Bronnen bij Erfrecht: erfgenamen

19 jul.2008

Eigenlijk is het verhaal van de ellendige rijke erfgenaam al zou als het begrip van de rijke erfgenaam zelf. Uit het begin van het "grote geld"-tijperk kennen we namen als Gloria Vanderbilt, tot in moderne tijden zielige figuren als Paris Hilton. Onderstaand een klassiek gevalletje, uit wat minder klassieke kringen


Uit: De Volkskrant, 16-07-2008, door Bard van de Weijer

Broers zitten elkaar dwars met miljoenendeals

Dat geld niet gelukkig maakt, bewijzen de broers Ambani al jaren. Het tweetal bezit samen 85 miljard dollar (49 miljard euro), genoeg om de rijkeluislijst van het zakenblad Forbes aan te voeren. Maar Mukesh en Anil, rijk geworden door de erfenis van hun vader (de oprichter van het Indiase industriële conglomeraat Reliance), hebben al jaren ruzie.
    De twist tussen beiden ging over de zeggenschap over het Reliance-concern. Na de dood van vader Ambani erfden Mukesh en zijn jongere broer het imperium, maar het tweetal kon het niet eens worden over wie de touwtjes in handen kreeg.
    De vete liep zo hoog op, dat moeder besloot dat beiden het concern niet langer gezamenlijk konden leiden. Anil kreeg de ene helft, Mukesh de andere.
    Dat maakte de broers puissant rijk. Maar de een werd net iets puissanter rijk dan de ander: Anil zou 42 miljard dollar bezitten, broer Mukesh 43. Dat deed de broederliefde ook al geen goed.
    Anil staat nu op het punt zijn broer ver achter zich te laten, meldt de BBC, want hij wil zijn telecombedrijf verkopen aan het Zuid-Afrikaanse MTN.  ... Als hij doorgaat. ...  De ogen zijn nu opnieuw gericht op moeder Ambani. ...Het lijkt er dus op dat moeder dit keer partij kiest voor haar jongste.
    Mocht de deal slagen, dan is nu de tijd voor Anil gekomen om zijn oudere broer de ogen uit te steken.
    Die nam eerder het voortouw door een Boeing van 60 miljoen te kopen voor de verjaardag van zijn vrouw. Ook laat hij een huis bouwen van 1 miljard dollar. Mukesh’ nieuwe woning telt 27 verdiepingen, 3 landingsplaatsen voor helikopters en 168 parkeerplaatsen. Volgens de jongste berichten gaat hij er wonen met zijn vrouw, zijn drie kinderen en ongeveer zeshonderd personeelsleden. ...


Red.:   Wat een ellende. Voor de direct betrokken, en ook voor degenen die bij deze bedrijven werken, want die bedrijven worden dus slecht geleid. En dat kan allemaal voorkomen worden door die ene simpele maatregel: het afschaffen van het erfrecht voor dit soort kapitaal.
    Dan leren die broers ook de geneugten van de zelfredzaamheid - het werken voor de eigen kost.
    Nog een archetypisch geval:


Uit: De Volkskrant, 11-12-2009, van correspondent Ariejan Korteweg

Erfgename L’Oréal weet geen raad met miljarden

Françoise Meyers gruwt van het idee dat Europa's rijkste vrouw met miljarden strooit terwijl zijzelf de enige erfgename is. Ze wil dat haar moeder onder curatele komt.

Tussentitel: 'Ze deed schenkingen vanuit het ziekenhuis en lijdt aan geheugenverlies'

‘Dit schandaal doet een stralende, vrije vrouw veel pijn. Haar dit aan te doen in de avond van haar leven, dat is onmenselijk. Zelfs al is mevrouw Bettencourt sterk genoeg om het te doorstaan.’
    Deze woorden werden opgetekend uit de mond van fotograaf en schrijver François-Marie Banier (62), die vandaag voor de rechter moet verschijnen. Hij is de man die een miljard euro kreeg van Liliane Bettencourt (87), erfgename van cosmeticafabrikant L’Oréal en met een geschat vermogen van tussen de twaalf en achttien miljard euro de rijkste vrouw van Europa. Haar dochter Françoise (56), wil haar verminderd toerekeningsvatbaar laten verklaren vanwege deze en andere schenkingen.
   Het schandaal waar Banier op doelt, betreft niet het geld dat hij aannam. Hij is woedend op de dochter, die de verstandelijke vermogens van haar moeder in twijfel durft te trekken.   ...
    Met zijn kapitaal zegt Banier een stichting te willen beginnen om jongeren te helpen.
    Ook Lindsay Owen-Jones en François Dalle, oud-bestuurders van L’Oréal, zouden voor enkele honderden miljoenen euro’s aan giften hebben gekregen. Owen-Jones roemt ‘de generositeit van de familie Bettencourt.’
    Liliane Bettencourt weigert mee te werken aan psychiatrisch onderzoek. Françoise Meyers-Bettencourt wil haar nu onder curatele laten plaatsen. ...
    Meyers is de enige erfgename van haar fortuin. ...


Red.:   Natuurlijk is het niet de vrouw, maar het fortuin dat onder curatele moet worden gesteld, want bij de erfgename is het in even willekeurige handen. Weg met dat geld, naar een overheids-investeringsfonds .


Naar Erfrecht  , Rijnlandmodel, lijst , Rijnlandmodel overzicht  , of site home .