Bronnen bij Solidariteit: de coöperatie

13 jul.2011

De overwegingen rond zaken als solidariteit indien dit speelt op landelijk niveau worden snel verstoord door allerlei emoties en ideologieën. Het vergemakkelijkt de beschouwing door het niveau wat terug te schalen. Dat is op deze website in feite al een keer gedaan, in de vorm van de allegorie van het dorp, wanneer het over de basale economische processen gaat . Het soort zaak waar we het dan over hebben is in feite wel bekend, maar wordt tegenwoordig zelden besproken onder zijn eigen naam. Die naam is namelijk "coöperatie", en die term lijkt zowel taalkundig te veel gemeen te hebben met de term "communisme"om zonder bijgevoel genoemd te kunnen worden. Toch is het natuurlijk hier waar het om gaat: samen iets ondernemen met het vertrouwen dat je niet bedrogen wordt is "co-opereren". En het instituut waaronder je dat doet is een coöperatie. Waarbij dat voor vele nadere instelli8ngen kan gelden, maar "coöperatie" speciaal voorbehouden lijkt voor kleinschalige gevallen onder voornamelijk particulier en individueel initiatief.
    Deze aanvulling bij de verhandeling over solidariteit boven naar aanleiding van de volgende bron, die in feite een coöperatie beschrijft


Uit: De Volkskrant, 12-07-2011, column door Pieter Hilhorst, politicoloog

Het Broodfonds

Tussentitel: De schurken hebben mijn verzekering stilzwijgend voor vijf jaar verlengd

Freelancers zijn krekels. Ze denken liever niet aan de winter. Hun pensioen is vaak karig en ze hebben meestal niks geregeld als ze door ziekte niet kunnen werken. ...
    Het is tijd om het anders te doen. De krekels moeten zich gaan voorbereiden op de winter zonder zich uit te leveren aan de woekerpraktijken van de verzekeraars. Dat kan door zich aan te sluiten bij een Broodfonds. Een Broodfonds is een coöperatie van minimaal twintig en maximaal vijftig zelfstandigen. Ze vormen elkaars verzekering voor het geval ze door ziekte niet meer kunnen werken.
    De deelnemers zetten elke maand een vast bedrag op een aparte rekening. Voor een uitkering van 1500 euro netto per maand is dat 67,50 euro plus 10 euro administratiekosten. De beheerder van het Broodfonds is bevoegd om van die rekening geld over te schrijven naar een zieke deelnemer. Dat geld is een schenking en dus vrij van belastingen. Als iemand een beroep moet doen op het Broodfonds krijgt hij van alle deelnemers een klein bedrag overgemaakt.
    Maarten, die vanwege een burn-out geld kreeg uit het Broodfonds, vertelt hoe ontroerend het is om een afschrift te zien met de namen van de veertig mensen die jou geld schenken om de maand door te komen. De deelnemers hebben er ook belang bij om elkaar te helpen er snel weer bovenop te komen. Tijdens zijn burn-out kwam Maarten tot de conclusie dat hij na twaalf jaar beter kon stoppen met zijn milieu-adviesbureau. Verschillende deelnemers hebben hem toen op vacatures geattendeerd. Zonder het Broodfonds was deze omslag moeilijk geworden.   ...


Red.:   De coöperatie of het broodfonds is ook een uitstekende manier om de werking van parasitisme te illustreren. Stel dat je een deelnemer krijgt die niet alleen een beroep op een uitkering doet omdat hij ziek wordt, maar ook op het moement dat hi op vakantie wil, En die niet alleen een weekje op vakantie wil, maar, zeg, een heel jaar. De overige leden zullen hem er waarschijnlijk snel op wijzen dat dat niet de bedoeling is. En als hij bezwaar maakt, en er toch mee door gaat, zullen de vorige leden hem waarschijnlijk uit het fonds zetten.
    Maar stel nu dat er zo'n lid komt, die niet alleen een enkel jaar op vakantie wil, maar helemaal niet wil werken. En toch die uitkering van de overige leden wil. En stel vervolgens dat er een of andere externe macht komt, en die dwingt het Broodfonds om dat niet-werkende lid toch te houden. En stel vervolgens dat de broer van die niet-werkende dit  ter ore komt, en ook in het fonds stapt. En dat ook die er niet uitgegooid mag worden. Enzovoort
    Het is duidelijk wat er dan gaat gebeuren: in de eerste fase zal misschien een enkel ander lid van het Broodfonds het voor gezien houden, en eruit stappen. En bij iedere nieuwe niet-werkende zal het aantal uitstappers toenemen, tot, redelijk snel, het hele fonds zal worden opgeheven.
    Dat laatste reeksje veronderstellingen is onmiddellijk herkenbaar als datgene dat in de realiteit heeft plaatsgevonden: het onderhavige Broodfonds is de Nederlandse verzorgingsstaat. Degenen die niet werken en toch een uitkering krijgen, zijn de allochtone immigranten. Het resultaat is de zichtbare steeds verdere uitkleding van de Nederlandse verzorgingsstaat.


Naar Solidariteit , Sociologie lijst  , Sociologie overzicht  , of site home