WERELD & DENKEN
 
 

Bronnen bij Economische krachten: lastenverlichting

29 mrt.2014

De discussies zijn nog bezig, schrijvende maart 2014, over waar te bezuinigen: de ww-uitkering, ontslagrecht, wajongers in de bijstand, geestelijk gehandicapten, speciaal onderwijs, bejaarden uit de verzorgingshuizen jagen ... Het passeert allemaal de revue en allemaal is er al op bezuinigd. Maar nadat de allereerste tekenen van het stoppen van de daling van de economie zijn opgedoken, is onmiddellijk ook het bijpassende toverwoord vernomen:


Uit: De Volkskrant, 27-03-2014, column door Marcel van Dam, socioloog

We leven in een liflaf-democratie

...    Na iedere economische crisis komt een moment dat de economie weer gaat groeien. ...
    ... En de vrijgekomen middelen zullen zeker niet worden gebruikt om bezuinigingen terug te draaien die het hardst zijn aangekomen bij de laagste inkomens. De lastenverlaging zal vooral worden gebruikt om de middengroepen te gerieven. Want alle middenpartijen, VVD, PvdA, CDA, D'66, ChristenUnie en SGP, hebben de middenklasse als doelgroep. Samsom hoopt dat tegen die tijd voldoende kiezers in die groep alle ellende die hij heeft aangericht, zijn vergeten.
    De eerste schermutselingen over lastenverlichting zijn al begonnen. D66, met name het fractielid Koolmees, weet natuurlijk wat VVD en PvdA van plan zijn. Daarom wil D66 nu al met lastenverlichting beginnen. ...


Red.:   En Marcel van Dam gebruikt hier de term "middengroepen", maar dat zijn wat betreft inkomens de topderde. Het idee om nu de bezuinigingen te verminderen, is nog niet vernomen.
    En de wals is al aan het rollen:


Uit: De Volkskrant, 03-04-2014, column door Robert Giebels en Gijs Herderscheê

Begroting | Bezuinigen niet meer nodig, dus uitgeven?

Onder de 3 procent, en weg is de discipline

Een 'mooi begin' vindt D66-leider Pechtold het half miljard lastenverlichting van de VVD. Meer is niet mogelijk, zegt Dijsselbloem. Het spel is begonnen.


Red.:  De koppen van een bijna tweepagina groot artikel:


En de elite-graaiers van D66 staan natuurlijk in de voorste rij.
    En nummer twee: de patjepeeër-graaiers:


Uit: Volkskrant.nl, 05-07-2014, ANP

Zijlstra wil eerder dan 2017 lastenverlichting

VVD-fractieleider Halbe Zijlstra vindt dat er al na 2015 meer lastenverlichting moet komen voor burgers als het economisch herstel doorzet. Onlangs nog zei hij dat hiervan pas op zijn vroegst in 2017 sprake kon zijn, aan het einde van de kabinetsperiode.
    Maar in een interview in De Telegraaf van vandaag stelt hij dat dit mogelijk eerder kan. ...
    'Qua portemonnee breekt het zonnetje volgend jaar nog niet echt door.' Maar in de loop van 2015 en 2016 kan dat keerpunt volgens hem komen. ...


Red.:    Tijdens de crisis is het weer vele malen gezegd: je moet voor een stabiele economie een anticyclisch beleid voeren: geld in de economie stoppen als het minder gaat, en geld eruit halen als het  beter gaat. Zijlstra is een waardig opvolger van VVD-minister van Financiën Gerrit Zalm uitleg of detail , die in economisch goede tijden voor 30 miljard aan lastenverlichting uitdeelde. 30 miljard die nodig waren tijdens de crisis.
    VVD'ers weten dit wel. Maar ook in hun geest bevindt zich de drang naar eigen gewin. En een geweten of iets dergelijks hebben ze niet (bewijs maar dat ze het wel hebben). Het zijn ploerten uitleg of detail en sociopaten . In het geval van Zijlstra hier nog eens benadrukt door dit:

  Zijlstra vindt dan dat de mensen die het meest hebben bijgedragen in de crisis ook als eersten de voordelen moeten krijgen als er ruimte voor lastenverlichting ontstaat.

Middels is bekend dat de rijken zelfs weer rijker zijn geworden tijdens de crisis - de crisis veroorzaakt door de financiële wereld dus de rijken. Dus wat Zijlstra in feite zei was dit:
  Zijlstra vindt dan dat de mensen die het meest hebben bijgedragen aan de crisis ook als eersten de voordelen moeten krijgen als er ruimte voor lastenverlichting ontstaat.

Je reinste sociopathie.


Naar Economische krachten , Economie lijst , Economie overzicht , of site home .