Bronnen bij Financiële wereld: de huidige reputatie

8 feb.2009

Een paar meningen over de huidige deelnemers aan de financiële wereld - voor het artikel waar men het over heeft, zie hier uitleg of detail :
 

De Volkskrant, 07-02-2009, ingezonden brief van Theo van Tuijl ('s-Hertogenbosch)

Bonus is beloning voor goede prestatie

Dubbele bonus voor bankiers ABN Amro (Voorpagina, 5 februari). Als mocht blijken dat het binnenhalen van bonussen net zo verslavend is als, laten we zeggen, roken, dan kan het wel eens nodig zijn impopulaire maatregelen te nemen, vergelijkbaar met het rookverbod in de horeca.
    Trouwens, is het niet juister om in dit verband van giften te spreken? Bonussen lijken me eerder bedoeld voor werknemers die een prestatie geleverd hebben.


De Volkskrant, 07-02-2009, ingezonden brief van Frans de Leeuw (Breda)

Ramp

De voorpagina van onze krant kopte donderdag over de dubbele bonussen die de ABN Amro-managers gaan ontvangen. Waarvoor eigenlijk? Bonussen moeten toch worden verdiend?
    De afgelopen weken hebben alle houders van koopsompolissen en deelnemers aan het 'Toekomstplan' van ABN Amro een brief ontvangen waarin hun werd medegedeeld dat de huidige waarde van hun claim is gehalveerd ten opzichte van vorig jaar. Voor mensen die tegen hun pensioen aan zitten, is er geen tijd meer om te wachten tot het beter gaat, voor koopsompolissen die op het punt van uitbetalen staan, is geen redding meer mogelijk. Voor tienduizenden gezinnen in Nederland is dit een ramp!
    Geen enkele manager van de beherende bank heeft in de afgelopen periode een advies doen uit. gaan: 'Stap nu maar uit want dit gaat mist. Om de verantwoordelijken hiervoor te belonen met bonussen tot een bedrag van misschien weer 2 miljard, net als vorig jaar, is een gotspe. Gebruik dat geld maar om de grote verliezers te compenseren!
    Misschien dat een oproep om alle vrije tegoeden weg te halen bil ABN Amro een goede impuls is om deze schaamteloze verrijking te keren.


De Volkskrant, 07-02-2009, ingezonden brief van Pier Bergsma (Hurdegaryp)

Boycot

In de zorg, het onderwijs en talloze andere bedrijfstakken werken iedere dag honderdduizenden mensen zonder daar ooit een bonus voor te ontvangen. Dat willen ze niet en dat hoeft ook niet. Zo niet in de financiële wereld. Daar liggen managers als roofridders op de loer. Zo krijgen de bankiers bij ABN Amro een dubbele bonus. Dit kabinet blijkt onmachtig daar iets tegen te doen.
    Ik roep daarom iedereen op bij financiële transacties na te gaan hoeveel er verdwijnt in de grote bonus-zakken. Consumenten aller provincies verenigt u en boycot de bonusbedrijven! En voor bankiers die dan het bedrijf verlaten nog een tip: in de zorg wil men graag meer handen aan het bed.


De Volkskrant
, 07-02-2009, ingezonden brief van Jappe Kok (Amsterdam)

Vinger

Robert Charlier van ABN Amro zegt ter rechtvaardiging van het bonusfeestje dat er 'echt sprake is van een nieuwe werkelijkheid' (Voorpagina,5 februari). Lijkt me niet, eerder van het volslagen ontbreken van elk zicht op de werkelijkheid. De werkelijkheid is,dat dankzij het cllectieve falen van de feestvierende bankiers van ABN Amro de Nederlandse staat en dus de belastingbetalers zich in de schuld hebben moeten steken om hun bank overeind te houden.
    De werkelijkheid is dat dankzij onder andere deze vrolijk genietende bankiers de economie in een zware recessie zit. De werkelijkheid is dat daarom de pensioenfondsen de premies moeten gaan verhogen en pensioenen bevriezen. De werkelijkheid is dat de bankiers die vorig jaar voor 2 miljard aan bonussen hebben gekregen direct verantwoordelijk zijn voor een verlies van 13 miljard. De werkelijkheid is dat al dat 'talent' dat zo nodig behouden moet blijven er zo weinig van terecht heeft gebracht dat de grootste bank van Nederland wegens ondermaatse prestaties eerst verkocht moest worden en vervolgens genationaliseerd. De werkelijkheid is dat deze mensen voor de komende twintig tot dertig jaar hun recht op welke bonus dan ook verspeeld hebben. Eerst je werk eens echt goed doen, dan kijken of dat duurzaam winst oplevert, dan pas een bonus uitkeren - dan zou er echt sprake zijn van een nieuwe werkelijkheid bij ABN Amro. Maar zo te zien zullen we dat voorlopig niet meemaken en blijft de werkelijkheid helaas dat ABN Amro zich daar niets van aantrekt en een vinger opsteekt naar de rest van Nederland.
 

Red.:   Eerst even een bronstukje:


Uit: De Volkskrant, 10-02-2009, van verslaggevers Pieter Klok en Xander van Uffelen

'Beknibbel niet op salaris toezichthouder'

Salarissen van toezichthouders moeten nu niet omlaag. De beste mensen zijn nodig.

De Balkenendenorm is een bedreiging voor het toezicht op de financiële sector, zegt oud-topman Kees Storm van verzekeraar Aegon. De commissaris bij bedrijven als Unilever, bierbrouwer Inbev en ook zijn oude werkgever Aegon maakt zich al langer zorgen over de nadelige effecten van een salarisnorm voor toezichthouders. ...


Red.:   De reacties:
 

De Volkskrant, 12-02-2009, ingezonden brief van Jan van den Goorbergh (Heerlen)

Nieuwe wijze van belonen

Oud-topman Kees Storm van Aegon heeft het nog steeds niet begrepen (Economie, 10 februari). ‘Salarissen van toezichthouders moeten nu niet omlaag. De beste mensen zijn nodig’, meent Storm. Hij is de exponent van een generatie managers die kennelijk niet snappen dat er ‘systeem’ verbeteringen in het beloningssysteem moeten worden geëntameerd. Een nieuwe generatie managers zal vanuit een andere doelstelling dan persoonlijk financieel gewin onze ondernemingen en instituties moeten gaan leiden naar een evenwichtiger samenleving. Achteraf zien we dat de vermeende winstcapaciteit van met name beursgenoteerde ondernemingen vooral uit lucht bestond. De hoop is dat het bestuurlijk intellect wordt ingezet voor het oplossen van de mondiale crises en aansluitend voor een duurzame, integere, en dus socialere, samenleving zorgt.


De Volkskrant
, 13-02-2009, ingezonden brief van Flip Willemsen (Amsterdam)

Reacties: Nieuwe wijze van belonen

Oud-topman Kees Storm van Aegon begrijpt blijkbaar niet dat er verbeteringen in het beloningssysteem moeten worden geëntameerd, schrijft Jan van den Goorbergh uit Heerlen. Het is tijd voor een nieuwe wijze van belonen, meent Van den Goorbergh.
‘Salarissen van toezichthouders moeten nu niet omlaag’, zegt Kees Storm, oud-topman van Aegon. Hij heeft er inderdaad niets van begrepen. Geen enkele zelfreflectie, ook bij de omhooggevallen Cees van der Hoeven niet. Meer, meer, meer, hoger, hoger, hoger. Alles moet hoger, alleen de leeftijd van hun vrouwen niet. Die wordt steeds lager.


De Volkskrant
, 13-02-2009, ingezonden brief van Patrick Ubags (Rotterdam)

Reacties: Nieuwe wijze van belonen
Een systeem van extra beloningen werkt alleen als de onderliggende prestaties navenant zijn. De uitkering van bonussen dient achteraf plaats te vinden en moet minimaal in verhouding zijn met de geleverde prestaties.


Red.:   Dagblad De Pers heeft geen bezwaar tegen het het publiceren van de waarheid:


Uit: Dagblad De Pers, 16-02-2009, door de redactie

Heeft u het ook zo gehad met bankiers?

Eerst verkopen ze hypotheken aan mensen zonder werk. Als die niet kunnen betalen (goh...) vallen alle banken om, en de hele wereldeconomie, waarna er honderden miljarden belastinggeld nodig zijn om te voorkomen dat we allemaal van de honger omkomen. En wat is de reactie van de bankiers die een en ander veroorzaakt hebben? Doe ff bonus! En netjes excuses aanbieden ho maar.
    Onze minister van Financiën gaat nu om de tafel met de Nederlandse banken om uit te leggen dat het gegraai afgelopen moet zijn. Dat lijkt ons wel het minste; het is tijd voor een gepastere straf. Bij deze roepen we lezers op er een te bedenken. Hoe kunnen we onze bankiers flink op hun kop geven? Allemaal de cel in? Goede werken verrichten voor kinderen in Afrika? Een jaar lang verplicht witte sokken dragen? Stuur uw suggestie voor 20 februari 2009 naar aasgier@depers.nl. ...
(Illustratie: MartijnRijven@ShopAround)


Red.:   Zoiets hebben we nog niet gezien van de Volkskrant,die in andere zaken toch ook zo graag het nieuws wil duiden ten gunste van het fatsoen - vooral als het over gekleurde mensen of immigranten gaat. Maar de Volkskrant staat dan ook stevig met twee benen in het kamp van de middenklasse.
    Ondertussen houdt de stroom brieven maar aan:


De Volkskrant
, 21-02-2009, ingezonden brief van Paul Postma (Assen)

Bonaneren

Steeds weer kom ik artikelen tegen over de bonuskoorts van de afgelopen jaren in het bedrijfsleven en andere maatschappelijke gelederen. Zo ook zaterdag in het artikel 'Besmet met bonusvirus' (het Vervolg,14 februari).
    Er wordt dan voortdurend omstandig uitgelegd wat daarmee wordt bedoeld. Daarom wil ik hierbij een nieuw werkwoord introduceren, welke de lading dekt: 'bonaneren'. Het is een samenstelling van de woorden bonus en onaneren. De betekenis is: jezelf bevredigen door het scoren van een zo groot mogelijke (geldelijke) bonus.
    Het is van toepassing op mensen die zonder enig besef van normen, waarden of gedragsregels zichzelf proberen te verrijken, meestal ten koste van anderen. Voorbeelden hiervan zijn sommige (top)managers, politici en anderen die zichzelf hebben verrijkt.


De Volkskrant, 21-02-2009, ingezonden brief van R. Muller (Krommenie)

Spek en bonus

Ik las met interesse het stuk in het Vervolg over de financiële vergoedingen voor bankiers, 'van saai en degelijk veranderde de bankier in een handige commerciële jongen.'
    Met een variant op een bekend gezegde zou ik willen zeggen: zij werkten voor spek en bonussen!
 

Red.:   En ondanks al deze eerdere gang van zaken, besloot de top van een andere grote bank die staatssteun krijgt, ING, dat de afgesproken bonussen nog doodgewoon uitgekeerd worden worden:


Uit: De Volkskrant, 07-02-2009, column door Bert Wagendorp

Nieuwe low

Pakken wat je pakken kunt, voor Bos de zaak overneemt

...    Bonus en banken, dat klinkt momenteel niet zo lekker, zei Wouter Bos vrijdag. Hij heeft ING met miljarden euro's belastinggeld overeind gehouden, en nu vullen de bankiers van dat geld elkaars zakken.
    Pakken wat je pakken kunt, voor Bos het zaakje nationaliseert, kan daarbij de gedachte zijn geweest.
    Volgens geruchten wordt er bij ING 950 miljoen euro uitgedeeld. Volgens de bank is het veel minder. Omdat niet bekend is gemaakt hoeveel minder, mogen we ervan uitgaan dat het helemaal niet veel minder is - anders had de pr-afdeling wel naar buiten gebracht om welk verwaarloosbaar bedrag het dan wel ging.
    Arrogantie maakt stekeblind, vermoedelijk denken ze bij ING dat ze wel zullen wegkomen met hun gegraai. Maar dat lijkt me een vergissing.
    Naast de financiële beurzen is er ook een beurs waar de koersen van reputaties en imago's worden bijgehouden. Die zit bij elke consument in het hoofd. Op die beurs is ING gisteren nog harder onderuit gegaan dan op het Damrak.
    Ik denk dat de bodem in de imagoschade nog niet is bereikt en dat ING wat aanzien betreft wel eens een nieuwe low zou kunnen testen. Dat gaat ze daar veel geld en klanten kosten.


Red.:   Met het verstrijken van de maanden en met het steeds duidelijk worden van de weerzinwekkende houdingen in de financiële wereld, wordt de taal van de critici ook steeds duidelijker:


Uit: De Volkskrant, 07-09-2009, column door Thomas von der Dunk

Uitschot in krijtstreep

De speculatiezucht van de graaibankiers kost de samenleving waarschijnlijk meer dan alle immigratie bij elkaar

Tussentitel: Ook de bonanerende graaibankiers lijken augustus tot feestmaand te
                  hebben gebombardeerd.

...   Nog veel hoger is de prijs die wij betalen voor de maatschappelijke hooligans op de beurs.
    Ook de bonanerende graaibankiers lijken augustus tot feestmaand te hebben gebom­bar­deerd 
    Met onvoorstelbare onbeschaamdheid eisen zij hun oude 'recht' op zelfverrijking voor rekening van de belastingbetaler weer op. Dat door hun wangedrag vele landen zich voor decen­nia in de schulden moeten steken, interesseert deze eveneens van de maatschappij losgezongen egotrippers in hun gated communities geen biet.
    Voor hun speculatiezucht moet nu de rest van de samen­leving dokken, en wat er intussen aan spaargeld en pensioengeld verloren is gegaan, en aan draco­nische bezuinigingen op zorg, onderwijs en volkshuis­vesting de komende jaren de gewone burger aan feitelijke welvaart gaat kosten, zou wel eens veel meer kunnen zijn dan de prijs van alle immigratie bij elkaar.
    Het is daarbij wrang dat notabene een Labour­regering zich voor het City-karretje laat spannen en bij de pogingen van andere Europese landen om zulk wangedrag aan wette­lij­ke banden te leggen voortdurend dwars gaat liggen, omdat anders de 'beste bankiers' naar elders de wijk zullen nemen. Als de beste oplichters inderdaad vertrekken, lijkt mij dat geen verlies.
    Bezuinigingen zullen onvermijdelijk zijn, en onvermijdelijk pijnlijk zijn, zoals de AOW-discussie leert, maar politiek alleen verkoopbaar zijn als degenen die de huidige kredietcrisis veroorzaakt hebben, daarvoor niet met nieuwe zakkenvullerij worden beloond, maar als eersten boeten.
    Om te voorkomen dat het politieke bestel nog verder door Wilderiaans rechtsradicalisme onder druk komt te staan, zal Europa nú moeten durven doortasten.
    En laat het uitschot in krijtstreep, dat nu protesteert omdat het zich haar speeltje ontnomen ziet, één ding bedenken: een revolutie kost haar meer. Een eeuw geleden zou zij voor haar vraatzucht zonder mankeren bij een volksopstand aan de eerste beste straatlantaarn zijn opgeknoopt.


Red.:    Voor de halfjaar oudere versie van het rijnlandmodel, zie hier .


Naar Financiële wereld , Economie, lijst , Economie, overzicht , of site home .