Bronnen bij Termen: islamisering, verbieden

  Islamisering
1, (pol. cor., cat.): Verboden woorden  . 2, (real.): Proces dat automatisch plaatsvindt daar waar het percentage moslims komt boven een bepaald minimum, dat dicht in de buurt van de 1 procent ligt. Zodra het percentage moslims in Nederland significant boven de 1 procent kwam, ergens in de jaren 1970, verschenen de eerste kleine moskeeën, en in de jaren 2010 ligt het percentage moslims rond de 5, is het aantal moskeeën gestegen tot meer dan 500, en hun omvang tot gigantisch.
    Toelichting: zie hier  .

Na het afschaffen van de term "allochtoon", vanwege de "besmetting" ervan met de connotatie "achtergebleven, mislukt, achterlijk" ontstaan door de maatschappelijke realiteit, is nu de beurt aan de term "islamisering". Het is begonnen bij Joop.nl, maar de ervaring leert (bijvoorbeeld met "allochtoon") dat spoedig daarna de rest van de media en elite volgt. Gewoon omdat het een natuurlijke ontwikkeling is en de extremisten bij Joop.nl die het als eerste durven verwoorden (Joop.nl, 29-10-2016, door Eric van Kaathoven - Communicatieadviseur uitleg of detail ):
  Gebruik het woord ‘islamisering’ alleen als u Wilders wilt steunen

Alleen de kop van het artikel is nodig. In de rest van het artikel staat alleen dit, met meer woorden. Bijvoorbeeld de eerste zin:
  Ik verbaas me over het gemak waarmee politici en journalisten een woord als islamisering gebruiken. Iedereen die dat woord gebruikt, steunt onbedoeld Wilders. Elke keer weer.

Enzovoort. Herhaling op herhaling op herhaling. Want 'Communicatieadviseur' ...
    Met zelfs bij Joop.nl wat weerleggingen - eerst aangaande het aspect "feiten":
  Bram Emanuel – 29 oktober 2016 at 17:00
“Islamisering klinkt misschien neutraal”
    Ik denk helemaal niet dat het woord “islamisering” neutraal is, en ik heb ook niet het idee dat anderen dat woord neutraal gebruiken. Islamisering is een continue druk vanuit moskee en islamitische gemeenschap om steeds een stapje verder te gaan met het opleggen van geloofsregels aan moslims maar ook een continue druk op andersgelovigen om zich aan te passen. Eenieder die wel eens een reisje rond de wereld maakt ziet dat zich op vele plaatsen op de globe voltrekken. Denk hierbij aan steeds meer moskeeen, steeds luidere gebedsoproepen, verplicht halal-vlees voor iedereen, strengere blasfemie wetten, verbanning van alcohol en varkensvlees voor iedereen, verplichte sluiering van alle vrouwen, verbanning van andere geloofsuitingen uit de openbare ruimte, uitsluiting van andersgelovigen voor bepaalde functies en ga maar door. Het is simpelweg niet te ontkennen dat dit op vele plekken in de wereld gebeurt en het getuigt van naiviteit om te denken dat Nederland daar immuun voor zal zijn.

NooT
– 29 oktober 2016 at 17:40
“Sowieso gaat het uit van een vermeende en onbewezen groei” Hûh!? In NL ordegrootte 1 miljoen, dat was tot niet zo heel lang geleden minstens twee ordes kleiner, dus hoezo vermeend en onbewezen?!

Tirieur – 30 oktober 2016 at 02:30
Het zijn de moslims zelf die zeggen dat ze het westen willen islamiseren. Uitspraken van Erdogan, Uitspraken van Turkse Federatie Nederland etc

Dan aangaande het aspect "consistentie":
  Machielse93 – 29 oktober 2016 at 16:12
Als we hetzelfde kunnen doen met de woorden vluchtelingen en islamofobie dan komen we misschien nog ergens. Veel woorden zijn geframed op dit moment en worden compleet uit hun verband gehaald.

Edwin038 – 29 oktober 2016 at 22:15
Als U het woord Islamisering niet wilt gebruiken, zullen we dan ook afspreken dat we het woord Islamofobie niet meer gebruiken? Ik ken alleen moslim haat of islam kritiek. Het eerste is kwalijk, het tweede moet gewoon kunnen in een vrije maatschappij.
    Indien dat niet kan, dan kunnen we wel degelijk spreken van een beperkte mate van Islamisering. 

En dan aangaande de methodiek, het idee van "verbieden" zelf:
  Gibby Haynes – 29 oktober 2016 at 15:22
Misschien is het een ideetje om een lijst te maken van ‘te vermijden woorden’ of ‘verboden woorden’ en dan noemen we die lijst voor het gemak “Index”.


Baytep – 29 oktober 2016 at 17:27
I see what you did there…
Beetje jammer dat bij de combinatie tussen dit stukje en je visitekaartje mijn tenen een beetje krom gaan staan.

U probeert dus werkelijk volwassen mensen duidelijk te maken dat woorden van betekenis kunnen veranderen en daarom maar verboden moeten worden.

We hadden op ons werk eens een training van een communicatie adviseur, en zonder ze allemaal over een kam te willen scheren, die begon precies zo’n betoog; we dienden bepaalde woorden te vermijden vanwege bepaalde connotaties.
Met goedkeuring van de baas is die na een kwartier de deur gewezen.

Probeer het anders aan de andere kant van de grote plas waar dit soort ideeen vandaan komt. Zelfcensuur is niet erg populair in de Nederlandse cultuur


Events, dear boy, events – 29 oktober 2016 at 17:28
Beetje vergezocht betoog om een woord als ”islamisering” niet meer te gebruiken.

Kijk, er zijn in de loop der tijd natuurlijk bepaalde woorden ”melaats” geworden. Een woord als ”neger” bv, zal denk ik bijna geen Nederlander meer in de mond nemen.

Er stond vandaag nav dit onderwerp een aardig artikel van de ombudsvrouw van de Volkskrant, Annieke Kranenberg, in de krant. Zij had het erover dat de term ”blank” al zo’n beetje half, maar nog niet helemaal, besmet begint te raken. OSM gebruikt liever de term ”wit”, omdat ”blank” connotaties zou hebben met ons koloniale verleden. Voor een donker gekleurd persoon is de term ”zwart” kennelijk nog wel acceptabel, hoewel ook dat volgens Kranenberg aan het schuiven is (ik geloof dat de nieuwste, voorlopig onomstreden term van Gloria Wekker is: ”mensen van kleur”. Totdat het over zeg 10 jaar door tokkies overgenomen is, en dan is het weer een te vermijden scheldwoord).

Maar ”zwart” komt wel voort uit de emancipatiebeweging, ondanks dat sommige mensen ook daar een ‘negatieve bijklank’ aan vinden kleven, aldus Kranenberg, en ze geeft een mooi voorbeeld:

Niemand zal raar opkijken als iemand zegt: ”Ik ben een trotse, zwarte vrouw”, terwijl bij ”Ik ben een trotse, witte (of blanke) vrouw” de gedachte aan witte puntmutsen zich al gauw opdringt.

Maar nogmaals, bij het woord ”islamisering” lijkt me eea totaal niet aan de orde.

Pure kwaadaardigheid, dus, dit verhaal.


Naar Termen, islamofobie  ,  of site home  ·.

20 dec.2016