WERELD & DENKEN
 
 

Bronnen bij Termen: gematigd

1 jan.2015

  1, (prakt.): zinloos woord, omdat er geen (zelden een) maatstaf is, zie onzin  . 2, (pol. cor.): term gegeven aan de eigen politiek-correcte standpunten, en wel meer "gematigd" naarmate de standpunten extremer en rabiater zijn. Voorbeeld: het onbeperkt toelaten van haatbaardige moslimmimmiganten is "zeer gematigd". Ter contrast: het stellen van een maximum aan imigratier is "extreem rechts", en het weigeren van haatbaardige moslimimmigranten is "fascistisch", "racistisch" en "(neo)nazistisch".

Dzez omshcrijving zegt eigenlijk alles al. Hier twee voorbeelden:


Uit: De Volkskrant, 15-03-2016, hoofdredactionel commentaar, door Sander van Walsum

Ruimte op rechts

...    Met de eclatante verkiezingszege van de Alternative für Deutschland (AfD) ... de AfD vertolkt onbekommerd sentimenten waarvan veel Duitsers tot voor kort meenden dat ze slechts in de maatschappelijke marge leefden....


Red.:   De AfD is "extreem-rechts" wnat tegen onbepekrte immirgatie., bondskansleier Angela Merkel is "gematigd" want voor onbeperkte immigratie.
    Ander terrein - meteen inclusief commentaar:


De Volkskrant, 12-10-2016, ingezonden brief van Lukas van der Drift, Zeist

'Gematigde' rebellen

In zijn Voetnoot (11 oktober) schrijft Arnon Grunberg dat Obama met zijn politiek van non-interventie in Syrië de beste onder alle slechte keuzen heeft gemaakt. Ik deel die visie niet. De VS moesten en moeten zich ook nu nog onthouden van iedere steun aan 'gematigde' rebellen. Rebellen zijn nooit gematigd. Wie meent in hen de ware democraten te zien zal bedrogen uitkomen. In Syrië is een burgeroorlog gaande die religieus is geïnspireerd. Het wordt tijd dat het Westen beseft dat de rol die zij zich in het Midden-Oosten aanmeet geen vrede kan brengen. Die komt alleen wanneer de bloedige religieuze strijd is uitgewoed. Dat kan lang duren!


Red.:   De religieuze extremisten en terroristen in Aleppo zijn "gematigd", omdat ze vechten tegen president Assad, en Assad krijgt steun van Rusland is is dus een extremist en onze vijand. Hoewel religieuse en cultureel ontzettend veel gematigder.


Naar Termen, afspiegeling  , Alg. semantiek lijst  , Alg. semantiek overzicht  , Algemeen, overzicht  , of site home  .