Bronnen bij Linkse denkfouten: permissiviteit in de zachte sector

Als er, naast het onderwijs, één terrein is waar het linkse denken heeft gedomineerd, is dat de zachte sector: allerlei behandeling- en zorgcircuit, van gehandicapten tot criminelen. Vooral met het laatste hebben ze ook weer keihard de ideologische plank misgeslagen:


Uit: De Volkskrant, 21-04-2006, van verslaggeefster Janny Groen

‘Blingbling wijst niet per se op agressief gedrag, hier mag het’

‘Blingbling’-sieraden hoeven helemaal geen probleem te zijn in justitiële jeugdinrichtingen. ‘Blingbling wijst niet per se op agressief macho-gedrag. In onze inrichting mag het gewoon. Het is een uiting van een muziekstroming, van hiphop.’


Taco Keulen, directeur van jeugdinrichting de Doggershoek in Den Helder, vindt het voorstel van Tweede Kamerlid Jeroen Dijsselbloem van de PvdA om het ‘machogedrag’ van Marokkaanse en Antilliaanse gedetineerden te doorbreken door ze in ouderwetse bajeskleding te steken ‘onzinnig’. ‘Jongeren moet je op hun gedrag aanspreken. Dat los je niet op met een bepaald pakje’, zegt hij.
    Twee collega’s vallen hem bij. ‘Een maffiose jongen die zich opstelt als groepsleider doet dat ook in een uniformpje’, reageert Loek Dijkman, hoofd pedagogische dienst en plaatsvervangend directeur van Teylingereind in Sassenheim. ‘Onze groepsleiders zijn erop getraind te interveniëren, die doorbreken macho-gedrag op andere manieren. Bijvoorbeeld door positieve leiders eruit te halen en zo wellicht de groep bij te sturen.’
    De drie benadrukken dat ‘de uniformcultuur’ niet past bij de Nederlandse samenleving. In Groot-Brittannië hebben schoolkinderen uniformpjes om de gelijkheid te bevorderen. Dijkman krijgt visioenen van ‘het oude Oostblok’. ‘Daar worden de hoofden ook kaal geschoren.’ Hij vraagt zich af of de Tweede Kamer, die enthousiast reageerde op het voorstel van Dijsselbloem, daar op termijn ook toe over wil gaan. Als jongeren hun identiteit niet kunnen uitdrukken in hun kledij, gaan ze iets met hun haar doen, denkt hij.
    De taak van de jeugdinrichtingen is juist jongeren te helpen individuele keuzen te maken. Ernst Brederveld, directeur ondersteunende dienst van Het Poortje in Groningen en Veenhuizen, vindt dat de groepsleiders door verplichte kledij de kans wordt ontnomen in gesprek te gaan met provocerende jongeren. Dat gebeurt nu volop. Het is een misverstand te veronderstellen dat alles maar mag op kledinggebied, stellen de drie. Lonsdale-kleding en andere uitingen van het extreem-rechtse gedachtengoed zijn in de betreffende instellingen verboden, evenals uitdagend blote kledij voor meisjes. Niet door de beugel kunnen naveltruitjes, korte rokjes en diep uitgesneden blouses.
    Brederveld: ‘Als ze in dergelijke kleding aan het ontbijt verschijnen, corrigeren we hen. Ze moeten andere kleren aan en we gaan in gesprek. Zo proberen we te achterhalen wat er achter die kleding steekt.’ Er kan een macho-gevoel achter zitten, of de behoefte zich bij een groep aan te sluiten. Of onverantwoord verleidingsgedrag.
    Het gevangenispakje is in de meeste inrichtingen in 1983 afgeschaft. Onderzoek had uitgewezen dat uniformpjes als vernederend worden ervaren. Jongeren hebben geen greep meer op hun uiterlijk en worden beroofd van hun identiteit. En dat, concludeerde criminologe Elizabeth Lissenberg, bemoeilijkt resocialisatie, een doelstelling van strafinrichtingen. ...


Red.:   Wat een onuitstaanbare zachte-sector taal. Het is voor de meeste van dat soortlieden juist de bedoeling dat je de overdadige eigenwaan en de overgevoeligheid voor kwetsing van het eigen ik en het volkomen onterechte respect-wens juist essentieel dat ze vernederd en berooft van hun huidige identiteit worden  .
   

Naar Linkse denkfouten  , Politiek lijst  Politiek & Media overzicht  , of site home  .