Haatzaaiers, creolen: Natascha Adama

De metten te maken met de zwarte racisten kunnen steeds korter.

Het zijn gore zwarte racisten.

Die slechts één ding in hun hoofd hebben:

De stam, de stam, de stam.

Maak in Afrika een "land" "onafhankellijk" en de stammen beginnen onmiddellijk een onderlinge oorlog.

En die stammenstrijd voeren ze ook daar waren ze de beschaving zijn binnengedrongen (Joop.nl, 24-11-2022, door Natascha Adama - Visiting professor Duke University, North Carolina, uitleg of detail ):
  Wat zijn excuses voor het slavernijverleden waard? En wat gebeurt er als er eenmaal sorry is gezegd?

“Van sorry zeggen krijgt niemand een kromme mond”.
Een ander juweeltje uit de doos van Surinaamse oma en opa wijsheden:
“Sorry zeggen neemt niets van je weg”.

Inderdaad. Je vertrapt en verkettert, en daarna zeg je netjes “sorry” en boem, het is weer oké.

Oftewel: jouw stam heeft 200plus jaren geleden slavernij bedreven, en nu moet jij mij betalen.
    Zelfs bij Joop.nl van de Volkert-fanclub en overige linksterroristen trappen ze er niet meer in. Niveau 1:
  TwoTone - 24 nov. 2022 - 20:15

Sympathiek stukje: echter er zit een denkfout in de vergelijkingen. Degene die nu “Sorry” willen gaan zeggen hebben zelf niks fout gedaan.

De plantagehouders, de kerken en, indien dat blijkt uit onderzoek, van Nieuwkerk hebben de fout zelf gemaakt. Die kunnen zich dus verschonen of verschoont voelen na een “Sorry.”

De regering wil echter “Sorry” zeggen namens de kiezers, deze kiezers hebben zelf niks fout gedaan. Dus “een knieval en vrij van zonden weglopen” is totaal niet van toepassing.

Het tegengestelde is zelfs de waarheid: blijkbaar wil iemand “Sorry” zeggen voor iets wat iemand anders gedaan heeft, en dan waar nodig meehelpen met een verwerking van dit verleden. Degene die dus nu “Sorry” wil zeggen neemt dus meer verantwoording dan je je kan wensen.

Er zou wel wat meer respect mogen komen richting een land als Nederland, zijn regering en kiezers. We zijn nergens toe verplicht, toch nemen we blijkbaar de moeite om processen te starten om een lang verleden van uitbuiting een plaats te geven.

Geschiedenis kan je niet herschrijven, eventueel wel aanvullen of extra belichten. Meer nuance is dus op zijn plaatst, zeker richting de huidige kiezers.

Niveau 2:
  Mooie Marc - 24 nov. 2022 - 22:21

"Wat zijn excuses voor het slavernijverleden waard? En wat gebeurt er als er eenmaal sorry is gezegd?"

Zolang je wat is het "waard" niet bedoelt als in "wat vangt het" en dus niet als wannabe platvoerse profiteur is het antwoord wat je zou moeten bevredigen een erkenning dat er destijds door een klein deel van de elite in deze contreien groot onrecht is gepleegd in aansluiting tot de inheemse traditie van Afrikaanse slavernij-praktijken en dit tot op industrieel niveau werd uitgebreid. Het verdient aandacht in de geschiedschrijving verbeeld en uitgedragen in musea zoals het in het onderwijs allang ruimschoots voldoende aandacht krijgt.

Tegelijkertijd dan ook de erkenning dat juist na de eigen ontketening van de systematisch uitgebuitte en onderdrukte grote delen van onze eigen voorouders in deze zelfde contreien door een veel groter deel van die elites daar al naar zestig jaar een afschaffing van de slavernij in overzeese gebieden door dat kleine deel van de elites op volgde vanuit dezelfde Europese geest dat dat niet in orde was.

In Afrika zijn die inheemse slavernij-praktijken echter tot op de dag van vandaag wijdverbreid blijven bestaan zoals ze voor Europese deelname ook al bestonden.

En niveau 3:
  theepot2 - 25 nov. 2022 - 0:25

Oke dus sorry zeggen voor de slavernij is niet genoeg, want er is nog racisme en Baudet. De schrijver gaat voorbij aan het feit dat racisme een veel breder gegeven is dan wit en zwart. Dus het hele slavernijverleden bewust ophangen, aan een breed begrip als racisme schept een tegenstelling tussen zwart en wit. En daar is niemand mee gebaat. Opruiend stuk dus.

De werkelijkheid dus: dit zijn gore zwarte racisten met een botje door hun neus en schotels door hun lippen.
    Overigens waren er nauwelijks meer dan een handvol reacties, want het publiek bij Joop.nl is blootgesteld aan een barrage van dit soort stukken, en de reacties werden hoe langer hoe realistischer, vooral vanaf het moment dat duidelijk werd dat afgestuurd werd op herstelbetalingen.

En dat 'Baudet' in de laatste reactie deed even zoeken naar wat er stond (dit stuk is ellenlang en niet verder gelezen dan de koppen):
  ...    Wat zijn de excuses waard? En wat gebeurt er als er eenmaal “ sorry, we zaten fout” is gezegd en iedereen van pure ontroering vergeet dat de meest kardinale zaken nog besproken moeten worden? Institutioneel racisme, en de wijze waarop deze post hebben  gevat in de Nederlandse samenleving, bijvoorbeeld. Of Baudet en zijn Boreale matties met botox en filler oude, versleten, naar dood en verderf ruikende ideeën over rassensuperioriteit en raszuiverheid in leven willen houden, en dat niemand dat verbiedt.    ...

Precies! Excuses zijn niets waard, want de door Baudet's steun aan de beschaving duidelijk wordende achterlijkheid van de gekleurden uitleg of detail uitleg of detail uitleg of detail en dus onder andere de zwarte stammengemeenschap uitleg of detail uitleg of detail  gaat er niet mee over.

Tot in de eeuwigheid.

Dus het gejammer zal pas ophouden als er niemand meer luistert.

Voor de volledigheid, hier het volledige tromgeroffel:
  Wat zijn excuses voor het slavernijverleden waard? En wat gebeurt er als er eenmaal sorry is gezegd?

“Van sorry zeggen krijgt niemand een kromme mond”.
Een ander juweeltje uit de doos van Surinaamse oma en opa wijsheden:
“Sorry zeggen neemt niets van je weg”. 

Inderdaad. Je vertrapt en verkettert, en daarna zeg je netjes “sorry” en boem, het is weer oké. De oud-redactieleden van DWDD, slachtoffers van de toeslagenaffaire, zullen allemaal zeggen dat sorry niets anders betekent dan dat de buitenwereld gelooft dat wat gebeurd is, inderdaad ook is gebeurd. Voor de sorry-zegger liggen de zaken net ietsjes anders. Zij gaan één keer verbaal diep door het stof om met geloken ogen "Mea culpa. Mea Maxima Culpa" te mompelen. Na een dergelijke knieval lopen ze verkwikt en vrij van zonden naar buiten. Wat zijn de excuses waard? 

Bijvoorbeeld de kwestie slavernijverleden:

De Nederlandse regering heeft aangekondigd dat ze excuses zullen aanbieden voor het Nederlandse slavernijverleden. Het is een zwarte bladzijde uit de Nederlandse geschiedenis. En Mark Rutte wil in het reine komen met sommige controversiële aspecten uit het verleden. 

De groep Caribische Nederlanders die jarenlang heeft gelobbyd voor excuses is extatisch. Eindelijk vindicatie! Eindelijk gerechtigheid! Een deel van de groep, die compensatie eist, zit waarschijnlijk nu al te tellen en te rekenen, want er komen een aantal leuke projecten voorbij waar zij en, niet te vergeten, hun matties mee kunnen cashen.  

Trevor Noah waarschuwde in zijn programma The Daily Show dat excuses en compensatie het eindpunt zijn. Het lot van elke 1-issue-beweging. Immers hun politieke bewegingsruimte beperkt zich tot een enkel issue. Dus is er na het excuus geen plek meer aan tafel. Ook al kom je - zoals Shirley Chisholm ooit zei - met je eigen klapstoeltje. 

Laat het nu zo zijn dat er na woensdag 1 juli 1863 – de dag van de Emancipatie- nog veel ergere dingen zijn gebeurd, omdat de mensen niet echt vrij waren. 

Want direct daarna begon de periode van het Staatstoezicht die “verordonneerde” dat de vrijgemaakten die op de plantages werkten, de zogenaamde plantageslaven, voor een periode van 10 jaar gedwongen werden om gratis te blijven werken op een plantage (hoe genereus!) van hún keuze. De socioloog Rudolf Van Lier, beschreef in Samenleven in een grensgebied (1950) hoe precair en problematisch deze periode voor de vrijgemaakten in het bijzonder, en de kolonie Suriname in zijn algemeenheid, is geweest. De periode van het Staatstoezicht bevestigt onder andere dat de slavernij rustte op een uitgebreide bureaucratie, die tot op zekere hoogte de slaven beschermde tegen willekeur en disproportionaliteit.

Relevant voor de discussie is dat de slavernij - hoe affreus dan ook - de kurk was waarop de economie van de kolonie Suriname dreef. Diverse toeleveringsbedrijfjes vaak in handen van Joden en vrijgekochte mensen moesten na de Emancipatie de deuren sluiten. De Nederlandse regering kon en wilde niet investeren in de noodlijdende kolonie en dat heeft grote gevolgen gehad voor de economische ontwikkeling van Suriname (Suriname werd continu op een macro-economisch dieet gezet). 

Surinaamse wetenschappers en zwarte activisten hebben het werk van Van Lier weggezet als “het werk van de mulatten-elite”, maar zij hebben zelf geen wezenlijke bijdrage kunnen leveren aan de ontwikkeling van een Suriname-gecentreerd curriculum. Na het onderzoek van Van Lier is er ondanks deze - ongefundeerde - kritiek niets gebeurt. Er wordt geen geld gegeven aan mensen die dit soort controversiële kwesties willen onderzoeken.

Van slaaf tot horige. Werken tot men er letterlijk bij neerviel, terwijl boze plantage-eigenaren riepen dat ze niet genoeg gecompenseerd waren. Vrije mensen verplichten op zondag naar de kerk te gaan. Hun kinderen verplichten om naar school te gaan. Ze straffen als ze geen Nederlands konden spreken. De vrijgemaakten op de plantages kregen te maken met arbitrair geweld, uitbuiting en racisme. Niet langer was daar een agent die erop toezag dat de wreedheden niet de spuigaten uitliepen. De (gebrekkige) medische hulp verdween, dus ging de gezondheid van de vrijgemaakte rap achteruit. Bilharzia. Malaria. Lepra. Dodelijke ziekten. Ook was er sprake van hongersnood omdat vrijgemaakten geen eten meer kregen maar ook hun kostgrondjes niet konden bewerken.

Toen de periode van het staatstoezicht ten einde kwam werden de meeste vrijgemaakten verdreven van de plantages om plaats te maken voor contractarbeiders uit India en Nederlands-Indië. Hen restte niets anders dan hun heil te zoeken in een stad met zeer beperkte kansen en mogelijkheden. Voor de stadsslaven was de situatie ietsjes gunstiger. Voor hén geen staatstoezicht. Zij kregen de kans om een nieuw leven te beginnen maar omdat de economie op zijn gat lag, was het ook voor hun sappelen geblazen.

Op Grenada, Barbados en Jamaica kwamen de vrijgemaakten in opstand tegen de horigheid en andere verregaande vormen van bevoogding. En dus werd de apprenticeship al snel na de emancipatie al snel weer afgeschaft. Vooral in Suriname werden de vrijheden van de vrijgemaakte mens steeds verder beknot. Naast wetgeving om de samenleving te “vernederlandschen” kwamen er ook wetten om de Afrikaanse cultuur - winti rituelen - en het Sranan (lingua franca) aan banden te leggen. 

De kerken hielpen mee om de mensen klein te houden. Tijdens de herdenking 50 jaar afschaffing slavernij zei Richard Voullaire, Praeses van de Evangelische Broedergemeente Suriname, dat de vrijgemaakte mens lui en vrijpostig was. De vrouwen, zo sprak hij in zijn rede, wilden niet langer als bedienden werken. Ze wilden studeren en wilden het liefste een baantje op kantoor. De mannen, zei hij, waren lui en gaven al hun geld uit. 

Het slachtofferen van slachtoffers is iets van alle tijden. De Netflix-documentaire over het proces tegen de nazi-kampbewaarder Demjanjuk is daar een prachtig voorbeeld van. De slavernij is, hoe vreselijk ook, een van de vele misdaden tegen de menselijkheid die gepleegd werden op deze aarde. Het verhaal dat de slavernij alleen mensen afkomstig uit Afrika trof is mijns inziens een valse. Orlando Patterson, nog zo een wetenschapper die door zwarte activisten wordt verguisd, stelt dat slavernij een eindige situatie is, en dat de precariteit van deze status wordt bepaald door de wijze waarop men naderhand omgaat met deze zwarte periode. 

In Suriname en de rest van het Caribisch gebied, worden de jaren 50 gekenmerkt door zelfbeschikking-paradigma’s en de opkomst van zwart leiderschap. In de jaren 60 volgde de herwaardering van het Sranan, Papiamento en de eigen zwarte cultuur. Zwarte Piet ging Pieterbaas heten en mocht niet meer met zijn roe zwaaien.  

Het tragische is dat vele Surinamers de reveille van zwart zelfbewustzijn maar niets vonden. “Het riekt naar communisme”, zeiden ze, terwijl ze spoorslags naar Nederland vertrokken. Nederland had geen tanden, maar het beet wel erg hard. Het mooiste juweeltje uit de doos van Surinaamse wijsheden, wat mij betreft. En omdat Nederland zo keihard bijten kan roepen hun kinderen en kleinkinderen vandaag om excuses... voor de slavernij welteverstaan.  

Wat zijn de excuses waard? En wat gebeurt er als er eenmaal “ sorry, we zaten fout” is gezegd en iedereen van pure ontroering vergeet dat de meest kardinale zaken nog besproken moeten worden? Institutioneel racisme, en de wijze waarop deze post hebben  gevat in de Nederlandse samenleving, bijvoorbeeld. Of Baudet en zijn Boreale matties met botox en filler oude, versleten, naar dood en verderf ruikende ideeën over rassensuperioriteit en raszuiverheid in leven willen houden, en dat niemand dat verbiedt.

Inderdaad. Mea culpa roepen terwijl je diepe kniebuigingen maakt... je krijgt er geen kromme mond van. Het is een probaat politiek middel om jezelf te verschonen, en om te kritische stemmen tot stilzwijgen te brengen. Shut the fuck up! Jullie hebben nu toch je zin? Dus verder niet lullen! 

Vraag maar aan Matthijs Nieuwkerk. Hij zal je midden in je face toeschreeuwen dat sorry zeggen niets van hem weggenomen heeft. Dat sorry zeggen allemaal voor de bühne was, en dat hij rustig doorgaat met wat hij aan het doen was.

Overigens dacht deze redactie bij het starten van deze verzameling meerdere eerdere producten van dit figuur te hebben genoteerd, maar dat bleek niet het geval. Er was er slechts één te vinden, maar die had inderdaad diepe indruk achtergelaten, zonder dat er precies genoeg een vinger op gelegd kon worden.
    We geven van dat artikel alleen de link uitleg of detail , want het is even ellenlang, met dus de zoveelste constatering van het feit dat wie zich eenmaal een klein beetje op dit of soortgelijke paden van de politieke-correctheid begeeft, hopeloos verloren is voor de mensheid.

We zijn werkelijk dol op de gore racist Adama ... (Joop.nl, 27-08-2024, door Natascha Adama - Visiting professor Duke University, North Carolina, uitleg of detail ):
  Leven tussen witte mensen is voor niet witte mensen ... hel op aarde

Racisme is geen dingetje van extreemrechts.

... want ze schrijft het allemaal open en bloot.
    Mogelijk komt dat doordat ze kennelijk één poot in Amerika heeft, maar dat hebben we allemaal niet onderzocht want oninteressant.
    Waar het om gaat is dat ze onverdund Nederlanders haat.
    Het staat er gewoon (het begint en eindigt met de uitzetting van Armeniër Mikael en zijn oplichtersmoeder):
  Janken over de uitzetting van dat arme kind. ...
    ... Waarom vroeg en vraagt niemand waarom de jongen zijn moeder zich niet meldde bij de autoriteiten? ... de politiek - rechts en links - zich typisch niet bekommert om deze kwetsbare groep mensen? ...
    ... Marjolein Faber ...
    ... mevrouw Faber ... Mevrouw Faber ... wordt de Grote Baas premier van alle Blanke Nederlanders.
    ... Marjolein Faber ...
    ... adelborsten ... politiek correcte nette mensen die mij niet als collega willen omdat ik een kleurtje heb ... nette witte mensen die mij willen zien als Bijlmerchick ... witte mensen die zeggen dat ze geen “kleur zien”, maar alles behalve kleurenblind zijn?
    Leven tussen witte mensen ... voor niet witte mensen ... hel op aarde ...
    ... drie incidenten ...
    ... die mevrouw van die nette Europese politieke partij ... vanuit haar eigen witte bubbel ...
    ... ambtenaar ... institutionele discriminatie binnen de rechtspraak ...
    ... jazzorganisatie ... "zwarte, dikke negerinnen komen zingen”, “zulke scheuren hebbe die wijve”.
    Allemaal mensen die zeggen dat ze niet op de PVV hebben gestemd. ...
    ... algoritme van de Belastingdienst ... algoritme negatieve ideeën ... over anders-gekleurden. Zelfde geldt voor de Nederlandse politie ... agenten met extreemrechtse ideeën ... bestuurscultuur.
    Racisme is geen dingetje van extreemrechts. De interactie tussen witte en niet witte Nederlanders wordt bepaald door stereotyperingen en wantrouwen.
    De media en al die redacties met voornamelijk witte journalisten die weinig weten over “de anderen”. Uitgeverijen die alleen geïnteresseerd zijn als je gloedvol schrijft over je sekscapades als gehoofddoekte moslima, of schrijft over je slavenvoorouders. De Vakantieman van Omroep MAX zo überwit. De ene keer dat er een item wordt gemaakt over een gekleurde familie, kiest de redactie voor sensatie en leugens.
    Zijn dat allemaal PVV- en Forum-peeps? Nee toch?
    Ik praat hier over de mainstream. Over al die goede brave mensen die over zichzelf zeggen dat ze tolerant zijn. Die Oprah geweldig vinden, het gedicht van Amanda Gorman op zichzelf willen betrekken. Naar Keti-Koti gaan. Pom en roti eten, en vrijwilligers werk gedaan hebben in de sloppenwijken van India.
    Het trieste is dat juist deze mensen die typisch behoren tot het maatschappelijke middenveld, weigeren te accepteren dat racisme niet iets is van extreemrechts, maar dat racisme onderdeel is van het maatschappelijke weefsel.
    ... de Vreemdelingenwet werd niet gemaakt door de PVV. ...
    De Vreemdelingenwet kwam in 2000 tot stand, onder de regie van staatssecretaris Cohen.
    Voor de jongen en zijn moeder hoop ik dat ze mogen blijven ...

Ja, een weinig onsamenhangend ...
  ... Dus ga ik weer herhalen: Ik weet wat ik aan die PVV-lui heb. Ik weet dat als zij de baas hier in dit land worden, ik dan zal moeten vluchten. ...

... want de rest van het betoog is juist dat de PVV al de baas is.
    Maar dat gebeurt wel eens meer als mensen emotioneel kotsend over de reling hangen.
    P.S. We hebben zelf in de kop een 'soms' moeten weglaten, want dat klopt ook absoluut niet met de inhoud.
    P.P.S.S. Er was zelfs bij Joop.nl iemand die de enig juiste conclusie trok

Amen.


Naar Haatzaaien, allochtoon , Creolen, cultuur , of site home ·.

25 nov.2022