Het Openbaar Ministerie: corruptie

30 dec.2006

Eén van de beste aanwijzingen voor de betrouwbaarheid van een organisatie is hoe zij zich opstelt ten opzichte van fouten binnen de eigen organisatie - datgene dat ook wel het zelfreinigend vermogen wordt genoemd. Eerst een bericht over de afhandleing van één van de vele fouten binnen het OM die tezmne bekend stn als "gerechtelijke dwalingn", en daarna een paar bronnen van hoe het OM fouten van buiten de iegen kring aanpakt:


Uit: De Volkskrant, 14-12-2006, van verslaggever Menno van Dongen 

OM’ers niet vervolgd in parkmoordzaak

Kritiek op twee aanklaagsters na onterechte veroordeling.


Twee medewerksters van het Openbaar Ministerie (OM) die fouten hebben gemaakt in de Schiedammer parkmoordzaak, worden niet strafrechtelijk vervolgd. Het OM in Utrecht heeft dat woensdag bekendgemaakt, na ruim een jaar onderzoek.
    In oktober 2005 deed Kees B. aangifte tegen twee aanklaagsters. Volgens hem hebben ze aanwijzingen voor zijn onschuld verborgen gehouden voor de rechters en zijn advocaten. Daardoor zat hij vier jaar ten onrechte in de cel voor de moord op de 10-jarige Nienke Kleiss, in 2000 in Schiedam.
    De aanklaagsters werden vorig jaar bekritiseerd door de commissie-Posthumus, die onderzocht waarom B. ten onrechte is veroordeeld. Ze leden aan ‘tunnelvisie’. Het OM in Utrecht wil niets afdoen aan de kritiek, maar stelt dat geen strafbare feiten zijn gepleegd.    ...


Red.:    Een keiharde leugen, zoals in blijkt uit de vervolgbronnen, die gaan over zaken waarin mensen in de uitoefening van hun professie fouten maken, zoals door het rood licht rijden door machinisten, en het OM wel degelijk tot vervolging overgaat. Het niet-vervolgen van de eigen mensen voor soortgelijke professionele fouten is niets minder dan corruptie. En dat die professionele fouten objectief zijn, bewijst het volgende:

  Rechtspsycholoog Hans Crombag vindt dat de aanklaagsters wel vervolgd moeten worden. ‘Het OM behandelt verdachte medewerkers blijkbaar coulanter dan andere verdachten. Ik wil graag dat een rechter vaststelt hoe dom, onzorgvuldig en onoprecht een officier van justitie mag zijn voordat sancties worden opgelegd.’
    Zijn vakgenoot Peter van Koppen betreurt ‘dat niemand van het OM zegt dat het niet deugt wat deze dames hebben gedaan. Ze hebben cruciale informatie verzwegen. Een van hen heeft gelogen. Dit is een slecht signaal naar buiten.’   ...
    De Rotterdamse officier van justitie Bernadette Edelhauser maakte volgens critici onvoldoende melding van twijfel over de schuld van B., binnen het Nederlands Forensisch Instituut (NFI). Volgens het OM in Utrecht is dit niet strafbaar, ‘want het ging om een interne discussie binnen het NFI’.
    Ook de Haagse advocaat-generaal Mariëtte Renckens verzweeg deze twijfels. In de rechtszaal zei ze dat er geen dna-profielen waren die wezen op een andere dader dan B. Dergelijke profielen waren er wel, maar volgens justitie in Utrecht voldoen ze niet aan strenge wetenschappelijke normen.

Het OM gaat daarbij zo ver als het verkondigen van grove leugens:
  De Rotterdamse officier van justitie Bernadette Edelhauser maakte volgens critici onvoldoende melding van twijfel over de schuld van B., binnen het Nederlands Forensisch Instituut (NFI). Volgens het OM in Utrecht is dit niet strafbaar, ‘want het ging om een interne discussie binnen het NFI’.

Alles wat er binnen het strafproces rondgaat, is een interne discussie. En de professionele plicht van iedere betrokkene is dat alles van die interne discussies dat relevant is voor het proces naar buiten komt, en als iets wat er rondgaat ten gunste is van de verdachte, is iedere deelnemer van die discussie verplicht de verdediging daarvan op de hoogte te stellen. Het is gewoon, volgens het strafrecht, een misdrijf om dat niet te doen, gelijk staande aan meineed.
  Ook de Haagse advocaat-generaal Mariëtte Renckens verzweeg deze twijfels. In de rechtszaal zei ze dat er geen dna-profielen waren die wezen op een andere dader dan B. Dergelijke profielen waren er wel, maar volgens justitie in Utrecht voldoen ze niet aan strenge wetenschappelijke normen.

Nog een leugen. Het doet er niet toe of de profielen als dan niet volledig zijn - ieder gevonden deelprofiel dat niet van de dader is, is op zijn minst een aanwijzing ter zijner gunste, en mag nooit verzwegen worden
    Voor wie dit nog niet beeldend genoeg is, de link naar de Netwerk-uitzending die de bal aan het rollen bracht hier uitleg of detail - de haren rijzen je te berge. Wat uit uit deze uitzending blijkt is dat na de veroordeling van de onschuldige tientallen lezingen voor officieren en procureurs over de zaak is gegeven, waarin de onschuld van de veroordeelde als vaststaand feit werd gepresenteerd. Dit betreft in totaal honderden mensen, die geen van allen aan de bel hebben getrokken - degene die het uiteindelijk wel doet, wordt ontslagen. Geen beter bewijs van het totaal verrot zijn van het gehele apparaat. Voor de smoezen van OM-wege, zie de uitzending hier uitleg of detail . Dit zijn smoezen, omdat het onderzoek dat beloofd wordt, uiteindelijk tot geen enkele maatregel heeft geleid, behalve het instellen van een commissie die een paar heronderzoeken gaat doen, die in juli 2007 nog niets heeft geproduceerd (in het programma wordt door Brouwer gezegd dat het NFI zelfstandig niet heeft doorgestuurd - later bleek dit op instigatie van officier en procureur van het OM te zijn gebeurd. Noot: de argumenten die Brouwer gebruikt met betrekking tot het DNA-spoor zijn diametraal  tegenovergesteld aan de argumenten met betrekking tot het DNA in de zaak Louwes).
    En dan nu de deels veel kleinere zaakjes van beroepsmatig en onbewust falen die het OM wel passend acht voor vervolging:


Uit: De Volkskrant, 09-12-2006, van verslaggever Menno van Dongen

Justitie: ook gezinsvoogd is schuldig aan dood Savanna

OM: gezinsvoogd is medeverantwoordelijk voor dood.


Justitie vervolgt voor het eerst een gezinsvoogd voor dood door schuld. Volgens het OM is de voogd die de hulpverlening aan het gezin van Savanna coördineerde medeverantwoordelijk voor wat het meisje is overkomen.
    Savanna (3) stikte in september 2004 in een prop die haar moeder in haar mond had gestopt om haar stil te krijgen. De peuter was ondervoed en bleek stelselmatig te zijn mishandeld door haar moeder en stiefvader, die hiervoor zijn veroordeeld tot gevangenisstraffen en tbs met dwangverpleging.
    De zaak leidde tot maatschappelijke onrust omdat het gezin jarenlang was begeleid door hulpverleners. Velen vroegen zich af of deskundigen de dood van Savanna niet hadden kunnen voorkomen. De gezinsvoogd van Bureau Jeugdzorg Noord-Holland, die alle hulp coördineerde, werd het zwaarst bekritiseerd. ...
    Belangenorganisaties zijn verbijsterd. Ze betwisten het besluit om de voogd strafrechtelijk te vervolgen en pleiten voor invoering van tuchtrecht in de jeugdzorg. Een beoordeling door vakgenoten heeft volgens hen veel minder ingrijpende gevolgen.


Red.:
   Ook de gewone burger valt dit op:


De Volkskrant, 22-09-2005 , ingezonden brief van Jeroen de Glas (Amsterdam)

Excuses

Savannah. Het meisje dat bekend werd omdat zij dood gevonden werd in een kofferbak. In de auto zaten haar moeder en haar stiefvader. Zij waren op weg om haar in een bos te begraven. De politie komt er per toeval achter. Later bleek dat er hulpverlening, in de vorm van een gezinsvoogd, betrokken was bij het meisje. Het mocht niet baten. Dit had nooit mogen gebeuren, vond de politiek! Er moest een daad worden gesteld! De desbetreffende gezinsvoogd wordt strafrechtelijk vervolgd, vanwege de gemaakte fouten: ofwel nalatigheid.
    Nienke. Het meisje dat bekend werd omdat zij dood werd aangetroffen in de bosjes. Een vriendje ontsnapte tenauwernood. Cees B. werd opgepakt en na een aantal jaar bleek hij onschuldig vast te zitten. Er zouden in het onderzoek fouten zijn gemaakt ofwel: er was sprake van nalatigheid. Nu wordt niet overgegaan tot vervolging van de verantwoordelijke politicus of ambtenaar. Er wordt zelfs niet over gesproken. Donner biedt zijn excuses aan en de kous is hiermee af.
    Ik wil graag, als Nederlander die gelooft in de rechtsstaat, mijn excuus bij voorbaat al aanbieden aan die gezinsvoogd.


Red.:   En dat dit niet een uitzondering is maar de regel, volgt ui de volgende reeks bronnen waarin lagere personen worden vervolgd voor zaken waarvan hogere mensen als de leden van het OM worden vrijgesteld:


Uit: De Volkskrant, 21-11-2006, van verslaggeefster Anja Sligter

Machinist aangehouden na botsing Arnhem

Een goederentrein is dinsdagochtend bij het station in Arnhem gebotst met een passagierstrein, die afkomstig was uit Zutphen. De machinist van de goederentrein is aangehouden, meldt een woordvoerder van de KLPd (Korps Landelijke Politiediensten). De politie zoekt uit of hij door rood is gereden.


Er zijn meer dan twintig gewonden. Acht reizigers zijn naar het ziekenhuis gebracht. Zij hebben problemen met hun nek, armen en benen, maar geen botbreuken. Twintig anderen zijn ter plaatse behandeld. Zeker een persoon raakte bekneld. De brandweer heeft de verkreukelde coupé opengemaakt waarin deze reiziger zich bevond. ...


De Volkskrant, 12-12-2006.
 
OM bekijkt rol ambtenaar trapongeluk

Het Openbaar Ministerie in Utrecht begint een gerechtelijk vooronderzoek tegen een ambtenaar in de zaak van het trapongeval op 6 augustus in Utrecht. De ambtenaar wordt ervan verdacht dat hij niet of onvoldoende heeft ingegrepen om de trap te laten herstellen. Het trapongeval vond plaats tijdens de afsluiting van de Muzikale Botenparade in de Oudegracht. Het kostte een 30-jarige Utrechter het leven en bijna twintig personen raakten gewond. Later bleek dat een medewerker van een horeca-onderneming de gemeente zes dagen voor het concert had gewaarschuwd voor de slechte conditie waarin de trap verkeerde.
    Volgens de commissie-Schutte, die onderzoek deed naar de toedracht van het ongeval, had een eventuele onderhoudsbeurt naar aanleiding van de klachten het ongeval niet kunnen voorkomen.


Uit: Volkskrant.nl, 09-12-2006, ANP

OM vervolgt docent niet voor relatie met leerlinge

Het Openbaar Ministerie (OM) zal een ex-leraar biologie van het Haagse Montessori Lyceum niet vervolgen voor zijn relatie met een minderjarige leerlinge. Een woordvoerster zei vrijdag dat vervolging niet mogelijk is omdat het meisje, haar ouders en de school weigeren aangifte te doen. ...


Red.:   Het OM zou het dus wel willen.


De Volkskrant, 09-08-2006, van een verslaggeefster

OM verdenkt bewaarders Schipholramp

Twee bewaarders van het detentiecentrum Schiphol-Oost worden verdacht van dood door schuld. Dit heeft het Haarlemse Openbaar Ministerie bevestigd tegenover dagblad Trouw.
De bewaarders zouden eind oktober vorig jaar tijdens een brand niet volgens de instructies hebben gehandeld. Elf vreemdelingen kwamen in de vuurzee om het leven.
    Al enkele maanden loopt een strafrechtelijk onderzoek naar de bewaarders Roxane K. (26) en Samir B. (24). Zij waren die rampnacht als eerste bij de rokende cel 11 en hebben tegen de instructies in de ruimte geopend, de gedetineerde (de Libiër Achmed Issa Al-J.) gered en vervolgens de celdeur open laten staan.
    Daardoor kon de rook zich snel verspreiden over de vleugel. Het OM weet niet of het de zaak voor de rechter brengt. Al-J. wordt al vervolgd wegens brandstichting.
    In juni verklaarden de bewaarders dat tijdens de ramp totale chaos heerste. Zij hebben geen brandoefeningen gehad en wisten niet of nauwelijks welke instructies ze moesten opvolgen. Dat verklaarden ze tijdens de letselschadezaak die advocaat De Witte heeft aangespannen namens de overlevenden van de brand.


Volkskrant.nl
27-06-2007, ANP.

Geen straf voor machinist die ongeval veroorzaakte

De politierechter in Utrecht heeft woensdag een treinmachinist wel schuldig verklaard aan een ongeluk op het station van Amersfoort, maar hem geen straf opgelegd. Tegen de machinist, de 31-jarige S. van der W. uit Rhenen, was zestig uur voorwaardelijke werkstraf geëist.


Op 5 september miste de machinist met zijn goederentrein op het rangeerterrein in Amersfoort een rood sein. Hij kwam in botsing met een intercity. Er vielen zeventien lichtgewonden.
    Bij datzelfde sein bleek de afgelopen tien jaar al zeven keer een trein door rood te zijn gereden. Het sein was volgens deskundigen bijzonder slecht zichtbaar. Er was bovendien een afspraak gemaakt, dat treinen zoveel mogelijk over een ander spoor geleid zouden worden.
    De officier vond echter dat de machinist niet oplettend genoeg was geweest. ...


Uit: Volkskrant.nl, 19-10-2007, ANP

Organisator opgepakt in verband met vlotongeval

De politie heeft donderdag de 39-jarige organisator van vlottochten op de Achterhoekse rivier de Berkel aangehouden voor verhoor over het dodelijk incident op 30 september. De politie verdenkt de eigenaar van het bureau Sportwijzer van een strafbaar feit. Bij het ongeluk kwamen twee medewerksters van het Kruidvat om het leven tijdens een vlottocht.


Mogelijk is er onvoldoende rekening gehouden met de veiligheid van de vlottocht, aldus de politie vrijdag. Het is nog onduidelijk of de aanhouding leidt tot strafvervolging. ...


Red.:   Zes gevallen van professionele fouten. Niets met wetsovertredingen te maken, dus, zou men zeggen, ook niets voor justitie, maar gewone professionele fouten. Met gevolgen die in verband met de professie wat de aandacht trekken, maar het hadden, bij wijze van spreken, ook ambtenaren kunnen zijn die een paar paperclips hadden verloren. Desalniettemin achtte de heren van het OM zich geroepen zich met de vervolging van de betrokkenen bezig te moeten houden, in diverse vormen.
    Nu terug naar de zaak van de dames officieren van het OM. Die begingen ook een professionele fout. Eén die op zijn minst van dezelfde ordegrootte is als de gemiddelde van deze drie zaken, want het ging om een groot deel van het leven van een persoon, een 18-jarige gevangenisstraf - en erger dan ten waarde van een 18-jarige gevangenisstraf, want het ging om een onschuldige met een 18-jarige gevangenisstraf.
    Ook was en is het een zaak die, om een argument van het OM in een van bovenstaande zaken te gebruiken, tot maatschappelijke onrust heeft geleid. Bovendien maatschappelijke onrust van de hoogste soorten, want het gaat om een geschonden geloof in de rechtsstaat.
    Alles, en dan ook werkelijk alles, pleit dus ervoor om in deze zaak tot vervolging over te gaan. Tezamen met andere in het openbaar gekomen gevallen van het niet-vervolgen van OM-medewerkers bij een overtreding, waar anderen voor soortgelijke zaken wel vervolgd worden: de zaak Tonino en de zaak Steenhuis , is de conclusie dat het niet gebeurd één en slechts één reden kan hebben: bescherming van de eigen beroepsgroep. Daar waar het hier om gaat om de rechtstaat kan dat alleen maar in het strengst mogelijke licht bekeken worden.
    Dit is corruptie van de ergste soort. Alle betrokkenen, daders na veroordeling, en degenen die hen vrijwaren van vervolging onmiddellijk, moeten onmiddellijk uit hun functies ontheven worden - ten einde het geloof in de rechtstaat te herstellen.
    Ten einde te tonen dt in deze corruptie absoluut geen enkele verbetring , zie de uitzending Nova 26 mei 2008,warin een medewerker van het OM stelt dat het NFI niet vervolgd kan worden wegens een bewezen fout, omdat er geen sprake is van opzet.
    En als weerlegging daarvan, nog een par gevallen wrbij geen sprake is van opzet:


Volkskrant.nl, 30-07-2008, ANP

Kapiteins schuldig aan botsing Noordzeekanaal

De kapiteins van de draagvleugelboot van vervoerbedrijf Connexxion en het vaartuig van de Koninklijke Marechaussee (KMAR) die vorig jaar met elkaar in botsing kwamen, zijn beiden door justitie schuldig bevonden. Zij hebben samen met twee andere opvarenden een boete gekregen.
    Dat bevestigde het Openbaar Ministerie (OM) in Amsterdam woensdag naar aanleiding van een bericht in het Haarlems Dagblad. Door het ongeval op 8 oktober op het Noordzeekanaal in Amsterdam raakten zeven personen gewond, van wie drie ernstig. Het vaartuig van de KMAR voer tegen de achterkant van de draagvleugelboot.
    Volgens het OM had het marechausseeschip geen voorrang verleend. De kapitein van de draagvleugelboot heeft bovendien zijn snelheid niet aangepast, wat wel noodzakelijk was door de dichte mist.
    Als de betrokkenen de transactie niet voor eind augustus hebben betaald, kunnen ze alsnog rekenen op vervolging. Over de hoogte van de boete kon het OM niets kwijt.


Red.:   Hoe leuk is het om nu te kunnen schrijven: kennelijk is er volgens het OM bij deze zaak wél sprake van opzet. Dat wil zeggen dat de kapiteins expres hun schepen tegen elkaar opgejaagd hebben.
    Een geval van veel later dat opviel omdat het een nieuw aspect naar voren bracht:


Uit: De Volkskrant, 20-07-2011, ANP

Werkstraf geëist tegen brugwachter

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft dinsdag een werkstraf van 40 uur geëist tegen de voormalige brugwachter van de Ketelbrug. De 67-jarige man stond in oktober 2009 achter het bedieningspaneel toen de brug tussen Lelystad en Emmeloord zonder waarschuwing openging. Eén auto botste tegen de openstaande klep. ... Het OM denkt dat de man per ongeluk de verkeerde knop heeft ingedrukt.


Red.:   Naast de hypocrisie in de behandeling van de eigen mensen, kwam hier nog iets op: het betreft allemaal min of meer gewone werkende mensen. Als mensen uit de hogere beroepen en hogere sociale klassen soortgelijke professionele fouten maken, is er totaal geen sprake, letterlijk, van vervolging. Denk maar aan bankiers die, door op de verkeerde knop te drukken, mensen aan de bedelstaf brengen en daardoor zelfmoorden veroorzaken. Justitie doet bijna inherent aan klassenjustitie, zolang degenen die de mogelijkheid tot vervolging bepalen exclusief tot de hogere klassen behoren.
    Inmidels zijn weer zoiets als en dozijn an gerechtelijke dalingen de re vue gepasserd, bijvoorbeeld die ngande Ina Post, Lucy de Berk,enmzovoort, en heeft nog geen enkle jusutite-medrwerker zich voor zijn fouten hoeven te evrnmtwoorden. En iedere ander die iets groots fout doet, wel:


Uit: Telegraaf.nl , 03-08-2015. uitleg of detail

Drie personen als verdachte aangemerkt
 
Drie personen zijn in verband met het ongeluk in Alphen aan den Rijn, waarbij twee bouwkranen en een brugdeel omvielen en een aantal gebouwen verwoestten, als verdachten aangemerkt. Hoofdofficier van justitie Kitty Nooy van het Openbaar Ministerie (OM) in Den Haag heeft dat maandagavond gezegd. De verdachten hebben deze status gekregen, vooral omdat zij dan zwijgrecht hebben en recht op een advocaat. „Het is nog veel te vroeg om te zeggen of er strafbare feiten zijn gepleegd”, aldus Nooy.   ...


Red.:   Het eerste strafrechtelijke onderzoek naar officieren en rechters in de zaak tegen Lucy de Berk, dat een ordinair heksenproces was, moet nog komen. De conclusie blijft dus: de hele rechterlijke macht is intens corrupt. Op naar het volgende politieke proces tegen Geert Wilders, schrijvende 2015.

Naar Openbaar ministerie , Sociologie lijst , Sociologie overzicht , of site home .