Sociologische begrippen: geografieOnverwacht snel na het invoeren van het item "geografie" in Sociologische krachten (06-07-2017) is er al een voorbeeld van gebruik door anderen (de Volkskrant, 26-07-2017, rubriek De kwestie, door Peter de Waard):
Dat is 't m niet. Want marketing is een afgeleid verschijnsel. Namleijk dat van de winstmakerij. Niet de gewone winstmakerij maar de absurde winstmakerij. Absurde winstmakerij die betekent dat er al die genoemde producten zoveel aan kwaliteit bezuinigd wordt dat er de commerciële flutzooi overblijft die je in het westen wordt verkocht:
"Erstaz, ersatz, ersatz". Verder:
En geen van die genoemde zijn het gevolg van productontwikkeling of anderszins iets maken, maar van winstbelustheid. Gepaard gaande "scherpe handelspraktijken" en in één ervan een geval van ideeëndiefstal (afgekocht). In en ander, niet genoemd, geval nam de "koene ondernemer' ontslag van het bedrijf waar hij wat ontdekte en begon zijn eigen. Overigens: allemaal al beschreven in de literatuur . Maar dat neemt niet niet weg dat, los van de rest, dit ook een rol kan spelen:
Geografie. Direct gerelateer aan de geografie zelf is natuurlijk wat je met die geografische omstandighede kan doen. Hier een primair voorbeeld (de Volkskrant, 15-12-2017, rubriek De kwestie, door Peter de Waard):
En dat is direct door te trekken naar talloze soortgelijke omstandighden en factoren: bergland -→ weinig landbouwgrond -→ veel competitie annex sociale onrust annex strijd. Kijk maar in de huidige bergstreken: Balkan, Kaukasus: veel onrust. Woestijnen: zelfde soort verhaal. Je zou het vooraf niet geloven, maar het derde artikel gaat over een nog fundamenteler effect (msn.com, 04-01-2018, door Marleen Stollen ):
Dat is overigens een behoorlijk oud artikel - uit 2014. Daarna volgt een technische beschrijving over de kleuren. Maar het gaat om het volgende, staande aan het einde:
Juist ja ... Dat van dat 8 tot 10 duizend jaar geleden was inmiddels bekend bij deze redactie, die al verschillende keren tegen bekenden had uitgesproken: "Besef je wel hoe snel dat is? Dat is iets van 500 miljoen mensen in een kleine 10 duizend jaar ..." Maar het werkt dus aan twee kanten: de blauw-ogigen overleefden extra, en de bruin-ogigingene gingen extra dood. En dit gaat volgens de wetten van de exponentiële groei , en volgens die wetten kan zelfs een procentueel klein verschil op genoeg lange duur dramatische gevolgen hebben. En dat "dramatische" is dus gebeurd. Met als aanvulling nog een observatie die de vermoedelijke reden is voor de vertraging in de verspreiding van dit soort elementaire en belangrijke kennis: Europa is onegschikt voor bewoning door donker-ogigen, en met name, in verband met factor "oppervlakte", donker-huidigen. En die donker-huidigen zullen dus op zijn minst extra zwaar op de gezondheidszorg gaan drukken, maar vermoedelijk ook op vele andere vlakken steeds slechter gaan functioneren. Dan ze al doen . Naar Sociologische krachten , of site home .
|