WERELD & DENKEN
 
 

Marokkanen en groepsgedrag

8 jan.2005

Onderstaand een paar incidenten ter illustratie van het groepsgedrag, dat wil zeggen: het verzamelen van een grotere groep als een enkele individu of individuen in een gekwetst gevoelde situatie terecht komt of komen, en die groep de zaak recht komt zetten. Merk op dat dit soort incidenten meestal niet verder komt dan de lokale pers, zo ze al gerapporteerd worden. De redactie kent ook dit soort verhalen, bijvoorbeeld van een jonge vrouw/moeder die enkele jeugdigen aanspreekt op het verstoren van een filmvoorstelling. Ze wordt gemolesteerd door een groep vrienden van de aangesprokenen, Marokkanen, die door middel van GSM's zijn opgetrommeld. Ook dit verhaal haalt niet eens de lokale pers.
    De bron van het eerste verhaal uit deze reeks, van 15 augustus 2003, is verloren gegaan. Het was een reportage over een strandtenthouder uit Zandvoort die is gearresteerd omdat hij Marokkaanse jongeren die hem bedreigden, terug had bedreigd met een pistool. De overlast wordt veroorzaakt door, volgens getuigen, een groep van circa tachtig Marokkaanse jongeren die het strand terroriseren, en mensen die ze proberen aan te pakken, meestal ondernemers, bedreigen met messen. Hier is een van het internet afkomstig bijbehorend bericht:


Uit: Het Parool, 14-08-2003.

Zandvoort: genoeg van Marokkaantjes

De Zandvoortse Strandtenthouder K., die gearresteerd is wegens bedreiging van Marokkanen met een nepvuurwapen, blijft de komende tien dagen vastzitten. De rechtbank Haarlem verlengde gisteren zijn voorlopige hechtenis, tot woede van Zandvoortse strandpaviljoenhouders.
    De gearresteerde eigenaar van strandpaviljoen Far Out trok een gaspistool, een alarmpistool met een bedrieglijk echt uiterlijk, toen hij met de dood werd bedreigd door vier Marokkaanse jongens in zijn zaak.
    Met die Marokkanen had hij enkele dagen eerder fikse ruzie gekregen, nadat zij zich schandelijk hadden misdragen in zijn strandtent. „Een groep van twaalf Marokkanen zocht vorige week ruzie, beledigde vrouwen en gooide met toiletrollen. Uiteindelijk hebben we die raddraaiers er met een flink stuk hout uitgeslagen. Een van de jongens dreigde direct: Ik vermoord je en Jij gaat dood. Hij bleef het maar herhalen”, zegt de vader van de gearresteerde ondernemer.   ...


Red.:   Die doodsbedreigingen kennen we ondertussen,. in 2009, wel van ons tuig. Het gaat hier om het groepsgedrag: een hele groep komt verhaal halen als er een paar zijn "beledigd".


Uit: de Volkskrant, 11-05-2004, ANP.

Culemborgers opgepakt om vechtpartij op kermis

De politie heeft maandag vier mannen uit Culemborg aangehouden die verdacht worden van betrokkenheid bij een vechtpartij op de kermis in hun woonplaats. De verdachten variren in leeftijd van 17 tot 26 jaar. Op zaterdag 1 mei ontstonden moeilijkheden op de kermis in Culemborg. Een kermisexploitant zette twee jongens uit zijn attractie omdat zij vernielingen zouden hebben aangericht. Vervolgens kwam een groep van zestig tot zeventig personen, voornamelijk Marokkanen, verhaal halen.


De Volkskrant, 15-11-2004, ingezonden brief, van Annette van Stokkem

Marokkanen

Op dezelfde dag dat Theo van Gogh werd afgeslacht, is mijn zoon in de stationshal van Rotterdam CS, omdat hij zich niet wilde laten intimideren door twee Nederlands-Marokkaanse jongens van een jaar of 17, aangevallen door twintig van hun vriendjes, die uit alle hoeken tevoorschijn sprongen. Iedereen bleef kijken, slechts n man schoot hem te hulp. Wel camera's. Geen politie of beveiliging te bekennen.
    Gevolg: een gebroken rechterhand, kneuzingen, bulten en blauwe plekken. Een geluk bij een ongeluk: ze hebben geen mes gebruikt. Mijn zoons reactie: hij wil niet meer via CS naar zijn werk en zal over een paar jaar uit Nederland vertrekken, samen met zijn vriendin.


Uit: De Telegraaf, 20-11-2004,

Klappen na spreekbeurt over islam

Een havo-leerling van de Haagse Dalton Scholengemeenschap heeft een pak slaag gekregen van een groepje allochtone jongens omdat hij in de klas een spreekbeurt had gehouden over de islam en Theo van Gogh.
   Volgens zijn medeleerlingen had een meisje uit de klas aanstoot genomen aan de spreekbeurt en daarover geklaagd bij de allochtone jongelui. Die wachtten de scholier bij het uitgaan van de school op en gaven hem een pak rammel. Daarbij liep hij schrammen, butsen en builen op.
    Zijn medescholieren vertellen dat de aanvallers van Marokkaanse afkomst waren en niet op het Dalton zaten. Wat er precies mis was aan de spreekbeurt weten zij niet. Volgens hen had ook de lerares van de jongen niets aanstootgevends in zijn verhaal kunnen ontdekken.


Uit: De Volkskrant, 18-01-2005, van verslaggever Iaki Oorbe Genovesi
 
Weer dode op straat in Amsterdam-Oost

Verhitte taferelen dicht bij de plaats waar Theo van Gogh werd vermoord. Dit keer is het slachtoffer een Marokkaanse man. Vermoord, krijsen de omstanders.

Tussentitel: 'Die vrouw en haar familie gaan branden'

Onthutst kijken de bewoners elkaar aan. Niet weer een moord in hun buurt. Niet weer een blauw politiedoek in Amsterdam-Oost. Maar enkele meters verderop ligt maandagavond het bedekte lichaam van een 19-jarige Marokkaanse man.
    Vermoord, schreeuwen Marokkaanse jongeren bij de afzetting in de Derde Oosterparkstraat. Als een hond is hun vriend afgemaakt door die vrouw in haar auto. Per ongeluk doodgereden, zegt een autochtone ooggetuige. Omdat ze in paniek raakte toen de jongen haar vanaf zijn scooter wilde overvallen.   ...


Red.:   Natuurlijk staan de groep Marokkanen collectief achter de draaideurcrimineel. Want ze staan altijd als groep achter het groepslid - ook al is hij beroepscrimineel.


Van: www.spitsnieuws.nl , 22-02-2009, door M.Schrader

Marokkanen vallen politie wr lastig

De politie in Gorinchem wordt lastiggevallen door een groep Marokkaanse jongeren. Vrijdag was het in de Haarwijk opnieuw raak.
    Het is niet de eerste keer dat de groep de politie hindert. Begin deze maand bemoeide de groep zich met een aanhouding van een 17-jarige jongen. Een agent kreeg daarbij een klap. Ook gooide de groep stenen en een fiets naar agenten.
    De politie kreeg vrijdagmiddag een melding dat er een autoruit werd ingegooid. De auto werd op een parkeerplaats aangetroffen met daarin de drie personen, waaronder de verdachte. Deze vluchtte, maar de politie kon hem niet in de boeien slaan. Hij verzette zich hevig en de groep van ongeveer twintig Marokkanen kwam erbij staan om de politie te hinderen. ...


Red.:   Er zijn uit diverse steden inmiddels talloze andere voorbeelden hiervan in het nieuws gekomen, sinds de politiek-correcte deksel van de beerput is gekomen.
    In Culemborg stuitte het groepsgedrag van Marokkanen op een andere gesloten groep: Molukkers. Dat werd natuurlijk knokken:


Uit: Volkskrant.nl, 14-01-2010, van onze verslaggeefster Anja Sligter

Nog vijf verdachten Culemborg zitten vast

Bewoners van de wijk Terweijde in Culemborg houden zaterdag een besloten bijeenkomst in de Vrijheidshal. Dit heeft de gemeente donderdag laten weten.

...     De ruzie tijdens Oud en Nieuw zou zijn begonnen met een 15-jarig Moluks meisje dat zag dat een Marokkaanse jongen een auto in de band probeerde te steken. Zij heeft contact opgenomen met de politie en werd daarna in de supermarkt bedreigd.
    Uit de veiligheidsnotitie van de gemeente blijkt dat een jeugdbende van vijftig Marokkaanse jongeren afkomstig uit vijftien gezinnen verantwoordelijk is voor woninginbraak, autokraak en intimidatie in Culemborg.  ...


Red.:   Een bewijs uit het ongerijmde aangaande dezelfde zaak:


Uit: De Volkskrant, 19-05-2010.

Molukse vrouw bedreigd na verklaring Culemborg

Een Molukse vrouw uit de Culemborgse wijk Terweijde, die in februari bij de politie een verklaring heeft afgelegd over de rellen in de wijk rond de jaarwisseling, heeft aangifte gedaan van bedreiging.   ...
    Tahya woont in de Diepenbrockstraat, de meest Molukse straat in Terweijde. Zij zet zich met haar organisatie Patasiwa Patalima al ruim twintig jaar in voor meer contact tussen de verschillende bevolkingsgroepen in de wijk en zij was met de Marokkaanse wijkbewoner Karim El Bardiai initiatiefnemer van de verzoeningsmars na de rellen rond oud op nieuw.
    Vanaf de jaarwisseling liep het volledig uit de hand in Terweijde en raakten groepen Molukse en Marokkaanse buurtbewoners slaags. Een Marokkaanse man werd ernstig mishandeld, een auto met Marokkaanse jongeren reed een Molukse voortuin in. Vier Molukkers werden vorige maand veroordeeld voor hun aandeel in de rellen.
    De verklaring van Tahya zat in het dossier van de advocaten van deze vier verdachten. Tahya had tegenover de politie over een van de veroordeelden verklaard dat ze hem had zien zwaaien met een kapmes in de ene hand en een honkbalknuppel in de andere. Zij was daarmee een van de weinige Molukkers die belastende verklaringen hebben afgelegd over de eigen etnische groep. ‘Dat wordt mij zwaar aangerekend’, aldus Tahya. ‘Terwijl het niet door mijn verklaringen alleen zal zijn geweest dat er zware straffen zijn opgelegd. Ik verklaar gewoon wat ik heb gezien, ongeacht de afkomst van iemand. Maar veel mensen die iets hebben gezien die nacht hebben hun mond gehouden.’
    Volgens Tahya en ook volgens El Bardiai, met wie zij veel optrekt bij initiatieven in de wijk, ...
    Volgens El Bardiai zijn de ‘echte relschoppers, een kleine groep van beide kanten’ ...


Red.:   Kijk, die Molukse vrouw is natuurlijk van de hoogst naeve soort. Die denkt dat je in de omgang met dit soort mensen eerlijk moet zijn. Karim El Bardiai, Marokkaan, heeft dat beter door: je verraadt je eigen mensen niet. Want Marokkanen zien dat in ieder geval volstrekt zo. Vandaar dat die automoordenaar nog vrij rondloopt.
    Een ervaring van doe-goedende krullenbol en moslim-excusant Pieter Hilhorst:


Uit: De Volkskrant 14-12-2010, column door Pieter Hilhorst, politicoloog.

Een ontwapeningsoffensief

Met een ijselijke schreeuw ging ze onderuit met haar fiets. Op de grond riep ze: 'Kutmarokkanen. Kutmarokkanen.' Een omstander ontfermde zich over haar. Ik ging op de fiets achter de jongens aan die haar met sneeuwballen hadden bekogeld. Het waren er een stuk of drie.
    Toen ik ze achterhaalde, stond ik tegenover een groep van acht tienerjongens. ...


Red.:   Met meteen daarna natuurlijk de spreekwoordelijke agressie van dit soort l.ieden:

  'Waarom doen jullie dat?' Onmiddellijk werd ook ik bekogeld met sneeuwballen. Een jongen sprong naar voren en deed of hij me een kaakslag wilde geven. Vlak voor mijn gezicht hield hij zijn vuist stil. 'Moet ik je slaan dan? Donder op.' Maar ik ging niet. Uiteindelijk gaf een jongen antwoord. 'Zij schold ons uit. Hoe zou jij het vinden als ze kankerkaaskop tegen je zeggen?'
    'Zij schold jullie uit, nadat jullie haar te grazen hadden genomen', wierp ik tegen. Dat was volgens hen niet waar. Dat deed ze daarvoor al. 'We gooiden n sneeuwballetje. En sneeuwballetje. Toen begon zij gelijk te schelden.' Het lukte me niet om hen aan hun verstand te brengen dat als zij zich normaal gedragen ze ook niet worden uitgescholden.   ...


Naar Allochtoon minidrama , Allochtonen over van Gogh , Discriminatie , Allochtonen lijst , Allochtonen overzicht , of site home .