Bronnen bij Allochtone evenredigheid: tegenargumenten

Soms hoor je ook geluiden die de zaak van de allochtone evenredigheid in twijfel trekken. Als deze dan ook nog uit multiculturele hoek komen, zijn deze dan meteen doorslaggevend, natuurlijk (de Volkskrant, 07-08-2007, door Yvonne Doorduyn):
  Interview | Fatma Koser Kaya

‘Positieve discriminatie helpt voor geen meter’


Gek wordt ze ervan, van de talloze initiatieven van de overheid om allochtonen bij sollicitaties voorrang te geven. ‘Het brengt ons geen meter verder’, zegt D66-Kamerlid Fatma Koser Kaya, van Turkse komaf. ‘Als je op die manier wordt aangenomen, worden steevast je kwaliteiten bediscussieerd. Je hebt de baan immers te danken aan je afkomst.’
    Jongste steen des aanstoots zijn de plannen van PvdA-minister Guusje ter Horst (Binnenlandse Zaken) om stagiaires bij de overheid per bevolkingsgroep te werven. Ter Horst wil dat nieuwe stagiaires voor een kwart allochtone vrouwen zijn, voor een kwart allochtone mannen, een kwart autochtone vrouwen en een kwart autochtone mannen. ‘Van de zotte’, vindt Koser Kaya.

Diversiteit is toch wenselijk?
‘Tuurlijk. Maar positieve discriminatie zet allochtonen en vrouwen op een dubbele achterstand. Het geeft per definitie scheve gezichten. Ik hoor het in mijn omgeving: allochtonen zitten hier niet op te wachten. Ze zijn niet zwak, ziek en misselijk. Ze willen een eerlijke kans, op eigen kracht.’

Heeft uw felheid te maken met uw achtergrond?
‘Ja, ook. Ik heb het zelf meegemaakt. Toen het me lukte een stageplek te bemachtigen bij het ministerie van Buitenlandse Zaken, suggereerden zelfs mijn vrienden dat dat kwam door mijn achtergrond. Ik dacht: rot op. Ik heb er waanzinnig hard voor gewerkt, en heb blijkbaar de kwaliteiten die ze zoeken. Bij positieve discriminatie kun je dat niet meer zeggen. Je houdt het stempel dat het voor jou makkelijker was.’    ...

En (de Volkskrant, 28-03-2008, door Michiel Emmelkamp, voorzitter van de Jonge Socialisten (PvdA) en Floris Kreiken, voorzitter van de Jonge Democraten (D66):
  Minderheden niet gebaat bij betutteling

In haar strijd voor emancipatie van allochtonen en vrouwen is minister Ter Horst van Binnenlandse Zaken (PvdA) nu een stap te ver gegaan. Ze heeft met korpsbeheerders van de politie harde quota voor het aantal allochtone en vrouwelijke werknemers in de politietop afgesproken. Van de hoge posities binnen de korpsleiding moet 30 procent door vrouwen of allochtonen vervuld worden en het aantal allochtonen bij de politie moet in 2011 8,5 procent bedragen. Slagen de korpsen daar onvoldoende in, dan kan de minister benoemingen in hogere functies bij de politie tegenhouden.
    Deze maatregel zal de emancipatie van allochtonen en vrouwen alleen op papier bevorderen en in de praktijk waarschijnlijk het tegenovergestelde effect hebben. Als kwaliteit te sterk ondergeschikt wordt gemaakt aan etniciteit en geslacht kan dit leiden tot een lagere kwaliteit van het politiekorps. Dit is zeker het geval als posities onbezet worden gelaten, terwijl er wel geschikte mannen of autochtonen voorhanden zijn, maar geen allochtonen of vrouwen.
    Ook allochtonen en vrouwen zelf zijn niet gebaat bij positieve discriminatie. Zo’n maatregel benadrukt dat zij nog geen gelijke positie hebben verworven. Bovendien ontstaan twijfel en onvrede wanneer niet duidelijk is of iemand zijn functie te danken heeft aan persoonlijke kwaliteiten of aan zijn sekse of afkomst.
    Ten slotte leidt positieve discriminatie van de ene groep automatisch tot negatieve discriminatie van de andere groep. Is het uit te leggen aan een geschikte autochtone kandidaat, als hij wordt afgewezen en de functie niet wordt vervuld, omdat er geen allochtone of vrouwelijke kandidaat is?   ...

En (de Volkskrant, 29-06-2009, van correspondent Diederik van Hoogstraten):
  Hoogste rechter VS wijst positieve discriminatie af

Een rechterlijk besluit van Sonia Sotomayor, die is benoemd tot lid van het Hooggerechtshof van de VS, is maandag nietig verklaard door haar toekomstige collega’s. De zaak ging over positieve discriminatie, een gevoelige kwestie voor de latina Sotomayor en de zwarte president Barack Obama.
    Het negenkoppige Hof in Washington oordeelde dat tegen blanke brandweerlieden in New Haven (nabij New York) was gediscrimeerd om te voorkomen dat zwarten zouden worden achtergesteld.
    Dit was ‘niet te rechtvaardigen’, aldus het arrest. Sotomayor had het eerder wel aanvaardbaar genoemd dat blanken nadeel ondervonden omwille van positieve discriminatie.
    ... Conservatieve critici wezen vaak op de zaak, want volgens hen bleek er uit dat de meningen van de Puerto-Ricaanse Sotomayor een te grote rol speelden in haar jurisprudentie.    ...
    De brandweerlieden hadden een zaak aangespannen nadat een promotie-test waarvoor ze waren geslaagd ongeldig was verklaard omdat hij ‘te moeilijk’ voor minderheden werd geacht. De verantwoordelijke burgemeester, die van New Haven, had hiermee een juridisch conflict met minderhedenorganisaties willen verhinderen.
    De brandweerlieden betoogden dat hun burgerrechten waren geschonden: discriminatie door positieve discriminatie. De eerste rechter wees de redenering van de brandweerlieden af, en weigerde de zaak in behandeling te nemen.
    Vervolgens kreeg het gerechtshof waar Sotomayor werkte de zaak onder ogen. Deze rechters oordeelden dat het binnen de wet paste om de blanken geen promotie te geven.
    Het Hooggerechtshof wees het motief van het ongeldig verklaren van de test van de hand: ‘De angst voor processen kan op zichzelf niet rechtvaardigen dat een werkgever zich op ras beroept en daarmee individuen achterstelt die het examen wel haalden.’
    Deze uitspraak zal zeker een rol spelen in de hoorzittingen van Sotomayor, die half juli beginnen. ... Mitch McConnell, de conservatieve fractieleider, zei eerder te vrezen dat Sotomayor geen oog heeft voor ‘het verschil tussen persoonlijke opvattingen en de wet’.

Duidelijk genoeg.


Naar Allochtone evenredigheid, voorstellen , Allochtone evenredigheid , of site home .

18 aug.2007