Toelichting bij Economen, Frank Kalshoven: een snel foutje

Economen werken met getallen, en moeten een snel inzicht hebben in getallen. In een column behandelt Frank Kalshoven de waarde van het betaalde voetbal voor de Nederlandse economie en het gaat over een bedrag van 2 (KNVB) of 1 (Kalshoven) miljard gulden:


Uit: De Volkskrant, 04-02-2006, door Frank Kalshoven

De waarde van voetbal is helemaal geen 2,5 miljard

De Koninklijke Nederlandse Voetbal Bond (KNVB) meldde deze week vrolijk dat de waarde van voetbal 2,5 miljard euro bedraagt, en sterk gestegen is ten opzichte van vijf jaar geleden. Om het belang van het spel (definitie zoals bekend: twee teams van elf spelers schoppen tegen een bal en Duitsland wint) over het voetlicht te krijgen, schakelde de bond het economisch onderzoeksbureau Ecorys in. ...
    Maar als het ene probleem is opgelost, dient het volgende zich alweer aan. Dat wordt door de KNVB en Ecorys prachtig geïllustreerd. Ecorys komt namelijk op verantwoorde wijze tot de conclusie dat de 'waarde van voetbal' kleiner is dan een miljard euro, en stelt KNVB-directeur Kesler toch in staat de indruk te wekken dat die waarde tweeënhalf keer zo hoog is. Rara, hoe kan dat?    ...


Red.:  Volkomen karakteristiek voor de pedante manier van schrijven (en denken, natuurlijk) van Kalshoven. Die vervolgens heerlijk doordraaft met het pedante wolkje rond zijn hoofd:

   'Waarde' heeft in de economie meerdere betekenissen. De waarde van de omzet van een onderneming bereken je bijvoorbeeld door de verkoopprijs van een product te vermenigvuldigen met het aantal verkochte spullen.

Bla bla bla, bla bla bla ...
  De toegevoegde waarde van het voetbal bedroeg in 2004 934 miljoen euro, 58 procent meer dan in 1998 (ongecorrigeerd voor inflatie). Met een waarde van grofweg 1 miljard euro en een nationaal inkomen van 500 miljard euro staat de voetbalsector dus voor eenvijfhonderdste (0,002 procent) van de Nederlandse economie.

Zelfs als niet-econoom weet deze redactie dat de totale economische omzet in Nederland (wat vroeger het bruto nationale product heette) iets van tussen de 200 en 500 miljard is. Zonder rekenen kan men de bijdrage van het voetbal dus inschatten tussen 0,1 en 0,5 procent. Essentieel hier bij om te bedenken is dat men hieraan niet hoeft, of zelfs moet, gaan rekenen. Men moet besef hebben van de grootte van de getallen, dat is veel belangrijker dan de de cijfers rond de komma, zoals de middelbare-schoolleraar die de redactie ook ooit geweest is, zijn leerlingen met regelmaat en nadruk voorhield. Het begrip hiervan mag aan iedere afgestudeerde, en zeker een econoom, als natuurlijk worden beschouwd.


Uit: De Volkskrant, 11-02-2006, door Frank Kalshoven

Henk Don maakt van‘grijze muis’– terecht – een eretitel

...   PS: De oerstomme rekenfout in de column van vorige week is door minstens honderd mailende lezers opgemerkt. Dank voor de, vaak vriendelijk geformuleerde, vermaningen. Eén miljard (toegevoegde waarde voetbal, grofweg) gedeeld door vijfhonderd miljard (nationaal inkomen, grofweg) is inderdaad 0,002, maar dat is natuurlijk 0,2 procent (en geen 0,002 procent zoals ik schreef). Overigens tast de rekenfout de strekking van de column niet aan.


Red.:   Zoals boven reeds uitgelegd, gaat het niet om een rekenfout, het gaat om een denkfout. De denkfout is dat cijfers ondergeschikt zijn gemaakt aan de emoties over wat de uitkomst zou moeten zijn: laag. Dus viel de rekenfout niet op. Het denken van Kalshoven ten tijde van het schrijven van dit artikel was slordig, geestelijk afwezig. Gezien het feit dat dit zijn normale bezigheid is, moet voor de serieuze aanpak van zijn overige schrijfwerk, en mogelijk zijn denkwerk, gevreesd worden.


Naar Kalshoven, analyse , Belastingmoraal, Kalshoven, kinderopvang , Economie overzicht , of site home .