WERELD & DENKEN
 
 

Architectonische lelijkheid: Den Haag, Spui

21 jul. 2015

De prijs van de hoofdstad der architectonische lelijkheid is op deze website vergeven aan Rotterdam . Maar de hofstad heeft bezwaar aangetekend.  En ze hebben een punt, want ook daar staat een grote hoeveelheid megalomane beton-en-glas kolossen. Dus een nader onderzoek zou verdiend zijn en wie er de tijd voor heeft, mag zijn gang gaan. Hier is alleen tijd voor het Haagse protest:


Uit: Volkskrant.nl, 15-07-2015, door Jeroen VisserZo komt het Spuikwartier in Den Haag eruit te zien


Het Lucent Danstheater van architect Rem Koolhaas, de Dr. Anton Philipszaal en het oude ministerie van Binnenlandse Zaken en Justitie in de Haagse binnenstad worden gesloopt om plaats te maken voor een nieuwe cultuurcomplex.


'We gaan het silhouet van de binnenstad afmaken', zei architect Jo Coenen woensdag bij de presentatie van het nieuwe spuikwartier. Samen met architect Patrick Fransen (HH architecten) en Bouwbedrijf VolkerWessels won hij de aanbesteding van twee andere consortia.
    De sloop van de oude gebouwen ligt gevoelig in de stad, maar Coenen zegt na technisch onderzoek en veel studie geen andere weg te zien. 'Wil je het duurzaam doen, dan moet je slopen.'    ...


Red.:   Juist ja ... Een uitstekend argument. Sloop dus maar de hele Amsterdamse grachtengordel, want die is beslist niet duurzam. En duurzaam, dat is een glas-en-beton kolos. Liefst in de vorm van een blokkendoos:
 

Zo komt het Spuikwartier in Den Haag eruit te zien

Een blokkendoos met franje.
    Zelfs sommige bestuurders hebben geen last van stront in hun ogen:
  De Haagse oppositie ziet het anders. 'In plaats van renovatie krijgen we een massieve blokkendoos die nog steeds bijna 200 miljoen kost. Dit lijkt verdacht veel op het plan waar vrijwel iedereen in Den Haag tegen was', aldus SP-raadslid Aisha Akhiat. 'Dit is hoe kiezersbedrog eruit ziet', zei PVV-raadslid Danielle de Winter. 'Ook de belofte van hergebruik van de bestaande gebouwen is nu gebroken. Het is een schoffering van de kiezers.'

Naïef, die laatste opmerking. Wat de burgers willen, is wel het laatste waar lieden als architecten aan denken ... Dan krijg je allemaal van die popperige Anton Pieck huisjes waar mensen in willen wonen en werken ...


Naar Architectonische lelijkheid , Rijnlandmodel, kleinschaligheid  , Inrichting, lijst , Rijnlands beleid, lijst , Rijnlandmodel overzicht , of site home .