Bronnen bij Privatisering, corporaties: het functioneren

Een van de neoliberale geloofsartikelen is dat instellingen door privatisering beter gaan functioneren. Dat geldt bijvoorbeeld niet voor instellingen die in infrastructuur zitten, als corporaties:


De Volkskrant, 15-04-2005, van verslaggever Sanne ten Hoove

Ouderwets zwartepieten met corporaties

Corporaties bouwen te weinig, slopen te veel, potten hun vermogen op en leggen gebrekkig verantwoording af. De Kamer vindt het welletjes en vroeg donderdag tekst en uitleg.


'Ik ken corporaties die alleen maar woningen bouwen van twee ton. Kunnen we daar echt niets aan doen?' PvdA-Kamerlid Staf Depla klinkt licht wanhopig. Het zal toch niet waar zijn dat hij geen zeggenschap heeft over de miljardenvermogens van de corporaties? Toch is het zo, houdt accountant Klop van Deloitte hem voor. 'Als een corporatie niet wil presteren, gebeurt er niets. liet zijn tenslotte private organisaties. Die kun je niet de les lezen.'
    De Tweede Kamer begon gisteren haar eigen onderzoek naar het functioneren van de woningcorporaties. Want dat het niet goed gaat, is duidelijk. Corporaties bouwen te weinig, slopen te veel, potten hun vermogen op en leggen gebrekkig verantwoording af. Bovendien werken ze inefficiënt en geven ze onverklaarbaar hoge bedragen uit aan huisvesting en andere bedrijfskosten. Corporatiebestuurders, lokale politici en overige deskundigen mochten gisteren tekst en uitleg geven. De hamvraag: hoe kan de samenleving weer greep krijgen op de sociale huisvesters?


Red.:   Ook hier is de conclusie dat de privatisering geleid heeft tot het disfunctioneren op het terrein waar de instelling voor bedoeld was, hier het huisvesten van de lagere inkomensgroepen, zie onder:


Uit: De Volkskrant, 19-08-2005,  door Merijn Rengers en Xander van Uffelen

Sloopbonus voor directie corporaties

Directeuren van woningcorporaties die veel goedkope huurhuizen slopen, krijgen een hoger salaris. De financiële prikkel om huizen te slopen, een ‘sloopbonus’, is opgenomen in de beloningsregels van de brancheorganisatie Aedes.

Uit onderzoek van de Volkskrant onder de grootste vijftig corporaties blijkt dat de inkomensstijging van directeuren nauw samenhangt met de mate waarin werd gesloopt en verbouwd. De gemiddelde salariskosten van een directeur stegen in 2004 met 6 procent, terwijl bij de grootste tien slopers van goedkope huurwoningen de kosten van de salarissen met 8,5 procent stegen. De gemiddelde salariskosten bedragen ruim 170 duizend euro.
    De corporaties hebben de afgelopen twee jaar 35 duizend goedkope woningen met een maandhuur tot 326 euro afgebroken, constateerde de Volkskrant eerder.
    De corporaties hanteren sinds begin dit jaar nieuwe regels voor de beloning van directeuren. De hoogte van het vaste salaris wordt voor 40 procent bepaald door het aantal en de waarde van huizen ‘in transitie’, zo staat in de adviesregeling van de branchevereniging Aedes. Hoe meer gesloopt, verbouwd of bijgebouwd wordt, hoe hoger het inkomen. Het bijbouwen van dure woningen wordt extra beloond.   ...
    Volgens voorzitter Wim van Leeuwen van Aedes beoogt het nieuwe beloningsmodel het ondernemerschap van directeuren te stimuleren. ‘Een ondernemende directeur neemt extra risico’s. Daar is de beloning op gebaseerd. Bouwen en slopen vragen bovendien extra inspanningen en kwaliteiten.’
    Van Leeuwen kan zich niet voorstellen dat de prikkel huizen te slopen en te bouwen, averechts uitpakt. ‘Voor de sloop van huizen moeten allerlei afspraken met bijvoorbeeld gemeenten worden gemaakt. Dat doet een directeur niet in zijn eentje.’


Red.:   Het toezicht door Aedes doet dus precies het tegenovergestelde van waar corporaties voor bedoeld waren: het huisvesten van de lagere inkomensgroepen - zie ook dit:
 

Uit: De Volkskrant, 20-08-2005, van verslaggevers Merijn Rengers en Xander van Uffelen

Corporatiefusie stuwt vergoeding commissaris op

Net als bij de directeuren stijgt de beloning van commissarissen bij corporaties. Hoog op de ranglijst: oud-staatssecretaris Dick Tommel.


De raad van commissarissen van Corporatieholding Friesland ontving in 2004 de hoogste vergoeding van de grootste vijftig woningcorporaties. De negen commissarissen werden vorig jaar samen beloond met 148 duizend euro, ruim vijftienduizend euro per persoon. ...
    Voor anderhalve ton heeft Corporatieholding Friesland een raad van commissarissen gekregen die krachtdadige beslissingen ogenschijnlijk niet schuwt. In het voorjaar moesten twee bestuurders het veld ruimen, omdat zij na een fusie met elkaar in de clinch lagen. Onlangs moest ook de laatst overgebleven bestuurder Henk Deinum het veld ruimen. Deze bestuurder stond in de regio bekend als bouwer van goedkope sociale huurwoningen en kreeg intern de kritiek dat hij te weinig naar de winst van de corporatie keek.   ...


Red.:   En dit wordt ook niet gecorrigeerd door de raden van toezicht, want die zitten in hetzelfde circuit als directeuren en Aedes , het circuit van de graaiers uit het hoge-midden en de top van de maatschappij.
    Dit proces is ook de Volkskrant niet ontgaan


Uit: De Volkskrant, 20-08-2005, hoofdredactioneel commentaar

Perverse prikkels

Op woningcorporaties rust een zware maatschappelijke taak. Ze dienen mensen met een lager inkomen een betaalbare huurwoning te bieden. ...
    Gezien deze complexe vraagstukken is het onbegrijpelijk dat de beloning van directeuren op een zeer eenzijdige manier tot stand komt. De hoogte van het inkomen wordt vooral bepaald door de omvang van het woningbestand, de omgeving en de mate waarin huurwoningen worden gesloopt en nieuwe worden bijgebouwd.
    Van het systeem van functiewaardering dat de branchevereniging Aedes sinds 2005 aan haar leden adviseert, gaan door zijn lineaire benadering perverse prikkels uit. Als bestuurders van een corporatie meer huizen slopen en in plaats daarvan nieuwe, duurdere, woningen bouwen, komen ze in een hogere salarisschaal terecht. Het systeem prikkelt corporaties ook te fuseren, aangezien een groei van het aantal woningen een hogere beloning met zich meebrengt. Het is de vraag of huurders daarmee iets opschieten. Een onderzoek van het Centraal Fonds voor de Volkshuisvesting wees onlangs juist uit dat na een fusie de kosten oplopen.
    De problemen met het salarissysteem staan symbool voor een breder probleem waar corporaties sinds hun verzelfstandiging mee kampen. Ze vallen in bestuurlijk opzicht tussen wal en schip. De corporaties ontberen de tucht van de vrije markt, maar voelen evenmin de knoet van de overheid. Hun positie verenigt het slechtste van twee werelden.
    De macht om het gedrag van directies bij corporaties te corrigeren, ligt nu louter bij de raad van commissarissen. Als stichtingen hoeven corporaties geen andere inspraak toe te staan. Belanghebbenden, zoals huurders en gemeenten, hebben daardoor geen beslissende invloed op het beleid. ...
 

Red.:   Door tijdgebrek was het niet mogelijk de stroom van berichtgeving rond disfunctionerende corporaties bij te houden. Hier een eerste aanvulling:


Uit: Volkskrant.nl, 25-09-2009, ANP

Raad van toezicht Servatius stapt op

De voltallige raad van toezicht van woningstichting Servatius in Maastricht stapt op. Ze wil op die manier ruimte maken voor een nieuwe toekomst van Servatius met een nieuwe raad van toezicht, maakte de corporatie vrijdag bekend. Servatius verkeert in zwaar weer.
    De voltallige raad van toezicht van woningstichting Servatius in Maastricht stapt op. Ze wil op die manier ruimte maken voor een nieuwe toekomst van Servatius met een nieuwe raad van toezicht, maakte de corporatie vrijdag bekend. Servatius verkeert in zwaar weer. Servatius heeft te veel hooi op zijn vork genomen, erkent vicevoorzitter Harry Fekkers van de terugtredende raad van toezicht. ‘Dat is gebeurd onder onze verantwoordelijkheid en die verantwoordelijkheid nemen wij.’   ...
    Hoofdpijndossier is de nieuwe Campus. De bouw daarvan ligt al een jaar stil door geldgebrek. De bouw koste 35 miljoen meer dan geraamd en komt nu uit op 202 miljoen euro. Op 1 november beslist Servatius of de bouw doorgaat of stopt. Als die stopt, kan Servatius rekenen op schadeclaims van rond de 60 miljoen euro, zei burgemeester Gerd Leers.   ...
    Servatius verkeert in een lastige positie. De corporatie slankt stevig af, en dat heeft gevolgen voor de 120 personeelsleden. Hoeveel mensen weg moeten, is niet bekend. De afgelopen jaren is Servatius juist flink gegroeid. Alles wordt nu gestroomlijnd en gehuisvest in een nieuwe vestiging.
    Ook gaat Servatius een groot aantal woningen verkopen in wijken die geherstructureerd worden. Met de opbrengst van die verkoop kunnen vernieuwbouw, afbraak en vervangende bouw mede worden bekostigd, aldus Fekkers. Het is anders moeilijk aan kapitaal te komen voor de forse herstructurering, aldus Fekkers. Servatius heeft nu 13.000 woningen. Dat moeten er binnen tien jaar tweeduizend minder zijn.


Red.:    Geld verliezen met projecten die niets met woningbouw te maken hebben - het is één van de overeenkomsten tussen dit soort gevallen van disfunctioneren.
    In het archief liggen, wegens tijdgebrek, nog een hele stroom van berichten als van onderstaande soort te wachten:


Uit: De Volkskrant, 15-07-2011,  door Tjerk Gualthérie van Weezel

Corporaties roekeloos bij aankoop van grond

Woningcorporaties gaan vaak nog te roekeloos om met de aanschaf van bouwgrond. Bestuurders verantwoorden niet goed genoeg waarom zij hun aanschaf doen en wat de risico's zijn.
    Het Centraal Fonds voor de Volkshuisvesting (CFV), de toezichthouder op de corporatiesector, constateert dat op basis van een onderzoek onder 42 woningcorporaties.
    Directeur Jan van der Molen van het CFV vindt dat het interne toezicht bij de sociale verhuurders beter moet.
    Het bestuur moet de commissarissen duidelijk kunnen maken wat het belang en het risico zijn van aankopen en goed bekijken wat de exitstrategie is als het project niet van de grond komt.
    Sinds de financiële crisis heeft de corporatiesector veel verliezen geleden op grondaankopen. In 2009 hebben de corporaties gezamenlijk 134 miljoen euro moeten afboeken en de verwachting van het CFV is dat daar in 2010 nog voor bijna 100 miljoen aan tegenvallers bijkomt. Het grootste deel van die misgelopen investeringen is te wijten aan de vastgelopen woningmarkt en aangepaste bouwplannen van gemeenten. Maar een deel komt ook door slecht bestuur.   ...


Red.:    Maar de conclusie kan ook wel zonder die andere berichten worden opgeschreven: door de "privatisering", dat wil zeggen: het uit handen leggen van het bestuur van de corporaties van verenigingen van huurders naar stichtingen gedreven door bestuurders uit de midden- en topklasse, is de kwaliteit van het bestuur sterk achteruit gegaan. Omdat die laatste bezeten zijn van een weerzinwekkende graaiersmentaliteit, daardoor aangestoken vanuit de top van de maatschappij.


Naar Privatisering  , Managen en vakkennis , Economie, lijst , Economie, overzicht , of site home .