Bronnen bij De strijd tussen alfa's en bèta's: alfa-klachten over geld

Voorbeelden van klachten vanuit de alfa-hoek over het geld dat zij minder krijgen dan de bèta's (Leids universiteitsblad Mare, 03-02-2005, door Christiaan Weijts, over de Universiteit van Genève):
  Strijden om instituten

Bèta-universiteit bedient ook alfa-onderzoekers
...
De grote bekendheid die Genève verwierf met onderzoek in de natuurwetenschappen betekent echter niet dat de alfa's er bekaaid vanaf komen. 'We hebben ongeveer 3000 studenten', zegt Michel Jeanneret, hoogleraar Franse literatuur. 'In de geesteswetenschappen klagen mensen altijd omdat ze het idee hebben dat ze niet genoeg geld krijgen in vergelijking tot de harde wetenschappen. In onze media is klagen een nationale sport. Ik denk dat we voldoende middelen hebben.'  ...

En (de Volkskrant, 20-10-2005, van verslaggever Gerard Reijn):
  Nijmegen: student moet uren maken

In Nijmegen moeten eerstejaarsstudenten 35 uur per week gaan studeren. Het aantal uren college gaat omhoog. Anders studeren vooral alfa’s en gamma’s veel te weinig.


De Radboud Universiteit Nijmegen wil studenten weer aan het werk zetten. ‘Onze inzet is dat alle studenten weer 35 uur per week gaan studeren’, zegt Roelof de Wijkerslooth, voorzitter van het college van bestuur van de universiteit.
    Geneeskunde- en bèta-studenten doen dat al, dus die zullen van de nieuwe wind in Nijmegen niet veel merken. Maar wie volgend jaar naar Nijmegen gaat en kiest voor studies als rechten, politicologie, psychologie, Engels, geschiedenis of economie, zal op verrassingen worden getrakteerd.  ...
    Toen het kabinet dit voorjaar ten onder dreigde te gaan op het plan voor een gekozen burgemeester, moest vooral D66 tevreden worden gesteld met een hernieuwd regeerakkoord. In het zogenaamde Paasakkoord kreeg D66 gedaan dat er 250 miljoen extra kwam voor het onderwijs. Daarvan gaat een bedrag dat oploopt tot 133 miljoen naar de universiteiten, en daarvan 5 à 6 miljoen naar Nijmegen. De Wijkerslooth: ‘Ik roep nog elke dag halleluja voor D66.’
    De Wijkerslooth steekt al dat geld in het onderwijs aan eerstejaars alfa’s en gamma’s. Daar zijn de problemen het grootst, en dat komt volgens hem door het financieringssysteem: ‘De universiteit krijgt voor een bèta- of medicijnenstudent tweemaal tot driemaal zo veel als voor een alfa- of gammastudent.’ Geldgebrek heeft het onderwijs aan alfa’s en gamma’s ondermijnd.

Iedereen die ook maar enigszins op de hoogte is weet dat het verschil is studie-uren tussen alfa- en bèta-studenten niets te maken heft met geld, maar alles te maken met ijver. Bèta's staan bij niet-bèta's algemeen bekend als vakidioten die altijd op hun laboratoria zitten (horn-rim-spectacled laboratory dwellers with practically no social life at all), zelfs als alle andere instituten als gesloten zijn. En dat geldt voor de hele sfeer op de faculteiten.


Naar Alfa's en bèta's, academisch  , Alfa-bèta denken  , of site home  ·.