WERELD & DENKEN
 
 

Sociologische begrippen: nomadisme, waarde

1 apr.2013

Het item van nomadisme in de verzameling Sociologische krachten is gemaakt in augustus 2012, op het moment van schrijven driekwart jaar geleden. Ondertussen is een verzameling aangelegd om de conclusies die daar getrokken zijn met behulp van eerdere waarnemingen en gezond verstand, te bevestigen. Het is geen gezellig geheel geworden. Maar oordeelt u zelf.
    Eerst een al eerder opgeslagen geval dat over mobiliteit in het algemeen gaat:


Uit: de Volkskrant, 15-12-2011, van verslaggeefster Wil Thijssen).

'Mobiele bendes' O-Europa massaal richting westen

Politiekorpsen zien een duidelijke trend sinds de uitbreiding van de EU: 'In West-Europese landen zijn de winsten groter en is de pakkans klein.'


Red.:   De "georganiseerde" criminaliteit daalt sterk in Oost-Europa, zodra de grenzen open gaan. En wel omdat ze hun werkterrein verleggen naar vruchtbaarder gronden: West-Europa. En na hun misdaad trekken ze weer verder of gaan ze terug naar plaats van origine. Met als clou dat ze niet hoeven te blijven op de plaats van de misdaad. En daarmee alle vormen van sociale controle en verantwoordelijkheid ontlopen. Dezelfde clou als bij alle andere nomadisme.
    Een ander algemeen geval is dat van de omgang met openbare ruimte:


Uit: De Volkskrant, 22-06-2012, door Rolf Bos

Israëliërs en Palestijnen grootvervuilers

Tussentitel: Picknicken kunnen ze uitstekend, maar opruimen, ho maar!

Vaak maken ze er hier met z'n allen een rotzooitje van. Dan heb ik het voor deze ene keer eens niet over het eeuwig voortslepende vredesproces tussen de Israëliërs en de Palestijnen. Nee, ik heb het over echte rotzooi. Loop ik hier 's ochtends vroeg mijn vaste hardlooprondje door het nabijgelegen park, dat op de grens van Oost (Palestijns) en West (Joods) Jeruzalem ligt, word ik niet zelden geconfronteerd met bergen afval.
    Er bestaan de uitentreuren beschreven tegenstellingen tussen de diverse bevolkingsgroepen, maar er zijn ook overeenkomsten: ze houden van picknicken. Prima natuurlijk, eten met uitzicht op de fraai verlichte oude stad, met zijn muren en zijn gouden koepel.
    Maar dan. Als ik 's ochtends langs draaf, zie ik overal plastic borden, lege plastic flessen en schalen met etensresten. Grote kraaien wippen er enthousiast tussen, ook opgewonden zwerfhonden laten zich de kliekjes goed smaken.    ...
    Zij zijn niet de enige vervuilers. Iets meer naar het westen komen 's avonds vaak groepen Joodse jongeren samen. Soms zijn dat deelnemers aan 'geboorterechttours'. Amerikaanse Joodse tieners die tien dagen gratis komen kennismaken met Israël. Op het hoogste punt met zicht over de oude stad krijgen ze van de gids te horen dat ze allemaal van koning David afstammen en dat ze vooral naar Israël moeten emigreren. Waarna ze gelouterd een hapje gaan eten.
    Op de gazonnetjes daar komen ook vaak grote orthodoxe joodse families samen, compleet met picknickmanden. Nou, ook die zijn ook niet echt van het opruimen. Na ons de zondvloed.
    Eigenlijk is het vreemd. Palestijnen en Israëliërs vechten elkaar hier de tent uit over dit stukje o zo heilige land, grond waar ze allebei claims op leggen. Je zou zeggen, wees er dan ook een beetje zuinig op. 'Laat niet als dank voor het aangenaam verpoozen, den eigenaar van 't bosch de schillen en de doozen', was ooit een klassieke leus van de ANWB. Voer voor psychologen? ...


Red.:   Voer voor sociologen. Zowel Arabieren als Joden zijn semitische volken met een nomadische oorsprong en mentaliteit, en nomaden trekken van kampeerplaats naar kampeerplaats trekt, dus hoeven de rotzooit niet op te ruimen. Dat is een taak die overblijft voor de residenten.
    Nog wat nomadisme van de rondtrekkende-criminelensoort


Uit: Volkskrant.nl, 25-01-2013, ANP, redactie

'Gestolen schilderijen Kunsthal mogelijk verbrand'

De zeven schilderijen die in oktober vorig jaar werden gestolen uit de Kunsthal in Rotterdam, zijn mogelijk verbrand. Dat meldde de Roemeense nieuwszender Antena 3 vanochtend.


De van de diefstal verdachte drie Roemenen, die vandaag zijn voorgeleid aan de rechter-commissaris, hebben gezegd dat ze van de schilderijen afwilden, omdat 'alles uit de hand aan het lopen was' en ze de situatie niet meer aankonden. Daarbij suggereerden ze volgens verslaggevers van de zender dat ze de kunstwerken in brand hebben gestoken. ...


Red.:   Typisch voor de nomade: geen enkel besef voor de waarde van dingen, behalve geld.
    Overigens:


Uit: De Volkskrant, 31-01-2013, ANP

Roemeense verdachte bekent roof Kunsthal

Radu Dogaru, een van de drie Roemenen die wordt verdacht van het stelen van zes schilderijen uit de Rotterdamse Kunsthal, heeft gisteren bekend. Tijdens een verhoor aan de leugendetector gaf hij toe met de doeken op straat te hebben gelopen, zo meldden Roemeense media. Afgelopen vrijdag verklaarde Dogaru voor de rechtbank nog onschuldig te zijn. ...


Red.:   De bewijzen zijn later gevonden op een begraven laptop.
    Buiten de chronologische volgorde, een soortgelijk geval van een tijdje later:


Uit: De Volkskrant, 31-01-2013, door Jarl van der Ploeg

'Waarschijnlijk gaat het om het materiaal'

De overvallers van het Catharijneconvent gaat het waarschijnlijk alleen om het vergulde zilver en de diamanten van de gestolen sierbeker.


'Het gaat om een 18e eeuwse zilveren vergulde stralenmonstrans, rijk versierd met diamanten. Een absoluut topstuk binnen onze collectie', zegt Marieke van Schijndel, algemeen directeur van het Catharijneconvent. Het Utrechtse museum werd dinsdag door twee mannen overvallen. De buit: een religieus siervoorwerp waarin een hostie wordt bewaard. Verzekerde waarde: een kwart miljoen euro.
    Woensdag maakte de politie bekend dat de overvallers, na een worsteling met de aanwezige beveiligers, een deel van de monstrans achterlieten. Die worsteling is een stijlbreuk, want voor de rest vertoont de roof opmerkelijk veel gelijkenis met eerdere kunstroven in Nederland, zoals een inbraak in het Museum Gouda van maart vorig jaar. Ook daar stalen twee mannen een monstrans.
    'Het is zeker een onderzoek waard of deze roof in een groter perspectief is te plaatsen', zegt directrice Van Schijndel. 'Het blijft natuurlijk speculeren', geeft ze toe, 'maar de monstrans is onverkoopbaar. Het zal de rovers om de diamanten gaan.'    ...


Red.:   Oftewel: het geld. Hoogstwaarschijnlijk hetzelfde soort dader: rondtrekkende lieden.
    Volgende de zoveelste herhaling van een inmiddels al oud en bekend verhaal:


Uit: De Volkskrant, 20-08-2012, van verslaggeefster Elsbeth Stoker

Vrij spel voor woonwagenbewoners

Gemeenten laten kampen links liggen


In zo'n veertig gemeenten wordt nauwelijks gehandhaafd op een of meerdere woonwagenkampen. Op deze zogenoemde vrijplaatsen durven toezichthouders, ambtenaren of hulpverleners niet te komen uit angst voor de felle reacties van sommige bewoners..
    Hierdoor hebben probleembewoners vrij spel. Dat blijkt uit een rondgang langs deskundigen. 'Het is een vervelende conclusie: maar per saldo is er de afgelopen jaren weinig verbeterd', aldus een betrokkene. Binnenkort komt het ministerie van Binnenlandse Zaken met een rapport over woonwagenkampen. In ongeveer 350 gemeenten zijn woonwagenlocaties.
    'Een vrijplaats ontstaat - kort gezegd - als een deel van de bewoners anderen onder de duim houdt en buitenstaanders weert', aldus Sjaak Khonraad, woonwagenonderzoeker van de Avans Hogeschool. Vrijplaatsen zijn er in gradaties: van een verziekte sfeer op het kamp tot plekken waar criminelen de dienst uit maken. ...
    Volgens Khonraad is de schatting van veertig gemeenten nog aan de lage kant. 'Er zijn te veel gemeenten - tientallen als ik het voorzichtig zeg - die georganiseerd wegkijken. In de overtuiging dat ze het toch niet kunnen oplossen, willen ze het niet zien. Je hebt gemeenten die dit eerlijk toegeven. Er zijn ook plaatsen waar ze het probleem ontkennen.' Daarnaast hoort hij van steden die zeggen: we hebben alles geprobeerd, niks werkt. 'Er is veel onvermogen en angst die soms best terecht is. Er zijn genoeg voorbeelden van ambtenaren die in elkaar worden geslagen of bedreigd.' ....


Red.:   Eerder zijn er al berichten geweest dat ze zelfs geen belasting betalen, en als er ambtenaren langskomen, werden die dus collectief bedreigt.
    In het artikel staat ook iets over goedwillende bewoners, maar daar is op dat moment dus geen enkel teken van. Die goedwillende bewoners zijn dan natuurlijk ook allang vertrokken.
    Zelfs de Volkskrant geeft nu een deel van de waarheid toe:


Uit: De Volkskrant, 21-08-2012, hoofdredactioneel commentaar, door Laura de Jong

Recht van de sterkste

Als de overheid de woonwagenkampen mijdt, verzaakt ze als garant van de rechtsgelijkheid.


In zo'n veertig gemeenten wordt amper gehandhaafd in woonwagenkampen, omdat toezichthouders, ambtenaren en hulpverleners daar niet meer durven te komen uit angst voor confrontaties met enkele bewoners. Die hebben daardoor vrij spel. Sommige gemeenten kijken bewust weg om de schijnbare rust te bewaren of ontkennen het probleem simpelweg.
    De afgelopen jaren is er veel te doen geweest over de ongeveer 350 woonwagenkampen die Nederland telt. Er zijn gemeenten waar de overlast die de nabijheid van woonwagenkamp vaak met zich meebrengt, is aangepakt. Maar er zijn ook nieuwe vrijplaatsen bijgekomen. De problematiek in de verschillende kampen kan niet over één kam worden geschoren. Soms heerst een grimmige sfeer tussen de kampbewoners en de andere burgers, soms floreren fraude en drugshandel in de kampen, en worden sommige bewoners door anderen geïntimideerd.    ...


Red.:   En als de Volkskrant overstag gaat, moet er al heel wat gebeurd zijn. Want verder wordt je doodgegooid met dit soort verhalen:


Uit: De Volkskrant, 22-12-2012, door Loes Reijmer

Wij zijn gefascineerd door zigeuners

De Nederlandse tv heeft zich op het zigeunerleven gestort. Django Wagner is er blij mee. 'Eindelijk eens de andere kant van het verhaal.'


Tussentitel: De aantrekkingskracht zit in het kijkje in het leven van mensen die de meeste Nederlanders alleen uit verhalen kennen

De 10-jarige Tonia staart voor zich uit. Zucht. Ze zit al uren stil voor de kapper en visagist, een blos op de wangen van spanning, of rouge. Terwijl ze haar prinsessenjurk aantrekt, verzamelt zich buiten een menigte rond de roze loper. 'Mam, hier zit m'n lippenstift in. In m'n tassie', zegt ze, rommelend met het glanzende buideltje dat speciaal bij haar jurk is gemaakt.    ...


Red.:   Niet 'wij', maar de media, en de rest van kunstzinnige en intellectuele elite is gefascineerd door zigeuners, want de gewone residente bevolking moet er weinig tot niets van hebben. En die media en kunstzinnigen laten dit vergezeld gaande van dit soort kreten:


Uit: De Volkskrant, 04-09-2012, column door Arnon Grunberg

Politiestaat

...    De vorige eeuw heeft aangetoond dat rechts én links dol zijn op de politiestaat, die altijd door mooie idealen werd gelegitimeerd.
    Het boerkaverbod is weer een stap in de richting van een politiestaat.
    Wanneer ik over dat verbod lees, krijg ik de neiging te roepen: 'Overheid raus!'


Red.:   Weer allemaal naar het free for all van de rondtrekkende nomade.
    Een voorbeeld van wat in de kampen aantreft:


Uit: De Volkskrant, 18-09-2012, van verslaggeefster Charlotte Husman

Politie en leger doorzoeken woonwagenkamp Lunetten

Tientallen politiemensen, bijgestaan door opsporingsambtenaren en militairen, hebben maandag een klein woonwagenkamp in de Utrechtse wijk Lunetten doorzocht..
    Bij de inval in het kamp - met dertien bewoners - zijn vier personen gearresteerd op verdenking van wapenbezit, witwassen en drugshandel. Zeker tien auto's zijn in beslag genomen en er zijn drugs en wapens aangetroffen, meldt een politiewoordvoerder.
    De Utrechtse politie zette ook speurhonden in. Zij had de hulp van militairen ingeroepen omdat zij specialistische apparatuur bezitten waarmee de woningen en schuren op mogelijke verborgen ruimtes konden worden doorzocht. Hiermee zijn volgens een woordvoerder eerder successen geboekt bij het doorzoeken van woonwagenkampen in het zuiden van het land.    ...
Er is geen wietplantage ontdekt in het kamp maar er is wel hennep gevonden. ...


Red.:   Al vele, vele jaren geleden was er eens een discussie-uitzending over het item, met diverse betrokkenen, waaronder een politieman. Die vertelde over een nieuwe techniek die ze hadden om wietplantages op te sporen, namelijk om vanuit een vliegtuig een infraroodcamera te gebruiken: "De randen van de steden lichtten op alsof ze in brand stonden". Reactie van de mevrouw uit een woonwagenkamp: "Se ondersoeke ons".
    En als illustratie van de mentaliteit van dit soort mensen wat betreft "hoe ver kun je gaan", eerst dit verhaal van een botsing tussen residenten en nomaden:


Uit: De Volkskrant, 20-03-2013, van verslaggever Peter de Graaf

'Het hoofdpijndossier, zo werden we genoemd'

Toen de gemeente het hek wilde weghalen bij Ruiter, gooide hij brandbommen naar de politie. Justitie eist 8 jaar cel, de rechter laat hem per direct vrij.


De man die op 21 juni in het Limburgse dorp Haelen 'molotovcocktails' gooide naar politieagenten en sinds die tijd in voorarrest zit, is dinsdag per direct vrijgelaten door de rechtbank in Roermond. Daarmee wijkt de rechtbank sterk af van het Openbaar Ministerie, dat 8 jaar celstraf had geëist wegens 'poging tot moord op zeven opsporingsambtenaren'.    ...
    Zijn advocaat Gitte Stevens vindt dat haar cliënt helemaal vrijuit moet gaan op basis van 'psychische overmacht'. Stevens: 'Hij wordt al dertien jaar gekweld door enkele woonwagenbewoners en kreeg geen enkele steun van gemeente en politie. Hij was buiten zinnen. De stoppen sloegen door toen de gemeente het hek bij zijn huis kwam weghalen, waarmee hij zijn gezin wilde beschermen.'    ...
    Ruiter kreeg het aan de stok met enkele woonwagenbewoners. Hij klaagde bij de gemeente over illegale bouwsels of bomenkap op het kamp. Daarop gooiden de woonwagenbewoners zijn ruiten in. Ze gooiden vuilniszakken in zijn tuin, sloegen hem van zijn fiets of bedreigden zijn gezin.    ...


Red.:   Zo ver dus. Nog meer details in deze uitzending van Pauw & Witteman uitleg of detail (03-04-2013, na 13:40 min.). Glashelder wordt dat woonwagenbewoners, als groep, het ergste tuig is dat er rondloopt
    En nu zo'n zelfde soort zaak die nog verder ging, en daarom in de publiciteit kwam:


Uit: De Volkskrant, 19-07-2012, van verslaggeefster Wil Thijssen

Raadhuis totaal verwoest

Dinsdagnacht ramden twee auto's het gemeentehuis in Waalre. Waarom is nog onduidelijk, maar het huis van de burgemeester werd al beveiligd.


Alleen de kentekenplaten zijn nog redelijk ongehavend. Veel meer dan het merk kunnen brandweerlieden en politieagenten niet herkennen aan de twee auto's die het gemeentehuis van Waalre hebben geramd. De auto's zijn volledig uitgebrand, net als het gemeentehuis zelf. De wrakken worden door politiehonden doorzocht. 'Geen idee wie de daders zijn', zegt locoburgemeester Ton Bonovrié. 'Wij hebben dit niet zien aankomen, wij hebben echt met niemand ruzie.'    ...


Red.:   Dat laatste was een aperte leugen, zoals snel duidelijk zou worden. De reden hebben we in het voorgaande artikel al gezien. maar op het moment van dit voorval was die vorige zaak nog niet voorgevallen. Maar wél voorgevallen waren talloze andere "incidenten" met woonwagenkampen, waaronder het veelgepubliceerde geval van De Vinkenslag, bij Maastricht. Zo veel incidenten, dat er absoluut geen sprake is van incidenten: dit is een volkomen regulier maatschappelijk verschijnsel, uiteindelijk vallende onder "de oorlog van de nomaden tegen de residenten". En dat er sprake was van ene oorlog, werd in de hitte van het moment zelfs toegegeven. Kijk maar naar de kop van de webversie van dit artikel:


Uit: Volkskrant.nl, 18-07-2012, ANP

Brand Waalre is 'aanslag op de democratie'

Grote ontzetting in Waalre na de brandstichting op het gemeentehuis. De brand legde vannacht na een vermoedelijke aanslag met twee auto's het monumentale pand voor het grootste deel in de as. De aanleiding is nog onbekend, de daders zijn nog niet gevonden. Een ondermijning van de rechtsstaat en een aanslag op de democratie, zo noemt locoburgemeester Ton Bonouvrié de aanval op het gemeentehuis. 'Het is buitenproportioneel en onaanvaardbaar.'


Minister Ivo Opstelten (Veiligheid) is het eens met de uitspraken van de locoburgemeester. Zijn ministerie staat in voortdurend contact met de gemeente en provincie. ...


Red.:   Er daar is geen seconde overdrijving aan. Een aanslag van de vijanden van de democratie, gepleegd door de nomaden in het kader van hun oorlog tegen de residenten.
    Overigens was dit dus de hitte van het moment, en met nog "onbekende" daders. Want de steun van de bestuurders blijkt ook nog eens uit die onderkop van het printartikel: "waarom het huis van de burgemeester was nog onduidelijk":

  ... De burgemeester heeft zijn vakantie in Italië afgebroken en is per auto onderweg naar huis. Enige tijd geleden is zijn huis al met kogelvrij glas en camera's beveiligd.
    Locoburgemeester Bonovrié wil niet zeggen wat de reden voor die beveiliging is, en noemt het 'normaal' dat een burgemeestershuis wordt beveiligd. Geruchten over een relatie tussen de aanslag op het gemeentehuis en een politie-inval in het lokale woonwagenkamp, een maand geleden, waarna de burgemeester zou zijn bedreigd, wil hij niet bevestigen.

De loco-burgemeester wil de nomaden beschermen. Net als die eerdere bestuurders.
    Wat natuurlijk snel naar buiten kwam:


Uit: De Volkskrant, 20-07-2012, van een verslaggever.

Waalre voorzichtig met aanwijzen daders aanslag

...    De autoriteiten maanden echter tot voorzichtigheid over het aanwijzen van mogelijke daders. Hoewel veel verdachtmakingen gaan in de richting van het plaatselijke woonwagenkamp, bestaat er nog geen enkele aanwijzing dat kampbewoners de hand hadden in de aanslag, stelde de burgemeester. Veertig rechercheurs onderzoeken de zaak.    ...


Red.:   Goed, er is een misdaad gepleegd. En laten we eens te daden gaan bij de beroeps: de speurders uit de detective- en politieseries. Wat gebruiken al die politiemensen en andere speurders als eerste richtlijn voor hun eerste onderzoek: "Wie heeft er een motief?". En wie hebben er bij deze misdaad een motief:

  Tussen de gemeente en het woonwagenkamp bestaan al geruime tijd spanningen. Zo is er onenigheid over een nieuw bestemmingsplan, waarin geen plaats is voor bedrijfsactiviteiten als autosloperijen. Vorig jaar juni werden gemeentehuis en burgemeesterswoning voorzien van veiligheidsglas en camera's wegens spanningen met het woonwagenkamp.

Wat ze meteen plaats op de koppositie, met stip, op het lijstje van verdachten. Volgens alle politiemensen en andere speurders uit politieseries. Maar dus niet volgens onze bestuurders.
   Enfin, je kan liegen wat je wil, de waarheid komt heel vaak toch naar buiten. En ook hier. Fase 1:


Uit: Volkskrant.nl, 31-10-2012, ANP.

'Daders aanslag gemeentehuis Waalre bekend'

De politie weet wie de daders zijn van de aanslag op het gemeentehuis in Waalre maar krijgt het bewijs niet rond. De daders komen van een woonwagenkamp in de buurt van Den Bosch en ze handelden in opdracht van een prominente bewoner van het kamp in Waalre. Het NOS Journaal heeft dat gemeld op basis van bronnen bij het Openbaar Ministerie.     ...
    De vluchtauto die de daders hebben gebruikt bij de aanslag leidde naar het woonwagenkamp in de buurt van Den Bosch. Een poging van de politie om afluisterapparatuur te plaatsen op het woonwagenkamp mislukte, omdat agenten werden betrapt.


Red.:   Groot nieuws, zou je zeggen. Gezien dat eerdere "aanslag op de democratie". Het bericht haalde niet eens de krant. Waarschijnlijk belangrijker zaken, op dat moment. Zeg: de scheiding van Rafael van der Vaart, of iets dergelijks ...
    Maar dit liep dus weer dood. Maar ten tijde van het schrijven van dit artikel:


Uit: De Volkskrant, 27-03-2013, van verslaggever Rutger Bregman

Man gepakt voor aanslag in Waalre

Dinsdagochtend is een 36-jarige bewoner van een woonwagenkamp in Sint-Michielsgestel aangehouden voor de aanslag op het gemeentehuis van Waalre. De politie vermoedt dat hij een van de brandstichters is.
    In juli reden twee gestolen auto's het monumentale deel van het gemeentehuis binnen. Er ontstond een vuurzee, waarna het pand volledig afbrandde. Verdachte Dick O. woonde samen met zijn vriendin in een van de woonwagens. Hij ontkent alle betrokkenheid, aldus zijn advocaat. De bewoners van het kamp reageerden gisteren woedend op de inval van de Mobiele Eenheid. Dick O. zou drugsverslaafd zijn en nauwelijks kunnen lopen. Volgens de bewoners komt hij bijna nooit buiten en doet hij niemand kwaad. 'Ze hebben de verkeerde.'    ...


Red.:   Een verspreking. Want lever dan de goede maar uit - maar dat zullen ze nooit en te nimmer doen. Wat ze wel doen, kennen we van het geval uit Haelen:


Uit: Volkskrant.nl, 26-03-2013, ANP.

Cameraploeg NOS belaagd op woonwagenkamp

Een cameraploeg van de NOS is dinsdagmiddag met bakstenen bekogeld op het woonwagenkamp in Sint-Michielsgestel. De ploeg was daar vanwege de arrestatie van een bewoner dinsdagochtend voor de aanslag op het gemeentehuis in Waalre.
    De verslaggever, cameraman en televisiewagen zijn gevlucht en niet geraakt. ...


Red.:   En ook dit werd dus weer geweerd uit het bericht in de krant. Censuur. Ten gunste van de nomaden.
    Dit wat betreft alles dat valt onder de term "woonwagenbewoners", waaronder ook aanzienlijke hoeveelheden van wat in een aantal andere opzichten nog onder de term "Nederlander" zou vallen. Maar de overtreffende trap dienaangaande zijn de nog actief trekkende: de Roma en Sinti. Zigeuners, maar dat mag je niet meer zeggen. Of die mag je überhaupt niet nomen in dit soort context, want anders gebeurt er dit:


Uit: De Volkskrant, 26-11-2012, van verslaggever Peter de Graaf

Kampbewoners beschuldigen burgemeester Waalre van racisme


In de Brabantse gemeente Waalre is met afschuw gereageerd op beschuldigingen van de Vereniging Sinti, Roma en Woonwagenbewoners Nederland (VSRWN) aan het adres van burgemeester Henri de Wijkerslooth. Volgens VSRWN-voorzitter Rocca Petalo heeft de VVD-burgemeester 'het racisme genetisch geërfd' van zijn vader, die in de oorlog lid was van de NSB en de Waffen-SS. ...


Red.:   Hier één van de zeldzame eerlijke verhalen met deze term erin:


Uit: De Volkskrant, 17-09-2012, door Ariejan Korteweg

'Er was een stad naast ons gekomen'

Christophe blogde over de overlast van het zigeunerkamp bij zijn huis in het Noord-Franse Lille.


Tweeënhalf jaar geleden streken de eerste caravans neer op het terrein aan de overkant van de straat. 'Niets aan de hand, dat waren voor ons gewoon nieuwe buren', vertelt Christophe. Geleidelijk breidde het kamp uit en begon de overlast. Een gasfles uit de tuin gestolen, inbraken, rondzwervend vuil, ontlasting her en der - Christophe heeft zelfs vermoedens van prostitutie en drugs. En vooral herrie, elke avond weer. 'Er werd gedronken en geschreeuwd, de muziek kwam uit grote versterkers. Als je vroeg of het zachter kon, ging vijf minuten later het volume weer omhoog. We hoopten op regen: dan was er geen muziek en konden ze geen kabels verbranden. De lucht was hier vaak dik van de rook.'    ...


Red.:   Als twee druppels het verhaal uit Haelen, wat misschien ook Roma waren, maar dat mag in Nederland niet genoemd worden, van de politiek-correcte jagers. En hetzelfde soort mensen, de politiek-correcte jagers, zitten natuurlijk ook in Frankrijk:

  ... Maar er is ook veel steun voor de Roma. 'Van een afstand zie je armoede en vuiligheid. Kom je nader, dan worden het mensen die hulp nodig hebben.'

...  Hier schreef Christophe P. ('Geen achternaam, ik ben bedreigd') ...
    'Wij zijn pragmatisch', vindt hij. 'Hier was een situatie die tegen de wet is en het leven voor de buurt ondraaglijk maakte. Maar zij' - hij snuift terwijl hij het zegt - 'zij zitten in de pure ideologie'. Die 'zij', dat zijn de vrijwilligersorganisaties die de zigeuners helpen en die volgens Christophe alle problemen ontkennen. 'Ze vertellen leugens over geweld bij de ontruiming, ze willen van overlast niets weten en ons maken ze voor racisten en kleinburgers uit', vertelt hij. 'Dat gebeurt door mensen die zelf kilometers verderop wonen, ver van de kampen.'

De politiek-correcte jagers. Die domineren in bestuur en media. Die de macht hebben. En de nomaden verdedigen tegen de residenten, omdat ze zelf ook nomadische sympathieën koesteren.
    Maar de politiek-correcte jagers maken zeer moeilijke tijden door. In de maand maart 2013 was er een drietal voorvallen die elkaar versterkten, en een diepe bres in de verdediging (en de aanval) van de politiek-correcten hebben geslagen: jonge Turken werend betrapt op keiharde antisemitische uitspraken, moslims trokken als jihadisten naar Syrië, en de grootste: Turken gaven zich volledig bloot als rabiate nationalisten in het geval, van het pleegkin van Turkse afkomst Yunus dat bij Nederlandse en lesbische pleegouders was geplaatst. Het heilige huisje van "Het zijn allemaal Nederlanders" brandde tot de grond toe af. Hetgeen het mogelijk maakte dat het volgende bericht het internet haalde:


Volkskrant.nl, 13-03-2013, bron: RTL Nieuws uitleg of detail

'Roma-kinderen getraind om te stelen'

Roma-kinderen worden van jongs af aan door hun familie fulltime ingezet voor zakkenrollerij, winkeldiefstal en woninginbraak. Dat stelt RTL Nieuws, na onderzoek op basis van vertrouwelijke stukken en gesprekken met bronnen bij politie en overheid. Het gaat volgens de nieuwsrubriek om georganiseerde criminaliteit waarmee per kind jaarlijks tot tienduizenden euro's worden binnengehaald.
    Een bron bij de overheid zegt tegenover RTL Nieuws: 'Ze zetten kinderen in als ze groot genoeg zijn om bij inbraak de deur van binnenuit open te doen. Maar kleintjes worden ook opgeleid voor babbeltrucs, zakkenrollen en bedelen.'


Red.:   Allemaal zaken die allang bekend waren bij iedereen die zijn ogen open had. De sciencefictionschrijver Jack Vance, oud-zeevaarder en scherpzinnig observator van menselijke culturele gewoontes, had het allang al eerder in zijn literatuur verwerkt (Trullion, 1973). Bijna letterlijk.
    Dat het nu zo maar in de werkelijke wereld opgeschreven mag worden, is echt groot nieuws. Het haalde niet de krant, maar dat zou ook echt te veel gevraagd zijn.
    Het verbazingwekkende is dat er mensen zijn die denken dat het anders kan zijn: als je zelf niets produceert, en toch zaken wil verwerven, dan blijft er echt maar één ding over: diefstal en oplichting. een waarheid die in een onbewaakt moment zlefs bij "de burgemester bekend is:


Uit: De Volkskrant, 21-11-2012, van verslaggever Peter de Graaf

Verzoening burgemeester en kampers in Waalre wil niet vlotten

Een 'serieus gesprek' tussen burgemeester en woonwagenbewoners in Waalre heeft weinig opgeleverd. De kampers blijven woedend en willen aangifte doen.


Tussentitel: We voelen ons in onze privacy geschonden doordat de politie vaak door het kamp rijdt - Wesley van der Wouw - bewoner van het woonwagenkamp in Waalre

...    De burgemeester gooide volgens de kampers olie op het vuur door een interview in VNG Magazine. Daarin noemt hij het kamp 'een vrijplaats', waarin alle regels aan de laars worden gelapt. 'Bewoners lijken onverklaarbare inkomsten te hebben', zegt hij. 'Het centrum oogt luxueus en goed onderhouden, inclusief bewakingscamera's bij de woonwagens. Dat kost geld en het lijkt onaannemelijk dat dat allemaal te financieren is uit de uitkeringen die de meesten ontvangen.'    ...


Red.:   Het is als het optellen van één bij één.
    En niets fatsoenlijks kunnen produceren is een onlosmakelijk gevolg van de nomadische cultuur.
    Dit wat betreft de proletarische vormen van nomadisme. Maar er zijn ook meer intellectuele versies. Die volgen nog.
    De morele positie van de nomade is deze:


Uit: De Volkskrant, 08-04-2013, door Marc Seijlhouwer

Waarom (sommige) zwaluwsoorten geen koekoeksjong opvoeden

Europese zwaluwen bouwen hun huizen vaak binnen, omdat ze dan minder last hebben van koekoekseieren. Dat melden Chinese wetenschappers in het blad Behavioral Ecology and Sociobiology.
    Je ziet het vaak: zwaluwen die een nestje in een huis hebben gebouwd. In de dakgoot van een nieuwbouwhuis of in de nok van het dak van een oude schuur; overal zitten ze. Wen Liang, die het onderzoek leidde, denkt dat zwaluwen hun nest vooral binnenshuis hun nest bouwen om te voorkomen dat een koekoek zijn ei in het nest legt.
    Voor vogels zijn koekoeken een ramp: ze leggen ongevraagd een ei in het nest van een andere vogel, waaruit vervolgens een jonge koekoek komt die alle andere eieren en kuikens uit het nest gooit en al het eten opeet. Dat kunnen voorkomen is voor vogels een belangrijk evolutionair voordeel.   ...


Red.:   Nomadisten zijn nog erger. Want daarbij moet je zowel ouders als kinderen verzorgen. Dat voorkomen is een zeer belangrijk evolutionair voordeel. Dit is wel het minste dat je mag doen:

  Het bleek dat vogels die buiten broeden veel vaker een koekoeksei uit hun nest verstoten dan binnenbroeders. Dat betekent volgens de onderzoekers dat buitenzwaluwen, doordat ze veel vaker met koekoekseieren te maken hebben, een andere methode hebben ontwikkelt om van deze eieren af te komen. s maken ze voor racisten en kleinburgers uit', vertelt hij. 'Dat gebeurt door mensen die zelf kilometers verderop wonen, ver van de kampen.'

Het ontwikkelen van een methode om van deze ramp af te komen. Geef ze een eigen territorium, en sluit de hekken. Wie wil eruit komen, moet gaan werken, in een fabriek of op het land. En uitsluitend als de arbeid voldoende opbrengt om ze in leven te houden.
    Wat geldt voor de Poolse autodieven, geldt natuurlijk voor alle soorten misdaad:


Uit: De Volkskrant, 11-04-2013, ANP

Personeel Louvre staakt tegen zakkenrollers

Het Louvre in Parijs is woensdag gesloten, omdat een deel van het personeel in staking was gegaan. Ongeveer tweehonderd medewerkers stopten met hun werk uit protest tegen het groeiende aantal agressieve diefstallen in het beroemde kunstmuseum, zo liet het Louvre weten.
    In het museum werden altijd al zakken gerold van toeristen en spullen van bezoekers ontvreemd, maar volgens de actievoerders worden de diefstallen professioneler en brutaler. Het personeel wordt bedreigd door de dieven, die in georganiseerde benden te werk gaan. Het waren vooral bewakers die staakten en het museum dwongen een dag de deuren te sluiten. 'De bewakers zijn het zat te worden aangevallen door zakkenrollers', zei een woordvoerder van de nationale vakbond voor museumpersoneel. ...


Red.:   Brutaliteit en agressiviteit ... Dé kenmerken van de nomadische crimineel - dit is voor hen een gelegitimeerde manier van leven. 99 procent zeker dat 90 procent van deze lui nomaden zijn ...
    Gevonden in het archief van deze website en vermoedelijk voor dit gebruik bewaard:


Uit: Volkskrant.nl, 30-10-2012, ANP.   

Hongaren verdacht van roofmoord op 98-jarige

Twee Hongaarse mannen van 32 en 45 jaar worden verdacht van de roofmoord op de 98-jarige Heerlense weduwe Elisa Wetzels in september. De politie heeft dat dinsdagavond bekendgemaakt in Opsporing Verzocht.    ...


Red.:    Hoogstwaarschijnlijk heeft dit verhaal de printversie niet gehaald. Speciaal voor dit soort zaken is de redactie de site van de Telegraaf en Elsevier gaan volgen - de Volkskrnat probeert zo veel mogelijk te censureren. Want de herkomst van de daders is weer prima na te gaan - zie eerst dit:

  De vrouw werd op donderdagmiddag 20 september dood gevonden in haar huis in Heerlen. Ze was vastgebonden en zwaar toegetakeld. In ieder geval zijn drie ringen van de vrouw verdwenen.

De wreedheid. Nomadistisch trekje. Ringenstelen. Nomadistische goorheid.
  De mannen zitten sinds 6 oktober vast in het Engelse Staffordshire omdat ze daar een overval zouden hebben gepleegd.

Rondtrekken met je misdaad. De nomadencultuur.
    En ze zijn eindeloos inventief:


Uit: De Volkskrant, 22-04-2013, van verslaggever Robert Giebels

Toeslagensysteem op de schop na forse fraude

Tussentitel: Spookburgers uit Bulgarije kregen 8.000 euro in één keer uitgekeerd

Het systeem waarmee de Belastingdienst zorg- en huurtoeslagen uitbetaalt, moet op de schop. Waar het nu nog is gericht op zo snel mogelijk uitbetalen, zal het veel meer op controle vooraf geënt moeten zijn.    ...
    Oost-Europese bendes sturen bussen vol landgenoten naar Nederland om zich als 'spookburger' te laten inschrijven bij gemeenten zoals Dordrecht, Rotterdam of Tiel. Daarmee hebben ze een officieel adres en ook een burgerservicenummer. De spookburgers krijgen een kleine vergoeding, gaan terug naar Bulgarije en de bende gebruikt de gegevens om huur- en zorgtoeslagen aan te vragen, al dan niet met terugwerkende kracht.
    De Belastingdienst betaalt vervolgens bedragen van 6.000 tot 8.000 euro per persoon in één keer uit. Als later blijkt dat de toeslag ten onrechte is uitgekeerd zijn de Bulgaren onvindbaar.      ...


Red.:   De feiten van het verhaal. Wat meer relevante informatie werd verschaft door de bron:

  ... een bende Bulgaren die feilloos misbruik heeft weten te maken van de servicegerichtheid van het systeem. KRO's Brandpunt en RTL Nieuws brachten dit aan het licht.

Brandpunt uitleg of detail (21-04-2013, na 1:22 min.) had een reportage uit het betrokken dorp. Met de vermelding wat iedereen ook kon zien: het waren voornamelijk Roma (na 2:40 min.).
    En dat was een feit dat de Volkskrant natuurlijk wegliet. Evenals verdere analyses over de morele waarde van het geheel. Analyses en besprekingen van morele waardes die met pagina's tegelijk gewijd werden aan aan de in dezelfde tijd spelende zaak van de zelfmoord van asielzoeker Dolmatov, wat met het grootste gemak met eenzelfde soort kort berícht had kunnen worden afgedaan. Maar het nomadisme zit de Volkskrant ook in het bloed.
    Er is tot nu toe slechts één persoon die hier enigszins passend op reageert:


Uit: De Volkskrant, 29-04-2013, column door René Cuperus, cultuurhistoricus

Nederland als pinautomaat van Europa

Tussentitel: Bulgaarse toeslagenfraude draagt bij aan zelfmoord verzorgingsstaat

...    De uitzending van KRO Brandpunt over de Bulgaarse toeslagenfraude raakt aan de grootste nachtmerriescenario's over de EU. We zien oplichters in de verste uithoeken van Bulgarije zich erover beklagen, met tientallen oranje pinpassen in de hand, dat er geen gratis geld meer uit Nederland komt. Ze zijn zelf weer opgelicht door de criminele bendes. ...
    Dat zo'n Bulgaarse toeslagenfraude verder bijdraagt aan de langzame zelfmoord die de Nederlandse verzorgingsstaat op zichzelf aan het plegen is: dat wil men liever niet weten. De arbeidsstandaarden en sociale verhoudingen waar onze voorouders honderd jaar voor hebben gestreden, worden door een naïeve omgang met Europese arbeidsmigratie en 'uitkeringstoerisme' ondermijnd. Dezelfde mensen die zo hol-ronkend doen over het halleluja-begrip 'solidariteit', begrijpen niet hoezeer juist zo'n criminele toeslagenfraude de voorwaarden voor solidariteit fundamenteel aantast.
    Onze verzorgingsstaat en belastingmoraal vallen of staan met vertrouwen en wederkerigheid. Dat zijn in tijden van globalisering en individualisering al tamelijk fragiele grootheden geworden. Maar ze worden nergens zo door ondermijnd als door 'free riding'. Van bonusbankiers tot aan Bulgaarse bendes.
    Wie denkt het Europees avontuur aan te kunnen gaan met Nederland in de rol van pinautomaat, bedrijft levensgevaarlijke politiek. Die raakt de verzorgingsstaat-spelregels van fairness en wederkerigheid in het kruis.


Red.:    Het wat minder "nette" maar veel passender woord voor 'free riding' is "parasitisme". Die Bulkgaren, die Roma, zijn parasieten. Zij parasiteren op onze verzorgingsstaat. Die ze tot de dood toe uitzuigen.
    Elke vorm van nomadische is er gevoelig voor:


Uit: De Volkskrant, 16-05-2013, door Suzanne Daley (The New York Times)

Wat een dief moet met 8 konijnen

Vroeger lieten ze in het Spaanse dorp Albelda de deur open. Nu patrouilleren vrijwilligers door de nacht. Van uien tot snoeischaren: alles wordt er geroofd sinds de crisis begon.


José Bria slaapt slecht de laatste tijd. Als hij 's nachts wakker is, rijdt hij soms naar zijn land, even buiten het dorp, om te kijken of alles nog in orde is. Dit jaar is hij al drie keer bestolen: zijn kippen, gereedschap en acht konijnen zijn verdwenen.    ...
    Albelda is niet het enige dorp dat zich zorgen maakt over misdaad. Volgens de politie is die op het platteland vanaf 2009 gestaag toegenomen. Niets lijkt meer veilig. De ene nacht wordt een lading uien gestolen, de volgende keer is het een rubberen waterslang. In Albelda zijn brandstof, nietpistolen, elektrische snoeischaren en zelfs zeep van landarbeiders verdwenen.
    Niet alleen in Albelda, ook in andere delen van Spanje organiseren dorpsbewoners patrouilles. Vooral in de landbouwgebieden langs de kust, zoals in de provincie Valencia. ...
    Volgens de politie zijn de dieven te verdelen in twee categorieën: mensen uit de omgeving die zonder werk zitten en stelen om te overleven en georganiseerde benden van Roemenen en Marokkanen die de streek kennen omdat ze er hebben gewerkt. Zij verkopen alles wat ze in handen krijgen. Volgens Gayosa wordt gestolen gereedschap soms omgesmolten en verscheept naar China om daar te worden verwerkt tot nieuwe producten.    ...


Red.:   Omdat voor alle vormen van nomadisme geldt: de dader kan weer vertrekken.
    Migratie is een van de vormen van nomadisme, en dus goed volgens de politek-corrcten. Alle migratie. Dus ook deze:


Uit: De Volkskrant, 01-07-2013, AP, Reuters

Opnieuw geweld in Xinjiang

De Chinese regering heeft zondag paramilitaire troepen de straat op gestuurd in de noordwestelijke regio Xinjiang. Ze moeten een einde maken aan geweld door wat de Chinese regering 'religieuze extremisten' noemt. .
    De regio wordt voornamelijk bewoond door Oeigoeren, een islamitisch Turkstalig volk. De spanningen lopen op door de komst van steeds meer etnische Han-Chinezen, waardoor de Oeigoeren zich nog verder beperkt voelen in het belijden van hun geloof en het spreken van hun eigen taal.
    Bij aanslagen op overheidsgebouwen in de stad Likqun kwamen woensdag ten minste 35 mensen om het leven. ...
    Het is deze week vier jaar geleden dat in de regionale hoofdstad Urumqi rellen uitbraken waarbij toen circa tweehonderd mensen om het leven kwamen. De aanslag van afgelopen week is de grootste uitbarsting van geweld sinds 2009.    ...


Red.:   Maar over de vorm van migratie hoor je ineens wél kritische geluiden van politiek-correcten. Zonder ooit argumenten te noemen, natuurlijk. Daar zijn we toch zo benieuwd naar ... Naar de argumenten om deze migratie te veroordelen ...
    Ook op het noordelijke deel van Euro-Aziatische continent bevinden zich nomadisch ingestelde culturen. Hier is zo'n succescultuur:


Uit: De Volkskrant, 16-07-2013, van correspondent Arnout Brouwers

Stadje keert zich tegen Tsjetsjenen na moord

Tussentitel: Russen en Kaukasiërs voelen zich nog altijd in wederzijdse 'staat van oorlog'

Een handgemeen om een meisje, uitmondend in een dodelijke steekpartij, leidend tot een dagenlang durende 'volksopstand'. Dat is wat de afgelopen week gebeurde in het Russische provinciestadje Poegatsjov. Rusland is een kruitvat van etnische spanningen, concluderen media en analisten. .
    Het slachtoffer, de 20-jarige net afgezwaaide paratroeper Roeslan Marzjanov, was etnisch half Tataars, half Russisch. De dader, de 16-jarige Tsjetsjeen Ali Nazirov, ...
    Deze poging om de steekpartij met een scalpel terug te brengen tot niet-etnische proporties faalde jammerlijk - net als de pogingen van de autoriteiten. Daags na het incident liep een menigte van anderhalf duizend inwoners van Poegatsjov (dat 40duizend zielen telt) te hoop tegen de Tsjetsjenen. Hun eis: gooi alle Tsjetsjenen de stad uit.
    De politie voorkwam een poging het café - waar drie jaar geleden ook een etnische Rus was doodgestoken - in brand te steken. De oproerpolitie moest herhaaldelijk blokkades van de federale snelweg en van het treinverkeer opheffen. Dagenlang gingen honderden mensen de straat op in wat in de Russische media al 'de nieuwe Poegatsjov-opstand' werd genoemd. Want de ironie wil dat dit stadje in de Sovjettijd deze 'erenaam' kreeg als herinnering aan de 18e eeuwse Poegatsjov-opstand in deze regio.
    Met groot machtsvertoon is de 'opstand' inmiddels de kop ingedrukt: politieversterkingen, het oppakken van nationalistische leiders die naar de stad wilden komen, de instelling van een lokaal alcoholverbod en de uitschakeling van pinautomaten. Ook is de lokale politiechef ontslagen, zijn twaalf Tsjetsjenen opgepakt wegens ongeldige documenten en hebben de Tsjetsjenen zelf hun 'moeilijke' of 'agressieve' jongeren tijdelijk weggestuurd.
    Poegatsjov is maar de jongste in een serie uitbarstingen van interetnische spanningen de laatste jaren in verschillende Russische regio's. President Poetin noemt deze spanningen 'een grote bedreiging' voor Rusland. ...
    Maar belangrijker is nog dat de Kaukasus feitelijk allang volgens andere wetten leeft dan de rest van Rusland en dat zowel Russen als Kaukasiërs zich nog altijd in wederzijdse 'staat van oorlog' voelen. Het liberale Vedomosti schrijft in een hoofdcommentaar: 'Een typische Tsjetsjeen of Dagestaan lost zijn problemen informeel op, buiten de overheid. Een typische Rus vermoedt dat je niet op hulp van de staat kunt rekenen, maar hoopt er toch op.'    ....
    ... de cirkel rond is: in de jaren negentig vochten Tsjetsjeense separatisten tegen Rusland, nu willen Russische separatisten voorgoed af van de Kaukasus. 'De leus 'Houd op met het voeden van de Kaukasus' voldoet niet meer, nu wordt het 'Goodbye, Kaukasus, en tot ziens!'
    Volgens een recente peiling van Levada Center zou een kwart van de respondenten 'blij zijn' als de Kaukasus afsplitst van Rusland, nog eens 27 procent kan er goed mee leven en 12 procent vindt dat Tsjetsjenië de facto al geen deel meer uitmaakt van Rusland.


Red.:   Lang leve de migratie en het nomadisch volk. Want de multiculturele samenleving is de toekomst van de mensheid.
    Weer het traditionele volk:


Uit: Volkskrant.nl, 11-07-2013, ANP. uitleg of detail

'Laat je op straat niet door onbekenden omhelzen'

Mensen moeten zich op straat niet laten omhelzen door onbekenden als dank voor een kleinigheid. Ook uitbundig handenschudden, een knuffel of het aanbieden van een cadeautje is verdacht. Vooral ouderen moeten oppassen als ze op die manier bejegend worden door een groepje zogenaamd dankbare mensen, die volgens de politie vaak van Oost-Europese afkomst zijn.

    Daarvoor waarschuwt de politie donderdag, nadat woensdag op zeker drie plaatsen in het land mensen het slachtoffer zijn geworden van dergelijke praktijken. De 'knuffelaars' zien namelijk kans om tijdens de omhelzing sieraden en portemonnees te stelen. ...
    In Breda vroegen woensdag een man en twee vrouwen in een auto in slecht Nederlands de weg naar het ziekenhuis aan een 71-jarige man. Toen hij dat had uitgelegd, stapte een vrouw uit en hing de bejaarde man als dank een ketting om zijn nek. Pas nadat de auto was weggereden merkte de overrompelde man dat hij zijn eigen ketting met daaraan een gouden ring miste.
    Overal in het land slaan sieradendieven al een tijdlang op deze manier toe. Vrijwel altijd zijn het oudere mensen die worden benaderd met een ingewikkeld en slecht verstaanbaar verhaal.  ...Tot nu toe zijn enkele bendes aangehouden. In die gevallen ging het steeds om groepjes Bulgaren of Roemenen.


Red.:   Bulgaren of Roemenen ... Nou, dan is het vrijwel zeker: dit zijn Roma.
    Een bevestiging van wat iedereen met enige kennis van culturen al voelde aankomen:


Uit: Volkskrant.nl, 16-07-2013, ANP.

'Alle schilderijen roof Kunsthal zijn verbrand'

UPDATE De schilderijen die vorig jaar uit de Kunsthal in Rotterdam zijn gestolen, zijn allemaal verbrand. Dat heeft het onderzoeksteam van justitie in Roemenië dinsdag laten weten.


Het gaat om zeven schilderijen met een geschatte waarde van 18 miljoen euro van onder anderen Monet, Matisse, Picasso en Gauguin. De kunstwerken zijn verbrand in de de woning van de moeder van hoofdverdachte Radu Dogaru in het Roemeense dorpje Carcaliu, zo meldde de Roemeense televisiezender PRO TV. Kunstexperts van het Nationaal Museum in Roemenië hebben in opdracht van justitie gevonden as-resten onderzocht en daar bleek uit dat het resten van de kunstwerken zijn.
    De specifieke pigmenten voor de verfkleuren geel en rood en de restanten van de kopspijkers die zich nog in de doeken bevonden, zijn bepalend geweest in het onderzoek van de asresten, aldus directeur-generaal Ernest Oberlander Tarnaveanu van het Nationaal Historisch Museum dinsdagavond in de Roemeense media. Hij is woordvoerder van het onderzoeksteam van specialisten dat zich in opdracht van justitie 3 maanden heeft beziggehouden met het onderzoeken van de asresten.    ...


Red.:   Nomadische culturen ... Barbaren. (de berichten in de gedrukte Volkskrant erover, groot genoeg, gingen natuurlijk uitsluitend over de verloren kunstwaarde en zorgzame moeders die zoons wilden beschermen ...).
    Meteen maar wat opgespaarde berichten geplaatst:


Uit: Telegraaf.nl, 31-05-2013. uitleg of detail

Moordenaar Maja Bradaric komt vrij

De tbs van Goran M. die in 2003 met een vriend de gruwelijke moord bedacht en uitvoerde op de 16-jarige scholiere Maja Bradaric, wordt opgeheven. Dat heeft de rechtbank in Arnhem vrijdag bepaald.
    Goran M. en Ferdi Ö. wurgden de bevriende scholiere in november 2003 tijdens een autoritje vanuit Nijmegen met een touw. Daarna overgoten ze haar lichaam met benzine en staken ze haar in brand. Goran wilde een moord en Ferdi bedacht manieren. M. feliciteerde Ö. na afloop met de moord.


Red.:  Ongekende gewetenloosheid.


Uit: Telegraaf.nl, 05-06-2013, uitleg of detail

Liquidatie in Amsterdam minutieus gefilmd

Een brute liquidatie in Amsterdam is minutieus vastgelegd door bewakingscamera's. De politie heeft de beelden van de gewetenloze dader en zijn nietsvermoedende slachtoffer woensdagmiddag vrijgegeven.
    De Albanese crimineel Dashamir Tila (37) werd zondagavond 21 april vermoord in een winkelstraat op het Osdorpplein in Amsterdam. Een nog onbekende fietser schoot hem van dichtbij neer.


Red.:  Maffiapraktijken.


Uit: De Volkskrant, 29-05-2013, van verslaggeefster Irene de Pous

Barbarij in een kersenrode villa

De inwoners van het Spaanse Murcia zijn verbijsterd over de gruwelijke moord op het Nederlandse stel Visser en Severein. 'Er móet meer achter zitten. Een afrekening, maffia, iets.'


Red.:   Het eerste bericht uit wat een beruchte zaak zou worden. de redactie heeft het, non ongewis vanwat zou volgen maar op grond van deze gegevens al een vermoeden hebbende, onmiddellijk bewaard. Vanwege die term 'barbarij'. Hier is de bevestiging van wat de redactie al vermoedde:


Uit: Volkskrant.nl, 29-05-2013, Novum

'Verdachte Roemenen moord Visser donderdag voorgeleid'

De twee Roemeense mannen die zijn aangehouden in verband met de dood van ex-volleybalster Ingrid Visser en haar partner Lodewijk Severein worden waarschijnlijk donderdag voorgeleid. Dat bericht persbureau Novum. .
    ...  De Roemenen, van 47 en 60 jaar oud, werden maandag aangehouden in de Spaanse stad Valencia. De Spaanse politie meldde eerder dat de twee directe verdachten zijn van de moord.
    .... Spaanse media meldden eerder dat de Roemenen waarschijnlijk huurmoordenaars zijn die Severein gemarteld zouden hebben.
 

Red.:   Martelen, moorden. Gewetenloosheid. Barbarij. Nomadische Roemenen. Het zouden toch geen ...?
    Waarop een stroom berichten volgde op de website van de Volkskrant, en maar heel weinig in de krant. Roemenen, hè ...
    Nog wat klein grut in het nomadisme:


Uit: Elsevier.nl, 16-07-2013, door Servaas van der Laan uitleg of detail

Nederland populair onder buitenlandse inbrekers

Nederland is voor veel buitenlandse inbrekers een geliefd land om hun werkzaamheden uit te oefenen. Vooral Oost-Europeanen komen hier graag, vanwege de geringe pakkans en de relatief lage straffen.
    Dat zeggen onderzoekers van de Politieacademie in het Algemeen Dagblad.
    'Inbrekers zien Nederland als een soort Albert Heijn to go. Pakken wat je pakken kan,' zegt een oud-hoofdinspecteur van de Poolse politie in het onderzoeksrapport.
    Groepen plunderaars trekken graag naar Nederland omdat de straffen hier vaak lager liggen dan in het land van herkomst. ...


Red.:   Ook weer voornamelijk onze Roemeense en Bulgaarse vrienden, natuurlijk.
    Goed, de Volkskrant, die dit bericht niet plaatste, en de rest van de politieke-correctheid, de kosmopolitische elite, vindt het allemaal prachtig, of op zijn best een klein en overkomelijk bezwaar van het grote heil der open grenzen en de Europese eenwording. Eens kijken wat Nederlanders er van vinden:


Uit: GeenStijl.nl, 16-07-2013, door Johnny Quid uitleg of detail

Nederland is een inbrekersparadijs

... Nederland, paradijs aan de Noordzee. ... En nu ook officieel een inbrekersparadijs. Voor buitenlandse inbrekers, wel te verstaan. Nederland is waar inbrekers op vakantie gaan als ze een beetje ontspannen voor de hobby willen inbreken. Want nauwelijks pakkans en als je al gearresteerd wordt (omdat je bijvoorbeeld zo stom bent om met kapot achterlicht te fietsen, een misdaad waarvoor de pakkans vele malen hoger is) krijg je relatief een zeer lage straf. ... "Gevraagd naar hun motieven, zeggen buitenlandse daders het aantrekkelijker te vinden in Nederland in te breken dan in hun eigen land. Vooral vanwege de relatief lage straffen en kleine pakkans. ....Met vijf minuten Googlen tovert u van elk jaar vanaf de jaren '90 tot nu een paar nieuwsberichten tevoorschijn waarin gemeld wordt dat de inbraken wederom explosief gestegen zijn. Jup. Dus wat we ze niet massaal middels toeslagen toeschuiven, jatten ze alsnog 's nachts uit ons huis. ...


Red.:   Hier wat andere Nederlanders en hun mening:

  Ja lieve mensen, daar werken wij ons de pleuris voor.
Risico nemen, investeren, 80 uur per week werken, personeel en hun gezin onderhouden, belastingen afdragen en als het meezit wat geld overhouden om ons eigen gezinnetje te kunnen onderhouden.
Om het vervolgens allemaal te laten jatten door Nederlandse sloebers en buitenlandse sloebers. Welkom in het paradijs!
ZDEV | 16-07-13 | 08:34 | + 87 -

Maar goed dat de grenzen open zijn, anders waren ze nog illegaal ook.
Mark Smith | 16-07-13 | 08:35 | + 90 -

Ja wat een zegen zijn die open grenzen!!
En de criminaliteit zou echt niet toe nemen zeiden de zogenaamde wijze heren (lees dictators) op t binnenhof!
Geert mag t van mij vandaag nog overnemen van die prutsende lachebek
dani7902 | 16-07-13 | 08:36 | + 77 -

Als we nou tol gaan heffen, dan verdienen we nog wat aan de inbrekers, skimmers, shoplifters, straatkrantverkopers, koperdieven, mensenhandelaren en toeslagenfraudeurs.
fail | 16-07-13 | 08:37 | + 30 -

Serieus? Nee echt? De maakbare multicultisamenleving in optima forma. Mensen zijn blij om hier te komen omdat ze hier iets vinden dat ze in andere landen neit hebben. Dat moeten we toch willen met zijn allen. / Sarcastische linkschmenschmodus uit.
prillewipperdewap | 16-07-13 | 08:44 | + 13 -

Een selectie uit het begin van een lange reeks.
  . Nog wat van het kleine grut:


Uit: De Volkskrant, 30-07-2013, van verslaggever Gerard Reijn

Malafide ramenlapper neemt wijk over

Turken en Bulgaren nemen hele wijken voor glazenwassen over. Soms gebeurt dat met fysiek geweld, soms is bedreiging al voldoende.

 

Red.:   Maar al dat kleine grut tezamen ...
    En er is wat betreft het daderschap geen woord overdreven - en dit keer kon zelfs de Volkskrant er niet omheen:


Uit: De Volkskrant, 06-08-2013, van verslaggever Jaap Stam

Zakkenrollers beroven 350 bezoekers Gay Pride

Tussentitel: Politie arresteert 46 daders, van wie 43 Roemenen

De supersnelrechter heeft maandag drie zakkenrollers die toesloegen tijdens de Gay Pride in Amsterdam veroordeeld tot gevangenisstraffen van 5 tot 6 weken. 350 bezoekers van de Pride zijn de afgelopen week gerold. De politie verwacht nog meer aangiften. .
    Speciale teams van de Amsterdamse politie die op zakkenrollers jagen, hebben er 46 gegrepen, van wie 43 Roemenen. De politie is ervan overtuigd dat zij in georganiseerd verband opereren.    ...
     Ook het Indian Summer Festival, twee maanden geleden bij het Noord-Hollandse Broek op Langedijk, was een goudmijn voor zakkenrollers. Van 240 bezoekers werd de smartphone ontfutseld. De politie pakte een groep van negen Roemenen op.


Red.:   En ze zullen het blijven doen, omdat die straffen natuurlijk belachelijk zijn. Een tijdje zitten, en ze beginnen weer opnieuw. Dat moet voorkomen worden. Dus: ten eerste: een echte straf: zweepslagen in afdoende hoeveelheden (dit zijn mensen met een Middeleeuwse mentaliteit en die kan je alleen op een Middeleeuwse manier aanspreken). Ten tweede: definitieve uitzetting. En bij hernieuwd betrappen op aanwezigheid in Nederland, een dubbele portie zweepslagen.
    De Volkskrant doet natuurlijk weer uitgebreid moeite om het goed te praten:
 

Uit: De Volkskrant, 10-08-2013, door Charlotte Huisman en Elsbeth Stoker

Roemeense migranten in Nederland

'Vroeger waren het de Polen, nu de Roemenen'

Ze staan nu te boek als zakkenrollers, tot grote ergernis van de Roemenen in Rotterdam-Zuid. 'Werkgevers zeggen: O, ben je Roemeen? Laat dan maar.'


Tussentitel: Al die nationaliteiten uit het Oostblok houden we niet uit elkaar, hoor - Een sigarenboer in Charlois - doet goede zaken met alle Oost-Europeanen


Red.:
   Enzovoort. Maar in de ijver om het goed te praten voor Roemenen in het algemeen, wordt er een foutje begaan:

  Tussenstuk:
'Papa is aan het werk in het Westen', heet het

De 'criminele' Roemeen bevindt zich onder de naar schatting 10 duizend tot 15 duizend Roemenen die niet ingeschreven zijn en die meestal tijdelijk in Nederland verblijven. Zo ook de zakkenrollersbendes over wie deze week ophef ontstond. Volgens justitie is het een oprukkend probleem tijdens evenementen. Een groot deel van deze criminaliteit komt voor rekening van de Roma, aldus deskundigen. ...

En wat doen ze allemaal? Dit:
  Wat de Belgische hoogleraar Brice de Ruyver betreft komt de discussie over Roemeense criminelen in Nederland traag op gang. Al in 2002 stond dit onderwerp hoog op de agenda in België, aldus de criminoloog van de Universiteit van Gent. Aanleiding waren toen de oprukkende Oost-Europese mobiele bendes. 'Ook bij dit type criminaliteit zijn Roemenen prominent aanwezig. De bendes zijn goed voor 25 tot 30 procent van de vermogenscriminaliteit in België', aldus De Ruyver.
    De goedgeorganiseerde bendes - die overigens ook in Nederland opereren - houden zich bezig met onder meer ramkraken, zakkenrollen, autodiefstal en koperdiefstal. 'In hun thuisland is een grote illegale economie, ze stelen op bestelling.'
    Uit zijn onderzoek blijkt dat het voor deze criminelen geen probleem is als ze in een Belgische cel belanden. 'In het land van herkomst wordt dan gezegd: papa is aan het werk in het Westen. De criminele organisatie zorgt dat de familie geld krijgt. Als de veroordeelden vrijkomen, moeten ze de schuld aan de bende terugbetalen.' Gevangenschap vinden de criminelen pas erg als ze hun straf moeten uitzitten in Roemenië, zegt De Ruyver. 'Dan valt het plaatje in duigen. Daarom werken we samen met de Roemeense justitie, zodat ze daar hun straf uitzitten.'
    Een andere vorm van criminaliteit waarin Roemenen een belangrijke rol spelen, is skimmen - in 2011 goed voor 40 miljoen euro schade. De Roemeense stad Bacau wordt zelfs skimcity genoemd. 'Aan het hoofd van de bendes zitten een paar knappe koppen, zowel op technisch als organisatorisch gebied', zei Ralph Nagelkerke, projectleider van het Landelijk Skimming Point onlangs in politievakblad Blauw. 'Met de buitgemaakte miljoenen worden vaak drugshandel, mensenhandel of illegale prostitutie gefinancierd.'

Land uitzetten, en bij opnieuw aantreffen zweepslagen geven. Dit zijn Middeleeuwers.
    Nog een aflevering uit dit dilemma:


Uit: De Volkskrant, 21-08-2013, van correspondent Jan Hunin

Reportage | Zigeunervilla's in Roemenie

Eerlijk verdiend. Echt waar, als schoonmaker

De zigeuners die in het Roemeense dorp Buzescu tientallen bizarre villa's hebben laten bouwen, zijn zich van geen kwaad bewust. Crimineel geld, zeggen politie en dorpsbewoners.


Tussentitel: Weet je wat het is? In het buitenland worden Roma en Roemenen over één kam geschoren - bewoner van Buzescu

In Buzescu houden ze van verrassingen. Het begint bij de rotonde in het centrum, vlak voor het orthodoxe kerkje. Een jongen in een blazer waar zowel voor- als achterop vier oranje kruisen zijn geschilderd, zwaait er de automobilisten toe met een (leeg) wijwatervat. Hij blijkt niet helemaal goed bij zijn verstand. Het is een vreemd gezicht, maar niet zo vreemd als wat volgt.
    Voorbij de rotonde, aan de andere kant van het kerkje, staan over een afstand van een halve kilometer aan weerszijden van de weg tientallen bizarre huizen. Sommige hebben daken die je eerder in Japan zou verwachten, met ijzeren bollen of kantelen als tierelantijntjes. Andere lijken hun inspiratie te hebben opgedaan in de antieke wereld. Overal duiken enorme zuilenpartijen op. Een van de villa's lijkt wel een kopie van een Griekse tempel. 'DAN - FINITU - 2003', staat in grote letters op het fronton.
    De huizen behoren toe aan de Kalderaš, een zigeunervolk waarvan de naam zoveel betekent als koperslager. Ooit trokken ze met paard en kar door Roemenië om handgemaakte cazanes te verkopen, distilleervaten die gebruikt worden voor het stoken van brandewijn.
    Vandaag de dag hoeven ze dat duidelijk niet meer te doen. Voor de deur van hun sprookjespaleizen staan de duurste merken auto's geparkeerd. Een vier jaar oude Jaguar X-Type heeft zo te zien afgedaan. Hij staat te koop voor 9.900 euro.
    Er staan ook andere auto's in de straat, maar die zijn van de ethnische Roemenen die hier en daar de zigeunerpaleizen aan het oppoetsen zijn. Alles blinkt en glittert.    ...
    Volgens de Roemeense politie zijn de meeste villa's gebouwd dankzij oplichterij en belastingontduiking. De eigenaar van de Griekse tempel, Dan Finitu, was tot zijn dood vorig jaar een bekende naam in de Roemeense onderwereld. ...
    Een uitzondering zijn de paleizen van Buzescu niet. Vorig jaar ging The Daily Mail in Transsylvanië op zoek naar het dorpje waaruit een bende treindieven afkomstig was. 'Zakkenrollers- paleizen' noemde het Britse boulevardblad hun villa's.
    Een jaar eerder had concurrent The Sun al een zigeunerwijk in het Zuid-Roemeense stadje Tândârei herdoopt tot het Beverly Hills van Roemenië. De Roma daar zouden hun rijkdom vooral aan kinderhandel te danken hebben.    ...


Red.:   En zo zit dit parasitisme eruit:


Nomadisme is parasitisme.
    Nog een saillant detail bij het zakkenrollersverhaal:


De Volkskrant, 23-08-2013, ingezonden brief van Henk Mink, Leeuwarden

Zakkenrollen

In de Volkskrant stond een interessant artikel over zakkenrollerij en dan speciaal over de Roemeense bijdrage daarin (Binnenland, 20 augustus). In de tekst vraagt politiecommissaris Pronker zich af waar de smartphones blijven. Het is een raadsel voor hem. Nou, dat is het niet voor mij.
    Toen ik vorige week bij Giurgiu in Roemenië de grensovergang met Hongarije naderde, stonden daar een man of vijf mobieltjes aan te bieden aan de automobilisten. Ze hadden buidels voor hun buik, waar waarschijnlijk nog veel meer in zat. Dus Pronker zou zich maar eens met zijn Roemeense collega's in verbinding moeten stellen en daar die straatverkopers ondervragen. Wellicht krijgt hij dan antwoord op de door hem gestelde vraag.


Red.:   Je zou er toch met neig plezier een vlammenwerper overheen laten spelen, zo'n groepje ... Lang genoeg om ze een lekker rood kleurtje te bezorgen. Kijken of ze dan nog terugkomen ...
    Een geval ten bewijze van het inherent slechte van nomadisme:


Uit: De Volkskrant, 30-08-2013, van verslaggever Rik Nijland

Zwammenrovers stelen 'sprookjesachtige allure'

Volgens Staatsbosbeheer zijn er deze zomer al zo'n duizend tonderzwammen ontvreemd. Wat de veelal Aziatische dieven eraan hebben, weet niemand.


Boswachter Erik de Bruijn van Staatsbosbeheer mist zo'n honderd 'boomsieraden', gestolen uit een oud beukenbos in de boswachterij Oostereng, tussen Renkum en Wageningen. Op de plaats delict lijkt het alsof een groot knaagdier tot op een hoogte van 7 meter op willekeurige plekken happen uit de bast van een oude beuk heeft genomen.
    Drie weken terug zaten op die kale plekken nog de boomsieraden van De Bruijn: tonderzwammen, keiharde, tot 25 centimeter grote grauwe paddestoelen in de vorm van een paardenhoef . 'Ze groeien tientallen jaren hecht verankerd op kwijnende en dode beuken en berken', vertelt de boswachter. 'Om ze te oogsten is een bijl of een heel groot mes nodig en de daders hadden een ladder bij zich. Dat wijst op een georganiseerde rooftocht. ...
    Staatsbosbeheer denkt dat er deze zomer uit de bossen op de Veluwe al zo'n duizend tonderzwammen zijn ontvreemd. 'En dat gebeurt ook op afgelegen plaatsen. Ik heb bij oudere collega's geïnformeerd', vertelt De Bruijn. 'Ook vroeger verdween er wel eens een, ach, daar zou ik niet wakker van liggen, maar diefstal op deze schaal is niet eerder voorgekomen. Het schijnt dat in Aziatische kringen aan deze zwammen een medicinale werking wordt toegeschreven. Welke? Geen idee, ze zijn niet eetbaar. Maar er zit blijkbaar handel in, gezien de omvang van de diefstal.'    ...
    Ook buiten de Veluwe zijn de zwammenrovers actief. Deze week werden bij een gezamenlijke actie van Utrechts Landschap , Natuurmonumenten en particuliere landgoedeigenaren in de buurt van Doorn drie Aziaten op heterdaad betrapt. ... Op landgoed Schaep en Burgh in 's Graveland, nota bene de achtertuin van het hoofdkantoor van Natuurmonumenten, hielden medewerkers twee Aziaten aan met een zak vol tonderzwammen. ...


Red.:   In de Aziatische cultuur is het nomadisme een bijzonder zwakke component - Chinezen zijn in principe honkvast. Maar zodra het er tot nomadisme komt, krijg je meteen ook dit soort parasitaire verschijnselen.
    Terug naar de kern:


Uit: De Volkskrant, 17-09-2013, van een verslaggever

Zeldzaam goede aanpak in een Eindhovens woonwagenkamp

Het woonwagenkamp aan de Brestlaan in Eindhoven was de politie, de gemeente en omwonenden jarenlang een doorn in het oog. Op en rond het kleine kamp, met dertien woonwagens, lapten de bewoners de regels structureel aan hun laars. Er werden huizen neergezet zonder bouwvergunning en iets verderop was een eigen motorcrossbaan aangelegd. De bewoners leken bovendien goed in de slappe was te zitten. Het kampje was, zo vermoedde de politie, een broedplaats van criminaliteit.
    Toen de Criminele Inlichtingen Eenheid (CIE) ook nog concrete informatie kreeg dat op het kamp een hennepknipperij zat, startte de recherche in september 2012 een grootscheeps onderzoek. Telefoons van verdachten werden getapt en bewoners geobserveerd. Al snel hadden de rechercheurs door dat het raak was.
    De criminele activiteiten beperkten zich niet tot het kamp. Bewoners bestierden ook elders in de regio hennepkwekerijen. Verschillende verdachten hadden bovendien automatische en halfautomatische vuurwapens. Die werden gebruikt voor het bestelen van andere hennepkwekerijen en als bescherming tegen de concurrentie. Een van de bewoners zat op dat moment al vast wegens poging tot doodslag.
    Na vier maanden onderzoek had de politie genoeg bewijs en besloot een inval te doen....
    Interventieteams van de gemeente controleerden het kamp op illegale bouw, illegale bewoning, diefstal van stroom, uitkeringsfraude, illegale grondtoeeigening en milieuvervuiling. Ook de belastingdienst was bij de actie betrokken. Liefst 25 deurwaarders legden beslag op onder meer vijftien auto's, vier quads, zes crossmotoren, twee jetski's, flatscreens en sieraden. Er werd voor 1,6 miljoen euro aan aanslagen inkomstenbelasting uitgeschreven.


Red.:   Nomaden zijn parasieten.
    Goh, de Volkskrant lijkt iets van haar schroom af te leggen:


Uit: De Volkskrant, 18-09-2013, van verslaggever Willem Feenstra

Oost-Europese bendes verkopen hun buit gewoon in Nederland
 
De smartphones en cosmeticaproducten die Oost-Europese criminelen in Nederland stelen, gaan vaak niet de grens over, maar worden verkocht op Nederlandse markten.


Tussentitel: Afghaanse verkopers in Beverwijk ontdoen roofgoed van stickers en streepjescodes

Dat blijkt uit onderzoek naar grensoverschrijdende criminele bendes van de Universiteit Utrecht. De resultaten worden vandaag gepresenteerd.
    Vooral de Zwarte Markt in Beverwijk is een centrum van de handel in gestolen goederen. Met tassen vol roofgoed melden criminelen zich op marktdagen in Beverwijk. Onder de toonbank sluiten ze deals met de, voornamelijk Afghaanse, verkopers. Die ontdoen de parfums, make-up en telefoons van stickers en streepjescodes die de herkomst kunnen verraden en bieden het roofgoed voor sterk gereduceerde prijzen te koop aan.
    Maar ook op bekende markten als de Albert Cuyp in Amsterdam en het Afrikaanderplein in Rotterdam liggen gestolen goederen. De onderzoekers spraken met marktkooplieden die de gang van zaken bevestigen.
    Dat veel van het roofgoed in Nederland wordt verkocht is opmerkelijk, zegt onderzoekster Dina Siegel, criminoloog aan de Universiteit Utrecht. 'We gingen er altijd van uit dat de spullen rechtstreeks richting Oost-Europa gingen. Dat blijkt lang niet altijd het geval.'    ...


Red.:   Onthulling nummer één: de harde feiten:

  De Oost-Europese criminelen zien hun misdaden niet als iets slechts. 'In Roemenië zeggen ze: wij stelen niet van de mensen, maar van het systeem', aldus Siegel.

Onthulling nummer twee: het is cultuur. Gedragen door de individuen binnen die cultuur. Gajes, dus. En gajes heeft altijd smoezen.
   'Wij stelen een laptop en het 'slachtoffer' krijgt een nieuwe van de verzekering. Zo is iedereen beter af, beredeneren ze.'

Wat natuurlijk onzin is, want op zijn best wordt het verlies omgeslagen over een groep door middel van verzekeringen, maar netto is het dus altijd zo dat er twee mensen een laptop hebben, en één ervan er niet voor gewerkt heeft. En die ene is dus gajes. Waarvan het duidelijk is wat ermee moet gebeuren. Maar niet bij de Nederlandse bestuurders, justitie en politie:
  Opvallend is dat de politiekorpsen in de vier Oost-Europese landen uitermate kritisch zijn over de Nederlandse politie. Die is volgens hen lui, traag en bureaucratisch.

Zodat er dus niet gebeurd wat er moet gebeuren: zweepslagen en uitzetting.
    Het is een complete plaag:


Uit: Volkskrant.nl, 26-09-2013, ANP, redactie

Roemenen horen cel eisen na smartphoneroof

Tegen acht Roemenen in de leeftijd van 21 tot 36 jaar is donderdag 200 dagen cel geëist, waarvan 60 dagen voorwaardelijk. Volgens het Openbaar Ministerie (OM) heeft het achttal zich schuldig gemaakt aan grootschalige diefstal van smartphones tijdens het Indian Summer Festival, afgelopen juni in Broek op Langedijk. .  ...
    Tijdens het festival raakten zo'n 250 mensen hun mobiele telefoon kwijt. Behalve 122 smartphones die bij de acht Roemenen werden aangetroffen, werden er ongeveer 130 gevonden in twee onbeheerde tassen op het terrein.
    Verreweg de meeste verdachten beweerden donderdag geheel zelfstandig te hebben gewerkt. Maar volgens het Openbaar Ministerie (OM) blijkt uit alles het tegenovergestelde. Zo zijn onderlinge sms-berichten gevonden in de eigen toestellen van de verdachten, waaruit volgens Justitie blijkt dat zij in strak georganiseerd verband opereerden.
    Ook is volgens het OM uit de aangiften gebleken dat de mannen zich in groepen van drie of vier aan met name jonge vrouwen opdrongen, hen betastten en vervolgens van het ene op het andere moment - met een gerolde smartphone - weer in de menige verdwenen.Van de verdachten is het grootste gedeelte afkomstig uit de Roemeense stad Galati. Ze kwamen vanuit verschillende Europese landen Nederland binnen.    ...


Red.:   Maar in Nederland zitten nomadisch denkende sympathisanten:

  De rechtbank stelde alle acht verdachten donderdag aan het einde van de zitting op vrije voeten, omdat de 102 dagen die ze nu in voorarrest zitten hun uiteindelijke straf dreigt te overschrijden. Vanaf vrijdagochtend zijn ze weer vrij man..

Ongeveer even schuldig als de daders zelf, die nomadistische D66-rechters.
    Het kan altijd nog dieper:


Uit: De Volkskrant, 10-10-2013, van verslaggever Julien Althuisius

Koperen lantaarn op pa's graf is weg

Koperdieven hebben hun werkveld verlegd: grafornamenten op begraafplaatsen in het oosten van het land blijken opeens in trek


Tussentitel: De prijs van koper is 4 euro per kilo, het gestolen ornament onbetaalbaar

Iedere ochtend gaat ze bij haar man langs. Hij ligt op de begraafplaats, net buiten het Gelderse dorpje Dinxperlo. Het is een rustige, groene plek, aan de rand van een bos. Als iemand haar vraagt waarom ze naar het graf blijft gaan, antwoordt ze dat het haar troost geeft. Haar man was een natuurliefhebber en hield van vogels. Daarom had ze op het graf een bronzen lantaarn gezet, versierd met vogels. 'Het kaarsje daarin bleef dag en nacht branden, daar zorgde ik wel voor.'
    Tot zaterdag, toen lag er alleen nog een hoopje kaarsvet op de plek waar de lantaarn stond. 'Het was net alsof de grond onder mijn voeten wegzakte. Ik heb een poosje op de bank gezeten en gehuild.'    ...


Red.:   De grenzen open voor Oost-Europeaanse nomaden ... Zeg maar dag tegen je beschaving ...
    Alles is relatief. Dus waar er in West-Europa probleem zijn met migrerende Oost-Europeanen, zijn er in Oost-Europa probleem met hun migrerende achterstandsgroepen:


Uit: De Volkskrant, 15-10-2013, van correspondent Olaf Koens

Reportage | Russische nationalisten slaags met migranten

'Oezbeken zijn niet te vertrouwen'

In Birjoeljovo, een doodgewone Moskouse buitenwijk vol Sovjetflats, komt de groeiende spanning tussen de diverse etnische bevolkingsgroepen ineens tot een brute ontlading.


... de onlusten van afgelopen weekeinde in Birjoeljovo, een doodgewone buitenwijk vol Sovjetflats in het zuiden van Moskou. ...
    Eerder die dag kwamen buurtbewoners samen vanwege de gewelddadige moord op Jegor Sjtsjerbakov, een 25-jarige jongen die werd neergestoken na een ruzie om een meisje. De politie liet weten dat de dader een 'buitenlander' is. Nationalisten en voetbalhooligans uit diverse delen van de stad grepen hun kans en trokken naar de buitenwijk om het conflict op te stoken. Tot diep in de nacht bleef het onrustig.    ...
    Er zijn vaker etnische spanningen in Rusland, maar nog nooit was een Moskouse buitenwijk het toneel van zo veel geweld. Een klein winkelcentrum met goedkope kleren en plastic speelgoed uit Centraal-Azië werd kort en klein geslagen. ...
    Het kwaadst van allemaal is het handjevol Russische moeders en grootmoeders bij het skatepark. Oezbeken of Azerbeidzjanen, alle buitenlanders moeten ophoepelen. ...
    ... 'Ik ben bang de straat op te gaan. Het zijn beesten', roept iemand. 'Ze kijken je aan met van die wildemansogen, ze wassen zich niet, ze lopen op slippers.' ...


Red.:   Precies zoals het in West-Europa gaat.

  'Ze komen hier alleen aan, maar na een paar weken zijn er al broers, ooms, neven en kinderen. Ze wonen in kelders en kleine flatjes, soms met wel zeven families in een kleine woning.'

Precies zoals het West-Europa gaat.
    Wat dit laat zien is dat het een sociologisch verschijnsel betreft dat aan sociologische wetmatigheden voldoet. De simpelste natuurlijk zijnde dat dit soort migratie altijd van strek achtergebleven naar meer ontwikkelde gebieden gaat. vermoedelijk is er zelfs een bovenlimiet aan de achterstand: ze kan niet te klein zijn, maar ook niet te groot, want dan hebben de migranten heel weinig geen kans. Dus de migratie-geneigde Kaukasiërs gaar naar Moskou, en de migratiegeneigde Moskovieten gaan naar West-Europa. Of in een andere reeksje: Oekraïners gaan naar Polen, en Polen komen naar West-Europa.
    Verplaats de situatie een beetje, en ook  bij de Volkskrant hebben ze wel een idee wat de waarde van nomadisme, migratie, is:


Uit: De Volkskrant, 01-11-2013, van correspondent Anne Meijdam

'We zullen met dit onrecht moeten leren leven'

De autobom op het Plein van de Hemelse Vrede heeft de Pekingse Oeigoeren angst aangejaagd. Zij zijn bang voor wraakacties door Han-Chinezen. 'Wat we moeten doen als we worden aangevallen? Terugslaan? Hou toch op.'


...    Oeigoeren zijn de oorspronkelijke bewoners van de westelijke provincie Xinjiang. Een islamitische, Turkstalige bevolkingsgroep die zich gediscrimineerd voelt te midden van een massale intocht van Han-Chinezen. Velen beklagen zich erover dat hun culturele en religieuze waarden worden aangetast en dat Peking daarvoor de ogen sluit.    ...


Red.:   Haal nog meer moslims en negers Nederland binnen, en behalve de vrijheid op straat voor vrouwen en in huis voor bezit en in cultuur voor Sinterklaas en Zwarte Piet, zullen nog veel meer Nederlandse culturele waarden worden aangetast. En de politiek in Den Haag sluit daarvoor de ogen
    Weer eens een Roma-berichtje:


Uit: De Volkskrant, 14-11-2013, van correspondent Patrick van IJzendoorn

'Goedbedoeld beleid is een zootje geworden'


De Britten hebben tien jaar geleden een 'spectaculaire fout' gemaakt door Oosteuropese immigranten zonder beperkingen toe te laten. Dat heeft de oud-minister van Binnenlandse Zaken Jack Straw gezegd. Dat mea culpa kwam een dag nadat zijn Labour-collega David Blunkett had gewaarschuwd voor sociale onrust bij de voorspelde instroom van Roemenen en Bulgaren in 2014.    ...
    Eerder deze week had Blunkett zijn zorgen geuit over een multicultureel laissez-fairebeleid. Hij wees daarbij op Slowaakse Roma in de buurt van zijn kiesdistrict Sheffield, wier levenswijze meer zou passen bij dat van 'een vervallen dorp of in het woud'. 'We moeten het gedrag en de cultuur van nieuwkomers veranderen, meer in het bijzonder dat van de Roma-gemeenschap, want anders komen er onlusten. Dat weten we allemaal', sprak de ex-minister van Binnenlandse Zaken.   ...


Red.:   Tja ...
   Oké, maar degene die werken doen toch wel iets goeds, zullen sommigen tegenwerpen. een voorbeeld:


Uit: De Volkskrant, 23-11-2013, door Olaf Tempelman

Arbeidsmigratie | De Hamburgse jaren van een Roemeens familielid

Mijn zwager de gastarbeider

De Roemeen Eugen Zaharia maakte lange dagen voor een karig loon in een Duitse fabriek, net als veel van zijn landgenoten. Olaf Tempelman memoreert zijn overleden zwager: een leven van drie maanden op, drie maanden af.


Red.:   En ze krijgen ook nog stank voor dank:

  Duitsers worden minder aardig als ze denken dat je een Roemeen bent. Günter Wallraff moest zich in de jaren tachtig vermommen om voor Turk te worden aangezien. Ik heb niets anders gedaan dan in het trapportaal in Hamburg converseren in de Roemeense landstaal met Eugens broer Romica om vernietigende blikken in mijn nek te voelen.

De waarheid staat een paar alinea's verderop:
  'Toen ik in 2010 begon, waren alle vrachtwagenchauffeurs nog Duits, nu zijn die ook allemaal Roemeens. Een Duitse chauffeur kost bruto 12 euro per uur, een Roemeense de helft.' Belangrijk: al die Roemeense Werkvertragsarbeiter hebben contracten voor maximaal zes maanden per jaar. Voor arbeiders die ten hoogste zes maanden in Duitsland werken, hoeven Duitse werkgevers geen premies te betalen.

Die arbeidsmigranten zijn hemelaal geen geen aanwinst. Ja, voor degenen met aandelen in bedrijven want die maken extra winst door lagere loonkosten. Voor de rijken, dus. Maar voor de overige Duitsers zijn het mensen die hen de arbeid afnemen. En hun geld:
  De meeste Roemeense Werkvertragsarbeiter hebben hun redenen om twaalf uur te maken. 'Je kunt meer dan duizend euro per maand verdienen', zegt Romica. 'De huur van het appartement gaat van je salaris af, dus je probeert hier zo goedkoop mogelijk te eten en zo min mogelijk kosten te maken. De vorige keer ben ik na drie maanden met meer dan 3.500 euro naar huis gegaan.'

Geld dat anders in de handen van gewone Duisters terecht zou zijn gekomen. Voor de meerderheid van het Duitse volk, en dus ook het Nederlandse, zijn Werkvertragsarbeiter , gastarbeiders, geen bijdragers, maar ontnemers. Parasieten. Die gewone Duisters hebben alle reden om onaardig te zijn tegen gastarbeiders. Want gastarbeiders zijn voor hen gastparasieten.
    Overigens: de reden dat Olaf Tempelman deze zeer voor de hand liggende werkelijkheid niet wil zien, staat ook in het artikel:
  Eugen kwam uit een arme boerenfamilie net buiten Moineşti. ...
    Op ansichtkaarten uit het interbellum is Moineşti een groot dorp met kerken en synagogen. Joden en Grieken woonden er destijds minstens zoveel als Roemenen. De Joodse naam, Mojnescht, is in de geschiedenisboeken de bekendste, Tristan Tzara, aartsvader van het dadaïsme, werd hier geboren in 1896. De Joodse gemeenschap was omvangrijk tot in de jaren zeventig van de 20ste eeuw

De Joodse connectie.
    En hier in volle omvang de erkenning van de Joodse inbreng in deze:


Uit: De Volkskrant, 08-03-2014, column door Bert Wagendorp

Boekenweek

De Boekenweek wordt vandaag ook alweer 79. ...
    Lang geleden las ik de Privé-domeinboeken van Konstantin Paustovsky. Ik herinner me weinig van Paustovskys beschrijvingen van de landstreken waar hij doorheen trok, maar des te meer van de tijd die hij beschrijft. Het mooiste boek dat ik het afgelopen jaar las is Pier en Oceaan van Oek de Jong. Daarin wordt weinig gereisd: een verhuizing, familiebezoek of vakantie, daar blijft het bij. Niettemin is het een reisboek, in de tijd. Elk goed boek is - of wordt onvermijdelijk - een tijdreisboek. Elk verhaal vermorzelt het platte nu.    ...


Red.:   De nomade is de ideaal-mens - de resident leeft in het platte nu. De geloofsbrieven van de Joodse cultuur waar ook Wagendorp uit stamt ("oma in Israël").

  Donderdag zat de Britse historicus Simon Schama aan de DWDD-heimweetafel van Adriaan van Dis. Schama heeft net een mooi boek geschreven, De geschiedenis van de Joden. Hij vertelde hoe dat volk zich door de eeuwen overeind had weten te houden, zonder leger, vloot of kastelen: met verhalen.

Hij vertelde niet dat dat volk zich overeind had gehouden zonder boerderij, fabriek, of andere vormen van productie. En haar producten voor het levensonderhoud dus verkreeg in ruil voor woorden. Materiële welvaart en de arbeid daarvoor gepleegd in ruil voor perkamenten vellen met esoterische toverspreuken die je ziekte genazen.
    In ruil voor zwarte streepjes op witte vellen.
    In ruil voor lege briefjes.
    Parasitisme.
    Een bericht uit Duitsland:


Uit: De Volkskrant, 28-03-2014, van correspondent Rolf Bos

Werklozen moeten weg uit Duitsland


De regering-Merkel wil langdurig werkloze niet-Duitse EU-burgers die in Duitsland wonen en die gebruik maken van sociale voorzieningen in de toekomst uitwijzen. Wie 'geen realistisch uitzicht heeft op de arbeidsmarkt' moet na drie maanden het land uit.    ...
Het doel van de plannen van Minister van Binnenlandse Zaken Thomas de Maizière (CDU) en Minister van Werkgelegenheid Andrea Nahles (SPD) is misbruik van uitkeringen als gevolg van 'Armutszuwanderung' te voorkomen. Dat is geen groot landelijk probleem, maar drukt wel zwaar op de begrotingen van enkele steden zoals Duisburg, Offenbach, Dortmund, Berlijn en Mannheim.
    In sommige verpauperde wijken in deze steden wonen bijvoorbeeld veel Roemenen en Bulgaren, lees: Sinti en Roma, die deels gebruikmaken van de sociale voorzieningen zoals Kindergeld (kinderbijslag). Dat laatste kan behoorlijk lucratief zijn: ouders met vier kinderen hebben per maand al recht op 773 euro.
    Landelijk geen reusachtig probleem, maar voor genoemde steden vormt deze 'Missbrauch von Sozialleistungen' een grote handicap. De schier onleefbare toestanden in wijken als Duisburg-Bruckhausen halen regelmatig het landelijke nieuws.    ...


Red.:   En waarom komen deze werkelijkheden nu naar buiten:
  Bovendien zijn er over twee maanden Europese verkiezingen. Eurosceptische partijen als de Alternative für Deutschland doen het goed in de peilingen. AfD-leider Bernd Lucke is fel tegen EU-migranten die het doel hebben 'die Sozialkassen auszunutzen'.

Oftewel: er is nog veel meer van dit soort ellende wat onder het tapijt wordt geveegd en gehouden.
    Weer eens een heldere illustratie van de waarde van het nomadisme:

Uit: GeenStijl.nl, 28-01-2015, door Pritt Stift uitleg of detail

Post openen van vorige (Roemeense) bewoner

Roemeense parasieten

Goedemorgen hardwerkende Nederlanders! Vandaag weer allemaal lekker belastingpoet buffelen voor de staatskas. Voor Griekenland. Voor Brussel. Voor gloednieuwe Miele's in AZC's. Voor graaisalarissen in de zorg. ... En voor uitkeringen van naar Litouwen vertrokken Roemenen. ...


Red.:   En als u abonnee bent van de Volkskrant: voor parasitaire immigranten met een nomadisme-psychose uitleg of detail .
    In Brabant houden  er twee groepen huis. En het is al zo erg geworden, dat de o zo politke-correcte bestuurders aan de bel trekken:


Uit: De Volkskrant, 28-03-2015, door Jan Tromp

Hoe onder- en bovenwereld versmelten

Intimidatie door criminelen: heel weinig burgemeesters durven erover te praten. Enkelen doen het toch, omdat ze de ondermijning van de rechtsstaat een halt willen toeroepen.


Jan Boelhouwer, burgemeester van Gilze en Rijen: 'Ik denk dat de ondermijning ver reikt. We hebben hier mensen in het dorp die rondrijden in vreselijk dikke auto's, arm vorstelijk buiten het raam. Ze willen maar één ding laten zien: wij zijn hier de baas, wij hebben het hier voor het zeggen. ...'    ...

Burgemeester Jacobs van Helmond moest hals over kop onderduiken, het hele gezin werd door de politie ondergebracht in het buitenland.
'Nou ja, ik ben altijd alert. En Jacobs werd bedreigd door woonwagenvolk. Die zijn anders dan Turken. Die zijn nietsontziend. Heb ik meegemaakt in Bernheze. Keihard bedreigen. Ik had een vader en vier zoons gezegd dat ze van het kamp moesten, de vader kwam langs op het gemeentehuis, zei: we zijn even bij jouw huis wezen kijken, komt in orde, maak je geen zorgen. Het bleek dat de familie een brandstichter had ingehuurd. De politie was op tijd op de hoogte, heeft een hartig woordje met die vent gesproken. Uiteindelijk is hij het dorp uitgezet, oprotten, wegwezen.'    ...


Red.:   Juist ja: '... Jacobs werd bedreigd door woonwagenvolk. Die zijn anders dan Turken. Die zijn nietsontziend. ... ' Degene die net stadhuis van Waalre in de as hebben gelegd. Waartegen onmiddellijk opgetreden had moeten worden. Door het hele woonwagenkamp te gaan plat bulldozeren. Alleen te voorkomen door het uitleveren van de daders. Wat ze natuurlijk aanvankelijk niet doen. En dan één voor één aanpakken. Dan komen ze wel naar buiten ...
    Denemarken heeft er niet eens zo veel, maar dat is al genoeg:


Uit: De Volkskrant, 20-06-2015, van verslaggeefster Sterre Lindhout

'Er is iets mis met Denemarken'

De rechts-populistische Dansk Folkeparti is de grote winnaar geworden van de verkiezingen in Denemarken. Waarom zijn de Denen opeens zo behoudend?


...    Bijna 30 procent van de mensen in Kastrup, een kleine gemeente onder de rook van Kopenhagen, heeft Dansk Folkeparti gestemd; 1 op de 3 dus - maar niet iedereen geeft dat even graag toe.
    'Dat heeft met die rare politieke correctheid in dit land van doen', zegt Peter Schulz (69), loodgieter in ruste, aan de leestafel van café Hanne. Nou, die is aan hem niet besteed. Hij prikt zijn wijsvinger in het voorhoofd van Thulesen-Dahl. 'Ik heb op hem gestemd, dat mag je best weten.' ...
    Om uit te leggen waarom hij DF stemt, bladert Schultz in de krant. Er staat iets over 5,5 miljoen vluchtelingen in Europa. 'Dat is precies de bevolking van Denemarken. Stel dat die allemaal hier komen? Dat kan toch niet?'
    Vorig jaar kregen 14 duizend vluchtelingen asiel in Denemarken. Daarmee staan ze gecorrigeerd naar bevolkingsgrootte op plaats vijf in de EU. Het aantal is niets vergeleken de 88 duizend die buurland Zweden opnam, ook een land met een bevolking kleiner dan 10 miljoen.
    'Nu zijn de mensen banger voor de grens met Duitsland', zegt Knud (77), een grote man met op zijn pet een button waarop staat dat hij veteraan is bij de brandweer. 'Via de Duitse grens komen al die oostelijke types binnen, Roemenen enzo. Ze bestelen je waar je bij staat.' Je zou het niet denken, zegt hij, wijzend naar buiten, op de portiekflats rode baksteen, met een goed verzorgde geranium op elk balkon, maar er wordt hier veel gestolen. Inderdaad hangt op elke voordeur waarschuwing voor dieven: een A4'tje met daarop een afbeelding van een mannetje met een gemeen smoelwerk, een gouden tand en een zak geld over zijn schouder.    ...
    'Denen, ouderen maar ook jongeren, hebben steeds meer moeite met het vinden van een huis', zegt Peter Schultz. 'En asielzoekers krijgen binnen een week een woning. Dat klopt gewoon niet.' En dan opeens, met pretoogjes en een diepe spookstem: 'Something is rotten in the state of Denmark...Hamlet zei het al en het zei het goed.'    ...


Red.:   Juist ja. Net als in Nederland.
    Vooruitgang. De Volkskrant heeft haar censuur (deels) op:


Uit: De Volkskrant, 23-06-2016, door Tjerk Gualthérie van Weezel

Roma-diefjes in greep van criminele bendes

Roma-kinderen worden op grote schaal ingezet voor diefstal in Europese steden, blijkt uit politieonderzoek. Er zouden ook kinderen uit het centrum in Ter Apel bij zijn.

In het voorjaar van 2015 stapt een Amsterdamse spoorwegrechercheur met een pakketje foto's onder zijn arm naar de mensenhandel-afdeling van het Openbaar Ministerie. Het is de politieman opgevallen dat hij rondom het Centraal Station wel heel vaak dezelfde Roma-kinderen oppakt voor zakkenrollen. De kinderen geven steeds een andere naam op, maar de foto's liegen niet: het zijn dezelfde koppies. Hij ziet ook regelmatig volwassenen die de kinderen lijken aan te zetten tot stelen.
    De achterdocht van de rechercheur blijkt terecht. ...
Volgens het OM gaat het om het 'topje van de ijsberg' en zwerven er onder leiding van 'criminele bendes' ongeveer driehonderd kinderen uit 'voormalig Joegoslavië' door Europa. Zij worden aangezet tot zakkenrollen en winkeldiefstal. De buit zou tienduizenden euro's per kind per maand bedragen. ...
    ... achter de mensenhandelaren die de kinderen begeleiden, gaan vermoedelijk de grote organisatoren schuil. Zij verdienen waarschijnlijk het meeste geld aan deze verschrikkelijke praktijken.'


Red.:   Hier staat doodgewoon wat iedereen die niet politiek-correct is allang wist: nomadisme leidt tot parasitisme.


Naar Sociologische krachten , of site home .