FOUT IN DE KRANT                                          Januari 2005

08-01-2005, de Volkskrant, bericht naar aanleiding van de tsunami-ramp in Zuidoost-Azië, over aardbevingramp bij de stad Tangshan in China, waarvan alleen de koptitels nodig zijn: Tangshan kwam er bovenop zonder giro 555
Achtergrond | Bij aardbeving in Chinese stad liet in 1976 een kwart miljoen mensen het leven
In 1976 was er geen massale hulp voor de honderdduizenden slachtoffers van de aardbeving in de Chinese stad Tangshan. Vrijwel op eigen kracht kwam de stad er bovenop.
(volledige tekst hier )
Hier gaat het weer om wat ontbreekt. Was de situatie andersom, was een ramp in China niet goed opgelost, dan zou het bericht vergezeld gegaan zijn van meerdere opmerkingen van het soort: "De communistische heilstaat China bleek niet in staat zijn burgers van zelfs maar de meest basale levensvoorwaarden te voorzien". Oftewel: de gang van zaken zou gerelateerd zijn aan het waarderen van het functioneren van het systeem. Bij objectief informeren zou men hetzelfde doen met betrekking tot de huidige situatie: het waarderen van het systeem aan de hand van het succes. Als het eenzijdig gebeurd, is er sprake van politiek eenzijdige berichtgeving, oftewel: propaganda.
 
12-01-2005, de Volkskrant, artikel van Ewout Irrgang, econoom en politicoloog, onder de kop Bemand naar Mars is onnodig en duur
Hoewel een bemande vlucht naar Mars meer glitter en glamour heeft, zal een aantal onbemande missies veel minder geld tosten en meer gegevens opleveren, betoogt Ewout Irrgang.
De VS willen rond 2030 een bemande vlucht naar Mars uitvoeren. De successen van de huidige onbemande missies naar Titan en Mars tonen aan dat zo'n bemande vlucht voorlopig te duur is in vergelijking met de alternatieven. ... (volledig artikel )
Het artikel is een volledige uitwerking van een enkel argument: minder bemande ruimtevaart geeft meer wetenschappelijk resultaten. Het eerste deel hiervan: met onbemande ruitmtevaart zijn wetenschappelijke resultaten goedkoper dan met bemande ruimtevaart is een feit dat al meer dan een decennium vast staat. Toch is er nog steeds bemande ruimtevaart, en is er zelfs een ruimtevarende natie bij gekomen: China. Er moeten dus andere redenen zijn dan wetenschappelijk nut. Die redenen zijn er twee: prestige en avonturendwang. De bestedingen aan bemande ruimtevaart worden niet gedaan uit wetenschappelijke overwegingen, maar uit prestige en avonturendwang. Zowel emotioneel als financieel is het terrein dat het nauwste contact heeft met prestige en avonturenruimtevaart dat van de defensie. Sowieso is het budget van het Pentagon voor ruimtevaartactiviteiten meer dan drie maal zo groot als dat van NASA . Dat betekent dat besparingen op het gebied van bemande ruimtevaart in eerste instantie ten goede zullen komen aan defensie, en dus niet aan de wetenschap. Dat betekent dat Irrgangs verhaal irrelevant is: het verminderen van bestedingen aan bemande prestige en avonturen-ruimtevaart betekent niet een toename van wetenschappelijk onbemande ruimtevaart.
De inhoud van het artikel deugt niet, er is geen directe aanleiding voor het artikel, en de grote vraag is dus waarom het geplaatst is. Ook de bron, een econoom en politicoloog, is nauwelijks aanleiding voor plaatsing; men kan er ook direct op wijzen dat economen en politicologen nog stukken onnutter en zinlozer zijn dan welke ruimtevlucht dan ook, bemand of onbemand, en hun aantal over de hele wereld zal ook tot grote financiële lasten leiden. Kortom, dit artikel lijkt voornamelijk geplaatst vanwege de negatieve boodschap, die weerslaat op de houding ten opzichte van techniek in het algemeen.
 
15-01-2005, De Volkskrant, artikel van verslaggever Michael Persson met als kop en aanhef:
Huygens-sonde keurig geland op Titan

De Europese Huygens-sonde is vrijdag geland op Titan, de grootste maan van de planeet Saturnus. Titan is het verste hemellichaam waar ooit een aards ruimtevoertuig voet aan de grond heeft gezet. (volledig artikel hier )
Van alle mogelijke positief gekleurde bijvoeglijke naamwoorden is 'keurig' wel een van de zwakste. In de meeste media, vooral in Amerika, werden veel enthousiastere termen gebruikt. Op zich geen spectaculair gebeuren, maar volledig passend in het patroon van weerstand tegen techniek en natuurwetenschappen dat hier al eerder gesignaleerd is .
 

Naar Fout in de krant home , of naar site home .


 

 

[an error occurred while processing this directive]