PC-club: Elsbeth EttyAls het op de toepassing van denkfouten, retorisch trucs en en puur onzindelijk redeneren in het algemeen aankomt, is de persoon van Elsbeth Etty één van de voornaamste kandidaten voor de koppositie. Haar sterkste punt dienaangaande is het verbinden van de persoon of zaak die het doelwit is van haar stukjes met het nazisme, en dan in de volgende zin te zeggen dat ze dit niet de bedoeling is. Natuurlijk heeft deze laatste zin het tegenovergestelde effect: het versterkt het bewustzijn van die verbinding. En even natuurlijk is dat Etty zich bewust is van dit proces, ze is tenslotte schrijfster van beroep. Als eerste een voorbeeld dat al voorzien is van commentaar (www.meervrijheid.nl, 18-nov-2004, door Bart Croughs):
Het is tevens een exemplarisch geval van het toepassen van de retorische truc van het "hellend vlak" - een vorm de stroman . Het leggen van de holocaust-link is in discussies rond integratie en immigratie één van de meest gebruikte retorische trucs. Het tweede voorbeeld geeft haar positie in het maatschappelijke krachtenveld weer (VARA TV Magazine #22-2004, door Elsbeth Etty):
Hierin zijn de volgende beweringen en opvattingen terug te vinden: - Rechts is hetzelfde als het hebben van onderbuikgevoelens. - "Onderbuikgevoelens" is afkeer van asielzoekers en immigranten (oftewel bezwaren tegen massa-immigratie). - Voor mensen die onderbuikgevoelens hebben moet je op je hurken gaan zitten. Rechtse mensen en/of mensen met onderbuikgevoelens vindt men bij RTL 4. - Kijkers van RTL 4 en SBS 6 zijn zich tekort gedaan voelende kansarme stakkerds, ook aan te duiden als maatschappelijk teleurgestelden. - De aanhangers van Pim Fortuyn zijn voornamelijk maatschappelijk teleurgestelden. - Maatschappelijke teleurgestelden zijn dom en rechts, en houden er intolerante en xenofobe opvattingen op na. - De aanhang van de Nazi's bestond voor een aanzienlijk deel uit maatschappelijk teleurgestelden. - De maatschappelijk teleurgestelden koesteren wrok en rancune jegens degenen die wel cultuur hebben. - Maatschappelijk teleurgestelden komen uit een wereld van half-beschaving, overeenkomende met die der commerciële omroepen. - De maatschappelijk teleurgestelden laten zich voornamelijk leiden door bevel en propaganda. Hieruit komt de maatschappelijke positie van Etty glashelder naar voren: zij is van de intellectuele lakeienklasse, met een grote minachting en haat voor iedereen die daar onder zit. Die ze zonder omhaal verdenkt van nazistische sympathieën, of het potentieel daartoe. Inclusief (herhaald) uitgebreide referenties naar "de holocaust", middels citaten van Menno ter Braak. Hoe ze op dit soort weerzinwekkend verbaal uitingen komt, is te vinden in de de tussentitel van dit stuk: vrij psychologiseren. Dat kunnen wij ook. Dus gekomen tot aan de vraag wat Etty hiertoe drijft, kunnen we dat op dezelfde manier koppelen aan haar grote voorliefde: de zaken van immigratie en allochtonen, het multiculturalisme en de politieke correctheid. Dan is haar afkeer van de lagere klassen meteen begrijpelijk, want die hebben het niet zo op met de door Etty geliefde allochtone immigranten - na de overvloed aan overlast die ze daarvan hebben ondervonden. En ter bescherming van je geliefde is natuurlijk alles toegestaan. Jammer voor Etty is dat het hier natuurlijk niet bij blijft. Al vele malen hebben we het principe van "de continuïteit der dingen" aangehaald. In dit geval zegt het dat er een goede kans is dat dit soort door de multiculturalistische ideologie veroorzaakte houdingen en denkfouten en gepaard gaan met andere psychologische problemen. Voor een illustratie daarvan, zie onderstaande bronnen (VARA TV Magazine, #12-2005, ingezonden brief van Henny Sipkenta (Doetinchem)):
En (NRC Handelsblad, 15 juni 2002, ingezonden brief van Marcel van Dijk (Amsterdam)):
Al behoorlijk ernstig. En wat Etty zelf van dit soort handelen vindt blijkt uit haar reactie op een soortgelijke zaak begaan door iemand anders (internet publicatie van Micha Kat):
Juist ja ... Sinds de opkomst van Geert Wilders als woordvoerder van de kritiek op de islam, is hij ook een natuurlijk mikpunt voor Etty's historische parallellen (NRC Handelsblad, 25-09-2007, column door Elsbeth Etty):
Ach jee ... Dat 'Führerprinzip' ... Wat moet dat mens een ellendig leven hebben met zo veel gif in de geest ... En kritiek op de islam is natuurlijk iets heel anders dan, zeg, kritiek op het christendom (NRC Handelsblad, 10-02-2009, column door Elsbeth Etty):
Kijk, dan zijn nu precies de dingen waar Geert Wilders voor waarschuwt, waar het gaat om de islam. Maar als je dit doet richting islam, vergelijkt Elsbeth Etty je met de Führer. Want tegen het katholicisme mag je wel fulmineren, maar tegen de islam niet. Want de islam is van allochtone immigranten. Wie bereid is zich zo diep in de modder van het intellectuele morele moeras te wagen, is begrijpelijkerwijs bijzonder populair bij alles dat neigt naar links en politiek-correct. Naast een hoogleraarschap vallen haar dan ook prijzen ten deel (HP/De Tijd, 13-06-2008):
Het feit dat Hans Dijkstal één van de ferventste multiculturalisten is, zal zeker hebben geholpen bij het toekennen van de prijs, zo niet de doorslaggevende factor zijn geweest. Het multiculturalisme is, naast een oorzaak van veel ergernis, op gezette tijden ook een bron van vermaak. Hier is zo'n moment (de Volkskrant, 26-04-2012, van verslaggeefster Irene de Pous):
Waarop deze redactie onmiddellijk moet denken aan "de continuïteit der dingen" - in dit geval hebbende de meer specifieke vorm dat bij bepaalde vormen van niet-deugen, andere weerzinwekkendheden ook waarschijnlijk zijn. Wie stelselmatig sociologisch liegt, zal ook op andere vlakken het niet zo nauw nemen de waarheid en de ethiek in het algemeen. En in dit geval kan dat nog wat nader gespecificeerd worden:
Dat "de maat nemen" gebeurt dus op het sociologisch vlak, ruwweg volgende de leerstellingen van het multiculturalisme. En om die stellingen te kunnen combineren met de werkelijkheid, kan je niet anders dan eindeloze hoeveelheden slordigheden en onjuistheden produceren - want de werkelijkheid strookt niet met het multiculturalisme. En als je eenmaal gewend bent aan een bepaalde manier van werken, ga je die manier ook toepassen op je overige werk. En als je daarbij niet afschrikwekkende beelden kan hanteren, zoals: "Wie kritiek op mij heeft is een fascist en en deporteerder van joden", kunnen mensen gemakkelijker die beweringen aan een nader onderzoek onderwerpen. Waarop ze op de gesignaleerde manier van werken stuiten. Misschien moest Elsbeth Etty maar eens de conclusies van Anil Ramdas aangaande de houdbaarheid van een leven vol multiculturalisme overwegen ... Naar PC club , of site home ·. |