WERELD & DENKEN
 
 

Bronnen bij Economische krachten: lasten-baten ladder, ontkenning

21 jan.2015

Het ontkennen van het bestaan van de processen die op deze website benoemd zijn als "de lasten-baten ladder" is onmogelijk. Toch is het als economisch proces of economische regel of wet volstrekt taboe, omdat het in strijd is met een fundamenteel uitgangspunt van het kapitalisme en neoliberalisme: dat markten neutraal zijn oftewel dat vrije markten neutraal zijn.
   Nu is, als het ontkennen van iets kwaadaardigs een fundamenteel probleem oplevert, er maar één handelswijze over voor de kwaadaardigen: verzwijgen. Dat is dus dat men doet met de lasten-batenladder. Maar wat moeilijk bewezen kan worden, omdat je, zijnde een fundamentele regel uit de logica, niet kunt bewijzen dat iets niet bestaat .
    Maar het volgende biedt wel een goede aanwijzing, namelijk het eerste geval dat deze redactie onder ogen komt dat het verschijnsel wel beschreven wordt - nog niet benoemd, maar beschreven. De actuele aanleiding is een verzoek van de leiding van warenhuis V&D aan alle medewerkers om 6 procent loon in te leveren (de kop is die van de webversie - in de krant luidde die "Loonoffer"):


De Volkskrant, 21-01-2015, ingezonden brief van Bert Beuving, Druten

Gaat het slecht, dan ligt het aan de medewerkers

Gaat het goed met het bedrijf, dan is dat de verdienste van de leiding: zij mag een flinke bonus incasseren. Gaat het slecht, dan ligt het aan de medewerkers: zij moeten salaris inleveren.


Red.:   Let dus op: nog steeds niet de naam. Maar wel het proces. Omdat die naam bij niemand bekend is dus ook niet bij de briefschrijver. Deze redactie heeft er voor het eerst over gepubliceerd in 2011 uitleg of detail , onder de noemer van "De De Jager ladder", naar de toenmalig staatssecretaris van Financiën. Het begrip is de redactie al vele jaren langer bekend. Al die tijd is er in de media nooit iets over vernomen.
    Doodgezwegen.


Naar Economische krachten , Economie lijst , Economie overzicht , of site home .