WERELD & DENKEN
 
 

PC-club: Johan Fretz

De Volkskrant heeft medio 2012 haar columnisten-corps ververst en verjongd. Naast Rutger Bregman, die daarvoor nog een paar leuke stukken had geschreven maar na zijn aanstelling onmiddellijk de kleur van zijn omgeving aannam, was dat onder andere ook Johan Fretz. Waarover hoofdredacteur Philippe Remarque het volgende te melden heeft:


Uit: De Volkskrant, 20-02-2013, door Philippe Remarque, hoofdredacteur de Volkskrant

Inhoud, plezier, diepgang

Voor Volkskrant.nl beschreef hoofdredacteur Philippe Remarque waarom werd gekozen voor de slogan Goed Volk. De campagne maakt de tongen los en nodigt uit tot parodieën.


...    In mijn kantoor luisterden we op de laptop naar mogelijke stemmen voor de voice-over. Het werd Johan Fretz, een stem met een mengeling aan invloeden. En toevallig ook nog sinds kort onze opiniecolumnist.


Red.:   Die 'mengeling van invloeden' betreft het feit dat Johan Fretz voor de helft van creoolse afkomst is, dat wil zeggen, voor de helft van immigranten afstamt. Waarvan inmiddels duidelijk genoeg is dat dat vrijwel volkomen bepalend is voor iemands sociale en culturele opvattingen. Opvattingen die gedeeld door het grootste deel van de kosmopolitische elite.
    Hieronder wat citaten uit die columns van Johan Fretz, waaruit razendsnel zal blijken dat qua etnie hij misschien wel bijdraagt aan de diversiteit, maar dus zeker niet qua opinies.


Uit: Volkskrant, Opinie, 22-08-2012, door Johan Fretz, schrijver en columnist voor Volkskrant.nl. uitleg of detail

Johan Fretz: 'Hopelijk verdwijnt de angst voor het hebben van een moraal'

Het staat mensen vrij te stemmen op de PVV van Geert Wilders, schrijft columnist voor Volkskrant.nl Johan Fretz. Maar het staat net zo vrij het gedachtegoed van de partij stelling af te keuren.


Tussentitel: Het is slechts een kwestie van tijd voordat nieuwe termen als suikerfeest-terreur, dadeltuig en stroopwafelisering van de samenleving hun intreden zullen doen.

Met de introductie van het Zwartboek Ramadan liet Wilders zich weer eens van zijn meest charmante kant zien. 'De jarenlange aaneenschakeling van Ramadan-ellende en buigingen voor dit islamitische ritueel hebben de PVV hiertoe bewogen.' Ramadan-ellende, het stond er echt. Het is slechts een kwestie van tijd voordat nieuwe termen als suikerfeest-terreur, dadeltuig en stroopwafelisering van de samenleving hun intreden zullen doen.    ...


Red.:   Niet-divers nummer 1: de afekeer jegens Geert Wilders. Of bline haat, want op de bekdne manier eindeloos herhaald:


Uit: De Volkskrant, 11-12-2012, column door Johan Fretz, schrijver en cabaretier

Lauwe bitterballen

Tussentitel: Er is niet veel voor nodig om de PVV weer groot te maken

De champagne was al ontkurkt. De bitterballen lagen al in het frituurvet. ... De media liepen niet meer hijgerig achter zijn tweets aan, de premier lachte zijn interrupties in de Kamer weg. Wilders was toast, voltooid verleden tijd.
    Nou ja, wat blijkt nu: te vroeg gejuicht.
    'PVV in peiling Maurice de Hond grootste partij.'
    Goh. Wat een verrassing.    ...
    Wilders groeit nu dus weer en zit steviger in het zadel nadat een aantal Marokkaanse jongeren een grensrechter heeft doodgeslagen. ...
    Wilders noemde de dood van deze man een duidelijk voorbeeld van een Marokkanenprobleem. Dat is nu meteen het woord van de week geworden. Zo werkt dat. Geerts lievelingsthema is hiermee weer volop terug in de aandacht. Marokkanen, jippie! Zijn muzen, ze maakten hem groot.    ...
    Maar laat het een les zijn: nooit te vroeg triomfantelijk doen, denken dat het gedaan is met je politieke tegenstanders. En denk vooral niet dat het sentiment verdwenen is, dat het populisme is afgestorven. Het is aan het kabinet om zonder leedvermaak te werken aan de problemen die aan het succes van het gedachtengoed van de PVV ten grondslag liggen.
    Daar ligt de oplossing voor het populisme, niet in de bende die Geert er de afgelopen twee jaar in zijn club van maakte.
 

Red.:   En herhaald:


Uit: De Volkskrant, 08-01-2013 column door Johan Fretz, schrijver en cabaretier

Ook Barbapapa eist respect

Tussentitel: Verdrietig dat Theo Maassen volkomen ten onrechte in de kille hoek wordt gedrukt

... de voorstelling Met alle respect van cabaretier Theo Maassen.    ...
    Maassen maakte in deze voorstelling de grap: 'Als een kat vals is, krijgt hij een spuitje, als een politicus vals is, krijgt hij persoonsbeveiliging. Ik ben voor vrijheid van meningsuiting, maar ik ben tegen persoonsbeveiliging, misschien dat mensen dan net even wat langer nadenken voor ze iets zeggen.'
    Veel mensen maakten hieruit op dat Maassen Geert Wilders de dood in wenst. Een totaal overtrokken reactie die goed past bij de nationale volkshysterie.


Red.:   Analyse: Als Wilders langer gaat nadenken als hij iets zegt over de islam, moet er dus iets zijn dat hem remt als hij iets gaat zeggen over de islam. Dat iets dat hem zou kunnen remmen, is bekend van datgene dat critici als Salman Rushdie, Kurt Westergaard, enzovoort is overkomen na het uiten van kritiek of humor over de islam: dreiging met geweld en daadwerkelijk geweld. Ook inhoudende de dood.
    Dus als Theo Maassen tegen persoonsbeveiliging van Geert Wilders is, is hij voor het blootstellen van Geert Wilders aan de dreiging van geweld en daadwerkelijk geweld gericht tegen zijn persoon. Inclusief tegen zijn leven. Dus Theo Maassen wenst Geert Wilders iets toe met een aanzienlijke kans dat het leidt tot zijn dood. Dat mensen uit de grap van Theo Maassen opmaken dat hij Geert Wilders dood wenst, is dus niet meer dan redelijk.
    Dat Johan Fretz dit ontkent en tegenspreekt, kan niet anders dan het gevolg zijn van blindheid. waarvan de hoogstvermoedelijke reden die van de ideologie is. Wat zijn geval ook weer hoogstvermoedelijk stamt van zijn afkomst van immigranten.
    En mensen die tegen vrije immigratie zijn, en mogelijk ook genuanceerder denken over Geert Wilders, en over de voordelen van diversiteit, zijn dit soort mensen:

  Veel mensen maakten hieruit op dat Maassen Geert Wilders de dood in wenst. Een totaal overtrokken reactie die goed past bij de nationale volkshysterie.

Die mensen lijden dus aan volkshysterie. Ja, die Johan Fretz denkt echt heel divers ten opzichte van de elite-hysterie van de kosmopolieten en oligarchie die ook in de media heersen. Of om het te spiegeleen: de hele elite maakte uit het "kopvoddentaks" van Wildes op dat hij alle moslims op een goederetrein wilde zetten ten iende ze te deporteren naar de gaskamers. De elitehysterici hebben het er nog regeelmatig over.
    En Fretz in de politiek:


Uit: De Volkskrant, 18-09-2012, column door Johan Fretz, schrijver en cabaretier.   

De jaren negentig

Tussentitel: Samsom en Rutte lijken bereid hun ideologische halsstarrigheid te laten varen

Op de avond dat de jaren negentig het land weer binnenvielen, kwam de regen met bakken uit de hemel. Ik slenterde door Almere-Haven, weg van mijn ouderlijk huis, richting de troosteloze busbaan. Toen ik een uur later zeiknat door Amsterdam struinde, werd ik overvallen door een zeldzaam gevoel van euforie. Ik was de werkelijkheid natuurlijk weer eens schaamteloos aan het romantiseren, maar wat een zalig idee dat Nederland de flanken had verruild voor de meerderheid waarmee ik opgroeide. Of dat nou kwam door strategisch, culinair, erotisch of astronomisch stemmen: dat kon me even niks schelen. In Amsterdam, nou goed, toegegeven: natuurlijk in hip, belezen, D66-minnend Amsterdam, trof ik overal opgewekte twintigers aan.    ...


Red.:    Oftewel: onze elite-columnist is o zo blij met de samenwerking tussen de volksverraders en de Dickens-reactionairen.
    En hij is tegen:


Uit: Joop.nl, 25-09-2012, door Johan Fretz - Cabaretier/ schrijver

De slechte verliezer

Roemer dacht met een volks links verhaal, simpel en toegankelijk, de hoofdprijs te pakken, maar vergiste zich


...    Dat de VVD en de PvdA serieus met elkaar gaan formeren, lijkt voor sommige politici als een grote verrassing te komen. ...
    Emile Roemer zegt dat Samsom de SP-kiezers slechts 'te leen heeft', alsof hij ook wat te zeggen heeft over mensen die niet op hem gestemd hebben. Bovendien: die kiezers zaten voordat ze bij de SP zaten juist voor een deel bij de PvdA.
    Roemer is voor het gemak blijkbaar vergeten dat hij een campagne heeft gevoerd van een bedroevend intellectueel niveau: hij dacht met een volks links verhaal, simpel en toegankelijk, de hoofdprijs te pakken, maar vergiste zich. De linkse kiezer was bereid voor het genuanceerdere geluid van Samsom te kiezen, het geluid dat je associeert met capabel leiderschap en regeringsverantwoordelijkheid.
    Roemer dacht ijsscheppend premier te worden en nu moet hij zijn wonden likken. Het zou fijn zijn als hij zichzelf eens in de spiegel aankeek en besefte dat hij nog van geluk mag spreken dat hij zijn vijftien zetels behouden heeft in plaats van dat hij zijn electorale concurrent beticht van vals spel.    ...


Red.:   Wat een rasechte haat spreekt hier uit jegens de gewone mesen in nederland. De onderste tweederde. Politiek gezien is die Fretz is een ordinaire elitaire ploert.
    Het volgende aspect van de politieke-correctheid:


Uit: Volkskrant.nl, Opinie, 26-09-2012, column door Johan Fretz, schrijver en cabaretier

Johan Fretz: 'Fred Teeven, niet nadenken, maar natrappen'

Het is vreemd en niet sjiek dat staatssecretaris Fred Teeven zo nonchalant spreekt over de dood van een inbreker, schrijft columnist Johan Fretz.


Fred Teeven noemt doodgaan terwijl je aan het inbreken bent een risico van het vak. Fred windt er geen doekjes om, want zo is Fred: hij zegt wat hij denkt, al denkt hij niet altijd even veel. Niet doorschuiven, maar aanpakken. Niet nadenken, maar natrappen. Fred Teeven, wie kent hem niet?


Red.:   Volkomen representatief voor de afkeer van de kosmopolitisch elite voor orde en fatsoen, en haar steun aan drugs, overlast en criminaliteit, zoals al uitgebreid gedocumenteerd hier uitleg of detail .
    En natuurlijk ook:


Uit: De Volkskrant, 02-10-2012, column door Johan Fretz, schrijver en cabaretier

Liever Whoopi dan Aleppo

...    Vorige week kwam Tineke Ceelen van Stichting Vluchteling met een aangrijpend verhaal over Syrië in Pauw & Witteman. Op Twitter reageerde men geschokt. Ik ook. Maar dat wij geschokt zijn over gruwelijke zaken die zich daar nu toch al maanden achtereen afspelen, zegt veel over de waan van de dag. Vorig jaar zaten we allemaal dag in dag uit aan de buis gekluisterd om de laatste ontwikkelingen in Tunesië, Egypte en Libië te volgen. De Arabische Lente was waarschijnlijk het belangrijkste nieuws van het jaar. Maar nu er dagelijks mensen sterven in een vergelijkbare strijd, geven we niet thuis. Alsof we verzadigd zijn.
    Het wordt tijd dat we stoppen met Syrië om te gaan op een manier die zoveel lijkt te willen zeggen als: 'Jammer jongens, jullie zijn voor ons een beetje mosterd na de maaltijd, volgende lente beter.' ...


Red.:   Het rennen achter iedere groep "Alloeha Akhbar" roepende baardmannen. In Nederland zijn baardmannen immigranten, Fretz is immigrantennakomeling dus solidair met alle immigranten. Dus Fretz is ook solidair met "Alloeha Akhbar" baardmannen.
    Wat ook kan in de combinatie:


Uit: De Volkskrant, 26-03-2013, column door Johan Fretz, schrijver en cabaretier.

Sinterklaasjournaal

...    Ondertussen begint De Europasoap steeds meer te lijken op het Sinterklaasjournaal. Telkens is het weer hetzelfde liedje: Dieuwertje kondigt aan dat het allemaal goed lijkt te gaan. Maar dan: raakt er plots een boot zoek, is het grote boek van de goedheiligman opeens weer spoorloos verdwenen. ...
    Hoe ziet een aflevering eruit? 'Hoor wie klopt daar kinderen, het is een vreemdeling zeker', zingen we gespeeld verwachtingsvol. Nou doen we nooit graag open voor vreemdelingen (vraag dat maar aan Fred Teeven) ...


Red.:   Oftewel: de deur moet wijd open voor alle vreemdelingen, en wie daar net helemaal voor is, is een boeman zoals Fred Teeven. En dat geld natuurlijk ook voor alle illegalen:


Uit: De Volkskrant, 07-05-2013, column door Johan Fretz, schrijver en cabaretier.

Twexit

... Op Twitter had ik ongeveer evenveel volgers ...
    ... Als ik weer te gast was in een talkshow ...
    Nog geen uur later regende het berichten in mijn mailbox ... Geen tweets over mijn rode vest, mijn tweedagenbaard, geen sneren over hoe ik moeilijk uit mijn woorden kwam toen ik in een gesprek over strafbaarstelling van illegaliteit tegen Felix Rottenberg poogde te zeggen dat het te weinig over mensen ging. ...Red.:    Goh, en dan te bedenken dat nazi's, inclucief de bedie ners van de gaskamers, ook mensen zijn. Lief hè ...
   Alle politiek-correcte waanzin al gehad? Oh nee, dit nog - nog uit het voorlaatste artikel:
  De leiders van Europa ruimen de troep op zoals een kleuter van 5: ze schuiven alles onder het bed en roepen: 'Zo, opgeruimd staat netjes', maar een week later ligt de zooi weer door de hele kamer verspreid. Door die lafheid, vaak ingegeven door anti-Europese sentimenten in de eigen electorale gelederen, wordt het alleen maar moeilijker om te pleiten voor een eensgezind politiek Europa.
    Koren op de molen van alle Europahaters, mensen die met het fanatisme van voetbalhooligans de EU wegzetten als een gevaarlijk instituut dat een Vierde Rijk najaagt. Je zou deze fantasten zo graag overtuigend vertellen dat het juist hartstikke goed gaat met Europa en dat onze toekomst op dit continent ligt. Maar probeer dat nog maar eens met droge ogen te doen.
    Europa ligt op z'n gat. Het enige goede antwoord tegen de Europahaat is dan ook niet: de EU verdedigen, maar haar keihard aanvallen. De EU is helemaal niet gevaarlijk, was ze maar gevaarlijker, de Unie doet juist veel te weinig. Telkens dat halfbakken, slappe gedoe, tot het volgende incident zich aandient dat we allemaal al lang zagen aankomen.

Juist ja: voor het opheffen van alle nationale landen, één groot bestuur in Brussel, inleveren van alle pensioen- en spaargelden aan de rijken in Brussel en de superrijken op de Kaaiman Eilanden, en de protesten in de Noordwest-Europese landen de kop in gedrukt met behulp van troepen uit Polen en Roemenië.
    En ook dit kan in de combinatie:


Uit: Volkskrant.nl, Opinie, 18-07-2012, column door Johan Fretz, schrijver en cabaretier

Johan Fretz: 'Waarom stuurt Geert z'n zoveelste infantiele video de wereld in? Omdat het werkt'

Geert Wilders weet dondersgoed dat het een belachelijk idee is om uit de Europese Unie te stappen. 'Geert wil dat zelf helemaal niet, hij is namelijk niet op zijn achterhoofd gevallen', schrijft columnist Johan Fretz.

Bij het zien van de nieuwe campagnefilm van de PVV ontdekken we dat Geert Wilders niet alleen tegen Europa is, hij is ook tegen het gebruik van een fatsoenlijk camerastatief. ...


Red.:   Enzovoort, vol echt inhoudelijke argumenten.
    Bent u voor de elite? Dan bent u ook tegen deze man:


Uit: Volkskrant.nl, 05-02-2013, column door Johan Fretz, schrijver en cabaretier

'Henk Krol, Geer en Goor tegen de Haagse elite. Voor de mensen!'

Net hun nieuwe programma duiken Geer & Goor in de wereld van de armoede. En ze pakken ook nog even de ouderenzorg mee. Columnist Johan Fretz: 'Henk Krol gaat ook kijken. Henk Krol zal trots zijn.'


Zoals Thieme na elk debat weer over die bioindustrie begint, al gaat het over de dood van Syrische kinderen of de instorting van een volgende bank, zo zal Henk Krol ons tot in de lengte van dagen bij elk debat wijzen op de ouderen ...


Red.:   En nog meer tegen:


Uit: De Volkskrant, 09-04-2013, column door Johan Fretz, schrijver en cabaretier

Bittere armoede van geest

Over twee weken ga ik mijn ouders helpen met verhuizen. Mijn moeder is 57 jaar oud en mijn vader is 62, daarom gaan ze nu naar een woning die geschikter is voor de gebreken van de toekomst. Veel geld hebben ze niet en ze maken zich soms zorgen over hun oude dag. De perfecte prooien voor de roversbende van Jan Nagel en Henk Krol, de 50Plus-partij. ...


Red.:   Vuile rovers, die lui die hun pensioen niet willen inleveren bij de elite. Want de elite ... Dat zijn pas mensen die deugen:


Uit: De Volkskrant,, 27-08-2013, column door Johan Fretz, schrijver en cabaretier

Oost-Indisch dom

Graaiers, geen woord dat we collectief zo hartstochtelijk gebruiken. Iedereen weet meteen wat je bedoelt: mensen, veelal mannen van middelbare leeftijd met topfuncties in de financiële sector, die bakken geld verdienden, terwijl onze economie instortte. Gisteren probeerde oud-minister van Financiën/bankenredder (streep door wat niet van toepassing is) Bos in Zomergasten uit te leggen dat niet alleen de graaiers de boosdoeners zijn.    ...


Red.:   Want de burgers zijn getrapt in de leugens van de bankiers:

  Koop nu, betaal in 2014? Ach, zolang het nog geen 2014 is, levert dat weinig problemen op, dachten wij. Een hypotheek van 125 procent van onze huiswaarde? Waarom ook niet, als de bank het goed vindt, dan zal het wel kloppen toch?

Mar natuurlijk. De banken zijn de deskundigen met de zorgplicht dus was een juiste gedachte van de burgers. Maar Fretz kiest voor de leugens van de elite:
  Dus als Bos zegt dat we zelf ook verantwoordelijkheid droegen bij het ontploffen van die welvaartsbubbel, hoeven we daar niet zo boos om te worden. Hij heeft gewoon gelijk.

De leugens van de eliteman Bos. En gewone burger: inleveren die pensioespaargelden. wat de verliezen van de banken op de hypotheken moete gedelkt worden. want die baneken verteoordigen de belangne van de gewone burgers op de Kaaiman Eilanden.
   Conclusie: hoe etnisch divers die Fretz ook mogen zijn, volgens de aanbevelingen van hoofdredacteur Remarque, qua opvattingen past hij zo volkomen in de wereld van de door de kosmopolitisch ingestelde elite, dat je zelfs met een elektronenmicroscoop hem er niet uit kan halen.

De redactie was Johan Fretz al weer helemaal vergeten omdat hij al weer columnist-af is bij de Volkskrant. Maar elders dook hij toch weer op, en op een manier die onweerstaanbaar was. Hier is dat, geplukt van de website waar dit soort mensen een eigen horzelsnest heeft: Joop.nl - en in de vorm van een plaatje (screenshot - Joop.nl, 21-01-2015):
Fretz onbenul

Dit dus als illustratie van het denkniveau van dit soort mensen: de vrouw in Rot op heeft het over de toestand van de vluchtelingen zodra ze eenmaal in Nederland garriveerd zijn. En Johan Fretz regeert hierop refererende aan de toestand van de vluchtelingen als ze nog onderweg zijn. Twee zaken die niets maar dan ookk helemala niets met elkaar te maken hebben.
    Maar dat is dus volkomen karakteristiek voor alle politiek-correcten: hun hoofd zit zo vol met ideologie en emoties, dat alle redelijkheid er voor de eeuwigheid uit verdreven is.


Naar PC club  , Politiek lijst  , Media lijst  , Politiek & Media overzicht  , of site home  .


 

2 jul.2012; 21 jan.2015