WERELD & DENKEN
 
 

Bronnen bij Termen: buitensluiten

23 apr.2016

De term buitensluiten  is het spiegelbeeld van "inclusief"  , maar waar inclusief een echte "dieventerm is (men lijkt het ene te beweren en zegt in feite het tegenovergestelde), is buitensluiten een ordinaire leugen. Eerst een voorbeeld (de Volkskrant, 22-04-2016, door Janita Naaijer):
  'De Koran heeft een nieuw testament nodig'

Imam Yassin Elforkani hield deze week een vurig pleidooi voor een nieuwe gematigde islam. ...
...
Fidan Ekiz (journalist en documentairemaker)
...    'Van de andere kant is het ook nodig dat autochtonen ontvankelijker worden en iets doen aan hun angst voor de islam en aan hun vertekende beeld daarvan. We moeten de gematigde moslims die niks met jihadisten te maken willen hebben, includen in de samenleving. Waarom zouden zij überhaupt het debat willen aangaan als ze zich buitengesloten voelen?'

Dat 'voelen' staat er hier voorzichtigheidshalve bij, omdat Fidan Ekiz, als één van de allergematigste moslims, dondersgoed weet dat dat "buitensluiten" een leugen is. De riposte luidt namelijk: "Zich buitengesloten voelen ...? Kom eerst maar eens uit die theehuizen, bazaarwinkeltjes, shisha-lounges (met hoofd ervoor ...), moskeeën enzovoort voordat je dat woord überhaupt in de mond durft te nemen".
    Voor de analyse van het hele stuk, zie hier uitleg of detail .

Sinds het ook wijder in de maatschappij volkomen duidelijk is geworden dat moslims zichzelf volkomen buitensluiten, is de term wat minder populair geworden, maar de Volkskrant is zo langzamerhand zijn eigen satire geworden:

Knap, want dat is drie leugenwoorden in één zin: 'mensen', 'kwetsen', en 'buitensluiten'. En neem je het wat ruimer, dan kan ook dat 'zou kunnen' erbij ("Alles kan" ...).


Naar Termen, buitensluiten  ,  Algemeen, overzicht  , of site home  .