Bronnen bij Termen: gesprek

  Gesprek
1, (lett.): Situatie waarin twee of meer mensen afwisselend iets tegen elkaar zeggen. Gaat het over maatschappelijke zaken, dan spreekt met ook wel van dialoog  of discussie  . Bij "dialoog" proberen de deelnemers na elkaar te spreken en naar elkaar te luisteren. Bij "discussie" is daar meestal in zeer beperkte tot geen sprake van. 2, (pol. cor.): Gebruikt in de combinatie "het gesprek aangaan" of "in gesprek blijven" als eis aan anderen om zich verbaal te verstaan met allochtonen  maar meestal met specifiek moslims  . De vrijwel uitsluitende reden voor de oproep tot het "aangaan van het gesprek" is één of andere wandaad begaan door moslims  . Het onderwerp is dan hoe de twee partijen hun opvattingen moeten aanpassen ten einde het effect van de wandaad te verminderen.
    Toelichting: De oproep tot het aangaan van het gesprek met moslims heeft twee mogelijke achtergronden: extreme domheid of kwaadaardigheid - of een combinatie hiervan. De keuze wordt bepaald door de mate waarin de auteur van de oproep op de hoogte is van het feit dat de opvattingen van moslims de zin van hun leven of de kern van hun bestaan zijn en volkomen gebaseerd op mythologie, en dus praktisch volkomen ononderhandelbaar. Hetgeen die opvattingen de status geeft van barbarij. De oproep is dus een oproep aan de beschaving tot het accepteren van de normen van de barbarij.
    Voor voorbeelden van het nut van het aangaan van "het gesprek", zie hier  .
    Zie ook bruggen-bouwen  , dialoog aangaan  , hand reiken  , verbinden  .

De term "gesprek" als in de politiek-correcte context als "het gesprek aangaan" is al bijzonder oud, namelijk vanaf de allereerste uitingen van moslimwangedrag. In feite is Job Cohen's "theedrinken" niets anders dan een wat nader ingevulde vorm van "het gesprek aangaan".

De aanleiding voor het invoegen in het "Vals"-woordenboek  , was de moslimwantoestand van de aanslag op Charlie Hebdo. Van dusdanige aard dat je zou denken dat "een gesprek"' toch echt volkomen zinloos is. Maar zo niet voor deze dame (de Volkskrant, 10-01-2015, door Arabiste Annabell van den Berghe (28), werkt sinds 2009 als journalist in het Midden-Oosten voor Vlaamse, Nederlandse en Engelstalige media):
  Bestrijd IS, ronsel zelf

Het Westen staart zich blind op de uitkomst van radicalisering: terreur. Beter is het, betoogt Annabell Van den Berghe, om met (potentiële) Syriëstrijders in gesprek te blijven.


'Rot op', zei een woedende Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb na de aanslag op de redactie van Charlie Hebdo. Als je er niet tegen kunt dat humoristen een krantje maken, als je je keert tegen de vrije samenleving, dan heb je volgens hem hier niets te zoeken. 'Er is misschien een plek in de wereld waar je tot je recht kunt komen. Verdwijn, als je in Nederland je plek niet kunt vinden.'
    Aboutaleb kreeg er van velen de handen voor op elkaar. Begrijpelijk, want wie is er niet woedend en wanhopig over deze barbaarse aanslag? En toch geeft Aboutaleb hiermee de verkeerde boodschap. Die jongens moeten niet worden weggestuurd, we moeten juist veel meer met ze gaan praten.

Waarna er nog een hele pagina volgt met prietpraat. Volkonne zinloos, want het enige dat zou werken, is de mededeling aan de verzamelde menigte dat waar ze last van hebben, is de sociale en culturele achterstand veroorzaakt door voornamelijk de islam, en dat om enige kans te hebben ze die moeten afzweren.
    Nou, dat zal een heel kort gesprek zijn ...
    Oh ja: in het item wordt gesteld dat het onderwerp van "het gesprek" altijd is hoe "wij" moeten veranderen. Zo ook hier:
  Het is dus ons probleem.

Juist ja ...

En die aanpak geldt natuurlijk ook voor organisaties van extremisten (de Volkskrant, 26-02-2016, door Janny Groen):
  Geen apart verbod op salafistische organisaties

Het kabinet gaat salafistische organisaties niet verbieden. ...
    Belangrijk vindt het kabinet dat gemeenten, ook met organisaties die onverdraagzaamheid prediken, in gesprek blijven. ...

Oftewel: "Geen apart verbod voor WA en SS".
    Maar:
  Het kabinet gaat salafistische organisaties niet verbieden. ...
    Belangrijk vindt het kabinet dat gemeenten, ook met organisaties die onverdraagzaamheid prediken, in gesprek blijven. ...

Even zinvol als in gesprek blijven met de doden.


Naar Termen, gesprek  , of site home  ·.

18 jan.2015