WERELD & DENKEN
 
 

Bronnen bij Retorische trucs: praetaritio

15 jan.2017

Het is een mooie term en het is ook een mooie truc: praeteritio: "Ik wil niet zeggen dat ..." en dat dan vervolgens toch doen. Hier een fraai exemplaar:


Uit: Joop.nl, 10-01-2017, door George Arakel - Expert etnische diversiteit uitleg of detail

Beste Telegraaf, hier is een oplossing

Ik schrijf dit stuk niet om jullie terecht op een fout te wijzen
...


Red.:   Waarna de rest van de inhoud voorspelbaar is, want niets anders dan het wijzen op fouten, samengevat door een reageerder:
  Walt – 11 januari 2017 at 08:40
” ik schrijf dit stuk niet om jullie op een gout te wijzen, maar ik ga jullie wel leren (middels een workshop) hoe je dit kunt voorkomen”

Wat een betuttelend stuk. De inhoud van het artikel uit de Telegraaf gaat niet eens over u. U refereert verder aan een artikel in De Volkskrant, waaruit u de conclusie trekt dat de Telegraaf nog steeds niet inziet dat het fout was en daarmee wijst u ze dus wel degelijk op een fout.

Met het aanbieden van een workshop om te beseffen dat er ongeoorloofde fouten zijn gemaakt, wijst u hen nogmaals op een fout, ook al zegt u dat u hen niet op een fout wil wijzen.

De toon van uw artikel is eerder cynisch en kleinerend. Zo van “Ach, jullie hebben zelf nog niet door dat jullie fout bezig zijn, gelukkig kan ik ( door hier mijn cursus te promoten) jullie dat laten inzien.

Tja ...
    Arakel is een allochtoon. Hier een autochtone een allochtonen-bruinneuzer:


Uit: De Volkskrant, 15-02-2017, column door Toine Heijmans

Het is oorlog

De hoofdredacteur van De Dagelijkse Standaard, Michael van der Galiën, noemt mij een 'lid van het mediakartel' dat 'eigen feiten verzint en dan eist dat wij erin meegaan'. Eerder beschreef hij me als 'huilende mainstream-journalist', een 'linkse propagandist' met een 'enorm jankverhaal', bekend vanwege mijn 'wangedrag'.    ...


Red.:   "Pretty accurate so far ...", de nuchtere reactie van Saffie op een wat minder flatteuze beschrijving van socialite Patsy Stone uitleg of detail .
    Waarna een stekelig stuk volgt van de politiek-correcte onderkruiper Heijmans met iemand die totaal geen interesse meer heeft in het praten met dit soort inderdaad volkomen hopeloze figuren. Die dat laatste in zijn laatste zin nog eens heel ondubbelzinnig bewijst:
  Het toekomstbeeld van Michael: 'We gaan een gepolariseerde samenleving krijgen vergelijkbaar met Amerika, waarin je twee bevolkingsgroepen hebt met hun eigen nieuwskanalen.'
    Dat kun je een rechts jankverhaal noemen, maar ik doe het niet.

Tjonge ...


Naar Retorica, trucs  , Alg. semantiek lijst  , Alg. semantiek overzicht  , of site home  .