Bronnen bij Cultuur van de wetenschap: Azië

India wordt in het Westen gezien als één van de snel opkomende economieën, en tevens een bedreiging voor de Westerse hegemonie.
   De economische opkomst is werkelijk, maar de bedreiging is dat een stuk minder. Hier is een redenen (de Volkskrant, 10-12-2009, door Vikas Bajaj):
  Innovatie | Oorsprong van de problemen ligt in het systeem van centrale planning dat India decennialang kenmerkte

India groeit wel maar innoveert amper

De economie van India groeit gestaag, maar toch schort er iets aan. Waarom heeft het land geen bedrijven als Google en Apple voortgebracht? Waardoor wordt de technologische vernieuwing geremd?

In de Verenigde Staten en Europa zijn mensen bang dat hun goedbetaalde banen worden verscheept naar India. Inwoners van India hebben echter hun eigen angsten. Zij vrezen dat India in de komende decennia de lage-kostensatelliet van het Westen zal blijven, terwijl ze lange tijd hoopten dat het land of althans bepaalde stedelijke conglomeraties zich zouden ontwikkelen tot een Silicon Valley.
    De rest van de wereld mag India bewonderen om de ontwikkelingen die het de afgelopen decennia heeft doorgemaakt, maar veel Indiërs zijn teleurgesteld dat het land zich niet sneller heeft ontwikkeld dan het nu al doet. Waarom heeft India nog geen bedrijven als Google of Apple voortgebracht, vragen velen zich af.
    Hoewel innovatie lastig te meten is, blijkt uit meerdere wetenschappelijke onderzoeken dat India de potentie heeft om de ‘producten van de toekomst’ te ontwerpen, maar dat het daar tot op heden nog niet in is geslaagd. De feiten spreken boekdelen: Indiërs hebben half zo veel Amerikaanse patenten op hun naam als bijvoorbeeld mensen en bedrijven in China en Israël. De uitgaven van de Indiase regering aan onderzoek en ontwikkeling blijven ver achter bij andere landen en ook durfkapitalisten investeren veel minder in India dan in andere landen.
    ‘Als in Silicon Valley en India hetzelfde idee wordt bedacht, zal dat het daar wel halen en hier niet’, zegt Nadathur Raghavan, investeerder in start-ups en bestuursvoorzitter en oprichter van Infosys, een van de grootste technologiebedrijven die India heeft voortgebracht. Volgens hem blijft het land achter op het gebied van technologische ontwikkelingen door kenmerken van het land en zijn cultuur. Investeren in niet-bewezen technologieën wordt door het financiële systeem van het land niet gestimuleerd, het onderwijssysteem legt de nadruk op leren in plaats van op het oplossen van problemen en Indiërs kijken neer op mislukking en onconventionele carrièrekeuzes.   ...

Voor dit verschijnsel kan je tal van economische factoren gaan zoeken, maar dat heeft weinig  zin. Je hoeft slechts te kijken naar hoe mensen afkomstig uit India in de Westerse maatschappij functioneren en presteren. Wat met name geldt voor oud-kolonisator Engeland. De Indiërs aldaar zijn goed genoeg geïntegreerd, en vindt je ook in hoger-opgeleide beroepen.
    Maar als je kijkt naar de verdeling daarbinnen, zal je zien dat dat voornamelijk is binnen de traditionele burgermansberoepen: dokters, advocaten, enzovoort. Veel minder in de technische en dergelijke zaken. En dat geldt buiten Engeland ook - mensen uit India  zoeken de standaard middelbare beroepen, met enig aanzien, en zonder risico.
    En dat is de reden dat India weinig innovatief is: de Indiase houding is van nature conservatief.
    Hetzelfde geldt natuurlijk voor de wetenschap. De wetenschappelijke houding is tevens een culturele houding, en vele culturele houdingen rijmen niet met de wetenschappelijke.


Naar Wetenschap en cultuur  , of site home  .

11 dec.2009