Bronnen bij Journalistiek, goede: voorbeelden

Een voorbeeld van het argument van het functioneren bij grote gebeurtenissen


Uit: De Volkskrant, 31-12-2004, rubriek De Ombudsman, door Thom Meens

Redactie op haar best bij grote gebeurtenissen

Tot de moeilijkste onderdelen van de journalistiek hoort zonder enige twijfel de verslaggeving over natuurrampen en aanslagen, zeker wanneer die voor een deel van achter het bureau moet plaatshebben.
    De redactie moet uit de veelheid aan informatie die door persbureaus wordt verspreid een selectie maken voor de lezer, in woord en beeld. Dat leidde maandag tot wat in het jargon heet een een-twee-drie-krant: een krant waarbij de eerste drie pagina's geheel zijn gebruikt om de zeebeving bij Sumatra te verslaan. De lezer kreeg zo een goed beeld van wat zich in de getroffen gebieden heeft afgespeeld. ...
    Maar dat zijn kleine opmerkingen bij kranten die overigens aantonen dat de journalistiek bij de Volkskrant op haar best is bij grote gebeurtenissen, die helaas altijd slecht nieuws betekenen.
    In 2004 waren dat ondermeer de dood van de conrector op het Terra college, de aanslagen in Madrid, het overlijden van prinses Juliana, de moord op Theo van Gogh, de dood van prins Bernhard en pal voor de jaarwisseling de zeebeving bij Sumatra.


Red.:
  Juist. Precies dat lijstje van gebeurtenissen waarbij de krant of de journalist geen eigen mening hoeft te hebben en wil hebben. Dan gaat het goed. Het gaat niet goed, zodra de journalist of de krant die mening wel meent te moeten hebben, omdat het publiek moet worden "opgevoed" of iets dergelijks.


Naar Goede journalistiek , Media home , of site home .