WERELD & DENKEN
 
 

Toelichting bij In het kort: gematigde moslims

  Er zijn evenveel gematigde moslims als er gematigde nazi's waren.
Vermoedelijk alle menselijk eigenschappen zijn zogenaamd "normaal verdeeld", dat wil zeggen: de meeste mensen zitten rond het gemiddelde,  en naarmate je verder van het gemiddelde zit, vindt je minder mensen met die eigenschap. Het geldt voor basale zaken als lichaamslengte, en het geldt ook voor alle beende sociologische eigenschappen.k  Waaronder dus de verdeling in de gestrengheid van opvattingen: de meeste moslims zitten rond het gemiddelde, en naar steeds extremer in zowel fanatieke als gematigde richting zijn er steeds minder.

En net als voor de nazi's: de meeste nazi's zitten rond het gemiddelde, en in zowel fanatieke als gematigde richting zijn er steeds minder.

Toch is de hele nazi-beweging verboden. Niet vanwege de daden van de gemiddelde nazi - laat staan die van de gematigde. Want die zaten gewoon thuis en dreven een winkeltje, of iets dergelijks. Maar vanwege de daden van de extremisten. En het gebleken feit dat de gemiddelde en de gematigde nazi de daden van de fanatieke nazi niet voorkwamen of steunden.

En voor moslims zou hetzelfde moeten gelden.

(Meer over de mate van gematigdheid van moslims hier )


Naar In het kort , Algemeen, overzicht , of site home .