WERELD & DENKEN
 
 

Toelichting bij Rijnlandmodel, algemeen: rol vrouwen

28 apr.2010

Het proces der evolutie heeft ervoor gezorgd dat het krijgen van kinderen, de grootste gift die een mens kan krijgen, van nature wordt voorbehouden aan de mensen die daar het meest geschikt voor zijn, vrouwen, zodat hier geen menselijke regels over hoeven worden opgesteld. De kinderen die de vrouwen krijgen dienen volgens diezelfde regels worden gezien als een bijdrage aan de maatschappij, en dus hebben vrouwen met kinderen al een aanzienlijk deel van wat de maatschappij verwacht in ruil voor voedsel, onderdak, en veiligheid e.d. geleverd. Hoe dat in concreto wordt uitgevoerd wordt elders ingevuld, maar het uitgangspunt is dat vrouwen hier ten opzichte van mannen geen enkel nadeel mogen ondervinden. Daarbij moeten vrouwen die dat willen gelijkwaardige mogelijkheden tot werken naast eventueel opvoeden van kinderen worden geboden uitleg of detail .

Ook is het is inmiddels uit algemene ervaring èn onderzoek volkomen duidelijk dat vrouwen de taak van opvoeding het beste kunnen doen als dat in samenwerking met een man gebeurt (maar blijf hier aan de opmerkingen in de eerste alinea denken!). Dat betekent verder dat de Rijnlandse maatschappij de samenlevingsvorm van vrouw, man en kinderen faciliteert, en bevordert. Dit is ook  in overeenstemming met de behoefte van het overgrote deel der burgers, in tegenstelling tot wat modieuze stemmen de laatste decennia en nog heden ten dage wel beweren uitleg of detail .

Voorgaande, dat uit een oude versie oven het artikel over het Rijnlandmodel stamt (juni 2005),is inmiddels wetenschappelijk bewezen:


Uit: De Volkskrant, 29-05-2010, van verslaggeefster Malou van Hintum

Baby's van 3 maanden krijgen stress in crèche

Baby’s van drie maanden ervaren stress wanneer ze naar een kinderdagverblijf worden gebracht. Ouders zouden hun kind pas op zijn vroegst op 1-jarige leeftijd naar de opvang moeten brengen, en niet vaker dan drie dagen per week. Dat zegt orthopedagoge Esther Albers (1971), die volgende maand aan de Radboud Universiteit Nijmegen promoveert op onderzoek naar baby’s in de kinderopvang.
    Albers volgde voor haar onderzoek ‘The challenges of child care for very young infants’ 64 baby’s gedurende negen maanden, zowel thuis als op het kinderdagverblijf. Ze nam de baby’s thuis en in het kinderdagverblijf speekselmonsters af om de hoeveelheid cortisol (een stresshormoon) te meten, en ze maakte video’s van de manier waarop moeders thuis en leidsters in het kinderdagverblijf de baby’s verzorgden. Ook deed ze metingen naar de cognitieve ontwikkeling van de baby’s. Albers is de eerste die het effect van kinderopvang op kleine baby’s heeft onderzocht.
    Hoogopgeleide moeders blijven steeds vaker werken, waardoor kinderen de laatste decennia vaker en op jongere leeftijd naar een kinderdagverblijf worden gebracht. Tegelijk is de kwaliteit van die opvang in die periode niet verbeterd. ...
    De overgang van thuis naar een kinderdagverblijf is voor een baby’tje stressvol, omdat het aan zoveel nieuwe prikkels wordt blootgesteld: meer geluid, meer visuele prikkels, nieuwe, vaak wisselende, verzorgsters, veel andere kinderen en andere routines. ...
     ‘Al die ervaringen zijn heel overweldigend voor een baby van drie maanden,’ zegt Albers. De verhoogde cortisolwaarden bij baby’s op de crèche bevestigen dat. ‘Ze worden gescheiden van hun primaire verzorgers in een periode dat de relatie tussen ouder en kind zich gaat ontwikkelen. Een kind van drie maanden begint te reageren op anderen, maar die moeten dat wel oppakken. Het viel mij op dat de verzorging vaak heel functioneel is, terwijl het belangrijk is om tegen een baby’tje te praten wanneer je zijn luier verschoont. Niet omdat hij je kan verstaan, maar het talige, de intonatie en de aandacht zijn goed voor zijn ontwikkeling.’
    Albers adviseert ... ‘... het beste kunnen baby’s het eerste levensjaar bij hun ouders blijven.’


Naar Rijnlandmodel  , Rijnlandmodel, lijst , Rijnlandmodel, overzicht , of site home .