Bronnen bij Westerse cultuur: psychologische gevolgen

Een van de grote verschillen tussen de (moderne) westerse cultuur en die van de meeste andere culturen is de veel lossere familiestructuur. Dat sociologische verschil laat zich ook vertalen in psychologische effecten (de Volkskrant, 06-07-2010, column door Peter Giesen):
  Levenskunstenaars

Tussentitel: Nederlanders zijn gelukkier dan Italianen of Grieken

Vorige week zat ik nog in Venetië. Ik at spaghetti con vongole op een steiger in het Canale del Giudecca. De zon scheen en de bootjes dobberden voorbij. ...
    Het grappige is ook: Italianen weten helemaal niet wat leven is. Althans, ze weten het minder goed dan Nederlanders. Uit elk onderzoek blijkt dat Noord-Europeanen gelukkiger zijn dan Zuid-Europeanen. Alle clichés over la dolce vita ten spijt, de ware levenskunstenaars zijn Nederlanders, IJslanders en Zweden.
     Volgens sociologen, zoals ‘geluksprofessor’ Ruut Veenhoven, komt dat vooral door de soms knellende familiebanden in Zuid-Europa. Grieken en Italianen worden vaak voorgesteld als vrolijke flierefluiters. Maar in menig opzicht zijn ze soberder, serieuzer en zwaarmoediger dan Duitsers en Nederlanders. Veel Zuid-Europeanen sparen om een huis voor hun kinderen te kunnen neerzetten. Nederlanders verzilveren juist de overwaarde van hun hypotheek voor een nog mooiere badkamer of een verre vakantiereis. ...
    Veel meer dan noorderlingen zijn zuiderlingen ingesponnen in een web van familiale, sociale en religieuze verplichtingen. Waarom geloven toch zo veel mensen dat het leven in Zuid-Europa lichter is? Deels door het mooie weer natuurlijk, het lekkere eten en het vertekende perspectief van de vakantieganger. ...
    Nederlanders hebben zich in de jaren zestig massaal losgemaakt van de verzuilde banden die zij te knellend vonden. ...
    ... In hun boek Kiezen voor de kudde laten de sociologen Jan Willem Duyvendak en Menno Hurenkamp overtuigend zien dat de meeste Nederlanders hun leven heel doeltreffend hebben georganiseerd in wat zij gemeenschappen-light noemen: netwerken van familieleden, vrienden, collega's en andere contacten die steun bieden, maar minder verplichtend zijn dan de oude gemeenschappen.
    Het gros van de mensen voelt zich daar heel goed bij. Dat is iets om te overdenken als u deze zomer op zo’n mooi mediterraan terrasje zit.
    Het leven in Nederland is echt beter.

Dit komt uit zeer politiek-correcte en multiculturalistische kringen,dus het heeft meteen een hoge betrouwbaarheidswaarde.
     Om dat te illustreren ook nog wat links-individualistisch sneren naar de gemeenschapszin op dat lichtere niveau:
  Sindsdien worden er echter krokodillentranen gehuild over het verdwenen saamhorigheidsgevoel. Maar wat let mensen om vrijwilligerswerk te doen, elke week bardienst te draaien in de voetbalkantine of een gemeenschappelijke tuin in te richten, in plaats van meteen een metershoge Gammaschutting op te trekken? Het saamhorigheidsgevoel ligt voor het oprapen.
    Natuurlijk hebben mensen daar helemaal geen zin in. ...

De werkelijkheid is dat (relatief) veel mensen daar wél zin in hebben uitleg of detail . Maar onze alfa/gamma intellectuelen kijken daar op neer - die willen graag nog een stapje verder: de afbraak van al het sociale uitleg of detail .

Hier een paar van de direct relevante onderzoeken uit de verzameling Westerse organisatie, noord-zuid uitleg of detail - de overige bronnen aldaar geven de diverse processen die de achtergrond vormen voor deze uitkomst. Eén achtergrondje (de Volkskrant, 29-03-2004, van verslaggever Bart Jungmann):
  Wat goed en kwaad is, weten we nu wel

...    Opvallend in deze SCP-rapportage is dat Nederlanders, in vergelijking met de hen omringende buitenlanders een tamelijk positief mensbeeld hebben. Gevraagd naar de betrouwbaarheid en de eerlijkheid van medeburgers is respectievelijk 42 en 52 procent optimistisch. Alleen de Scandinaviërs zijn nog beter van vertrouwen. Maar Duitsers en Belgen zijn al een stuk argwanender, terwijl Spanjaarden en Portugezen helemaal op hun hoede zijn. ...

Met het logische gevolg (Volkskrant.nl, 17-04-2007, ANP):
  Denen zijn de gelukkigste Europeanen

Scandinaviërs behoren tot de gelukkigste Europeanen. Denen staan op nummer 1 in de ranglijst, gevolgd door Finnen, Ieren en Zweden. Nederlanders komen op de vijfde plaats. Ook wat betreft tevredenheid op de lange termijn scoort Denemarken het hoogst. Nederland neemt hier de zesde plaats in. Dit blijkt uit een dinsdag gepubliceerd onderzoek van de Universiteit van Cambridge.


Ongeveer twintigduizend mensen uit vijftien Europese landen gaven een cijfer (van een tot tien) voor geluk en tevredenheid op de lange termijn. Deze scores werden gecombineerd met de resultaten van een uitgebreid onderzoek door psychologen.
    De oude spreuk ‘geld maakt niet gelukkig’ werd wederom bevestigd. Vertrouwen in de regering en elkaar is wel een garantie voor geluk. ...
    ... Een goed klimaat leidt niet tot een zonnig humeur: mensen in mediterrane landen zijn het minst gelukkig én het minst tevreden.
    Groot-Brittannië bezet de negende en Duitsland de twaalfde plaats als het op geluk aankomt. Ook zijn onze buren niet heel tevreden; op dat punt komen de landen op respectievelijk nummer tien en elf.

Een bevestiging uit later onderzoek (Volkskrant.nl, 21-01-2009, ANP):
  Nederlanders zijn tevreden Europeanen

Maar liefst 98 procent van de Nederlanders zegt tevreden te zijn met het dagelijks leven en de financiële situatie. Daarmee zijn ze de meest tevreden burgers van alle landen van de Europese Unie. ... Dat blijkt woensdag uit de halfjaarlijkse Eurobarometer van de Europese Commissie.
    Tweede op de lijst staat Zweden, gevolgd door Denemarken. De financiële crisis heeft wel effect op de toekomstverwachtingen van de Europeanen, blijkt uit het onderzoek. ...

Religie is echt een prachtig iets ...


Naar Westerse organisatie , of site home .

7 jul.2010