Bronnen bij Rijnlandmodel, algemeen: geluk en geld

De wetenschap dat geld veelal contraproductief werkt wat betreft het vinden van geluk is in ieder al zo oud als de bijbel. Onderstaand een modern voorbeeld, dat opvallend is omdat het stamt uit een hoek waar men het het minst zou verwachten: die van de high finance:
 

Van Nu.nl , 05-11-2005 (oorspronkelijk artikel hier uitleg of detail )

Nastreven bezit maakt ongelukkig

Het najagen van materialistische doelen kan tot ontevredenheid leiden en psychische problemen geven. Dat blijkt uit een onderzoek van de internationale zakenbank Dresdner Kleinwort Wasserstein (DrKW).

Het rapport van James Montier, directeur en beleggingsstrateeg bij DrKW, is gepresenteerd aan investeerders en vermogensbeheerders, aldus de Britse krant Financial Times zaterdag.

Ervaringen
Er is volgens Montier bewijs volop dat het investeren in ervaringen, zoals een tocht naar de Machu Picchu in Peru, mensen gelukkiger maakt dan het najagen van bezittingen. Wel stelt hij dat aan basisbehoeften moet worden voldaan en zijn opvattingen gelden voor mensen die meer dan 25.000 dollar (22.000 euro) per jaar verdienen.
    "Het betekent overigens niet dat je je spullen maar moet verkopen, hoewel daar veel voor te zeggen is", citeert de krant zaterdag de bankier.

Geld en geluk
Montier had vermogensbeheerders eerder al laten schrikken met zijn opvattingen dat geld en geluk niets met elkaar van doen hebben. Het nastreven van ervaringen heeft volgens de beleggingsstrateeg het voordeel dat die altijd uniek zijn terwijl een woning of een auto snel de norm worden. Hij raadde bovendien zijn gehoor aan te waken voor het syndroom zich met anderen te vergelijken.


Red.:   Voor een psychologische verklaring van het verschijnsel dat zo veel mensen dit weten, maar er toch niet naar handelen, zie hier . Voor een vollediger en toch beknopte beschrijving van aanverwante verschijnselen, zie hier .
     Het gaat steeds meer wringen:


Uit: De Volkskrant, 25-01-2011, door Jerôme Inen

Even geen zelfontplooiing

Jerôme Inen | De auteur is docent aan The New School for Information Services in Amsterdam. Ook hij tracht het succes van Boer zoekt vrouw te duiden. Volgens hem biedt de show de kans te ontsnappen aan de dwang tot zelfontplooiing, die de tv nu beheerst. 

Tussentitel: Programma's met getrompetter en schijnwerpers gericht op de top

Laat ik nu de vijf miljoenste kijker zijn die na de 4.999.999 kenners een duit in het zakje doet over het succes van Boer zoekt vrouw. Talloze analyses met boeiende verklaringen zijn langs gekomen. ...
    De vraag naar het succes van Boer zoekt vrouw begint met de vraag: wat gebeurt er in Boer zoekt vrouw? Vijfenveertig minuten praten (met weinig en vaak dezelfde woorden: 'Ik dacht: dát is een leuke man!'), eenvoudig eten (stamppot of nasi), en koffie (uit een pot, niet uit een Senseo), en liefde. Vooral dat.
    Geen zelfontplooiing. Niks vlucht naar voren. Vijfenveertig minuten lang, elke zondag.
    Hè. Hè.
    Waarom is dat zo'n opluchting? Om dat te verklaren ga ik met een oude klassieker smijten: de beruchte piramide van Maslow. U weet wel: de behoeften van een mens kunt u zien als een bouwsel, met een smalle top en een brede basis.
    In de onderste verdieping, de brede basis, zitten de organische en lichamelijke behoeften van de mens. Eten en drinken, plassen, poepen. Seks ook, ja. Daar bovenop - ook nog op een brede verdieping - zit de behoefte aan veiligheid: een dak boven je hoofd, een relatie met anderen, de liefde.
    Ik ga de piramide niet helemaal af, maar als laatste, op de eenzame top, staat: de behoefte aan 'zelfverwerkelijking'. Om Wikipedia te citeren: 'De behoefte om zijn persoonlijkheid en zijn mentale groeimogelijkheden te ontwikkelen.' Deze behoefte staat bovenin de piramide, op zijn smalst, omdat hij de 'laatste' behoefte is, die het 'minst' nodig is om te overleven.
    Nu zetten wij de Nederlandse tv eens aan. En wat zien we dan? We zien Hollands Next Top Model, The Voice of Holland, X-factor. Of we zien Una Voce Particolare en Korenslag. Allemaal programma's met veel getrompetter en lichtshows (zelfs Korenslag), programma's met letterlijke en figuurlijke schijnwerpers naar de top. Je kunt als kijker stemmen, dus bepalen wie het meest recht heeft op de zelfverwerkelijking die het programma uitdraagt en tot uitdaagt.   ...
    Dat zijn de talentenshows. Dan hebben we nog de informatieve programma's. Om even op die hoofddoekjes terug te komen: Mohammed Enait verdedigt zijn muts ...
    ... En dan is er Geert Wilders die erover klaagt dat de zelfverwerkelijking van de Nieuwe Nederlanders niet de vorm krijgt die hij ideaal vindt.
    Ziet u het patroon al een beetje? De meest bekeken en besproken programma's op de Nederlandse tv dragen behoeften uit die bovenin Maslows piramide zitten.
    Behalve ... Boer zoekt vrouw. Dat huist in de benedenverdiepingen van de piramide van Maslow: de meest basale behoeften van de mens. Eten, drinken en een (boerderij)dak boven je hoofd.
    De twee keer gesjeesde studente Neeltje, die in Groningen en Amsterdam niet het geluk kon vinden - maar wel op de boerderij van Wietse in Oldetrijne. De belastingmedewerkster Astrid, die weg van haar flat wilde en op haar plek viel op het melkveebedrijf van Wim in Rouveen. Altijd maar 'De beste worden die je kunt zijn', je 'persoonlijke top' bereiken - het is allemaal loffelijk, maar ook vermoeiend en eenzaam. Als je alleen bent, wankelt de piramide. ...


Naar Rijnlandmodel, algemeen  , Rijnlands beleid, lijst , Rijnlands beleid, overzicht , of site home .