WERELD & DENKEN
 
 

Ploerten: Raoul de Pré

2 jul.2016

Volkskrant-redacteur Raoul du Pré krijgt de eer om als derde te worden vermeld in de lijst "Ploerten". Net zoals de doodnormale kampbewaarder beoordeeld wordt naar dezelfde normen als degene die het kamp opgezet hebben, worden degene die de ploertigheid al te openlijk faciliteren op dezelfde manier beoordeeld als degene die het plannen. En van die laatsten is net Niek van Kesteren verschenen op nummer twee in de lijst uitleg of detail , en hier is de reden dat Raoul du Pré hem direct opvolgt:


Uit:  De Volkskrant, 30-06-2016, rubriek Stekel, door Raoul du Pré

Zonder ego

Schaduwkoning Niek Jan van Kesteren deed er woensdag in de Volkskrant alles aan om zijn mythische imago als machtig coulissenfluisteraar door te prikken. Met elke zin die hij uitsprak plaatste hij zichzelf nog wat verder op de achtergrond. En toen begrepen we opeens waarom hij zo succesvol kon opereren in de polder. Juist daarom! Wat een verademing.
    ... Van Kesteren is pas 63. Er is nog veel voor hem te doen. Als we hem nou eerst eens naar Brussel sturen om daar wat mensen bij de hand te nemen?


Red.:   Van Kesteren gaat zeker niet eenzaam hangen, maar het is altijd prettig te weten in welk gezelschap je gaat verkeren ...
    En dat geldt ook voor Raoul, natuurlijk.
    Raoul scoort nog een keer:


Uit: De Volkskrant, 18-08-2016, hoofdredactioneel commentaar, door Raoul du Pre

De zorgstrijd

De weerstand groeit tegen particuliere geldstromen in de zorg. Maar moet het denken dan stil gaan staan?

Tussentitel: Een verbod op zoeken naar geld is erg radicaal

...    Een 'oneindig verbod' op de volgende stap, de zoektocht naar particulier geld, is daarom wel erg radicaal. Het is op zijn minst de moeite waard te onderzoeken of er nieuwe geldstromen kunnen worden aangeboord. ...


Red.:   Ook de zorg naar de banken en hedgefunds. Tenslotte was het bij de wonogcororaaties al zo'n groot succes ...
    Wat iedereen weet.
    Waardoor ook iedereen weet dat Du Pré een type ploert is die net als Van Kesteren een Ceaucescu-behandeling gaat krijgen na de revolutie.
   Hier iemand die het weet:


De Volkskrant, 18-08-2016, ingezonden brief van Evert van den Bergh, Breda

'Commerciële zorg'

De betekenis van het zelfstandig naamwoord 'zorg': wat je doet voor (iets dat of) iemand die hulp nodig heeft. De betekenis van het bijvoeglijk naamwoord commerciële: met het doel om winst te maken ('Commerciële zorg splijtzwam in kabinet', Voorpagina, 17 augustus).
    Een parafrase van dit woordgroepje: je doet iets voor iemand die hulp nodig heeft en je doel is dat je daarmee winst maakt. Mag ik hier de conclusie aan verbinden dat geen winst, geen zorg betekent? Misschien wat kort door de bocht maar het geeft wel aan waar de schoen voor een socialist wringt.
    Mevrouw Klijnsma en heren Spekman, Samsom, Asscher, Dijsselbloem en Van Rijn, wordt het geen tijd om afstand te nemen van de economische dwang van de liberalen, en recht te doen aan onze sociale principes?


Red.:   Gunst ... Een heel rijtje potentiële ploerten voor deze verzameling ...


Naar Ploerten, inleiding , of site home