WERELD & DENKEN
 
 

PC-club: Marcel van den Bergh

24 apr.2016

Marcel van den Bergh is geen schrijvend- maar fotojournalist. Iemand met zo mogelijk nog meer macht, want, gaat het gezegde: "Een beeld zegt meer dan duizend woorden".
    Je zou dus verwachten dat bij de beeldjournalistiek grotere zorgvuldigheid betracht wordt dan in de geschreven varant. Bij die laatste is het inmiddels zo ver dat bij enquêtes over betrouwbaarheid van diverse maatschappelijke instellingen, de journalistiek het niveau van de politiek begint te naderen - nog maar ergens in de buurt van een kwart van de ondervraagden vindt deze betrouwbaar.
    De reputatie van de beeldjournalistiek loopt hier enigzins in achter, maar gaat wel hard dezelfde kant op. Niet weinig geholpen door het feit dat er door de ontwikkeling van het internet nieuwe mogelijkheden zijn om de acitiviteiten van de reguliere media te controleren  - en dat blijkt redelijk vernietigend uitleg of detail . Een enkel voorbeeld - eerst de publicatie zoals verschenen:
 

En hier de correctie - vanwege het belang ervan in het geheel:


GeenStijl.nl, 19-04-2016, door Pritt Stift uitleg of detail

Bah. @Volkskrant hoaxt vluchtelingenfotoDeze *kuch* iconische foto siert vandaag de voorpagina van de Volkskrant. Angstig kijkende dobbernegers (male, of fighting age) in een lekke rubberboot des doods op volle zee. Godskolere, wat een ellende weer op deze wereld. Maar ho, wacht, stop. Nu niet meteen geld overmaken naar Giro555, of dekens, zilverpapier en knuffels in een doos doen. De Volkskrant heeft deze foto bijgesneden voor maximaal dramatisch effect. Op het origineel zien we een schitterende blauwe lucht (= kalm weer), en twee hele grote schepen in de onmiddellijke nabijheid (= redding). Bovendien is de foto een hand-out van een particuliere mediterrane Tineke Ceelen-club, en derhalve even betrouwbaar als een nieuwsbericht over Ons Koningshuis op de NOS. Hieronder ... het origineel zoals aangetroffen in de ANP Fotobank. Don't believe the hype. #GrenzenDicht
Red.:   Het commentaar van GeenStijl kan je niets anders noemen dan dat van de zeer gematigdheid. Gezien het belang. Want dit is slechts een voorbeeld. In dit soort zaken, alles aangaande migratie, de multiculturele smaneleving,enzovoort, is manipulatie de regel. Vaak alleen al door keuze: welke beeldne kiest men, en wat kiest men als onderdeel van de opgenomen beelden. Dat laatste een eerste voorbeeld van hierboven.
    Hier meer voorbeelden van beeldmanipulatie, van de hand van Volkskrant-fotograaf Marcel van den Bergh. Dzez manipulatie is al heel lang aan de gang, maar het lijkt alsof het erger wordt - mogelijk door de toegenomen ernst van de weerstand tegen immgratie, multiculturalisme enzovoort. Als eerste het geval dat het voornemen tot het maken van een dossiers galvaniseerde (de Volkskrant, 08-07-2015):

Een king size moslima in een king size boerka. Waarvan er, verzekeren de politieke-correcten ons,  er slechts een paar honderd zijn in Nederland. Stel het op 300. Dat is 1 op 60 duizend inwoners. Stel het aantal klanten in de supermarkt op het moment dat de fotograaf met zijn toestel een half uurtje rondloopt op 300. Dan is de kans dat de fotograaf een boerka tegenkomt een half procent. Om dit op 50 procent te krijgen, moet de fotograaf een honderd uur in de supermarkt rondlopen.
    Dat is natuurlijk onzin. De fotograaf heeft er nooit 10 uur rondgelopen laat staan 100. Dus: of die foto is getruceeerd, of geënsceneerd.
    En deze redactie was niet de enige met enig opmerkingsvermogen:

 

De Volkskrant, 10-07-2015, ingezonden brief van Jet van Gaalen, Den Haag

Winkelende moslima

Na het lezen van het onderschrift van de foto bij het artikel over het prijsverschil tussen A-merken en huismerken ben ik enigszins in verwarring. Wat is precies de toegevoegde waarde van 'moslima' in het onderschrift? Ik heb het artikel driemaal gelezen, maar kan het verband niet ontdekken. Daarbij lijkt het me dat de lezer zelf prima kan inschatten dat de dame met hoofddoek moslima is. Zou u in een bijschrift ook vermelden 'katholieke vrouw bij de zuivelafdeling'? Of: 'skater bij de zuivelafdeling'? Ik denk van niet. Ook die informatie voegt weinig toe. De vrouw had het beste kunnen worden omschreven als 'een klant'. Dat is wat zij is.


Red.:   En dat is een zeer toegeeflijke uitleg van de genoemde feiten...
    En tussengevoegd: hier zijn de cijfers:


Uit: nos.nl, 23-11-2016, ANP. uitleg of detail

Kamer praat over verbod gezichtsbedekkende kleding

De Tweede Kamer praat vanmiddag over het wetsvoorstel om een beperkt 'boerkaverbod' in te stellen. Dat houdt in dat mensen geen gezichtsbedekkende kleding meer mogen dragen in het openbaar vervoer, het onderwijs, de zorg en overheidsgebouwen.    ...
    ... Annelies Moors, hoogleraar Antropologie aan de Universtiteit van Amsterdam, is tegen. Zij zei vanmorgen in het Radio 1 Journaal dat er in Nederland helemaal geen boerka's worden gedragen.
    Er zijn volgens haar wel vrouwen die een gezichtsbedekkende sluier dragen, maar die groep is heel klein. "Zo'n honderdvijftig dagelijks, en tussen de vier- en vijfhonderd onregelmatiger."    ...


Red.:   Oftewel: het is 1 op de 100.000 ...
    De volgende (de Volkskrant, 03-11-2015):

De kantine van de Radboud Universiteit. Naar de Radboud Universiteit gaan alleen moslima's.
    De volgende (de Volkskrant, 14-04-2016):

Het schoolplein van het Vossius Gymnasium. Het Vossius Gymnasium wordt voor de helft bevolkt door moslims.
    En er is een eindeloze stroom van soortgelijke beelden.
    Rest nog de vraag: pleegt Marcel van den Bergh deze beeldmanipulatie op eigen gezag, is er sprake van groepsdruk, of van een concrete opdracht. Dus nog een voorbeeld, uit hetzelfde tijdsbestek (de Volkskrant, 15-04-2016):

Voetballertjes, half-om-half Marokkaans en Nederlands. En wat was de discussie, aangezwengeld door Johan Derksen: Marokkaans en Nederlands mengt niet. Aangevuld door praktijkervaring: stabiele situaties zijn: 70 procent en meer Nederlands, of 90 procent en meer Marokkaans. En voor de gefotografeerde club geldt
  Fotobijschrift: Voetballertjes van FC Nieuw-West tijdens een training in Sportpark de Eendracht in Amsterdam. De club heeft nauwelijks blanke leden. 'Als niemand komt, houdt het op'.
(An-Sofie Kesteleyn)

Juist ja ... Ook deze fotograaf volgt het rabiate multiculturalisme. Het is dus of sterke groepsdruk, of opdracht, of een combinatie van beide. Wat eigenlijk weinig uitmaakt: het is deel van de elite versus de gewone burgers.
    Conclusie uit dit alles: de Volkskrant voert al een decennia lopende campagne om moslims en allochtonen als een normaal functionerend deel van de samenleving voor te stellen. Tegen alle bewijzen van het tegendeel in. Geen enkel woord en dus ook geen enkel beeld in de Volkskrant is te vertrouwen.
    Hier nog een voorbeeld de andere kant op. Die van de blanke Nederlanders ...:


(de Volkskrant, 19-09-2016, van verslaggeefster Wil Thijssen)::

Oude Pekela heeft er genoeg van

In Oude Pekela waakt een burgerwacht over de vrouwen en kinderen, want de gemeente doet immers niets tegen asielzoekers. 'Wij willen hier weer fatsoenlijk over straat kunnen.'

Tussentitel: En dan komen hier asielzoekers met hun dure mobieltjes - dat schuurt hè

 
Red.:   Terechte klachten. Maar van de blanke Nederlanders. Ten nadele van gekleurden. Dus wat doen Marcel van den Bergh en de Volkskrant:
 

Die zetten de enige vlag die nazi-sympathieën zou kunnen suggereren prominent in beeld.
    Wat een rattenstreek.
    Zelfs op de spierwitte Leidse universiteit ...:

... is 'ie naarstig aan het speuren ...:

... naar jonge zwarte weduwes ...
    Zou die een zwarte-moslima fetisj hebben ...

Vermoedelijk wel. Een tijd hebben we er namelijk niet op gelet, maar toen het volgende langskwam ... (de Volkskrant, 10-04-2017):

...ging er een lichtje branden en bleek het weer raak. De opname is tijdens een demonstratie tegen homohaat, naar aanleiding vam een gevalletje gepleegd door de usual suspects: de Marokkanen. Dus de Volkskrant had een week lange campagne met de boodschap "HET HEEFT NIETS MET DE ISLAM OF DE CULTUUR TE MAKEN!!!" Hier de bijdrage van Marcel, die naar een figurantenbureau is gegaan voor een bolwangige Nederlandse uit te dossen als moslima.

En weer op bezoek in de klas (de Volkskrant, 05-05-2017):
 
 

Nederland bestaat voor een kwart uit negers, een kwart moslims, een kwart Aziaten en een kwart blanken.


Naar PC club  , Politiek lijst  , Media lijst  , Politiek & Media overzicht  , of site home  .