Bronnen bij Informatievervorming, eenzijdigheid: Palestina

3 mei 2009

De oorlog in Palestina is altijd eenzijdig verlagen, en tot voor niet al te lang geleden zelfs zeer eenzijdig. Dat kwam natuurlijk door de sympathieën van degenen die in de media werkten. Hieronder een eerste voorbeeld:
 

Uit: VARAgids, nr. 17-2009, door Sjak Jansen

Voorpret

Met het tv-experiment Heerlijk eerlijk heertje wilde Raoul Heertje laten zien wat de kijker bij de totstandkoming van een televisieprogramma allemaal niét te zien krijgt. Wat wel op tv komt, is zelden de werkelijkheid. Geldt dat ook voor Dit was het nieuws? Teamcaptain Harm Edens geeft antwoord.
...
De onderwerpen. Je kunt gasten daar vooraf inzage in geven, maar dat doodt de spontaniteit. Bovendien is er het gevaar dat ze geforceerd gevat gaan doen. Terwijl wij juist willen dat ze zichzelf zijn. Ga zitten zoals je bent en reageer op wat er gebeurt. Dan blijken mensen soms hilarisch. Jan de Hoop, maar ook striptekenaar Peter de Wit en Henny Stoel, die Yasser Arafat een terrorist noemde. Bij elk Journaal-item met Arafat dacht zij: daar heb je die terrorist weer. ...


Red.:   Voor degenen die niet (goed) meer weten wie Henny Stoel is:


Van: Wikiledia.org uitleg of detail .

Henny Stoel

Hendrika Simone Wilhelmina (Henny) Stoel-Hes (Bussum, 13 juli 1945) is een Nederlandse oud-nieuwslezeres. Zij presenteerde het NOS Journaal van 1988 tot 2003.

... In 1985 stapte zij over naar het NOS Journaal, waar zij plaatsvervangend chef werd van de binnenlandredactie. In 1988 werd zij presentatrice en eindredactrice, vanaf 2000 van het 8 uur-bulletin.  ...


Red.:
    Henny Stoel had als eindredacteur natuurlijk een zware invloed op de inhoud van het Journaal. Dat die inhoud in die tijd zwaar anti-Palestijns gekleurd was, is nu niet meer verwonderlijk te noemen.
    De verslaggeving over Palestina zou een goed onderwerp zijn voor een groot onderzoek, studie, of promotie. Er is een eindeloze hoeveelheid materiaal, en veel ruimte voor innovatieve methodes. Zo heeft de redactie eens een simpel onderzoekje gedaan door het gebruik door een enkele correspondent, Eddo Rosenthal (werkende voor de Volkskrant een aantal jaren terug) van twee significante termen te tellen, die termen zijnde (Palestijnse) terrreur en aanverwante, en (Israëlische) bezetting en aanverwante (natuurlijk is bezetting een vorm van terreur) De score was iets van 16 tegen 3. Keihard aantonende dat Rosenthal eenzijdig en pro-Israëlisch was. Ondanks harde ontkenningen van de Volkskrant, die weigerde op deze gegevens in te gaan (door simpelweg niet te antwoorden op correspomdentie), en bij monde van hun ombudsman stelde dat het hebben van een sterke persoonlijke band met één van de partijen in deze strijd geen reden was om de de verslaggeving niet door deze met belangen gebonden persoon te laten doen. Zoals vele tientallen jaren bijna alle verslaggeving uit Palestina, door alle media, door mensen met joodse afkomst of joodse bindingen is gedaan.
    Hier werd de redactie weer eens aan herinnerd, naar aanleiding van het volgende bericht, van de nieuwe correspondent in het Midden-Oosten van de Volkskrant, iemand die ten opzichte van zijn voorgangers bijzonder evenwichtig is. Bedenk dat in de week ervoor demonstraties in Syrie zijn geweest waarbij de Syrische regering heeft laten schieten op demonstranten, gepaard gaande met een stroom berichten met, afgekort, de boodschap, soms vrijwel letterlijk de kop: "Syrische regime schiet op burgers":


Uit: De Volkskrant, 16-05-2011, van correspondent Rolf Bos

Harde confrontaties Palestijnen en Israël

Palestijnse vluchtelingen zijn zondag vanuit Libanon en Syrië massaal opgetrokken richting de noordelijke grens met Israël. Op de Golanhoogte wisten ze de grens te passeren. Het Israëlische leger schoot gericht op de demonstranten. Daarbij zijn minstens veertien doden gevallen en raakten tientallen gewond. Ook elders in de regio kwam het tot een treffen tussen Israëlische soldaten en Palestijnse demonstranten.   ...


Red.:   Oftewel: "Israëlische regime schiet op burgers". Maar dat kon natuurlijk niet in de Volkskrant - dat zou vermoedelijk problemen geven in de kantine, met Anet Bleich, Paul Brill, Arnon Grunberg, Nausicaa Marbe, Olaf Tempelman, Bert Wagendorp en andere tafelgenoten.
    Een ander teken:


Uit: De Volkskrant, 28-06-2011, van verslaggever Sander Heijne

Actiegroepen met hulpgoederen vertrekken een dag later

Schip bestemd voor Gazavloot gesaboteerd

Het gedeelde Grieks-Zweeds-Noorse schip dat zich vandaag vanuit een Griekse haven zou aansluiten bij de tweede Gazavloot, is gesaboteerd. Bij een laatste inspectie bleken duikers twee bladen van de schroef te hebben afgesneden. De vloot met hulpgoederen wil deze week proberen de Israëlische blokkade van de Gazastrook te doorbreken. ...


Tussenstuk:
Partijen strijden om de aandacht van de media

De poging van de de tweede Gazavloot om de Israëlische blokkade van Gaza te doorbreken, loopt uit op een regelrechte media-oorlog. Zowel de actievoerders als de Israëlische marine hebben leden van de (inter)nationale pers aan boord uitgenodigd om uit eigen waarneming verslag te doen van de onderschepping van de vloot, die vrijwel zeker gaat plaatsvinden.
    Voorlopig lijken de Nederlandse actievoerders de eerste slag om een goede pers te hebben verloren. Het vijftal Nederlandse journalisten dat mee zou varen ziet daar na 'een vertrouwensbreuk' met de organisatoren vanaf.
    Volgens Bud Wichers, een Nederlandse freelancejournalist die zou meevaren, is het conflict vooral te wijten aan voortdurende misverstanden tussen de actievoerders en de journalisten.
    De Volkskrant had, na overleg met de actievoerders, al eerder besloten om niet mee te varen.
    De actievoerders verwachten van meereizende verslaggevers dat ze zich omwille van de veiligheid onderwerpen aan een geweldloosheidstraining, die sterk uitgaat van groepsdynamiek. Hoewel de krant dit standpunt respecteert, vreest de redactie voor de journalistieke onafhankelijkheid.


Red.:   Dat valt natuurlijk in de categorie 'doorzichtige smoezen". In Uruzgan had de Nederlandse pers totaal geen moeite om zich te schikken in het de veel strengere regels van de militairen. En in Israël zelf moeten ze zich ook aan talloze regels houden. Nee, dat is weer een kwestie van de kantine.


Naar Mediavervorming, eenzijdigheid , Vrijheid van meningsuiting , Informatievervorming , Sociologie lijst  , Sociologie overzicht  , of site home