen als onvrijwillige orgaandonors gebruikt ten behoeve van een zieke Israëlische premier. Inderdaad, weinig frisse televisie, een verbod meer dan waardig.
    Het zet wel aan het denken over tal van Amerikaanse series en films, waarin oriëntaalse schurken aansturen op al even diabolische daden. Zie de gemiddelde film met Bruce Willis of Chuck Norris. Zou Donner die dan eigenlijk ook niet als 'haatzaaiend' moeten verbieden? Het wordt nog eens heel stil op de buis.


Red.:   Dat Amerikaanse morele gezag is natuurlijk allang verdwenen bij iedereen die ook maar enigszins zijn ogen open heeft:


Uit: De Volkskrant, 01-12-2005, column door Marcel van Dam

Het verloren morele gezag

In de binnenlandse politiek merk je een toenemende neiging de afstand tussen de politiek en de gangbare moraal te vergroten. Moraliseren in de politiek mag niet meer. Terwijl politiek per definitie moraliserend is. Wetgeving is het vastleggen van normen waaraan men zich behoort te houden.
    Als je op dezelfde dag in de krant leest dat over de hele linie het aantal uitkeringen is verminderd en het aantal arme huishoudens met honderdduizend is gegroeid wil bijna niemand dat nog zien als een teken van een verschuivende moraal.
    In de buitenlandse politiek is de afstand tussen politiek en moraal altijd groot geweest. Vanwege het soevereiniteitsbeginsel heeft het internationale rechtssysteem altijd hopeloos achtergelopen op de nationale rechtssystemen, althans die van de westerse democratieën. Vanwege de gruwelijke misdaden in de Tweede Wereldoorlog heeft het Westen zich ingespannen voor een verdere uitbouw van de internationale rechtsorde.
    Sinds het aantreden van de regering-Bush is die trend dramatisch omgebogen en is de internationale rechtsorde weer op zijn retour. Bush beschouwt het internationale recht als een bedreiging voor de Amerikaanse belangen. En sinds het uitbreken van de oorlog tegen het terrorisme, culminerend in de oorlogen in Afghanistan en Irak, moeten ook de mensenrechten daarvoor wijken. De grootste en machtigste democratie ter wereld heeft het morele gezag verloren als verdediger van de mensenrechten te fungeren.
    Zowel op Guantánamo Bay als in Afghanistan als in Irak en mogelijkerwijs ook in Europa worden burgerrechten en rechten van gevangenen op een gruwelijke manier geschonden. Het is allang niet meer vol te houden dat zijn incidenten. De Amerikaanse regering voert welbewust een beleid mensen systematisch zonder vorm van proces voor onbepaalde tijd in mensonterende omstandigheden gevangen te houden en bloot te stellen aan de gruwelijkste martelingen.   ...


Red.:   Nog een voorbeeld van de Amerikaanse moraliteit: de behandeling van WikiLeaks-brom Bradley Manning. En net als in de Sovjet-Unie, zijn er machteloze dissidenten:


Uit: De Volkskrant, 12-04-2011, van correspondent Arie Elshout

Open brief aan president Obama van 250 rechtsgeleerden

'Behandeling WikiLeaks-man immoreel'

Tussentitel: 'Als hij schuldig is, berecht en bestraf hem dan'

Meer dan 250 vooraanstaande Amerikaanse rechtsgeleerden hebben in een open brief geprotesteerd tegen de 'vernederende en onmenselijke omstandigheden', waaronder WikiLeaks-gevangene Bradley Manning wordt vastgehouden.
    Zij vallen er president Obama persoonlijk op aan. Zij vragen zich af of zijn opstelling nog wel 'in overeenstemming met de elementaire fatsoensnormen' is.   ...
    Manning, een informatieanalist van het Amerikaanse leger, wordt verdacht van het doorsluizen van honderdduizenden geheime staatsdocumenten naar de klokkenluiderssite WikiLeaks. Hij zit in de gevangenis van het korps mariniers in Quantico, Virginia.
    Volgens de rechtsgeleerden zit Manning daar al negen maanden 23 uur per dag eenzaam opgesloten in zijn cel. Eén uur per dag mag hij rondlopen in een andere ruimte, maar daar zijn geen andere gevangenen bij. Elke vijf minuten moet hij de vraag beantwoorden of hij oké is.


Red.:    Dat is niet volgens de rechtsgeleerden zo, dat is volgens de feiten zo. De gebruikte term wijst op een Koude-Oorlogreflex.

  Als hij 's nachts met zijn rug naar de deur gaat liggen of met zijn hoofd onder een deken, wordt hij wakker gemaakt en wordt hem gevraagd of hij oké is. Ook moest hij op een gegeven moment naakt slapen en naakt voor de deur staan om te worden geïnspecteerd.

Marteling.

  De rechtsgeleerden noemen deze behandeling onwettig en immoreel. Zij zou een schending vormen van diverse grondwettelijke bepalingen, waaronder een verbod op het bestraffen van verdachten voordat ze zijn berecht. Als dit zo doorgaat, schrijven de geleerden, kan er zelfs gesproken worden van marteling.

Tjonge ... Maar ze kunnen  het veilig stellen:

  aldus de open brief die verscheen in de New York Review of Books

Want ze hadden het net zo goed op wc-papier kunnen schrijven net als de Russische dissidenten: de New York Review of Books.is een blaadje voor intellectuelen,"liberals" zoals ze in Amerika minachtend genoemd worden  , die totaal niets hebben in te brengen in de Amerikaans machtspolitiek.
    Het Amerikaanse fascisme is al aanwezig in de cinema sinds de tijden van de "cowboys en indianen'-films. Het lijkt alleen maar erger geworden:


Uit:
De Volkskrant, 15-12-2012, van correspondent Arie Elshout

Film over jacht op Bin Laden vergoelijkt foltering, zeggen critici

Debat over nut martelen laait op

Tussentitel: 'Zero Dark Thirty is op het randje van fascistisch'

Nog maar weinig mensen hebben de film gezien, toch liggen in de VS alle oude wonden uit de oorlog tegen het terrorisme weer open. Zero Dark Thirty gaat over de jacht op Osama bin Laden. Hij begint met een indringende martelscène en eindigt met de dood van de Al-Qaidaleider. Wordt hier gesuggereerd dat folteren helpt in het opsporen en onschadelijk maken van vijanden? Daarover is het debat losgebarsten..
    Dat gaat met veel emoties gepaard, want na de aanslagen van 9/11 reageerde de regering van George W. Bush zo hard en genadeloos, dat zij daarmee het land spleet. Critici verweten haar de waarden te verloochenen die ze zei te verdedigen.
    Terreurverdachten werden zonder vorm van proces voor onbepaalde tijd opgesloten. De CIA onderwierp sommigen van hen aan 'verscherpte ondervragingstechnieken'. Een bureaucratisch eufemisme voor het toepassen van methoden die worden gezien als martelen, zoals het 'waterboarden'. Daarbij krijgt een gevangene een doek of stuk plastic op de mond gelegd, waarna water over zijn hoofd wordt gegoten en het net lijkt alsof hij verdrinkt.    ...


Red.:   Natuurlijk zal in deze film niet vermeld worden dat Osama bin Laden een schepping is van de Amerikanen, in hun streven het Afghaanse volk te voorzien van onderdrukking door de moslims. Omdat ze meenden daarmee "de communisten" dwars te kunnen zitten.


Naar Amerika, cultuur  , Amerika lijst  , Politiek lijst  , Politiek & Media overzicht  , of site home  .