WERELD & DENKEN
 
 

Bronnen bij Retorische trucs: sandwich

13 apr.2015

De sandwich  of vollediger "giftige sandwich" is, als je een rangvolgorde gaat aanbrengen qua kwaadaardigheid, ééntje in de top. Wat je ook kan zien aan degenen die hem bedrijven. Het voorbeeld in de tekst is van Sheila Sitalsing - een erkende heks  en gifmengster uitleg of detail . Hier een paar andere:


Uit: De Volkskrant, 01-11-2011, column door Arnon Grunberg

Potlam

...    De oorlogen tegen drugs, tegen de Taliban en tegen de open grenzen zullen niet gewonnen worden. ...
 

Red.:   De oorlogen tegen drugs en de Taliban niet, omdat de betrokkenen hun eigen vrijwillige gedragingen niet willen opgeven. De oorlog tegen open grenzen kan in een handomdraai gewonnen worden, omdat het een kwestie is van degenen die binnen zitten, en die kunnen vrijuit handelen tegenover anderen die hun tehuis willen binnendringen en leegroven. Bij voldoende instroom zal een meerderheid dat ook willen. Een oorlog die makkelijk gewonnen kan worden door gewoon te gaan schieten op de plunderaars. Dan blijven ze vanzelf weg.
    Dat de giftige sandwich gepaard gaat met veel andere retorische smeerlapperij is aangaande Grunberg uitleg of detail een open deur.
    Volgende:


Uit: De Volkskrant, 09-02-2013, column door De Betrouwbare Mannetjes

Zielig

Tussentitel: Daar stonden we dan met onze boze mailtjes

Slachtoffers. De Betrouwbare Mannetjes zijn er gek mee. In het huidige meningenklimaat kunt u nauwelijks een comfortabeler positie innemen. Slachtoffers zijn zielig en kunnen zich in alle rust een beschuldigende vinger permitteren. En dat het hoogtijdagen zijn voor gedupeerden is wel duidelijk. Het is dringen geblazen.    ...
    Zo hield studente Joanna een kartonnen antimonarchiebordje in de lucht ... En slechts een van de vele deze week. Groningers die weer hun bed uit trilden, PVV'ers die geen werk kunnen krijgen, de tennisleraar van Heleen van Royen. Het slachtofferschap is hot.


Red.:   Een mooi voorbeeld. Hier zijn mensen die terecht klagen dat hun minder- en laagopgeleide banen worden ingepikt door allochtone en MOE-landse immigranten eerst benoemd als de aanhangers van de PVV wat bedoeld is als belediging, en daarna worden ze gestopt tussen mensen die onterecht klagen.
    En nog een van dit stel heren:

  Onthoud: uiteindelijk zijn wij allemaal slachtoffer. Bankier of burger, babyboomer of Bert Brussen, er zit een gedupeerde in ieder van ons.

En nog een giftige sandwich richting Bert Brussen, die iemand in de media is die niet-politiek-correct is. Gevaarlijk dus, want doorbrekende de censuur- en propagandamachine.
    Kijk naar verdere bijdragen van deze heren uitleg of detail , om te constateren dat dit verbaal geteisem van de hoogste orde is. Tezamen met Sitalsing en Grunberg bevestigende dat plegers van de giftige sandwich behoren tot het allerlaagste allooi. Het is volk type "schorpioen", waartegen maar één kruid is gewassen: verpletteren onder een gelaarsde hiel - het gif is te gevaarlijk voor een andere aanpak.
    Hé, weer een lekkere sandwich van Grunberg:


Uit: De Volkskrant, 22-10-2016, column door Arnon Grunberg

Verkiezingsuitslag

Trump is bereid de uitslag van de verkiezingen te erkennen, als hij wint. ...
    Trump, die niet zal winnen, heeft zijn best gedaan om het democratische proces zo veel mogelijk schade toe te brengen, onder andere door de samenzweringstheorie respectabel te maken. ...
    Een stem op Trump, Wilders of Le Pen is een stem voor euthanasie op de democratie.


Red.:   Overdrachtelijk, in zekere zin, want de giftige laag zit dit keer aan de bovenkant.


Naar Retorica, trucs  , Alg. semantiek lijst  , Alg. semantiek overzicht  , of site home  .