Bronnen bij GroenLinks: niet-links

"GroenLinks is niet groen en niet links" is een strijdkreet van haar tegenstanders ter linkerzijde, maar ook in eigen kring gaat men het nu toegeven, wat betreft het niet-links zijn


Uit: De Volkskrant, 10-09-2010, door Eline van Nistelrooij, voorzitter van DWARS, GroenLinkse jongeren

Linkse familie bestaat niet

In de Volkskrant van 7 september schreven Adri Duivesteijn (PvdA), Tiny Kox (SP) en Leo Platvoet (GroenLinks) dat ‘links’ zich als blok moet presenteren. Maar de partijen op de linker flank zijn niet voor elkaar inwisselbaar. Bovendien is het goed als een volgend kabinet zowel de linker als de rechter flank beslaat.
   Het drietal doet voorkomen alsof PvdA, SP en GroenLinks slechts een strohalm van elkaar verschillen. Deze voorstelling van zaken is echter onjuist. In het verleden heeft GroenLinks trekjes van de huidige SP vertoond. Het clubje dat dit geluid vertolkte, noemde zichzelf Kritisch GroenLinks, aangevoerd door Leo Platvoet. Inmiddels bestaat dit clubje uit nog geen handjevol mensen, en past hun niet langer de naam Kritisch, maar Verzuurd GroenLinks. Vandaag de dag is het DWARS, GroenLinkse Jongeren die het kritisch geluid binnen GroenLinks laat horen. Kritisch betekent in die context constructief en progressief, waarbij DWARS een liberale lijn voorstaat.
    Het geluid van het clubje van Platvoet is een geluid dat al jaren niet of nauwelijks binnen GroenLinks te horen is. Er zijn inmiddels grote verschillen tussen de SP en GroenLinks, die niet zomaar op één linkse hoop te gooien zijn. Denk bijvoorbeeld aan ideeën over hervormingen op de arbeidsmarkt en in de sociale zekerheid, het Europastandpunt en de wil tot het nemen van regeringsverantwoordelijkheid.   ...


Red.:   De tegenstanders hadden het niet kernachtiger kunnen formuleren. Nog wat verder samengevat: dit GroenLinks is liberaal, met een sterk oligarchisch en kosmopolitisch karakter, veel beter past bij samenwerking met rechts dan met links.
    Zoals ook het "verzuurde" overgebleven kleine clubje linksen constateert:


Uit: De Volkskrant, 16-09-2010, door Karel van Broekhoven (lid GroenLinks)

'Dwars' als spreekbuis van de partijelite

In een ingezonden brief van 10 september trekt Judith van Nistelrooij ten strijde tegen Kritisch Groen Links, een groep leden uit de linkerflank. Ook werkt zij liever met de VVD dan met de SP. Zij is voorzitter van Dwars, de jongerenafdeling van GroenLinks. Waar jongerenafdelingen in het algemeen idealistischer en gedrevener zijn dan de rest van de partij, door hun jeugdig elan en doordat zij niet te maken hebben met de lastige werkelijkheid, die compromissen nodig maakt, is Dwars een spreekbuis van de partijelite.
   Dit is niet zeer verontrustend, want er sprake van een golfverschijnsel. Nog niet zo lang geleden was Dwars wel degelijk de progressieve voorhoede van de partij, die de partijleiding hield aan zijn zelfgekozen opdracht om te werken aan een eerlijke verdeling van welvaart en het verantwoord omgaan met het milieu. ...
    Maar om nu te moeten lezen dat de voorzitter van Dwars graag met rechtse partijen in een coalitie wil ‘die de problemen duurzaam kan aanpakken’ is wel schokkend. ... wie ook maar iets van de politieke realiteit weet, weet ook dat er met rechtse partijen in de coalitie niets terecht komt van de eerlijke verdeling van welvaart. De hypotheekrente aftrek bijvoorbeeld zal onbespreekbaar blijven.
    Het ‘clubje’ Kritisch Groen Links is slechts een handjevol zure mensen in haar ogen. De verleiding is groot om op dezelfde ongenuanceerde manier Dwars voor te stellen als een stelletje baantjesjagers die zo snel mogelijk boven willen komen drijven door het de partijelite naar de zin te maken. Nadat ik aan die verleiding heb toegegeven nog iets over de samenwerking met de SP. De ‘grote verschillen’ tussen SP en GroenLinks zijn natuurlijk veel kleiner dan die tussen de (inmiddels zeer rechtse) VVD en GroenLinks. In feite gaat het om enkele oud-zeer punten, waar juist jongeren overheen zouden moeten stappen. ...


Red.:    Waarin dus ook aangestipt wordt waarom de jongeren zo denken: het zijn de opvattingen van de top van de partij.
    En ook de nieuwe fractieleider geeft het toe:


Uit: De Volkskrant, 29-11-2012, door Ron Meerhof

'De afstand tot onze leden is te groot'

Die nieuwe fractieleider van GroenLinks heeft lering getrokken uit de lessen van de leden. Hij twijfelt hardop over de koers van zijn voorgangers Halsema en Sap. 'Kunduz zit dieper.'


'W at is er eigenlijk links aan versoepeling van het ontslagrecht en versobering van de WW?' Dat was een van de prangende vragen die Bram van Ojik, sinds begin oktober voorman van GroenLinks, vaak te horen kreeg tijdens een serie van vijftien gesprekken met groepen ontevreden leden. ...


Red.:   De vraag stellen is hem beantwoorden. Het eerdere probleem was dat: de vraag was nooit gesteld, zinsbegoocheld als men was door de uitstraling en de aalgladde praatjes van Halsema.

Deze verzameling is wegens "volkomen vanzelfsprekendheid' niet meer bijgehouden. Maar de volgende gaat ruim voorbij het handhaven van het niveau (Volkskrant.nl, 02-10-2019, door Frank Hendrickx uitleg of detail ):
  Het kabinet is uit de zorgen: GroenLinks steunt hoe dan ook alle begrotingen, van Onderwijs tot Landbouw

Het kabinet kan de komende maanden rekenen op de steun van GroenLinks bij de goedkeuring van alle begrotingen, van Onderwijs tot Landbouw. De oppositiepartij heeft intern besloten om hoe dan ook voor te stemmen, ook als er geen extra toezeggingen meer komen vanuit de coalitie. Prominente GroenLinksers bevestigen die beslissing.


...    Het komt zelden voor dat een partij al voor de begrotingsbehandelingen in de Tweede Kamer zegt toch wel voor te gaan stemmen. Zeker als een kabinet geen meerderheid in de Eerste Kamer heeft, is het een bekende tactiek om op zijn minst met een tegenstem te dreigen om zo extra toezeggingen binnen te halen. Het kabinet-Rutte III komt 6 zetels tekort in de senaat en is aangewezen op steun vanuit de oppositie.    ...

Het kabinet Rutte-III is niet neoliberaal van de gewone soort, maar neoliberaal van de hoogste categorie: ze hebben de directe bealastingen die het sterkt werken op de hogere inkomens, verlaagt, en de indirecte belastingen, de BTW, die het sterkst werken op de lagere inkomens, verhoogd.
    Wat onmiddellijk de vraag opriep: waarom doet een partij zoiets? Iets dat niet allen direct tegen het door in de naam voorgedragen beleid ingaat, maat zich daarmeee ook blootstelt aan de zeer schadelijke confronatie daarmee.
    Van nu tot in de verre toekomst.
    Deze redactie had geen antwoord, tot het oog viel op de laatste zin, en daarboven bleek nog wat te staan:
  Ook voor Forum voor Democratie is de strijd van GroenLinks tegen ‘scorebordpolitiek’ slecht nieuws. Partijleider Thierry Baudet hoopte toezeggingen van het kabinet binnen te slepen ... om de onderwijsbegroting door de Eerste Kamer te krijgen, waar FvD 9 zetels heeft.
    Nu GroenLinks ook die begroting hoe dan ook steunt, is de rol van Baudet uitgespeeld.

DAT!!! was de reden: "Invloed van de FvD" is invloed tegende steunpilaren van het GroenLinks-beleid: vrije immigratie en het multiculturalisme.
    Bij GroenLinks gaan de vrije immigratie en het multiculturalisme boven ALLES.


Naar GroenLinks  , Politiek lijst  , Politiek & Media overzicht  , of site home  .


 

18 sep.2010