Bronnen bij Informatievervorming: oordelen

28 nov.2010

Het principe van de media is dat ze doen aan berichtgeving - het oordeel "laten we over aan de lezer, luisteraar, of kijker". Maar niet heus. Opvallend of onopvallend zit de berichtgeving van de media vol met oordelen. Met name de nieuwe mogelijkheid van vergelijking van de berichten van persbureaus, vaak te vinden op de websites van nieuwssites en kranten, met de daarvan afgeleide kranten- en andere mediaberichten maakt dat duidelijk. Het eerste voorbeeld is weliswaar een redactiebericht op de website, maar volkomen representatief:


Van: Volkskrant.nl, 23-11-2010, van de redactie

PvdA'er weg na opmerking over allochtonen

Rob Spielenberg, de Gelderse PvdA-lijsttrekker voor de provinciale verkiezingen, trekt zich terug na het doen van een uitspraak over allochtonen. '...als we de grenzen openen, dan komen Turken en Marokkanen en die kunnen flink fokken', zei Spielenberg op een bijeenkomst over de bevolkingskrimp op het platteland.
    De uitspraak leidde tot verontwaardiging onder de aanwezige partijgenoten. ...


Red.:    Dit werd de kop in de krant:


Uit: De Volkskrant, 24-11-2010.

PvdA-lijsttrekker weg na foute uitspraak
...

Red.:    Het bericht is aangevuld met een oordeel. En, zoals meestal, een op zijn minmst slordig oordeel. Want stel dat de lijsttrekker had gezegd: "... dan komen de Polen en die kunnen flink fokken" ... Geen haan had er naar gekraaid. Sterker nog, de zaal had gelachen. De opmerking van de lijsttrekker was feitelijk juist, en de inkleuring is die uit het populaire taalgebruik. De reactie van de luisteraars en het oordeel van de krant is uitsluitend gebaseerd op raciale gevoeligheden. Op een moreel oordeel. Een onjuist moreel oordeel, zoals het Poolse voorbeeld laat zien. Een oordeel, zoals meestal, gebaseerd op ideologie.
    Ook in deze verzameling zijn er twee hoofdcomponenten: multiculturalisme en de Koude Oorlog:. En ook in het eerstae voorbeeld van het laatste zijn de koppen op zich voldoende:


Uit: De Volkskrant, 11-05-2011, door correspondent Allart Hoekzema

Analyse | Versoepeling aangekondigd van uitreismogelijkheden

Komt er een exodus op gang van Cubanen?
...

Red.:   De eerste regel geeft de feiten weer, de tweede, de echte kop, is een oordeel.
    Er woedt een burgeroorlog in Syrië tussen soennieten en de rest, waarin het westen onmiddellijk partij kost voor de soennieten, omdat de rest, onder leiding van president Assad, gesteund wordt door Rusland. De berichtgeving ging dus gepaard met de gebruikelijke stroom leugens en propaganda uitleg of detail . Maar nu de soennieten een opvallend tegenslag hebben te slikken slikken de westerse media mee - ze laten zich meevoeren met hun emoties. En komt onvervalste direct partijdigheid boven water. Het volgende artikel is het kopartikel in de Volkskrant, op pagina 1, dat het nieuws aankondigt:


Als slecht nieuws, want veroorzaakt door fouten, en met commentaar van de gesteunde partij:


Uit: De Volkskrant, 06-06-2013, van correspondent Remco Andersen

Leger Syrië herovert stad Qusayr

Assads successen zijn het gevolg van westerse inschattingsfouten. De Syrische rebellen staan met lege handen.


Tussentitel: 'We zitten vast met duizenden burgers, Hezbollah schiet met raketten op ons'

Syrische regeringssoldaten en Libanese Hezbollahstrijders hebben de strategische stad Qusayr ingenomen. De verdreven rebellen worden belegerd ten noorden van de stad. 'We zijn omsingeld. Hezbollah aan de ene kant, checkpoints van het regime aan de andere kant,' meldt hun leider Abu Hussein woensdagmiddag via Skype.
    'We zijn met duizenden burgers en hebben 800 gewonden. We proberen ze te beschermen maar Hezbollah schiet op ons met raketten', zegt Abu Hussein, die een dag eerder in de Volkskrant al de noodklok luidde over een naderende val van Qusayr.
    Oppositiestrijders trokken zich terug nadat Hezbollah het centrum van de stad innam en sluipschutters op de hoogste gebouwen plaatste. Gevraagd hoeveel van Qusayr Hezbollah in handen heeft, antwoordt Hussein: 'Alles.' Opnieuw verschijnt er een - nogal macabere - smiley op het scherm. Dit keer een huilende. Dan wordt de verbinding verbroken.    ...


Red.:  Dat wil zeggen: men bericht van de soennitische kant, oftewel: leeft mee met de soennitische kant. Oftewel: dit is geen berichtgeving, maar verslag vanuit de oorlogsvoerende partij: "Onze manhaftige troepen ...".
    En het gebeuren is het gevolg van fouten:

  Qusayr laat wel zien hoe een falende westerse strategie de afgelopen maanden Assad in de kaart heeft gespeeld. ...
    Assads recente successen komen na een westerse inschattingsfout. Om het regime tot deelname aan een vredesconferentie te bewegen, dreigden de VS, Groot-Brittannië en Frankrijk de afgelopen maanden wapens en materieel naar de rebellen te sturen. Als voorproefje ging er een lading Kroatische wapens naar de oppositiestrijders. ...
    De rebellen staan nu met lege handen, want de Europese en Amerikaanse wapens kwamen niet.

En als je een gebeuren ziet als een gevolg van fouten, zie je dus het gebeuren zelf als fout. Oftewel: dit hele bericht is volkomen eenzijdig. Geen berichtgeving, maar pure propaganda.


Naar Vrijheid van meningsuiting , Sociologie lijst  , Sociologie overzicht  , of  site home .