Ploerten: Raoul de Pré

2 jul.2016

Volkskrant-redacteur Raoul du Pré krijgt de eer om als derde te worden vermeld in de lijst "Ploerten". Net zoals de doodnormale kampbewaarder beoordeeld wordt naar dezelfde normen als degene die het kamp opgezet hebben, worden degene die de ploertigheid al te openlijk faciliteren op dezelfde manier beoordeeld als degene die het plannen. En van die laatsten is net Niek van Kesteren verschenen op nummer twee in de lijst uitleg of detail , en hier is de reden dat Raoul du Pré hem direct opvolgt (de Volkskrant, 30-06-2016, rubriek Stekel, door Raoul du Pré):
  Zonder ego

Schaduwkoning Niek Jan van Kesteren deed er woensdag in de Volkskrant alles aan om zijn mythische imago als machtig coulissenfluisteraar door te prikken. Met elke zin die hij uitsprak plaatste hij zichzelf nog wat verder op de achtergrond. En toen begrepen we opeens waarom hij zo succesvol kon opereren in de polder. Juist daarom! Wat een verademing.
    ... Van Kesteren is pas 63. Er is nog veel voor hem te doen. Als we hem nou eerst eens naar Brussel sturen om daar wat mensen bij de hand te nemen?

Van Kesteren gaat zeker niet eenzaam hangen, maar het is altijd prettig te weten in welk gezelschap je gaat verkeren ...
    En dat geldt ook voor Raoul, natuurlijk.

Raoul scoort nog een keer (de Volkskrant, 18-08-2016, hoofdredactioneel commentaar, door Raoul du Pre):
  De zorgstrijd

De weerstand groeit tegen particuliere geldstromen in de zorg. Maar moet het denken dan stil gaan staan?

Tussentitel: Een verbod op zoeken naar geld is erg radicaal

...    Een 'oneindig verbod' op de volgende stap, de zoektocht naar particulier geld, is daarom wel erg radicaal. Het is op zijn minst de moeite waard te onderzoeken of er nieuwe geldstromen kunnen worden aangeboord. ...

Ook de zorg naar de banken en hedgefunds. Tenslotte was het bij de wonogcororaaties al zo'n groot succes ...
    Wat iedereen weet.
    Waardoor ook iedereen weet dat Du Pré een type ploert is die net als Van Kesteren een Ceaucescu-behandeling gaat krijgen na de revolutie.
   Hier iemand die het weet (de Volkskrant, 18-08-2016, ingezonden brief van Evert van den Bergh, Breda):
  'Commerciële zorg'

De betekenis van het zelfstandig naamwoord 'zorg': wat je doet voor (iets dat of) iemand die hulp nodig heeft. De betekenis van het bijvoeglijk naamwoord commerciële: met het doel om winst te maken ('Commerciële zorg splijtzwam in kabinet', Voorpagina, 17 augustus).
    Een parafrase van dit woordgroepje: je doet iets voor iemand die hulp nodig heeft en je doel is dat je daarmee winst maakt. Mag ik hier de conclusie aan verbinden dat geen winst, geen zorg betekent? Misschien wat kort door de bocht maar het geeft wel aan waar de schoen voor een socialist wringt.
    Mevrouw Klijnsma en heren Spekman, Samsom, Asscher, Dijsselbloem en Van Rijn, wordt het geen tijd om afstand te nemen van de economische dwang van de liberalen, en recht te doen aan onze sociale principes?

Gunst ... Een heel rijtje potentiële ploerten voor deze verzameling ...

Het was lang druk met landverraad in politiek-correcte kringen, maar nu, met ook verkiezingen achter de rug, komt ook de ploerterij weer terug. En Du Pré komt met een klassieker: de schuld ligt bij het slachtoffer van de verkrachting (de Volkskrant, 25-03-2017, hoofdredactioneel commentaar, door Raoul du Pré):
  Buitenspel

Laagopgeleid Nederland gaat opnieuw de oppositie in. Dat maakt de verdeeldheid er niet minder op.

Tussentitel: PVV en SP zitten liever boos in de hoek

Verbazingwekkend is het allang niet meer, wel belangrijk genoeg om te blijven opmerken: de kloof tussen het hoogopgeleide, tamelijk tevreden deel van de bevolking en het bezorgde, laag opgeleide deel verdeelt Nederland niet alleen bij de verkiezingen, maar ook in toenemende mate op het Binnenhof.
    De vier partijen die bij de verkiezingen het best scoorden onder hoogopgeleiden (hbo en wo), achtereenvolgens VVD, D66, GroenLinks en CDA, gaan nu proberen een kabinet te vormen. Laagopgeleiden (basisonderwijs, vmbo) hebben massaal op partijen gestemd die buitenspel staan: PVV, SP en 50Plus. Dat blijkt vandaag uit kiezersonderzoek van de Volkskrant en de Universiteit van Amsterdam.    ...
    Het wrange is dat die buitensluiting mede wordt veroorzaakt door de protestpartijen zelf. PVV-leider Wilders leek er de afgelopen jaren op uit zo ver te radicaliseren dat hij zichzelf onmogelijk maakte als coalitiepartner. SP-leider Roemer verbaasde met zijn onverhoedse belofte dat hij niet met de VVD zal regeren. Liever boos in de hoek zitten dus dan een serieuze poging om het land te veranderen.    ...

Brullen van de lach!!! Om als PvdA in een kabinet met de VVD te gaan zitten om vervolgens mede-schuldig te worden het land in de vernieling geholpen te kebben: meer neoliberaal, meer Europa, meer Koude Oorlog en vooral: meer, meer, meer gekleurde immgrianten ("vluchtelingen") van de soort die Nederlanmd nu al aan het ten gronde richten zijn.

Een bericht van weer een paar jaar later om t laten zien dat er nog helemaal niets veranderd is in het Dickensiaanse neoliberalisme bij de Volkskrant en Du Pré (de Volkskrant, 09-11-2018, hoofdredactioneel commentaar, door Raoul du Pre):
  Van flex naar vast

Minister Koolmees' ingreep op de arbeidsmarkt gaat de goede kant op, maar grover geschut zal nodig zijn.


Tussentitel: Niets mis met flexwerk, tenzij het ongewild is

Hoe dringend nieuwe spelregels op de arbeidsmarkt nodig zijn ...
    Net als het vorige kabinet heeft Koolmees een heldere doelstelling: het verschil tussen flexwerkers en vaste werknemers in beschermingsniveau en in kosten moet kleine... de versoepeling van het ontslagrecht... Het zijn stappen in de goede richting. ...

En uit dezelfde krant (de Volkskrant, 09-11-2018, door Piet Rietman, publiek econoom)
  Nieuwe wet vergroot arbeidsongelijkheid

De Wet arbeidsmarkt in balans leidt tot meer onzekerheid. De klappen vallen vooral aan de onderkant van de arbeidsmarkt.


Tussentitel: Wordt er nu beleid gemaakt dat de situatie voor hogere inkomens verbetert en voor lagere verslechtert?

... de nieuwe Wet arbeidsmarkt in balans maakt de situatie eigenlijk alleen maar erger. Werknemers kunnen makkelijker ontslagen worden: in plaats van één grote ontslaggrond waaraan volledig moet worden voldaan, mag voortaan een optelsom van kleine redenen ook. Bewijs dan maar eens het tegendeel. Ook wordt de proeftijd verlengd. En het wordt weer mogelijk om drie jaar zonder vast contract te werken in plaats van twee. Allemaal maatregelen die tot onzekerheid leiden. ...
    De klappen vallen met name aan de onderkant van de arbeidsmarkt. Terwijl bijvoorbeeld de versobering van de expatregeling wordt gecompenseerd - zestig miljoen coulance voor bestaande gevallen. Dat zijn dus goedbetaalde werknemers die over 30 procent van hun inkomen geen belasting zijn verschuldigd. Ook gaat de hoogste schijf van de inkomstenbelasting omlaag. Moeten we concluderen dat - in een periode waarin de lonen voor iedereen onder druk staan - er beleid wordt gemaakt dat de situatie voor hogere inkomens verbetert en voor lagere inkomens verslechtert? ...

En dat vraagteken staat er natuurlijk alleen maar voor de vorm.


Naar Ploerten, inleiding , of site home