WERELD & DENKEN
 
 

Bronnen bij Termen: moderniseren

30 dec.2015

"Moderniseren"  is weer één van die heerlijke voorbeelden van recht-toe-recht-aan dieventaal: een begrip met een positieve bijklank wordt gebruikt om een vorm van criminaliteit te verdoezelen. In dit geval witte-boorden criminaliteit, die, in tegenstelling tot de geur ervan, veel erger is dan de blauwe-boorden versie. Die laatste gaat over diefstal van tientjes tot miljoenen - de eerste over de diefstal van miljoenen tot biljarden. Vergaard door te stelen van de werkenden, want met geen fatsoenlijke bezigheid kan je dit soort bedragen verzamelen.
    De daders van deze massa-misdaad zijn meestal niet dezelfde als degenen die het woord gebruiken. Dat doen de lakeien  . Hier het voorbeeld dat de aanleiding was voor het invoeren van de term in de verzameling:


Uit: De Volkskrant, 28-12-2015, hoofdredactioneel commentaar, door Raoul du Pré

Mag de politieke bezieling terug?

Zes jaar geleden, toen de crisis diep insloeg, riep premier Balkenende (CDA) ...
    Vooral in hun eerste twee jaar oogstten VVD en PvdA op het Binnenhof ...
    Het goede nieuws voor de kiezers: het vooruitzicht van verkiezingen brengt hopelijk de bezieling terug op het Binnenhof ...
    Dat er plannen komen om het belastingstelsel en de verzorgingsstaat verder te moderniseren ...


Red..:   En iedereen die niet tot de elite behoort weet inmiddels wat dat "moderniseren van de verzorgingsstaat" betekent: de snelle afbraak ervan uitleg of detail .


Naar Termen, achterlijkheid  , Alg. semantiek lijst  , Alg. semantiek overzicht  , Algemeen, overzicht  , of site home  .